Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 09 мая 2023, вопрос №85042 300₴

ПДД - теорія - прилегла территорія - це не дорога

Чи може прилегла территорія мати свою дорогу чи проїзжу частину ?
Ось саме питиння, що задано на грінвей
https://green-way.com.ua/ru/dovidniki/pdr-slider/rozdil-1/punkt-10_prylegla-terytorija#88916

Ответы юристов (26)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, прилегла территорія не може мати свою дорогу чи проїздну частину.

    Прилегающей территорией могут быть велосипедные дорожки, микрорайоны, автомобильные стоянки и заправки, жилые массивы, дорожки для пешеходов. Также под это понятие могут подпадать дворы возле жилого дома и площадки возле предприятий, но только, если они соприкасаются с проезжей частью.

    В ПДД много запретов по отношению к этим зонам:

    1. Движение на таких участках запрещено со скоростью, которая будет превышать 20 километров в час. Обычно перед въездом на заправки, стоянки, площадки возле жилых домов стоит знак ограничения максимальной скорости. В других местах это будет подразумеваться само собой.
    2. Прилегающая территория не предназначена для обучения вождению начинающих водителей.
    3. Здесь запрещено оставлять машину с включенным двигателем на срок более 5 минут.
    4. Грузовым машинам, масса которых превышает 3,5 тонн, въезд запрещен.

    Автомобили, которые двигаются в этой зоне, должны пропускать участников движения, которые находятся на проезжей части. Это правило надо беспрекословно выполнять

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Юрій!

    Відповідно до чинних ПДР:

    прилегла територія - територія, що прилягає до краю проїзної частини та не призначена для наскрізного проїзду, а лише для в’їзду до дворів, на стоянки, автозаправні станції, будівельні майданчики тощо або виїзду з них.

    автомобільна дорога, вулиця (дорога) - частина території, в тому числі в населеному пункті, призначена для руху транспортних засобів і пішоходів, з усіма розташованими на ній спорудами (мостами, шляхопроводами, естакадами, надземними і підземними пішохідними переходами) та засобами організації дорожнього руху, і обмежена по ширині зовнішнім краєм тротуарів чи краєм смуги відводу. Цей термін включає також спеціально побудовані тимчасові дороги, крім довільно накатаних доріг (колій).

    ТАКИМ ЧИНОМ, В КОНТЕКСТІ ПДР, ПРИЛЕГЛА ТЕРИТОРІЯ НЕ Є АВТОМОБІЛЬНОЮ ДОРОГОЮ АБО ЇЇ РІЗНОВИДОМ, А ПО СУТІ ПРИРІВНЮЄТЬСЯ ДО АВТОМОБІЛЬНОЇ ДОРОГИ ТІЛЬКИ В АНАЛОГІЧНОМУ СТАТУСІ. І ТО, І ТО Є ЧАСТИНАМИ ТЕРИТОРІЇ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Юрий Клиент 11 месяцев назад

    20 км это ограничение в жилой и пешеходной зоне, но не в прилегающей территории

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Юрій!

      12.5. У житлових і пішохідних зонах швидкість руху не повинна перевищувати 20 км/год.

      житлова зона - дворові території, а також частини населених пунктів, позначені дорожнім знаком 5.34.

      Мій висновок - житлова зона та прилегла територія - різні за своїм статусом території, відповідно на прилеглу територію 20 км не поширюється.

      Успіхів! Всього доброго!

    • Корнійчук Євген Іванович

      Прилегла територія це і є по суті жила, пішиходна зона, стоянки, заправки та інше.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Юрію!

    В повному розумінні цих термінів "дорога" і "проїзжа частина" прилегла частина не включає в себе подібні визначення, оскільки вона призначена лише для в'їзду і виїзду авто.. Проте це не значить, що ПДР на прилеглій території не діють.

    В законі відсутнє визначення терміну "дорога", зате розкривається термін "проїзна частина":

    "проїзна частина - елемент дороги, призначений для руху транспортних засобів;"

    Отже

    Згідно пункту 1.9. Постанови КМУ "Про затвердження Правил дорожнього руху" від 31.12.1993 N 1094 прилегла територія - це територія, що прилягає до краю проїзної частини та не призначена для наскрізного проїзду, а лише для в'їзду до дворів, на стоянки, автозаправні станції, будівельні майданчики тощо або виїзду з них.

    Визначити, що таке прилегла територія не завжди можна з першого погляду. Наприклад, водії іноді плутають перехрестя чи внутрішні двори житлових багатоповерхівок із такими ділянками.

    Є певні критерії, за якими можна встановити належність зони до цього поняття:
    1. Ділянка знаходиться дуже близько до автомобільної дороги.
    2. Майданчик за призначенням не відходить від автомобільної тематики.
    3. Прилегла територія не буде частиною дороги, якщо нею можливий наскрізний проїзд.
    4. Рух такими ділянками також підпорядковується правилам дорожнього руху.

    Найголовнішою підказкою для водіїв буде третій пункт. Автомобіль може заїхати на прилеглу територію та виїхати з неї, але рухатися наскрізь це зробити точно не вийде.

    Такі ділянки не є складовою проїжджої частини. Це означає, що прилегла територія ніколи не входитиме у перехрестя. Всі ці поняття роз’яснюють викладачі автошколи Авто-Дор, щоб водії мали повне уявлення про різні зони, що зустрічаються на їхньому шляху.

    Прилеглою територією можуть бути велосипедні доріжки, мікрорайони, автомобільні стоянки та заправки, житлові масиви, доріжки для пішоходів. Також під це поняття можуть підпадати двори біля житлового будинку та майданчики біля підприємств, але тільки якщо вони стикаються з проїжджою частиною.

    У ПДР є ряд заборон щодо діють по відношенню до такої території:
    1. Рух на таких ділянках заборонено зі швидкістю, яка перевищуватиме 20 кілометрів на годину. Зазвичай, перед в’їздом на заправки, стоянки, майданчики біля житлових будинків стоїть знак обмеження максимальної швидкості. В інших місцях це розумітиметься само собою.
    2. Прилегла територія не призначена для навчання водінню водіїв-початківців.
    3. Тут заборонено залишати машину з увімкненим двигуном на термін більше 5 хвилин.
    4. Вантажні машини, маса яких перевищує 3,5 тонн, в’їзд заборонено.

    Автомобілі, що рухаються у цій зоні, повинні пропускати учасників руху, які перебувають на проїжджій частині. Це правило треба беззаперечно виконувати.

    Правила в’їзду та виїзду

    В’їзд та виїзд залежатиме від того, де саме розташована прилегла територія. Якщо зона знаходиться справа, то при в’їзді автомобіль проїжджає вперед, зупиняється, пропускає зустрічні машини і починає рух заднім ходом. Виїзд здійснюється з увімкненим лівим поворотником і після того, як водій переконався у відсутності перешкод на дорозі.

    Якщо ділянка розташовується зліва, то включають сигнал повороту та авто перебудовується вліво, ближче до цієї ділянки. Зустрічні машини треба пропустити і після цього плавно наперед в’їхати на територію. Виїзд здійснюється задом одразу після того, як немає перешкод для цього.

    При виїзді та в’їзді водієві потрібно звертати увагу не лише на машини, а й на пішоходів, велосипедистів.

    Особливості маневрів

    Спосіб руху на цих зонах описаний в ПДР. Деякі маневри виконують з огляду на специфіку місцевості. Тому розглянемо докладніше правила паркування, розворот, паркування.

    Паркування

    Паркування тут можливе лише в тих випадках, коли є розмежоване відповідною лінією місце для паркування. Це буде спеціальний майданчик або кілька, які призначені для паркування. В інших місцях паркуватися суворо забороняється правил дорожнього руху. Це правило стосується і майданчиків, біля яких стоїть знак “Житлова зона”. У дворах багатоповерхівок також дозволяється паркування лише у спеціально призначених місцях.

    Стоянка

    Спосіб та місце стоянки у цих зонах регламентується не лише дорожніми знаками, а й розміткою. Якщо є знак “Стоянка заборонена”, то машину ставити не можна, хоча це

    та прилегла територія, а не проїжджа частина. Жовта зигзагоподібна розмітка дозволяє стоянку лише маршрутних транспортних засобів чи таксі.

    Виїзд зі стоянки має здійснюватись у попутному напрямку. Інакше маневр прирівнюється до руху зустрічною смугою. Також, виїжджаючи з місця стоянки, поступіться дорогою тим машинам, які пересуваються між рядами.

    Розворот

    Ця ділянка допоможе, якщо місця для розвороту машини недостатньо на проїжджій частині. При вузькій проїжджій частині розворот буде безпечнішим, якщо задіяти прилеглі ділянки. Здійснити такий маневр можливо, якщо немає жодних дорожніх знаків, що забороняють.

    Головне правило такого розвороту – відсутність перешкод та можливість пропустити всі транспортні засоби.

    Виникнуть додаькові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім.

    • Юрий Клиент 11 месяцев назад

      дорога, вулиця - цей термін є )

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Я маю на увазі пункт 1.9., який дає визначення термінів, що містяться у Правилах дорожнього руху.

    Юрий Клиент 11 месяцев назад

    Це все ж таки эффемерно, территорія просто спілне слово, на яке краще не звертати увагу, я гадаю що в правилах помилка )

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Згодний щодо недоречного визначенням термінів у чинних ПДР. Але якщо розбиратись, по суті житлова зона також може бути прилеглою територією, тому за кермом краще бути обережним.

      Успіхів.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Це правда, ніде в ПДР не визначені точні критерії цього поняття, принаймні, у одиницях, якими вимірюється плошина. Також чітко не визначено, что таке проїзна частина на прилеглій території, якщо мова йде про двори багатоповерхівок, простір довколо окремих споруд тощо. Тому це часто буває предметом суперечок із патрульною поліцією, і справа часто доходить до судів.

    Юрий Клиент 11 месяцев назад

    щось сайт тупить, бачу що мої відповіді не прикріплюються до ваших ((

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Вибачте, а це, як я зрозумів, питання без контексту, бо якщо він все ж таки є, було б легше говорити?

      • Юрий Клиент 11 месяцев назад

        це констатація факту - відповідати не потрібно ))

        моя відповідь на ваші, за допомогою кнопки "Ответить", падає окремим постом

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Зрозумів Вас тепер. ))

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    У правилах дорожнього руху є деякі розділи, які водії трактують по-різному. Спірні моменти стосуються поняття прилегла територія.

    Прилегла територія - це ділянки, що знаходяться поряд із проїжджою частиною, є частиною автодорожньої інфраструктури та необхідні для здійснення стоянки або обслуговування автомобілів.

    У правилах дорожнього руху є розділи, де прописані основні правила руху у цих зонах.

    Якшо не дотримуватися ПДР щодо правильного використання зон, які прилягають до проїжджої частини, на водія чекає покарання. Наприклад, йому виписують штраф, евакуювали транспортний засіб на штрафмайданчик і навіть позбавляють прав. Тому автовласникам треба розумітися на всіх тонкощах цього розділу.

    Як визначити прилеглу територію

    Визначити, що таке прилегла територія не завжди можна з першого погляду. Наприклад, водії іноді плутають перехрестя чи внутрішні двори житлових багатоповерхівок із такими ділянками.

    Є певні критерії, за якими можна встановити належність зони до цього поняття:

    1. Ділянка знаходиться дуже близько до автомобільної дороги.
    2. Майданчик за призначенням не відходить від автомобільної тематики.
    3. Прилегла територія не буде частиною дороги, якщо нею можливий наскрізний проїзд.
    4. Рух такими ділянками також підпорядковується правилам дорожнього руху.

    Найголовнішою підказкою для водіїв буде третій пункт. Автомобіль може заїхати на прилеглу територію та виїхати з неї, але рухатися наскрізь це зробити точно не вийде.

    Такі ділянки не є складовою проїжджої частини. Це означає, що прилегла територія ніколи не входитиме у перехрестя. Всі ці поняття роз’яснюють викладачі автошколи Авто-Дор, щоб водії мали повне уявлення про різні зони, що зустрічаються на їхньому шляху.

    Прилеглою територією можуть бути велосипедні доріжки, мікрорайони, автомобільні стоянки та заправки, житлові масиви, доріжки для пішоходів. Також під це поняття можуть підпадати двори біля житлового будинку та майданчики біля підприємств, але тільки якщо вони стикаються з проїжджою частиною.

    Як здійснювати рух

    З якою швидкістю можна їхати цією ділянкою і як треба рухатися? Це питання може лякати новачків, але досвідчені водії вже знають на нього відповідь.

    У ПДР багато заборон щодо цих зон:

    1. Рух на таких ділянках заборонено зі швидкістю, яка перевищуватиме 20 кілометрів на годину. Зазвичай, перед в’їздом на заправки, стоянки, майданчики біля житлових будинків стоїть знак обмеження максимальної швидкості. В інших місцях це розумітиметься само собою.
    2. Прилегла територія не призначена для навчання водінню водіїв-початківців.
    3. Тут заборонено залишати машину з увімкненим двигуном на термін більше 5 хвилин.
    4. Вантажні машини, маса яких перевищує 3,5 тонн, в’їзд заборонено.

    Автомобілі, що рухаються у цій зоні, повинні пропускати учасників руху, які перебувають на проїжджій частині. Це правило треба беззаперечно виконувати.

    Правила в’їзду та виїзду

    В’їзд та виїзд залежатиме від того, де саме розташована прилегла територія. Якщо зона знаходиться справа, то при в’їзді автомобіль проїжджає вперед, зупиняється, пропускає зустрічні машини і починає рух заднім ходом. Виїзд здійснюється з увімкненим лівим поворотником і після того, як водій переконався у відсутності перешкод на дорозі.

    Якщо ділянка розташовується зліва, то включають сигнал повороту та авто перебудовується вліво, ближче до цієї ділянки. Зустрічні машини треба пропустити і після цього плавно наперед в’їхати на територію. Виїзд здійснюється задом одразу після того, як немає перешкод для цього.

    При виїзді та в’їзді водієві потрібно звертати увагу не лише на машини, а й на пішоходів, велосипедистів.

    Особливості маневрів

    Спосіб руху на цих зонах описаний в ПДР. Деякі маневри виконують з огляду на специфіку місцевості. Тому розглянемо докладніше правила паркування, розворот, паркування.

    Паркування

    Паркування тут можливе лише в тих випадках, коли є розмежоване відповідною лінією місце для паркування. Це буде спеціальний майданчик або кілька, які призначені для паркування. В інших місцях паркуватися суворо забороняється правил дорожнього руху. Це правило стосується і майданчиків, біля яких стоїть знак “Житлова зона”. У дворах багатоповерхівок також дозволяється паркування лише у спеціально призначених місцях.

    Стоянка

    Спосіб та місце стоянки у цих зонах регламентується не лише дорожніми знаками, а й розміткою. Якщо є знак “Стоянка заборонена”, то машину ставити не можна, хоча це й прилегла територія, а не проїжджа частина. Жовта зигзагоподібна розмітка дозволяє стоянку лише маршрутних транспортних засобів чи таксі.

    Виїзд зі стоянки має здійснюватись у попутному напрямку. Інакше маневр прирівнюється до руху зустрічною смугою. Також, виїжджаючи з місця стоянки, поступіться дорогою тим машинам, які пересуваються між рядами.

    Розворот

    Ця ділянка допоможе, якщо місця для розвороту машини недостатньо на проїжджій частині. При вузькій проїжджій частині розворот буде безпечнішим, якщо задіяти прилеглі ділянки. Здійснити такий маневр можливо, якщо немає жодних дорожніх знаків, що забороняють.

    Головне правило такого розвороту – відсутність перешкод та можливість пропустити всі транспортні засоби.

    Прилегла територія часто зустрічається водіям, і вони повинні знати, які правила руху діють на ній.

    • Юрий Клиент 11 месяцев назад
      Прилегла територія не буде частиною дороги, якщо нею можливий наскрізний проїзд.

      не згоден - це не визначення, в правилах є рекомендація на заборону транзита

      прилеглою територією можуть бути велосипедні доріжки

      не згоден - велодоріжка може буде і на дорозі - ніяким боком не дає визначення терміна

      жила та пішохідна зона - забудьте поки що про це, в правилах нема привязки на 100%

      Прилегла територія не призначена для навчання водінню водіїв-початківців.

      в правилах заборона стосується житлових та пішохідних зон

      щось ви про задній хід таке надумали ... )))

      • Карпенко Андрей Владимирович

        То не я, а фахівці кіношколи.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Приле́гла терито́ріятериторія, що прилягає до краю проїзної частини та не призначена для наскрізного проїзду, а лише для в'їзду до дворів, на стоянки, автозаправні станції, будівельні майданчики тощо або виїзду з них.

    ПОСТАНОВА № 1306 Про Правила дорожнього руху - Кабінет Міністрів України

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Юрий Клиент 11 месяцев назад

      не розумію що Ви хотіли сказати цим, можете тезіси дати, бо не хочу багато читати там ))

      дякую

    Крикун Сергій  Павлович
    50%

    ПРАВИЛА ДОРОЖНЬОГО РУХУ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/1306-2001-%D0%...):

    " 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ...

    1.10. Терміни, що наведені у цих Правилах, мають таке значення:...

    автомобільна дорога, вулиця (дорога) - частина території, зокрема в населеному пункті, з усіма розташованими на ній спорудами (мостами, шляхопроводами, естакадами, надземними і підземними пішохідними переходами) та засобами організації дорожнього руху, призначена для руху транспортних засобів і пішоходів та обмежена по ширині зовнішнім краєм тротуарів чи краєм смуги відводу. Цей термін включає також спеціально побудовані тимчасові дороги, крім довільно накатаних доріг (колій);...

    прилегла територія - територія, що прилягає до краю проїзної частини та не призначена для наскрізного проїзду, а лише для в'їзду до дворів, на стоянки, автозаправні станції, будівельні майданчики тощо або виїзду з них;...

    проїзна частина - елемент дороги, призначений для руху нерейкових транспортних засобів. Дорога може мати декілька проїзних частин, межами яких є розділювальні смуги;...

    розділювальна смуга - виділений конструктивно або за допомогою суцільних ліній дорожньої розмітки 1.2 елемент автомобільної дороги, який розділяє суміжні проїзні частини. Розділювальна смуга не призначена для руху або стоянки транспортних засобів. За наявності на розділювальній смузі тротуару по ньому дозволяється рух пішоходів;...".

    ---

    Доброго дня, пане Юрію! По-перше, проїзна частина є елементом дороги, тобто є дорогою. По-друге, дорога обмежена по ширині зовнішнім краєм тротуарів. По-третє, таким чином, прилеглою є територія, що прилягає до зовнішнього краю тротуару По-четверте, прилегла територія за визначенням, як територія, що прилягає до тротуару, не може мати "свою дорогу чи проїзну частину" - вона вже прилягає до проїзної частини, тротуару дороги, вона є дорожнім покриттям для в'їзду на дороги і виїзду з них; двори, стоянки, будівельні майданчики тощо - це не прилегла територія, як я вважаю.

    • Юрий Клиент 11 месяцев назад

      дякую, не стримуйте себе, всі ці 1-4 і так очевидні, продовжуйте будь ласка )

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня, Юрію!

    Згідно п.1.10 ПДР прилегла територія - територія, що прилягає до краю проїзної частини та не призначена для наскрізного проїзду, а лише для в'їзду до дворів, на стоянки, автозаправні станції, будівельні майданчики тощо або виїзду з них;

    п. 10.2 ПДР. Виїжджаючи на дорогу з житлової зони, дворів, місць стоянки, автозаправних станцій та інших прилеглих територій, водій повинен перед проїзною частиною чи тротуаром дати дорогу пішоходам і транспортним засобам, що рухаються по ній, а з'їжджаючи з дороги - велосипедистам і пішоходам, напрямок руху яких він перетинає.

    Тобто, ПДР відносять житлову зону, двори та ін. до прилеглої території.

    При цьому ПДР не передбачає наявності дороги (згідно визначення ПДР) в прилеглій території , адже виходить, що в прилеглій території (наприклад, житлова зона) буде ще одна прилегла територія (наприклад, стоянка).

    Щодо обмеження швидкості руху, то як правило перед в’їздом на прилеглу територію ставиться відповідний дорожній знак (знак житлова зона, обмеження швидкості тощо).

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    • Юрий Клиент 11 месяцев назад

      Дякую, Ви молодець, це все я знаю, і ще раз не зациклюйтесь на житловій зоні. В правилах нема конкретної ознаки, що житлова зона це прилегла территорія, але за логікоюю, гадаю, її можна сприймати як її підвид. Тобто прилегла территорія, це щось схоже на АЗС кома ще щось кома, та житлові зони. Рекомендую почитати переписку на грінвей за посиланням.

    Корнійчук Євген Іванович

    На мою думку, вам треба написати запит у мвс України. Їх відповідь буде вже офіційним роз'ясненням, а не це, думали гадали.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    • Юрий Клиент 11 месяцев назад

      Гадаю, що автоюристи повинні знати більше ніж я, тому й запитав у всіх вас.

      Дякую за відповіді, але все що ви пишите це все загальні знання, новачкам-випусникам автошкіл )

      Я хотів почути відповідь, накшталт, що я помиляюсь, та якісь аналіз

      Наприклад викладач за посиланням стверджуе зворотнє про проїзжу частину присутню на прилеглій территорії та пішоходів.

      рекомендую спершу почитати переписку


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України