Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 10 мая 2023, вопрос №85085 150₴

Оформлення довіреності від опікуна.

Добрий день)
Підкажіть чи може опікун надавати довіреність на дитину іншій особі, щоб дитина виїхала закордон без опікуна.Цю довіреність потрібно оформлювати через суд?
На який період дається така довіреність.

Ответы юристов (8)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    20%

    Доброго дня.

    Вам знадобиться оформити два документа.

    1. Для виїзду за кордон Вам потрібно оформити заяву-згоду на виїзд за кордон дитини у супроводі особи, якій Ви довіряєте. Така заява може бути посвідчена нотаріально або в органі опіки та піклування. Така заява діє протягом 30 днів.

    2. Довіреність на право здійснення дій в інтересах дитини (довіреність на виховання). Така довіреність повинна бути посвідчена нотаріально та може бути видана строком до 10 років.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.7%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Валерію!

    В останніх роз'ясненнях ДПСУ від 02.02.23 року є посилання на таку можливість для батьків дитини:

    "На час запровадження в Україні правового режиму воєнного стану діють положення абзацу тринадцятого пункту 2-3 Правил, відповідно до яких:Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону".

    Оскільки опікун наділений такими самими правами щодо дитини, як і батьки, думаю, що по аналогії зі згаданою рекомендацією Державної прикордонної служби Вам варто звернутись до місцевого органу опіки та піклування і завірити письмову заяву на виїзд конкретної особи з Вашою дитиною за кордон. Крім того, аналогічну заяву можна також завірити у нотаріуса.

    Вартує також оформити нотаріально завірену угоду із такою особою про тимчасову передачу прав на виховання дитини, в якій визначити, які саме права Ви передаєте поручителю. Думаю, разом із свідоцтвом про народження дитини цього буде цілком достатньо.

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче допоможу більж детальною консультацією!

    Богданов Микита
    26.7%
    Богданов Микита год назад

    Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

    Доброго дня. Вам треба звернутись в органи опіки та піклування і там засвідчити дозвіл. Інших довіреностей непотрібно. На час запровадження в Україні правового режиму воєнного стану діють положення абзацу тринадцятого пункту 2-3 Правил, відповідно до яких: Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Доброго дня, пані Валеріє! Вважаю за необхідне доповнити відповіді колег. Повірена опікуном особа для виїзду за кордон має бути або не чоловічої статі, або мати право на відстрочку від призову під час мобілізації з підстав, передбачених ст.23 Закону України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text). При цьому, дана довіреність такою підставою не є, не дає права на відстрочку.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вам треба не довіреність а заява завірена органом опіки. Відповідно до п. 2-3 правил перетину кордону. Якщо дитина буде виїзджати з жінкою цієї заяви буде достатньо, якщо з чоловіком. Тоді чоловіку треба мати підстави для перетину кордону.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Ви несете відповідальність за життя та здоров я дитини є розпорядником його коштів та майна до його повноліття , ви не можете передати Ваші обов язки третім особам- Ви можете особисто супроводжувати дитину , або інша жінка/ чоловік має вязяти у Вас письмовий дозвіл погоджений органом опіки на перетин кордону та довіреність на тимчасове представлення інтересів дитини , а також супровід, на всі інші дії потрібен дозвіл опікуна безумовно.

    Відповідно до ст. 55 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки. Права та обов'язки опікуна визначені у положеннях ст. 67 ЦКУ: зокрема, опікун зобов'язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням, а опікун малолітньої особи зобов'язаний також дбати про її виховання, навчання та розвиток.

    Опікун вчиняє правочини від імені та в інтересах підопічного, але пі в якому разі не може здійснювати дарування від імені підопічного, а також зобов'язуватися від його імені порукою. Крім того, опікун згідно зі ст. 71 ЦКУ не має права без дозволу органу опіки та піклування відмовитися від майнових прав підопічного; видавати письмові зобов'язання від імені підопічного; укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації (у тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири); укладати договори щодо іншого цінного майна.

    Опікун зобов'язаний дбати про збереження та використання майна підопічного виключно в його інтересах. Дописувач за жодних обставин не отримає право власності на квартиру свого підопічного, оскільки опікун та його родичі не можуть мати будь-якої вигоди зі сторони особи, яку опікають: згідно з ч. 1 ст. 68 ЦКУ опікун, його дружина, чоловік та інші близькі родичі (батьки, діти, брати, сестри) не можуть укладати з підопічним договорів, крім передання майна підопічному у власність за договором дарування або у безоплатне користування за договором позички. Якщо підопічний є власником нерухомого майна або майна, яке потребує постійного управління, опікун може з дозволу органу опіки та піклування управляти цим майном або передати його за договором в управління іншій особі. Відчуження ж майна можливе тільки за попередньою згодою органу опіки та піклування і за наявності для цього вагомих причин — наприклад, у випадку негайної потреби підопічного у додаткових коштах для термінового лікування (за таких обставин можна продати квартиру підопічного з одночасною купівлею іншого житла й витратити залишок коштів на лікування особи, над якою встановлено опіку).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Вітаю, Валерій!

    Добрий день)Підкажіть чи може опікун надавати довіреність на дитину іншій особі, щоб дитина виїхала закордон без опікуна.Цю довіреність потрібно оформлювати через суд?На який період дається така довіреність.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    ...

    2-3. ..

    Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону. При цьому в разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану рішення щодо надання дозволу на виїзд за межі України особі чоловічої статі, яка супроводжує дитину, яка не досягла 16-річного віку, приймається з урахуванням приналежності супроводжуючої особи до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у неї підтвердних документів.

    ...

    ТАКИМ ЧИНОМ, ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН ДИТИНИ, ЩО ПЕРЕБУВАЄ ПІД ОПІКОЮ, ОСОБІ ПОТРІБНО НАДАТИ ПРИКОРДОННІЙ СЛУЖБІ:

    1. ПИСЬМОВУ ЗАЯВУ СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПРО УПОВНОВАЖЕННЯ ОСОБИ НА СУПРОВІД ДИТИНИ ЗА КОРДОН.

    2. НОТАРІАЛЬНО ПОСВІДЧЕНУ ЗАЯВУ ПРО УТРИМАННЯ ТА ВИХОВАННЯ ДИТИНИ ВІД ОПІКУНА.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 8 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня!

    Підкажіть чи може опікун надавати довіреність на дитину іншій особі, щоб дитина виїхала закордон без опікуна. - так, може. Однак, згідно абзацу тринадцятого пункту 2-3 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану рішення щодо надання дозволу на виїзд за межі України особі чоловічої статі, яка супроводжує дитину, яка не досягла 16-річного віку, приймається з урахуванням приналежності супроводжуючої особи до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у неї підтвердних документів.

    ОТЖЕ, окрім довіреності від опікуна супроводжуючому потрібно також мати документи, які підтверджують до осіб, які звільнені від призову на військову службу під час мобілізації згідно ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У протилежному випадку виїхати не вдасться.

    Зверніть увагу, що прикордонники надають консультації в телефонному режимі:

    • (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);
    • (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );
    • (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);
    • (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);
    • (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);
    • (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);
    • (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

    Також можете зателефонувати до Адміністрації ДПС України на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України