Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 10 мая 2023, вопрос №85139 250₴

Оформление развода без конфликта

- нужна ли справка из военкомата для развода?
- беременна не от меня - есть ли обязательства до и после развода?
- ее долги - есть ли обязательства до развода?

Ответы юристов (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Павло!

    - нужна ли справка из военкомата для развода?

    НІ, НІЧОГО ІЗ ВІЙСЬККОМАТУ ВАМ НЕ ПОТРІБНО.

    - беременна не от меня - есть ли обязательства до и после развода?

    ЯКЩО ВИ ПЕРЕБУВАЄТЕ В ШЛЮБІ, ПОХОДЖЕННЯ ДИТИНИ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ САМЕ ВІД ПОДРУЖЖЯ.

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 21-22, ст.135)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text

    Стаття 122. Визначення походження дитини від матері та батька, які перебувають у шлюбі між собою

    1. Дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя.

    Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров'я про народження дружиною дитини.

    2. Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя.

    {Частина друга статті 122 із змінами, внесеними згідно із Законом № 524-V від 22.12.2006}

    3. Подружжя, а також жінка та чоловік, шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу десяти місяців після припинення їх шлюбу, мають право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини. Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір'ю дитини заяви про визнання батьківства.

    Якщо дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу внаслідок смерті чоловіка, походження дитини від батька може бути визначене за спільною заявою матері та чоловіка, який вважає себе батьком.

    - ее долги - есть ли обязательства до развода?

    НЕ ЗОВСІМ ЗРОЗУМІВ ЗА БОРГИ. ЯКЩО МОВА ЙДЕ ПРО ФІНАНСОВІ БОРГИ ВАШОЇ ДРУЖИНИ, ТО В ЗАГАЛЬНОМУ ВОНИ БУДУТЬ РОЗГЛЯДАТИСЬ ЯК БОРГИ ПОДРУЖЖЯ.

    Під час розлучення перед колишнім чоловіком і дружиною деколи може постати питання не лише про поділ майна, але й про борги. Саме кредитні зобов’язання, яких вони встигли набути, перебуваючи у шлюбі, часто стають каменем спотикання для них обидвох. Про те, як може відбутися розподіл боргових зобов’язань між уже колишнім подружжям, розповідає директорка Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Николаїшин.

    За яких умов борги за кредитним договором одного з подружжя під час розлучення підлягають поділу між уже колишнім подружжям?

    Є кілька фундаментальних ознак, які визначальні та обов’язково враховуються під час розгляду такого питання. Для того, щоб ми могли зрозуміти з Вами, за яких умов борги за кредитним договором одного з подружжя під час розлучення підлягають поділу між уже колишнім подружжям, нам, вочевидь, варто розпочати ще з того моменту, коли чоловік та дружина проживали спільно сім’єю.

    По-перше, кредитний договір повинен бути укладений під час шлюбу. Якщо кредитний договір укладений до шлюбу, тоді це кредитне зобов’язання залишається лише за тим із подружжя, хто його уклав, навіть, якщо чоловік брав кредит на придбання помешкання, де згодом він проживав із дружиною.

    Далі ми з’ясовуємо, чи укладено цей договір в інтересах сім’ї, а не у власних, не пов’язаних із сім’єю, інтересах одного з подружжя. Ключовим кретерієм у даному випадку є інтереси сім’ї. У разі, якщо, скажімо, чоловік, уклавши відповідний договір, отримує кредит на лікування дитини, тоді у дружини виникає зобов’язання щодо повернення цих коштів разом із чоловіком. Або ж дружина уклала договір іпотеки для купівлі помешкання, котре використовується як місце проживання подружжя, і це майно при розлученні підлягатиме розподілу. Адже частиною четвертою статті 65 Сімейного кодексу України передбачено, що договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім’ї, створює обов’язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім’ї. Зазначу, що й Пленум Верховного Суду України у постанові від 27 грудня 2007 року № 11 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» висловив правову позицію, яка полягає в тому, що при поділі майна враховуються також борги подружжя та правовідносини за зобов’язаннями, що виникли в інтересах сім’ї.

    Однак, якщо грошові кошти отримані чоловіком чи дружиною для власних потреб, тоді таке боргове зобов’язання розподілу не підлягає. Скажімо, відомі факти, коли один із подружжя брав кредит на купівлю автомобіля для себе і продовжував ним користуватися після розлучення. Тоді на тому з подружжя і залишається обов’язок сплатити кошти за таким кредитом.

    І остання ознака: чи одержаний кредит використаний в інтересах сім’ї, а не у власних, не пов’язаних із сім’єю, інтересах одного з подружжя. Бувають випадки, коли кредит взятий дружиною для будівництва житлового будинку, але він був використаний як капіталовкладення для розвитку її власного підприємства, яке вона створила ще до заміжжя. Після розлучення їй залишилося підприємство, і, звичайно, борги за цим кредитним договором. Як бачимо, кредит взятий на будівництво будинку не був використаний за призначенням в інтересах сім’ї.

    Яким чином можна себе захистити від проблем з розподілом боргів у майбутньому?

    За спільною згодою подружжя може підписати шлюбний договір, у якому варто детально зазначити умови, що врегульовують майнові відносини між ними. Серед інших пунктів необхідно прописати порядок користування грошовими коштами та визначити, кому з подружжя і в якому розмірі може перейти борг по кредиту, іпотеці тощо. Окрім того, може бути також вказана деталізація виду кредитних зобов’язань. Скажімо, якщо договір кредиту був укладений з метою оплати послуг за навчання одного з подружжя, тоді зобов’язання щодо повернення грошових коштів лягає на того, хто навчався.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Богданов Микита
    100%

    Добрый вечер. 1. Вы можете расторгнуть брак через ЗАГС по обоюдному согласию. Справка из военкомата не нужна. Согласно правилам государственной регистрации https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0719-00#Text нужно указывать лишь военкомат, в котором состоите на учете и реквизиты военного билета (если вы старше 27 лет). а именно: 4. Відношення до військової служби:а) де перебуває на обліку;б) назва міста та номер поштової скриньки військової частини, де служить;в) військове звання (категорія)*;г) серія та номер військового квитка (тимчасового посвідчення) або посвідчення про приписку. 2. Беременна не от вас, тогда нужно будет после рождения ребенка жене с биологическим отцом ребенка подать совместное заявление в ЗАГСе. Если этого не делает, вам нужно будет оспаривать отцовство через суд. Так как вы считаетесь отцом ребенка и обязаны выполнять все обязательства, включая содержание ребенка и бывшей жены до трех лет ребенку.3. Долги только кредиты, если брались в браке и на цели семьи.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для розірвання шлюбу довідка з ТЦК не потрібна. Ваше питання намагайтесь вирішити у добровільному порядку домовившись зі своєю жінкою. Це Найкращій варіант.

    Бо у іншому випадку якщо батько дитини не вислове причетність до батьківства. На період вагітності і протягом одного року після народження ви не маєте право подати позов до суду про розірвання шлюбу.

    Ст. 110 сімейного кодексу

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#n539

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України