Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 16 мая 2023, вопрос №85387 250₴

Податок на продаж нерухомості

У мене є дві квартири у власності, остання куплени 4 роки тому. Якщо я зараз продам одну квартиру які податки я повинен сплачувати, які покупець?

Ответы юристов (9)

    Корнійчук Євген Іванович
    12%

    Доброго дня,

    • ставка податку з доходу від продажу дорівнюватиме 18% + 1,5% військовий збір;
    • перший продаж житла за рік, якщо продавець володів ним три роки і більше — не оподатковується ПДФО;
    • другий продаж житла за рік, якщо продавець володів ним три роки і більше або перший за рік продаж іншої нерухомості оподатковується під 5% + 1,5% військовий збір;
    • при продажу отриманих у подарунок об'єктів нерухомості, витратами є лише сума держмита, реєстраційного збору і аналогічних платежів, податків та зборів, сплачених у зв’язку з оформленням подарунку;
    • на успадковані об'єкти не поширюється вимога про володіння ними протягом трьох років.

    Покупець нічого не сплачує, а о сплачує послуги нотаріуса, але це за домовленістю.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальной консультации нажимайте кнопку звернутися.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    12%

    Доброго дня.

    Згiдно статті 172 Податкового кoдексу України, продажем вважається будь-який пeрехід права власності на oб'єкти нерухомості, окрім їх успадкування і дарування (пункт 172.8 ПКУ).

    Не оподатковується дoхід, отриманий плaтником податку від продажу (обміну) oб'єктів нерухомого майна на підставі пункту 172.1 ПКУ у разі дотримання одночасно наступних умов:

    01) продаж (обмін) відбувається не частіше одного разу зa звітний податковий рік;

    02) об'єктом продажу (обміну) є: житловий будинок, квартира (їх частина), кімната, садовий (дaчний) будинок (включаючи земельну ділянку, нa якій вони розташовані, а тaкож господарчо-побутові споруди і бyдови, розташовані на цієї ж ділянці), а також земельні дiлянки, що не перевищують норму бeзоплатної передачі, визначену cтаттею 121 Земельного кодексу зaлежно від її призначення;

    03) дане майно знаходиться у власності плaтника податку більше трьох років (дана умова не застосовується до майна, отриманого у спадок).

    Якщо хоча б один з вищезазначених пунктів відсутній, то дохід, отриманий платником податків (тобто продавцем) вiд продажу протягом звітного pоку oб'єкту нерухомості, в тому числі об'єктy незавершеного будівництва оподатковується за ставкою 5%. Вказані доходи оподатковуються також і військовим збором на доходи за ставкою 1,5%. Об’єктом оподаткування є варість об’єкта, вказана в договорі купівлі-продажу, але не менша ніж оціночна вартість такого об’єкта.

    Дохід від третього і наступного продажів оподатковується за ставкою 18% ПДФО плюс 1,5% військового збору. Причому в цьому випадку дозволяється зменшити об'єкт оподаткування нa суму документально підтверджених витрат на придбання такого об’єкту.

    Тобто, якщо Ви продаєте вперше протягом року об’єкт житлової нерухомості (квартира, будинок, дачний будинок, земельна ділянка), яким володієте більше ніж три роки, то Ви нічого не сплачуєте.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Гончаренко Константин
    10%

    Здравствуйте.

    Какие налоги платит покупатель недвижимости:

    1. сумму в размере 1% от цены недвижимости в Пенсионный фонд;
    2. государственная пошлина в размере 1% от стоимости объекта;
    3. административные сборы за переоформление права собственности в Государственном реестре.

    Какие налоги платит продавец недвижимости:

    1. Если Вы владеете недвижимостью более трех лет и это ваша первая продажа недвижимости в течение календарного года, то размер пошлины составит 1% от цены объекта, указанной в договоре, но не ниже его оценочной стоимости.

    Ну, и услуги нотариуса:) Платятся обычно пополам.

    По договоренности все платежи может заплатить кто-то один: или продавец, или покупатель.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    12%

    Доброго дня!

    По-перше, договір купівлі-продажу має бути оформлений у нотаріуса. Це одна з головних вимог. Особа зможе офіційно отримати право власності лише після внесення нотаріусом даних про правочин до Державного реєстру майнових прав на нерухоме майно. Також з цього моменту в покупця виникає обов’язок сплатити державні податки та збори.

    Після підписання договору новий власник нерухомості має внести збір до Пенсійного фонду, який становить 1% від вартості нерухомості. Крім цього, виплаті державного мита (1%) підлягає також нотаріальне посвідчення.

    Необхідно знати, що ці податки та держмита сплачуються обома сторонами угоди, адже вона є двосторонньою. Однак у більшості випадків все відбувається за попередньою домовленістю.Продавець також несе певні витрати, а саме:Держмито (1% від загальної вартості нерухомого майна).Військовий збір (1,5% від загальної вартості об’єкта).Податок з доходів фізичних осіб (чи скорочено — ПДФО) від продажу об’єкта. Розмір цього податку залежить від різних факторів, тому відсоток може змінюватись.
    ЧИ БУЛИ ЯКІСЬ ЗМІНИ В ОПОДАТКУВАННІ?

    Так, були внесені деякі зміни. Сьогодні платнику податків за третю та наступні угоди необхідно буде сплатити державний податок, який становить 18%, а також військовий збір – 1,5%.

    Важливо! Вищезгаданий ПДФО від продажу нерухомості може не виплачуватись у деяких ситуаціях, а саме:

    угода в поточному звітному періоді була єдиною;термін володіння майном тепер немає значення.

    Таким чином, якщо продавець нерухомості понад три роки володів об’єктом, а угода з продажу нерухомості була першою за поточний рік, тоді ПДФО не встановлюється.

    Однак у випадку, коли одна зі сторін є юридичною особою, тоді на неї покладається обов’язок сплатити прибутковий податок.

    ЯКІ ПІЛЬГИ ТА ДЛЯ КОГО ІСНУЮТЬ ПІД ЧАС УКЛАДАННЯ УГОДИ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ?

    Національне законодавство встановлює певний перелік осіб, для яких існують пільги при сплаті державних податків під час укладання угоди купівлі-продажу нерухомого майна.

    Таким чином, від сплати звільняються такі особи:

    інваліди Великої Вітчизняної війни та сім’ї військових, які вважаються зниклими безвісти;інваліди, що належать до 1 або 2 групи;учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

    Від сплати державного податку, що становить 1% від загальної вартості нерухомості та сплачується до Пенсійного фонду, звільняються такі особи:

    особи, які вперше укладають угоду;особи, які перебувають на квартирному обліку.
    ПРОЦЕДУРА РЕЄСТРАЦІЯ ОБ’ЄКТІВ НЕРУХОМОСТІ ТА ЇЇ ЦІНА

    Як уже згадувалося у статті, право власності обов’язково має бути зареєстроване. Крім того, від терміну оформлення пакета документів залежить розмір адміністративних зборів.

    За загальним правилом реєстрація нерухомості відбувається за 5 днів з моменту подання заяви до Держреєстру. І тут встановлюється оплата, розмір якої дорівнює 1% прожиткового мінімуму для працездатних громадян.

    Однак є випадки, коли реєстрацію можна виконати швидше, але доведеться платити більше. Так:

    За оформлення всіх необхідних документів протягом 2 робочих днів оплата становитиме 1 мінімальну заробітну плату.Протягом 1 робочого дня – 2 мінімальні заробітні плати.А протягом 2 годин – 5 мінімальних заробітних плат.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14%

    Вітаю, Олег!

    Податки продавця:

    1. Держмито (1% від загальної вартості нерухомого майна).
    2. Військовий збір (1,5% від загальної вартості об’єкта).
    3. Податок з доходів фізичних осіб (чи скорочено — ПДФО) від продажу об’єкта. Розмір цього податку залежить від різних факторів, тому відсоток може змінюватись.. Сьогодні платнику податків за третю та наступні угоди необхідно буде сплатити державний податок, який становить 18%, а також військовий збір – 1,5%.

    Важливо! Вищезгаданий ПДФО від продажу нерухомості може не виплачуватись у деяких ситуаціях, а саме:

    • угода в поточному звітному періоді була єдиною;
    • термін володіння майном тепер немає значення.

    Таким чином, якщо продавець нерухомості понад три роки володів об’єктом, а угода з продажу нерухомості була першою за поточний рік, тоді ПДФО не встановлюється.

    Покупець у свою чергу сплачує пенсійний збір (1%), послуги нотаріуса (за домовленістю).

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Степанов Михайло Леонідович

    Вітаю, у вашому випадку це Військовий збір (1,5% від загальної вартості об’єкта).

    Послуги нотаріуса може сплатити покупець.

    З повагою. для подальшої співпраці натискайте "Звернутися" або закрийте питання натиснувши галочку.

    Карпенко Андрей Владимирович
    12%

    Вітаю!

    Вимоги:

    • перший продаж житла за рік, якщо продавець володів ним три роки і більше — не оподатковується ПДФО;
    • другий продаж житла за рік, якщо продавець володів ним три роки і більше або перший за рік продаж іншої нерухомості оподатковується під 5% + 1,5% військовий збір;
    • при продажу отриманих у подарунок об'єктів нерухомості, витратами є лише сума держмита, реєстраційного збору і аналогічних платежів, податків та зборів, сплачених у зв’язку з оформленням подарунку;
    • на успадковані об'єкти не поширюється вимога про володіння ними протягом трьох років.

    В ВАШОМУ ВИПАДКУ ОПОДАТКОВУВАННЯ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ПО СТАВЦІ "0%".

    Иванюк Руслан Эдуардович
    8%

    Вітаю.У мене є дві квартири у власності, остання куплени 4 роки тому. Якщо я зараз продам одну квартиру які податки я повинен сплачувати, які покупець?

    • другий продаж житла за рік, якщо продавець володів ним три роки і більше або перший за рік продаж іншої нерухомості оподатковується під 5% + 1,5% військовий збір;
    Савченко Олександр
    20%

    Доброго дня!

    Якщо я зараз продам одну квартиру які податки я повинен сплачувати, які покупець? - мабуть, Ви мали на увазі як продавець. Пунктом 172.1 статті 172 ПК України визначено дві умови, при одночасному дотриманні яких, дохід від продажу нерухомого майна не оподатковується:

    - якщо нерухомість перебувала у власності продавця більше трьох років;

    - якщо це перший продаж нерухомості протягом календарного року.

    Поряд з цим, умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

    У протилежному випадку продаж нерухомості оподатковується:

    - податком на доходи фізичних осіб – 5%;

    - військовим збором 1,5%.

    Зазначені податки потрібно заплатити до підписання договору купівлі-продажу нерухомості. Сума податків розраховується виходячи з оціночної вартості об’єкта.

    Обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи вважається виконаним і декларація не подається до податкових органів, якщо такий платник отримував доходи від операцій продажу (обміну) майна, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок.

    Всього найкращого!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України