Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 22 травня 2023, питання №85653 150₴

Прийняття спадщини на квартиру під час військового стану

Доброго дня!
Запитання стосується прийняття спадщини на квартиру у Харкові.

Власниця квартири у Харкові померла 01.11.2021. Заповіту вона не залишила. До початку російського вторгнення (24.02.2022) син власниці не встиг подати документи нотаріусу про прийняття спадщини. Передбачений законом 6-міс. строк прийняття спадщини скінчився.
Спадкоємець був і є зареєстрований (прописаний) в тій же самій квартирі. Але зараз тимчасово знаходиться в іншій області України.
В які строки можливо подати документи про прийняття спадщини?
Чи можна звернутись до нотаріуса не в Харкові, а за місцем фактичного перебування?

Відповіді юристів (6)

    Богданов Микита
    Богданов Микита 11 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 10 років досвіду

    Доброго дня. Якщо він проживав та був зареєстрований з померлим, то він автоматично прийняв спадщину, якщо не проживав, то з 29 червня 2022 року діють нові зміни щодо строків оформлення спадщини під час воєнного стану. Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 24 червня 2022 року № 719 та роз'яснення Міністерства юстиції України від 11 липня 2022 року строк прийняття спадщини 10 місяців з дня смерті. А відкрити спадкову справу можна у будь якого нотаріуса. Нотаріус перевірить чи була вже відкрита спадкова справа, якщо ні, то відкриє незаклежно від місця проживання померлого або знаходження його майна.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, строк прийняття спадщини у військовий час 10 місяців.

    У період військового стану Ви маєте право звернутися до будь якого нотаріуса на території України.

    Більш детально за посиланням

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9E%D1%8...

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю, Дмитро!

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    Глава 87 ЗДІЙСНЕННЯ ПРАВА НА СПАДКУВАННЯ

    Стаття 1268. Прийняття спадщини

    1. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

    2. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням.

    3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

    4. Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 цього Кодексу.

    5. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

    ...

    В які строки можливо подати документи про прийняття спадщини?

    СТРОКИ ВЖЕ ФАКТИЧНО ПРОПУЩЕНІ, АЛЕ В ДАНОМУ ВИПАДКУ ВБАЧАЮ ЗА ДОЦІЛЬНЕ ЗАСТОСУВАТИ ПРАВИЛО, ПЕРЕДБАЧЕНЕ Ч. 3 СТ. 1287 ЦИВІЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ, ОСКІЛЬКИ ВИ МАЛИ СПІЛЬНЕ МІСЦЕ РЕЄСТРАЦІЇ. ЗА ТАКИХ УМОВ ВИ ВВАЖАЄТЕСЬ ТАКИМ, ЩО ПРИЙНЯЛИ СПАДЩИНУ І В ДАНОМУ ВИПАДКУ ВАМ ТІЛЬКИ ЗАЛИШАЄТЬСЯ ЗВЕРНУТИСЬ ДО НОТАРІУСА ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО ВИДАЧУ СВІДОЦТВА ПРО ПРАВО НА СПАДЩИНУ.

    Чи можна звернутись до нотаріуса не в Харкові, а за місцем фактичного перебування?

    ТАК, МОЖЛИВО. В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ НОТАРІАЛЬНІ ДІЇ ЩОДО СПАДЩИНИ МОЖУТЬ ВЧИНЯТИСЬ НОТАРІУСАМ, ЩО ЗДІЙСНЮЮТЬ СВОЮ ДІЯЛЬНІСТЬ І ПОЗА МІСЦЕМ ВІДКРИТТЯ СПАДЩИНИ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    50%

    Доброго дня.

    Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України, Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

    Таким чином, так як син власниці мешкав та був зареєстрований з нею на час смерті, він є таким, що прийняв спадщину і 6 місячний строк подання заяви на нього не розповсюджується, він може звернутися до нотаріуса з заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину у будь-який час.

    Наказом Міністерства юстиції України від 11 березня 2022 року № 1118/5 "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату" (набрав чинності 19.03.2022) внесено зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженому наказом Міністерство юстиції України від 22 лютого 2012 року N 296/5, відповідно до яких:

    в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини;

    Таким чином, син може звернутись за отриманням свідоцтва про спадщину за місцем свого фактичного перебування.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 11 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день.

    Добрий день.

    Оскільки Спадкоємець був і є зареєстрований (прописаний) в тій же самій квартирі, то він прийняв спадщину автоматично і срок 6 місяців тут не застосовується. Сину потрібно в будь-який час звернутись до нотаріуса у м. Харків для видачі свідоцтва про право на спадщину. За фактичним місцем проживання цього зробити не вийде.

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитре!

    Загалом, якщо спадкоємець протягом встановленого строку не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    У разі пропущення строку для прийняття спадщини, може бути встановлено додатковий строк для її прийняття з наступних підстав:

    за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину;

    на підставі судового рішення про встановлення додаткового строку, достатнього для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Відповідно до ст. 1272 ЦК України позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини подається:

    За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини;

    За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Поважні причини пропуску строку для прийняття спадщини

    Як вказує судова практика, поважними причинами пропуску .строку для прийняття спадщини вважаються причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій для прийняття спадщини, а саме:

    тривала хвороба спадкоємця;

    перебування спадкоємця тривалий час за межами України

    Факт проживання позивача за межами України сам по собі не свідчить про наявність об’єктивних, непереробних перешкод для звернення із заявою про прийняття спадщини, оскільки перебування позивача поза межами України не позбавляло його можливості подати заяву про прийняття спадщини поштою. Крім того, вчинення нотаріальних дій за кордоном покладається на консульські установи України, а у випадках, передбачених чинним законодавством,- на дипломатичні представництва України. На консульські установи України серед іншого також покладений обов’язок видавати свідоцтва про право на спадщину. Доказів неможливості з’явитися до консульської установи або до дипломатичного представництва України за кордоном позивач не надав.

    До такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 589/1863/13-ц;

    відбування покарання в місцях позбавлення волі;

    необізнаність спадкоємця про наявність заповіту (Постанова Верховного Суду Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 26.06.2019 у справі № 565/1145/17);

    велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна;

    складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними;

    перебування спадкоємця на строковій службі у складі Збройних Сил України (Постанова Верховного суду України від 26.06.2019 у справі №565/1145/17);

    тощо.

    Проте саме у Вашому випадку закон стоїть на Вашому боці! Згідно частини 3 статті 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

    Це означає, що син має право звернутись до нотаріуса із щаявою про отримання спадщини за місцнм фактичного перебування.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче Вам відповім на них!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України