Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 25 мая 2023, вопрос №85804 250₴

Про отримання пенсії інваліду з дитинства

Доброго дня. Мені було встановлено інвалідність 2-ї групи з дитинства в 20 років, було призначено соціальну допомогу інвалідам з дитинства.Я працюю, Стаж роботи на данний момент = 9 місяців. Питання: чи можу я після досягнення одного року страхового стажу подати на пенсію замість державної соціальної допомоги, при умові, що причина інвалідності - з дитинства?

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Юрій!

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 49-51, ст. 376)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15#Text

    Розділ IVПЕНСІЇ ПО ІНВАЛІДНОСТІ В СОЛІДАРНІЙ СИСТЕМІ

    Стаття 30. Умови призначення пенсії по інвалідності

    1. Пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності за наявності страхового стажу, передбаченого статтею 32 цього Закону.

    ...

    Стаття 32. Страховий стаж, необхідний для призначення пенсії по інвалідності

    1. Особи, яким установлено інвалідність, мають право на пенсію по інвалідності, залежно від групи інвалідності, за наявності такого страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією:

    ...

    для осіб з інвалідністю II та III груп:

    до досягнення особою 23 років включно - 1 рік;

    від 24 років до досягнення особою 26 років включно - 2 роки;

    від 27 років до досягнення особою 28 років включно - 3 роки;

    від 29 років до досягнення особою 31 року включно - 4 роки;

    від 32 років до досягнення особою 33 років включно - 5 років;

    від 34 років до досягнення особою 35 років включно - 6 років;

    від 36 років до досягнення особою 37 років включно - 7 років;

    від 38 років до досягнення особою 39 років включно - 8 років;

    від 40 років до досягнення особою 42 років включно - 9 років;

    від 43 років до досягнення особою 45 років включно - 10 років;

    від 46 років до досягнення особою 48 років включно - 11 років;

    від 49 років до досягнення особою 51 року включно - 12 років;

    від 52 років до досягнення особою 55 років включно - 13 років;

    від 56 років до досягнення особою 59 років включно - 14 років.

    ...

    ЯКЩО ВАШ ВІК ДО 23 РОКІВ І ВИ МАТИМЕТЕ 1 РІК СТРАХОВОГО СТАЖУ, МАТИМЕТЕ ПРАВО НА ПЕНСІЮ У ЗВ'ЯЗКУ З ІНВАЛІДНІСТЮ!

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Відповідно до статті 32 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", особи, яким установлено інвалідність, мають право на пенсію по інвалідності, залежно від групи інвалідності, за наявності такого страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією:

    • до досягнення особою 23 років включно 1 рік

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Юрію!

    Згідно статті 32 Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»

    "особи, яким установлено інвалідність, мають право на пенсію по інвалідності, залежно від групи інвалідності, за наявності такого страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією:

    Для осіб з інвалідністю II та III груп:
    • до досягнення особою 23 років включно 1 рік
    • від 24 років до досягнення особою 26 років включно 2 роки;
    • від 27 років до досягнення особою 28 років включно 3 роки;
    • від 29 років до досягнення особою 31 років включно 4 роки;
    • від 32 років до досягнення особою 33 років включно 5 років;
    • від 34 років до досягнення особою 35 років включно 6 років;
    • від 36 років до досягнення особою 37 років включно 7 років;
    • від 38 років до досягнення особою 39 років включно 8 років;
    • від 40 років до досягнення особою 42 років включно 9 років;
    • від 43 років до досягнення особою 45 років включно 10 років;
    • від 46 років до досягнення особою 48 років включно 11 років;
    • від 49 років до досягнення особою 51 років включно 12років;
    • від 52 років до досягнення особою 55 років включно 13 років;
    • від 56 років до досягнення особою 59 років включно 14 років."

    До пенсії по інвалідності встановлюються надбавки (на догляд, на утриманців), підвищення, додаткові пенсії, пенсія за особливі заслуги перед Україною, якщо особа з інвалідністю має на них право відповідно до чинного законодавства. Згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 16.07.2008 № 654:

    – непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років, надбавка до пенсії по інвалідності виплачується у розмірі 150 гривень на кожну дитину;– особам з інвалідністю I групи, одиноким особам з інвалідністю II групи, які потребують постійного стороннього догляду або досягли пенсійного віку, одиноким особам з інвалідністю III групи, які досягли пенсійного віку, (крім осіб, які отримують державну соціальну допомогу на догляд відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю “) виплачується надбавка на догляд у розмірі 50 гривень.

    Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 № 265, у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат особам з інвалідністю, державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства і дітям з інвалідністю, особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною та щомісячної доплати до пенсії у зв’язку з втратою годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання) не досягає в осіб з інвалідністю (у тому числі дітей з інвалідністю) прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога до пенсії та державної соціальної допомоги у сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.

    Документи потрібні для оформлення пенсії по інвалідності
    • заява на пенсію по інвалідності;
    • паспорт + ідентифікаційний код;
    • виписка з акта огляду МСЕК;
    • документи про стаж роботи і заробітну плату;
    • документи про місце проживання (реєстрації) особи;
    • фотокартка (для видачі пенсійного посвідчення).

    В 2016 році ст.32 Закону було доповнено частиною другою, яка передбачає також призначення пенсії особі незалежно від наявності страхового стажу, в разі якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби або внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції Гідності), у особи, яка звернулася за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року.У випадку, коли у особи з інвалідністю відсутня достатня кількість страхового стажу, він може звернутися до управління праці і соціального захисту населення за місцем проживання із заявою про призначення йому допомоги за нормами Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю».

    У разі зміни групи інвалідності пенсія в новому розмірі виплачується з дня зміни групи інвалідності. Якщо особі встановлено інвалідність нижчої групи, пенсія виплачується за попередньою групою до кінця місяця, в якому змінено групу інвалідності.

    У разі визнання особи, яка пройшла повторний огляд, здоровою пенсія виплачується до кінця місяця, по який встановлено інвалідність.

    У разі якщо особа не з'явилася в органи медико-соціальної експертизи на повторний огляд у визначений для цього строк, виплата пенсії по інвалідності зупиняється з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому вона мала з'явитися на повторний огляд.

    У разі якщо строк повторного огляду медико-соціальної експертизи особою з інвалідністю пропущено з поважних причин або в разі визнання її знову особою з інвалідністю виплата пенсії по інвалідності відновлюється з дня, з якого припинено виплату, до дня повторного огляду, але не більш як за три роки, якщо орган медико-соціальної експертизи визнає її за цей період особою з інвалідністю. При цьому якщо під час повторного огляду особи з інвалідністю переведено на іншу групу інвалідності (вищу або нижчу), пенсія за зазначений період виплачується за попередньою групою інвалідності.

    Якщо виплату пенсії особі з інвалідністю було припинено у зв'язку з відновленням здоров'я або якщо вона не отримувала пенсії внаслідок нез'явлення на повторний огляд без поважних причин, то в разі наступного визнання її особою з інвалідністю виплата раніше призначеної пенсії поновлюється з дня встановлення інвалідності знову за умови, що після припинення виплати пенсії минуло не більше п'яти років. Якщо минуло більше п'яти років, пенсія призначається знову на загальних підставах.

    Органи медико-соціальної експертизи зобов'язані повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду в порядку, встановленому законодавством, про результати повторного огляду осіб, яким призначена пенсія по інвалідності, та про нез'явлення цих осіб на зазначений огляд.

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь допомогти!

    Гончаренко Константин
    20%

    Добрый день!

    Условия и порядок назначение пенсии по инвалидности регулируются Законом Украины «Об общеобязательном государственном пенсионном страховании». Пенсия по инвалидности назначается в случае наступления инвалидности, которая привела к полной или частичной утрате трудоспособности вследствии общего заболевания, инвалидности с детства, но при условии наличия необходимого страхового стажа.

    - до достижения лицом 23 лет включительно – 1 год;

    - от 24 лет до достижения лицом 26 лет включительно – 2 года;

    - от 27 лет до достижения лицом 28 лет включительно – 3 года;

    - от 29 лет до достижения лицом 31 года включительно – 4 года;

    - от 32 лет до достижения лицом 33 лет включительно – 5 лет;

    - от 34 лет до достижения лицом 35 лет включительно – 6 лет;

    - от 36 лет до достижения лицом 37 лет включительно – 7 лет;

    - от 38 лет до достижения лицом 39 лет включительно – 8 лет;

    - от 40 лет до достижения лицом 42 лет включительно – 9 лет;

    - от 43 лет до достижения лицом 45 лет включительно – 10 лет;

    - от 46 лет до достижения лицом 48 лет включительно – 11 лет;

    - от 49 лет до достижения лицом 51 года включительно – 12 лет;

    - от 52 лет до достижения лицом 55 лет включительно – 13 лет;

    - от 56 лет до достижения лицом 59 лет включительно – 14 лет.

    Лица, признанные инвалидами после достижения пенсионного возраста, имеют право на пенсию по инвалидности при наличии страхового стажа не меньше 15 лет.

    Пенсия по инвалидности в зависимости от групы инвалидности назначается в таких размерах:

    - инвалиды I группы – 100% пенсии по возрасту;

    - инвалиды II группы – 90% пенсии по возрасту;

    - инвалиды III группы 50% пенсии по возрасту.

    То есть, сначала определяется размер пенсии по возрасту, а потом – размер пенсии по инвалидности. При этом, при определении размера пенсии, кроме имеющегося страхового стажа, учитывается также период с дня установления инвалидности до достижения пенсионного возраста.

    Если инвалиды II и III группы не работают и имеют соответствующий стаж работы (при этом инвалидам нужно иметь в виду, что во время проведения перерасчета пенсии по инвалидности в размере пенсии по возрасту период с дня установления инвалидности до достижения пенсионного возраста в страховой стаж не засчитывается), пенсия по инвалидности рассчитывается в размере пенсии по возрасту, то есть без уменьшения на 10 и 50 %, но при наличии соответствующего страхового стажа.

    Перерасчет Вам могут сделать в ПФУ согласно прожиточного минимума. Обратитесь в ПФУ.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    20%

    "ПОРЯДОК встановлення лікарсько-консультативними комісіями інвалідності дітям" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/917-2013-%D0%B...):

    " 1. Цей Порядок визначає механізм, умови та критерії встановлення лікарсько-консультативними комісіями лікувально-профілактичних закладів (далі - комісії) інвалідності дітям...

    3. Особам віком до 18 років комісіями встановлюється категорія “дитина з інвалідністю”, а особам віком до 18 років, які мають виключно високу міру втрати здоров’я та надзвичайну залежність від постійного стороннього догляду, допомоги або диспансерного нагляду інших осіб і які фактично не здатні до самообслуговування, - категорія “дитина з інвалідністю підгрупи А”...".

    "ПОЛОЖЕННЯ про медико-соціальну експертизу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1317-2009-%D0%...):

    "1. Це Положення визначає процедуру проведення медико-соціальної експертизи хворим, що досягли повноліття,...".

    ПОЛОЖЕННЯ про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1317-2009-%D0%...):

    " 1. Це Положення визначає порядок, умови та критерії встановлення інвалідності медико-соціальними експертними комісіями (далі - комісії)...".

    ---

    Доброго дня, пане Юрію! По-перше, не передбачено статусу "інівалідність з дитинтства" - передбачено статус "дитина з інвалідністю". По-друге, інвалідність дітям (до 18 років) встановлюється ЛКК медичних закладів, а інвалідність дорослих громадян - МСЕК. По-третє, групи інвалідності передбачені для встановлення інвалідності дорослим, але не передбачені для встановлення інвалідності дітям. Тому, встановлення Вам "інвалідності ІІ групи з дитинства у 20 років" є незрозумілим (для мене) та незаконним. Належним, як я вважаю, після досягнення Вами повноліття мало бути направлення ЛКК Вас до МСЕК для встановлення інвалідності з визначенням групи інвалідності. Якщо на МСЕК інвалідність Вам не встановлено, довідки до акта огляду МСЕК Ви не маєте, Вам буде, як я вважаю, відмовлено у призначені пенсії по інвалідності.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, треба знати скільки вам років. Від цього все залежить, ознайомтесь нижче. Вы маєте право на пенсію за віком у разі наявності страхового стажу.

    • до досягнення особою 23 років включно 1 рік
    • від 24 років до досягнення особою 26 років включно 2 роки;
    • від 27 років до досягнення особою 28 років включно 3 роки;
    • від 29 років до досягнення особою 31 років включно 4 роки;
    • від 32 років до досягнення особою 33 років включно 5 років;
    • від 34 років до досягнення особою 35 років включно 6 років;
    • від 36 років до досягнення особою 37 років включно 7 років;
    • від 38 років до досягнення особою 39 років включно 8 років;
    • від 40 років до досягнення особою 42 років включно 9 років;
    • від 43 років до досягнення особою 45 років включно 10 років;
    • від 46 років до досягнення особою 48 років включно 11 років;
    • від 49 років до досягнення особою 51 років включно 12років;
    • від 52 років до досягнення особою 55 років включно 13 років;
    • від 56 років до досягнення особою 59 років включно 14 років.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства) за наявності страхового стажу, передбаченого статтею 32 цього Закону.

    Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи. Стаття 32. Страховий стаж, необхідний для призначення пенсії по інвалідності

    1. Особи, яким установлено інвалідність, мають право на пенсію по інвалідності, залежно від групи інвалідності, за наявності такого страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією:

    {Абзац перший частини першої статті 32 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2148-VIII від 03.10.2017}

    для осіб з інвалідністю I групи:

    до досягнення особою 25 років включно - 1 рік;

    від 26 років до досягнення особою 28 років включно - 2 роки;

    від 29 років до досягнення особою 31 року включно - 3 роки;

    від 32 років до досягнення особою 34 років включно - 4 роки;

    від 35 років до досягнення особою 37 років включно - 5 років;

    від 38 років до досягнення особою 40 років включно - 6 років;

    від 41 року до досягнення особою 43 років включно - 7 років;

    від 44 років до досягнення особою 48 років включно - 8 років;

    від 49 років до досягнення особою 53 років включно - 9 років;

    від 54 років до досягнення особою 59 років включно - 10 років;

    для осіб з інвалідністю II та III груп:

    до досягнення особою 23 років включно - 1 рік;

    від 24 років до досягнення особою 26 років включно - 2 роки;

    від 27 років до досягнення особою 28 років включно - 3 роки;

    від 29 років до досягнення особою 31 року включно - 4 роки;

    від 32 років до досягнення особою 33 років включно - 5 років;

    від 34 років до досягнення особою 35 років включно - 6 років;

    від 36 років до досягнення особою 37 років включно - 7 років;

    від 38 років до досягнення особою 39 років включно - 8 років;

    від 40 років до досягнення особою 42 років включно - 9 років;

    від 43 років до досягнення особою 45 років включно - 10 років;

    від 46 років до досягнення особою 48 років включно - 11 років;

    від 49 років до досягнення особою 51 року включно - 12 років;

    від 52 років до досягнення особою 55 років включно - 13 років;

    від 56 років до досягнення особою 59 років включно - 14 років.

    Особи, яким установлено інвалідність після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, мають право на пенсію по інвалідності за наявності страхового стажу, зазначеного в абзаці першому частини першої статті 26 цього Закону.

    {Абзац двадцять восьмий частини першої статті 32 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2148-VIII від 03.10.2017}

    {Частина перша статті 32 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3057-IV від 03.11.2005; в редакції Закону № 3668-VI від 08.07.2011}

    2. Якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби або внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції Гідності), у особи, яка звернулася за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року, то пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу.

    {Частина друга статті 32 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1010-VIII від 18.02.2016}

    Непрацюючі особи з інвалідністю II групи, визнані особами з інвалідністю після досягнення пенсійного віку, передбаченого ст.26 Закону та особами з інвалідністю III групи за їхнім вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком за наявності страхового стажу в чоловіків – 35, у жінок – 30 років.

    Успіхів

    Иванюк Руслан Эдуардович

    Вітаю,

    Особам з інвалідністю

    За Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон) призначаються пенсії по інвалідності внаслідок:

    • загального захворювання;
    • каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства.

    Пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства) за наявності страхового стажу, передбаченого статтею 32 цього Закону.

    Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.

    Пенсія по інвалідності від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання призначається відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності".

    Залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності. Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи згідно із законодавством. Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.

    Щоб пенсія по інвалідності була призначена від дня встановлення інвалідності, заяву на її призначення слід подати до управління Пенсійного фонду не пізніше трьох місяців із дня встановлення інвалідності.

    Обов’язковою умовою для призначення таких пенсій за нормами закону, що вступив в дію з 1 жовтня 2011 року, є наявність страхового стажу від одного до 15 років – залежно від віку та групи інвалідності.

    До 01.01.2016 року пенсії по інвалідності інвалідам І та ІІ групи призначались при умові наявності страхового стажу від 1-го до 10-ти років в залежності від віку, в якому особу визнано інвалідом.

    З 01.01.2016 р. умови наявності страхового стажу інвалідам І групи так і залишаються від 1 до 10 років:

    до досягнення особою 25 років включно - 1 рік;

    від 26 років до досягнення особою 28 років включно - 2 роки;

    від 29 років до досягнення особою 31 року включно - 3 роки;

    від 32 років до досягнення особою 34 років включно - 4 роки;

    від 35 років до досягнення особою 37 року включно — 5 років;

    від 38 років до досягнення особою 40 років включно — 6 років;

    від 41 років до досягнення особою 43 років включно — 7 років;

    від 44 року до досягнення особою 48 років включно — 8 років;

    від 49 років до досягнення особою 53 років включно — 9 років;

    від 54 років до досягнення особою 59 року включно — 10 років.

    Для призначення пенсії по ІІІ групі інвалідності та пенсій у зв’язку із втратою годувальника, а також починаючи з 01.01.2016 року для призначення пенсії по ІІ групі інвалідності, на день звернення за пенсією, або в залежності від віку, в якому особу визнано інвалідом (чи в якому настала смерть годувальника), необхідно мати від 1 року до 14 років страхового стажу:

    до досягнення особою 23 років включно - 1 рік;

    від 24 років до досягнення особою 26 років включно - 2 роки;

    від 27 років до досягнення особою 28 років включно - 3 роки;

    від 29 років до досягнення особою 31 року включно - 4 роки;

    від 32 років до досягнення особою 33 років включно — 5 років;

    від 34 років до досягнення особою 35 років включно — 6 років;

    від 36 років до досягнення особою 37 років включно — 7 років;

    від 38 року до досягнення особою 39 років включно — 8 років;

    від 40 років до досягнення особою 42 років включно — 9 років;

    від 43 років до досягнення особою 45 років включно — 10 років;

    від 46 років до досягнення особою 48 років включно — 11 років;

    від 49 років до досягнення особою 51 року включно — 12 років;

    від 52 років до досягнення особою 55 років включно — 13 років;

    від 56 років до досягнення особою 59 років включно — 14 років;

    Особи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку (незалежно від групи), мають право на пенсію по інвалідності за наявності 15 років страхового стажу.

    Якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби, то пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу.

    Залежно від групи пенсія по інвалідності призначається в таких розмірах:

    Інвалідам І групи – 100 % пенсії за віком;

    Інвалідам ІІ групи – 90 % пенсії за віком;

    Інвалідам ІІІ групи – 50 % пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону «Про загальнообов»язкове державне пенсійне страхування».

    Непрацюючі інваліди ІІ групи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 вищезгаданого закону, та інваліди ІІІ групи за їх вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону, за наявності страхового стажу для чоловіків 35 років, а для жінок - 30 років.

    Якщо інвалід не має достатньої кількості страхового стажу, він може звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання із заявою про призначення допомоги за нормами Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».

    До пенсії по інвалідності встановлюються надбавки (на догляд, на утриманців), підвищення, додаткові пенсії, пенсія за особливі заслуги перед Україною, якщо інвалід має на них право.

    При цьому, якщо розмір пенсійної виплати інваліда з урахуванням надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії (за винятком пенсії за особливі заслуги перед Україною) не досягає прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, якої не вистачає до зазначеного прожиткового мінімуму. З 1 січня поточного року прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність становить 1074 гривні.

    Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» встановлено, що при зміні групи інвалідності пенсія в новому розмірі виплачується із дня зміни групи інвалідності.

    Якщо особа визнана інвалідом нижчої групи, пенсія виплачується за попередньою групою до кінця місяця, в якому змінено групу інвалідності. У разі визнання особи, яка пройшла повторний огляд здоровою, пенсія виплачується до кінця місяця, по який встановлено інвалідність.

    Якщо особа не з’явилася в органи медико-соціальної експертизи на повторний огляд у визначений для цього строк, виплата пенсії по інвалідності зупиняється з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому вона мала з’явитися на повторний огляд.

    Якщо строк повторного огляду медико-соціальної експертизи інвалідом пропущено з поважних причин або при визнанні його знову інвалідом виплата пенсії по інвалідності відновлюється з дня, із якого припинено виплату до дня повторного огляду, але не більше, ніж за три роки, якщо орган медико-соціальної експертизи визнає її за цей період інвалідом. При цьому якщо під час повторного огляду інваліда переведено на іншу групу інвалідності (вищу або нижчу), пенсія за зазначений період виплачується за попередньою групою інвалідності.

    Якщо виплату пенсії інваліду було припинено у зв’язку з відновленням здоров’я або якщо він не отримував пенсії внаслідок нез’явлення на повторний огляд без поважних причин, то при наступному визнанні його інвалідом виплата раніше призначеної пенсії поновлюється з дня встановлення інвалідності знову за умови, що після припинення виплати пенсії минуло не більше п’яти років. Якщо строк більший, пенсія призначається знову на загальних підставах.

    Органи медико-соціальної експертизи зобов’язані повідомляти управління Пенсійного фонду в порядку, встановленому законодавством про результати повторного огляду осіб, яким призначена пенсія по інвалідності та про нез’явлення цих осіб на зазначений огляд.

    Савченко Олександр
    20%

    Доброго дня!

    Питання: чи можу я після досягнення одного року страхового стажу подати на пенсію замість державної соціальної допомоги, при умові, що причина інвалідності - з дитинства? - так, можете. За Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон) призначаються пенсії по інвалідності внаслідок:

    • загального захворювання;
    • каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства.

    Пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства) за наявності страхового стажу, передбаченого статтею 32 цього Закону.

    Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.

    Пенсія по інвалідності від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання призначається відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності".

    Залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності. Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи згідно із законодавством. Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.

    Щоб пенсія по інвалідності була призначена від дня встановлення інвалідності, заяву на її призначення слід подати до управління Пенсійного фонду не пізніше трьох місяців із дня встановлення інвалідності.

    Обов’язковою умовою для призначення таких пенсій за нормами закону, що вступив в дію з 1 жовтня 2011 року, є наявність страхового стажу від одного до 15 років – залежно від віку та групи інвалідності.

    До 01.01.2016 року пенсії по інвалідності інвалідам І та ІІ групи призначались при умові наявності страхового стажу від 1-го до 10-ти років в залежності від віку, в якому особу визнано інвалідом.

    З 01.01.2016 р. умови наявності страхового стажу інвалідам І групи так і залишаються від 1 до 10 років:

    до досягнення особою 25 років включно - 1 рік;

    від 26 років до досягнення особою 28 років включно - 2 роки;

    від 29 років до досягнення особою 31 року включно - 3 роки;

    від 32 років до досягнення особою 34 років включно - 4 роки;

    від 35 років до досягнення особою 37 року включно — 5 років;

    від 38 років до досягнення особою 40 років включно — 6 років;

    від 41 років до досягнення особою 43 років включно — 7 років;

    від 44 року до досягнення особою 48 років включно — 8 років;

    від 49 років до досягнення особою 53 років включно — 9 років;

    від 54 років до досягнення особою 59 року включно — 10 років.

    Для призначення пенсії по ІІІ групі інвалідності та пенсій у зв’язку із втратою годувальника, а також починаючи з 01.01.2016 року для призначення пенсії по ІІ групі інвалідності, на день звернення за пенсією, або в залежності від віку, в якому особу визнано інвалідом (чи в якому настала смерть годувальника), необхідно мати від 1 року до 14 років страхового стажу:

    до досягнення особою 23 років включно - 1 рік;

    від 24 років до досягнення особою 26 років включно - 2 роки;

    від 27 років до досягнення особою 28 років включно - 3 роки;

    від 29 років до досягнення особою 31 року включно - 4 роки;

    від 32 років до досягнення особою 33 років включно — 5 років;

    від 34 років до досягнення особою 35 років включно — 6 років;

    від 36 років до досягнення особою 37 років включно — 7 років;

    від 38 року до досягнення особою 39 років включно — 8 років;

    від 40 років до досягнення особою 42 років включно — 9 років;

    від 43 років до досягнення особою 45 років включно — 10 років;

    від 46 років до досягнення особою 48 років включно — 11 років;

    від 49 років до досягнення особою 51 року включно — 12 років;

    від 52 років до досягнення особою 55 років включно — 13 років;

    від 56 років до досягнення особою 59 років включно — 14 років;

    Особи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку (незалежно від групи), мають право на пенсію по інвалідності за наявності 15 років страхового стажу.

    Якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби, то пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу.

    Залежно від групи пенсія по інвалідності призначається в таких розмірах:

    Інвалідам І групи – 100 % пенсії за віком;

    Інвалідам ІІ групи – 90 % пенсії за віком;

    Інвалідам ІІІ групи – 50 % пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону «Про загальнообов»язкове державне пенсійне страхування».

    Непрацюючі інваліди ІІ групи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 вищезгаданого закону, та інваліди ІІІ групи за їх вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону, за наявності страхового стажу для чоловіків 35 років, а для жінок - 30 років.

    Якщо інвалід не має достатньої кількості страхового стажу, він може звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання із заявою про призначення допомоги за нормами Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».

    До пенсії по інвалідності встановлюються надбавки (на догляд, на утриманців), підвищення, додаткові пенсії, пенсія за особливі заслуги перед Україною, якщо інвалід має на них право.

    При цьому, якщо розмір пенсійної виплати інваліда з урахуванням надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії (за винятком пенсії за особливі заслуги перед Україною) не досягає прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, якої не вистачає до зазначеного прожиткового мінімуму. З 1 січня поточного року прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність становить 1074 гривні.

    Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» встановлено, що при зміні групи інвалідності пенсія в новому розмірі виплачується із дня зміни групи інвалідності.

    Якщо особа визнана інвалідом нижчої групи, пенсія виплачується за попередньою групою до кінця місяця, в якому змінено групу інвалідності. У разі визнання особи, яка пройшла повторний огляд здоровою, пенсія виплачується до кінця місяця, по який встановлено інвалідність.

    Якщо особа не з’явилася в органи медико-соціальної експертизи на повторний огляд у визначений для цього строк, виплата пенсії по інвалідності зупиняється з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому вона мала з’явитися на повторний огляд.

    Якщо строк повторного огляду медико-соціальної експертизи інвалідом пропущено з поважних причин або при визнанні його знову інвалідом виплата пенсії по інвалідності відновлюється з дня, із якого припинено виплату до дня повторного огляду, але не більше, ніж за три роки, якщо орган медико-соціальної експертизи визнає її за цей період інвалідом. При цьому якщо під час повторного огляду інваліда переведено на іншу групу інвалідності (вищу або нижчу), пенсія за зазначений період виплачується за попередньою групою інвалідності.

    Якщо виплату пенсії інваліду було припинено у зв’язку з відновленням здоров’я або якщо він не отримував пенсії внаслідок нез’явлення на повторний огляд без поважних причин, то при наступному визнанні його інвалідом виплата раніше призначеної пенсії поновлюється з дня встановлення інвалідності знову за умови, що після припинення виплати пенсії минуло не більше п’яти років. Якщо строк більший, пенсія призначається знову на загальних підставах.

    Органи медико-соціальної експертизи зобов’язані повідомляти управління Пенсійного фонду в порядку, встановленому законодавством про результати повторного огляду осіб, яким призначена пенсія по інвалідності та про нез’явлення цих осіб на зазначений огляд.

    Всього найкращого!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України