Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 26 травня 2023, питання №85856

Державна допомога замість аліментів

Хотіла оформити у совбезі державну допомогу, аліменти, через те що місце знаходження батька невідоме, він у розшуку. Мені сказали що я можу це оформити але через деякий час якщо боржника не знайдуть то я або мої діти будемо зобов'язані повернути державі всю суму сплачених коштів. Це дійсно так? Чи мене у совбезі надурили щоб я не оформлювала цю допомогу?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Коли ваш чоловік не платить аліменти – ви можете отримати на дитину тимчасову державну допомогу. Підставою для її призначення є невиконання батьком рішення суду про стягнення аліментів.

    Для цього необхідно подати до органу соцзахисту населення пакет документів. Серед них, зокрема:

    рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину;довідка ДВС, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом 6 місяців, що передують місяцю звернення.

    У разі уточнень чи додаткових питань можете поспілкуватись зі мною в режимі онлайн. Для того треба лише натиснути кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 р. № 189 затверджено Порядок призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме" (далі – тимчасова державна допомога).

    Відповідно до положень цієї постанови тимчасова державна допомога призначається у разі, коли:

    відомості про одного з батьків (платника аліментів), які внесено до Єдиного реєстру боржників у зв’язку з несплатою ним аліментів;

    стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі;

    місце проживання(перебування) одного з батьків не встановлено.

    Якщо виникла можливість стягнення аліментів з одного з батьків, виявлено, що один з батьків може утримувати дитину, або встановлено місце проживання (перебування) одного з батьків, у зв’язку з чим можливе стягнення з нього коштів на утримання дитини, орган соціального захисту населення:

    визначає суму сплаченої тимчасової допомоги, яка підлягає поверненню, та встановлює строки її повернення (протягом місяця);

    повідомляє одному з батьків про суму сплаченої тимчасової допомоги, яка підлягає поверненню, та строк її повернення;

    у разі неповернення коштів добровільно в установлені строки вирішує питання про їх стягнення у судовому порядку.

    ТАКИМ ЧИНОМ, ВАС ВВОДЯТЬ В ОМАНУ. СТЯГНЕННЯ МОЖЛИВЕ ЛИШЕ У ВИПАДКУ ЗНАХОДЖЕННЯ БАТЬКА ДИТИНИ І СТЯГНЕННЯ З НЬОГО ЗАБОРГОВАНОСТІ ПО АЛІМЕНТАМ.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України