Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 28 мая 2023, вопрос №85961

Визначення місця проживання дитини

Місце проживання дитини, яка не досягла 10 років, визначається за згодою батьків. Дитина ж, яка досягла 10 років, має право визначати місце свого проживання спільно з батьками. Дитина, якій виповнилося 14 років, взагалі може самостійно визначати де їй проживати у випадку, якщо її батьки проживають окремо (ст. 160 СК України, ст. 29 ЦК України).

Чи закон не працює? Ч розлучений з жінкою вже більш 12 років. У жінки е друга дитина і вона живе з нею а я донькою окремо. Двох дітей вона не зможе утримувати як фінансово так і фізично. В Дітей коли вони багато часу разом виникають конфлікти. Тому ми вирішили дати їм можливість вибору з ким вони будуть жити. І я читав що це питання вирішується нотаріально або в судовому випадку. Також читав і рішення суду коли виникали питання в яких діти самостійно або з батьками вирішували з ким будуть жити а тим паче коли вік дозволяє самостійно вирішувати. Бо то що написано в законі про самостійне утримування дітей то там хтось с батьків повинен бути наркоманом, алкоголіком, або мертвим чи зниклим безвісті, або дружина повинна через суд відмовитися . хоча і це не дає права самостійно утримувати. Виходить тільки так!?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Миколо!

    Ви трохи помиляєтесь в 10 років суд може вислухати ставлення дитини до свого місця проживання, а не визначити його. Крім того, у віціі від 10 дo 14 рoків дитина мoже cпільнo з батьками брати учаcть у прийнятті рішення прo визначення міcця прoживання . Якщо є згода між Вами та колишньою дружиною про місце проживання дитини, можна вирішити це питання шляхом укладання договору у нотаріуса. Якщо ж згоди не має, то тільки в судовому порядку.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку «звернутись» біля мого профілю. Постараюсь допомогти!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Николай Клиент 10 месяцев назад

    У мене э нотаріальний договір в якому вказано що моя донька мешка зі мною, договір був укладений тому що це є спільне рішення. В нас не має конфліктів тому його і уклали. На момент підписання його договору дитині було 13 років. Зараз ій не повних 15. І згідно закону я є відповідальною особою за неї. Тому задав питання що як що я мешкаю з донькою окремо то чому не вважається що я самостійно виховую дитину. В матері є друга дитина і вона не зможе піклуватися обома як фінансово так і морально.

    Николай Клиент 10 месяцев назад

    Також в моєму судовому рішенні про розрив шлюбу вказано що є дитина але ніде не позначення с ким вона буде жити. Поки а неї не зьявилася друга дитина моя донька жила з нею, після того почала жити зі мною


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України