Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 01 июня 2023, вопрос №86211

Багатодітна родина, якщо в дітей різні татусі ?

Хочу запитати чи можемо ми отримати статус багатодітної родини , якщо знаходимось у офіційному шлюбі , проживаємо і виховуємо трое дітей ( двоє з них , від першого шлюбу , інший батько) ?

Ответы юристов (1)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Юлія!

    Так, можна претендувати на отримання цього статусу.

    Критерії, за яким визначаються такі сім'ї, визначається Законом України «Про охорону дитинства».

    Згідно йому сім'я вважається багатодітною, коли:

    • подружжя перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує 3-х і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя;
    • або один батько / мати, який (яка) проживає разом з 3-ма і більше дітьми та самостійно їх виховує.

    Після досягнення 18 років (але не довше, ніж до закінчення закладу освіти або досягнення 23 років) до складу багатодітної сім'ї включаються також діти, які навчаються за денною або дуальною формою у:

    • закладах загальної середньої освіти;
    • закладах професійної (професійно-технічної) освіти;
    • закладах фахової передвищої освіти;
    • закладах вищої освіти.

    Щоб отримати відповідний статус, потрібно його підтвердити — отримати посвідчення батьків багатодітної сім'ї / посвідчення дитини з багатодітної сім'ї. Дітям з багатодітної сім'ї посвідчення видаються з 6 років, а після досягнення дитиною 14 років в посвідчення вклеюється нова фотокартка.

    Для отримання посвідчення можна звернутися в один з органів за вибором заявника (незалежно від місця проживання):

    • до органів соціального захисту населення;
    • до ЦНАПів;
    • до виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

    Для отримання посвідчення потрібні такі документи:

    • заява;
    • одна фотокартка (кольорова або чорно-біла) розміром 30×40 міліметрів;
    • копії свідоцтв про народження дітей;
    • копія свідоцтва про шлюб (не стосується батьків, які не перебувають у шлюбі);
    • копії сторінок паспорта громадянина України кожного з батьків із даними про прізвище, ім'я, по батькові (за наявності), дату видачі паспорта /копія посвідки на постійне проживання батьків, якщо вони є іноземцями або особами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.

    У разі народження дитини за межами України слід надати копія свідоцтва про народження дитини (за умови її легалізації та з нотаріальним перекладом на українську мову).

    У випадку навчання особи віком від 18 до 23 років за денною формою навчання за межами України — копія довідки із закладу освіти (за умови її легалізації та з нотаріальним перекладом на українську мову).

    Для продовження строку дії посвідчення після 18 років (до 23 років), якщо дитина навчається за денною формою навчання у закладі загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти — довідка із закладу освіти.

    У разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу — документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (копія рішення суду із зазначенням місця проживання дитини з одним із батьків; копія рішення суду про позбавлення батьківських прав; копія свідоцтва про смерть одного із батьків тощо).

    Посвідчення багатодітної сім'ї в Україні видаються безоплатно протягом 10 робочих днів.

    Всього доброго. Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України