Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 06 червня 2023, питання №86401 250₴

Чи може місцева влада змусити директора школи цілодобово охороняти укриття?

На території школи є укриття. Місцева влада установила що під час відпустки (літній період) директор школи повинен забезпечити цілодобову охорону і доступ до укриття. Тобто пряцювати охоронником.
Чи може місцева влада змусити директора школи цілодобово охороняти укриття? Які закони тут порушуються і як діяти в цій ситуації?

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Згідно Постанови Кабінету міністрів від 10 березня 2017 р. № 138 про "Деякі питання використання захисних споруд цивільного захисту" затверджено Порядок створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту, виключення таких споруд із фонду та ведення його обліку.

    У розділі згаданого Порядку про "Утримання фонду захисних споруд" зазначено наступне:

    "9. Утримання фонду захисних споруд у готовності до використання за призначенням здійснюється їх балансоутримувачами.

    У разі використання однієї захисної споруди кількома суб’єктами господарювання вони беруть участь в її утриманні відповідно до договорів, укладених з балансоутримувачем захисної споруди.

    Балансоутримувачі можуть організовувати утримання та експлуатацію сховищ як протирадіаційних укриттів у разі відсутності потреби в таких сховищах відповідно до вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд.

    {Пункт 9 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 1269 від 24.11.2021}

    10. Балансоутримувач забезпечує утримання захисних споруд та інших споруд, що повинні використовуватися для укриття населення, а також підтримання їх у стані, необхідному для приведення у готовність до використання за призначенням відповідно до вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд.

    Конкретний строк приведення захисної споруди в готовність до використання за призначенням (крім споруд, що відповідно до законодавства повинні перебувати в постійній готовності) зазначається в паспорті захисної споруди, а саме:

    не більше 12 годин - для захисних споруд, призначених для укриття працівників (персоналу, найбільшої працюючої зміни) суб’єктів господарювання, віднесених до відповідних категорій цивільного захисту;

    не більше 24 годин - для інших захисних споруд, споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів.

    {Пункт 10 в редакції Постанови КМ № 1269 від 24.11.2021}

    11. Вимоги щодо утримання та експлуатації захисних споруд визначаються МВС.

    12. Здійснення контролю за готовністю захисних споруд цивільного захисту до використання за призначенням забезпечує ДСНС разом з відповідними органами та підрозділами цивільного захисту, місцевими держадміністраціями.

    13. У разі приватизації (корпоратизації) державного (комунального) підприємства, на балансі якого перебувають захисні споруди, уповноважений орган управління захисної споруди проводить заходи, спрямовані на визначення їх балансоутримувачів та укладення з ними договорів про утримання (зберігання) захисних споруд.

    14. У разі банкрутства (ліквідації) балансоутримувача захисних споруд державної та комунальної форми власності, а також виявлення безхазяйних захисних споруд органи місцевого самоврядування за погодженням з місцевими держадміністраціями, а також центральними органами виконавчої влади, у сфері управління яких перебувають захисні споруди державної форми власності, приймають рішення про їх подальше використання."

    .Крім того, це питання регулюється Наказом МВС 2018 року Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту.

    Згідно розділу ІІІ. Вимог щодо утримання та експлуатація сховищ:

    "1. Павільйони, навіси, відливи та інше обладнання, призначене для захисту входів і аварійних виходів від атмосферних опадів і поверхневих вод, мають утримуватися в належному технічному стані.

    2. Для природного провітрювання замкненої споруди в тамбурах сховища в мирний час додатково до захисно-герметичних дверей дозволяється установлення дерев’яних дверей або дверей із сталевих ґрат.

    3. До замків від дверей і ставень має бути не менше двох комплектів ключів. Один комплект ключів зберігається у відповідальної особи, інший (в опечатаному вигляді) - у посадової особи або у структурному підрозділі балансоутримувача, що працює в цілодобовому режимі (місцезнаходження і телефон цієї посадової особи зазначаються на вхідній табличці).

    4. Необхідно забезпечувати належний стан оголовків аварійних виходів і повітрозабірних каналів, очищати їх від снігу, сміття і сторонніх предметів, систематично перевіряти справність противибухових пристроїв, надійність їхнього кріплення і періодично змащувати металеві частини інгібованим мастилом".

    У зазначених нормативних актах я не знайшов посилань на норми, які зобов'язують цілодобово охороняти укриття. Отже вимоги місцевої влади, скорше ьза все, перебільшення пов'язане з інцидентом в Київі. Можливо, у місцевої влади є якесь рішення щодо утримання шкільних укриттів, про яке Вам наразі невідомо, але в такому випадку його треба бачити.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 11 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Нормативна база

    ДИРЕКТОРА ШКОЛИ ЗРОБИТИ ОХОРОНЦЕМ УКРИТТЯ НЕМОЖЛИВО, БО ЦІЄЇ ФУНКЦІЇ НЕМАЄ В ЙОГО КОНТРАКТІ.

    Керівником закладу загальної середньої освіти може бути особа, яка:

    1. є громадянином України, вільно володіє державною мовою;
    2. має вищу освіту ступеня не нижче магістра;
    3. стаж педагогічної та/або науково-педагогічної роботи не менше трьох років (крім керівників приватних, корпоративних закладів освіти);
    4. організаторські здібності;
    5. стан фізичного і психічного здоров’я, що не перешкоджає виконанню професійних обов’язків;
    6. пройшла конкурсний відбір та визнана переможцем конкурсу відповідно до Закону (частина перша статті 38 Закону).

    Керівник державного, комунального закладу загальної середньої освіти обирається на посаду за результатами конкурсу , що проводиться відповідно до вимог Закону та положення про конкурс, затвердженого засновником або уповноваженим ним органом (посадовою особою) (частина перша статті 39 Закону).

    Конкурсна комісія має складати від 6 до 15 людей на паритетних засадах:

    • представник або представники засновника;

    • представник місцевої державної адміністрації або управління ДСЯО;

    • представники інститутів громадянського суспільства. Наприклад, професійні спілки, експерти в загальній середній освіті, об’єднання директорів тощо.

    З ВАМИ УКЛАДЕНИЙ ТРУДОВИЙ ДОГОВІР, В ЯКОМУ ПОВНІСТЮ ВИЗНАЧЕНІ ВАШІ ОБОВ'ЯЗКИ.

    АЛЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ УЧНІВ - ЦЕ ВАШ ОБОВ'ЯЗОК.

    Нормативна база

    ТАКОЖ ЗАСНОВНИК ЗОСШ МАЄ ПРАВО ПРИЙНЯТИ РІШЕННЯ ПРО НАДАННЯ УКРИТТЯ , ЯКЕ ЗНАХОДИТЬСЯ В ШКОЛІ, ДЛЯ ПОТРЕБ НАСЕЛЕННЯ.

    ДЛЯ ПІДТРИМКИ В РОБОЧОМУ СТАНІ УКРИТТЯ, КОШТИ ВИДІЛЯЄ МІСЦЕВА ВЛАДА.

    АЛЕ ЙОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ ТА ОХОРОНА ПОКЛАДАЄТЬСЯ НА ДИРЕКТОРА ЗОСШ.

    ЦЕ ТРЕБА РОБИТИ В МЕЖАХ ШТАТА ШКОЛИ, КОТРІ ЗАТВЕРДЖЕНІ ЗГІДНО

    "Типових штатних нормативів закладів загальної середньої освіти" ,які затверджені Наказом Міністерства освіти і науки України від 06.12.2010 N 1205.

    Зокрема є такі посади:

    - Завідувач господарства ;

    - Гардеробник ;

    - Робітник з комплексного обслуговування й ремонту будівель (або слюсар-сантехнік, столяр та інші) ;

    - Підсобний робітник ;

    - Сторож* (Штатна одиниця посади сторожа вводяться з метою забезпечення охорони приміщень та споруд шкіл упродовж необхідного для цього часу, де немає можливості передати охорону приміщення на пульт позавідомчої охорони ).

    В ЇХ ПОСАДОВІ ІНСТРУКЦІЇ МОЖНА НАКАЗОМ ВВЕСТИ ОБОВ'ЯЗОК ОБСЛУГОВУВАННЯ, ОХОРОНИ ТА НАДАННЯ ДОСТУПУ ДО УКРИТТЯ.

    ЩОСЬ ВІД ВАС ВИМАГАТИ, МОЖЛИВО, ЯКЩО ВАШЕ УКРИТТЯ СТОЇТЬ НА ОБЛІКУ.

    Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій» від 29 липня 2022 року № 2486-IX (опублікований 24 серпня 2022 року). Серед інших закон містить такі положення: «…у разі приведення єдиної державної системи цивільного захисту, її складових у режим підвищеної готовності, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного стану та в особливий період захисні споруди цивільного захисту, споруди подвійного призначення, найпростіші укриття незалежно від форми власності повинні приводитись у готовність до прийому населення у термін, що не перевищує 24 годин ...»,

    «утримання захисних споруд цивільного захисту у готовності до використання за призначенням здійснюється їх власниками, користувачами, юридичними особами, на балансі яких вони перебувають ... за рахунок власних коштів».

    Найпростіше укриття – фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, інша споруда підземного простору, в якій можливе тимчасове перебування людей для зниження комбінованого ураження від небезпечних чинників, а також засобів ураження в особливий період.

    Але це не означає, що ваш підвал за визначенням є найпростішим укриттям. Такого правового статусу він набуває у випадку включення до фонду захисних споруд цивільного захисту – у разі постановки на облік. Облік споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів, що знаходяться на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць (районів, міст та інших населених пунктів, районів у містах Київ та Севастополь, об’єднаних територіальних громад), ведуть районні, районні у містах Київ та Севастополь державні адміністрації, відповідні органи місцевого самоврядування.

    Найпростіші укриття ставляться на облік на підставі акта оцінки об'єкта (будівлі, споруди, приміщення) щодо можливості його використання для укриття населення як найпростішого укриття, складеного за результатами обстеження об’єкта. Таке обстеження проводиться органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування разом із власником відповідного об’єкта.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 11 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    ВИМАГАЙТЕ ВІД МІСЦЕВОЇ ВЛАДИ, ЗГІДНО ПОСТАНОВИ ПРО ШТАТ, ВВЕДЕННЯ ПОСАДИ СТОРОЖА, ЯКИЙ БУДЕ ВІДПОВІДАТИ ЗА ВІДЧИНЕННЯ УКРИТТЯ.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю!

    На території школи є укриття. Місцева влада установила що під час відпустки (літній період) директор школи повинен забезпечити цілодобову охорону і доступ до укриття. Тобто пряцювати охоронником.Чи може місцева влада змусити директора школи цілодобово охороняти укриття? Які закони тут порушуються і як діяти в цій ситуації?

    РІШЕННЯ МІСЦЕВОЇ ВЛАДИ ПРО ЗОБОВ'ЯЗАННЯ ДИРЕКТОРА ЗАБЕЗПЕЧИТИ ЦІЛОДОБОВИЙ ДОСТУП - ЦІЛКОМ ЗАКОННЕ, ОСКІЛЬКИ МАЙНО ЗАКЛАДУ ОСВІТИ НАЛЕЖИТЬ ЙОМУ НА ПРАВІ ОПЕРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ, СКОРІШЕ ЗА ВСЕ, І ВІДПОВІДНО ДИРЕКТОР Є ПРЕДСТАВНИКОМ ШКОЛИ.

    ОДНАК ЗМУШУВАТИ САМЕ ДИРЕКТОРА ЗАБЕЗПЕЧИТИ ЦІЛОДОБОВУ ОХОРОНУ - ПОВНИЙ АБСУРД. ДИРЕКТОР ПРАЦЮЄ НА ВИЗНАЧЕНУ СТАВКУ ТА МАЄ ФІКСОВАНИЙ РОБОЧИЙ ДЕНЬ. ВИКОНАННЯ РОБОТИ ПОЗА РОБОЧИЙ ЧАС - МОЖЛИВЕ, АЛЕ НЕ БІЛЬШЕ 1,5 СТАВКИ З ВІДПОВІДНОЮ ДОПЛАТОЮ.

    Якщо така ситуація сталась, що пропоную Вам:

    1. Звернутись до засновника із пропозицією введення до штатного розпису додаткової посади охоронця та ініціювати у зв'язку з цим зміну штатного розпису. Штатний розпис відповідно до Закону України "Про повну загальну середню освіту" затверджується саме керівником, але потрібно мати погодження засновника або уповноваженого органу.

    2. Звернутись до органу місцевого самоврядування із потребою у зміні кошторису закладу загальної середньої освіти на 2023 рік. Введення додаткової посади - збільшення витрат.

    ЯКЩО ЦЕ ВСЕ БУДЕ ЗАДОВОЛЕНО - ПИТАНЬ НЕМАЄ. ЯКЩО НІ - ТАК І ПОВІДОМИТЕ, ЩО ЗАБЕЗПЕЧИТИ ЦІЛОДОБОВИЙ ВІДКРИТИЙ ДОСТУП ТА ОХОРОНУ УКРИТТЯ Є НЕМОЖЛИВИМ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 11 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Директор може виконувати цю роботу у крайньому випадку за сумісництвом не більше 1,5 штатної одиниці.

    Тому зверніться листом від закладу за підписом директора до управління освіти міської ради, аби управління погодило введення штатної одиниці Фахівця з охорони територій та приміщень ,хоча б 0,5 штатної посади . Бо ви як керівник маєте виконувати рішення місцевої ОВА.

    АЛЕ для цього необхідно мати фахівця з охорони об'єктів і споруд.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, відповідальність за укриття справді несе балансоутримувач — керівник установи, тому у вашому випадку, треба звернутися до міської ради і вирішити дане питання хто буде охороняти дане укриття, це може бути і патруль поліції або міська рада знайде працівника для охорони. Або треба затвердити штатну одиницю на посода охоронця.

    У будь якому випадку, треба починати з письмового звернення до відділу освіти за роз'ясненням, та у виконком міської ради.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 11 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про повну загальну середню освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20#n521):

    " Стаття 31. Заклад загальної середньої освіти...

    2. Заклад загальної середньої освіти залежно від засновника може бути:...

    державним - заснованим розпорядчим актом органу державної влади;

    комунальним - заснованим розпорядчим актом сільської, селищної, міської, районної, обласної ради;...

    Стаття 37. Засновник (засновники) закладу загальної середньої освіти...

    2. Засновник закладу загальної середньої освіти або уповноважений ним орган (посадова особа):...

    затверджує кошторис закладу загальної середньої освіти, у тому числі обсяг коштів, що передбачається на підвищення кваліфікації педагогічних працівників, та контролює його виконання;...

    Стаття 38. Керівник закладу загальної середньої освіти...

    4. Керівник закладу загальної середньої освіти зобов’язаний:...

    розробляти проект кошторису та подавати його засновнику або уповноваженому ним органу на затвердження;..

    організовувати фінансово-господарську діяльність закладу загальної середньої освіти в межах затвердженого кошторису;..

    затверджувати правила внутрішнього розпорядку закладу;

    затверджувати посадові інструкції працівників закладу загальної середньої освіти;...

    виконувати інші обов’язки, покладені на нього законодавством, засновником, установчими документами закладу загальної середньої освіти, колективним договором, строковим трудовим договором...".

    ---

    Доброго дня! Директору школи належить видати накази про внесення змін до штатного розпису школи у частині утримання та використання укриття, складання кошторису з утримання укритття, розпорядку діяльності укритття, посадових інструкцій охоронців, чергових укритття. Далі подати проект кошторису на затвердження органу місцевої влади.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України