Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 14 июня 2023, вопрос №86774

Как получить свидетельство о расторжении брака

Добрый день. Подскажите пожалуйста, как перебывая за границей в Латвии (муж тоже сдесь), я могу оформить развод с мужем и получить свидетельство о расторжении брака. Куда я могу обратиться за таким документом и нужно ли мне согласие мужа? Спасибо.

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ольга!

    Порядок і терміни розлучення залежиаь від того, чи є у Вас діти/дитина, а також чи є згода чоловіка на розірвання шлюбу. Якщо питання вирішуватиметься в судовому порядку, то я можу Вам в тому допомогти, і Ваша присутність в Україні буде не потрібна. Якщо через ДРАЦС, то, як правило, то документи на розлучення можна відправити пошто, але отримання свідоцтва про розірвання шлюбу за вимогами ДРАЦС відбувається тільки за умови особистої присутності.

    Будуть нез'ясовані питання чи потреба продовжити розмову персонально, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти!

    Богданов Микита
    Богданов Микита 11 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 10 лет опыта

    Доброго дня. Вам краще розірвати шлюб в судовому порядку без вашої присутності. Але по строкам, це два три місяці в кращому випадку.

    Нешик Татьяна
    Нешик Татьяна 11 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

    Доброго дня!

    Якщо у вас з чоловіком немає неповнолітніх дітей, то ви можете звернутись до консульства.

    Реєстрація розірвання шлюбу провадиться консулом у таких випадках:

    1) за спільною письмовою заявою подружжя, яке не має неповнолітніх дітей;

    2) за заявою одного з подружжя, якщо другий із подружжя:

    • визнаний у встановленому законом порядку безвісно відсутнім;
    • визнаний у встановленому законом порядку недієздатним;
    • засуджений за вчинення злочину до позбавлення волі на строк не менше трьох років;

    3) на підставі рішення суду про розірвання шлюбу (лише реєструє розірвання шлюбу).

    Реєстрація розірвання шлюбу на підставі рішення суду України провадиться консулом лише за умови, що шлюб, який розривається, був укладений в органах реєстрації актів цивільного стану України. До консульської установи або дипломатичного представництва подається заява подружжя або одного з них, що проживають за кордоном, які розірвали шлюб у судовому порядку в Україні і не зареєстрували розірвання шлюбу в органах реєстрації актів цивільного стану на території України. За такою умовою реєстрація розірвання шлюбу може провадитися незалежно від строку, що минув після набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу або винесення постанови про розірвання шлюбу.

    Щодо подружжя, яке не має неповнолітніх дітей, то вони можуть спільно за письмовою заявою подати документи стосовно реєстрації розірвання їх шлюбу до дипломатичної закордонної установи за місцем постійного проживання одного із подружжя. Таким чином, консульство України здійснює функції РАЦСу у питанні розірвання та реєстрації шлюбу.

    Гарного дня!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України