Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 19 июня 2023, вопрос №86969 600₴

Планую стати ФОПом без найму працівників і маю кілька питань

Доброго дня! Планую стати ФОПом без найму працівників і маю кілька питань:

1. Чи потрібен РРО чи ПРРО для репетитора з іноземних мов? Всі оплати відбуватимуться виключно на картку ФОП. 2. Обираю стати ФОПом 2-ї групи за КВЕДом 85.59 - чи це правильне рішення, якщо більшість учнів знаходяться за кордоном (траплялась інформація, що ФОПам на другій групі заборонено приймати платежі не з України)?
3. Якщо я реєструю ФОП через ДІЮ 25-го червня, ФОПом 2-ї групи я стану з 1-го числа наступного місяця - правильно? Коли і які саме податки я маю тоді сплатити найближчим часом?
4. Чи може податкова чи банк перевіряти мої особисті рахунки та транзакції по них, що були ДО відкриття ФОПу? Якщо так, то в яких випадках та як убезпечитись від цих перевірок чи їх наслідків? Які наслідки можуть бути за рік репетиторства без сплати податків із доходом до 45 000 грн на місяць?

Ответы юристов (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Діана!

    1. Чи потрібен РРО чи ПРРО для репетитора з іноземних мов? Всі оплати відбуватимуться виключно на картку ФОП.

    Якщо Ви будете приймати оплату тільки на IBAN (безготівковий) рахунок ФОП, то РРО та ПРРО не потрібен. В усіх інших випадках потрібен. В тому числі на карту-ключ до рахунку ФОП.

    2. Обираю стати ФОПом 2-ї групи за КВЕДом 85.59 - чи це правильне рішення, якщо більшість учнів знаходяться за кордоном (траплялась інформація, що ФОПам на другій групі заборонено приймати платежі не з України)?

    КВЕД обраний вірно, тому що один з пунктів передбачає як раз - "навчання мовам і навичкам спілкування".

    За законом, на території України розрахунки проводяться виключно у національній валюті. Однак із закордонними компаніями/фізичними особами дозволяється проведення розрахунків в іноземній валюті.

    В отриманні ФОПом валюти є кілька особливостей:

    • Валюту, отриману ФОП, необхідно перевести в гривню за курсом НБУ на дату отримання валюти. Саме ця сума у гривні вказується у податковій декларації. Обов’язкового продажу валюти немає, валюта може зберігатися на підприємницькому рахунку необмежений час. При цьому перерахувати валюту на свій особистий валютний рахунок офіційно не можна, але деякі банки оминають цю заборону (проводять подвійну конвертацію: валюта в гривню і назад, а витрати по комісії, що виникла, приймають на себе). Зняти валюту безпосередньо також не вдасться.
    • ФОП на єдиному податку можуть не враховувати курсову різницю (різницю між курсом НБУ та курсом, за яким банк перераховує гроші на гривневий рахунок). Проте, податкова дуже непостійна у цьому питанні і іноді бажає бачити позитивну курсову різницю у доході підприємця.
    • У принципі, підприємці можуть врахувати в дохід позитивну курсову різницю (якщо курс НБУ виявився нижчим за курс обміну), але це не вимагається законодавством, а значить цього можна не робити (але, дивіться пункт вище, податкова може спробувати покарати (хоч і незаконно), а вони зі штрафами йдуть до кінця – найчастіше доводиться пройти всі судові стадії);
    • негативна курсова різниця (коли курс НБУ вищий за курс по якому перерахують валюту) на єдиному податку не враховується, оскільки це витрата, а спрощенці не ведуть облік витрат.
    3. Якщо я реєструю ФОП через ДІЮ 25-го червня, ФОПом 2-ї групи я стану з 1-го числа наступного місяця - правильно? Коли і які саме податки я маю тоді сплатити найближчим часом?

    Все вірно - Ви станете ФОП 2 групи з 1 липня.

    До 20 липня Ви повинні сплатити 1340 грн ЄП, як також 1474 грн ЄСВ. Далі Ви повинні повторювати цю процедуру кожного місяця. Щоправда, ЄСВ Ви можете сплачувати один раз на квартал - до 19 числа місяця, який настає за календарним кварталом.

    4. Чи може податкова чи банк перевіряти мої особисті рахунки та транзакції по них, що були ДО відкриття ФОПу? Якщо так, то в яких випадках та як убезпечитись від цих перевірок чи їх наслідків? Які наслідки можуть бути за рік репетиторства без сплати податків із доходом до 45 000 грн на місяць?

    Це може статися чисто теоретично, а скорше за все не станеться! У випадку перевірки податковою Вам прийдеться сплатити 19,5% за рік від усіх отриманих доходів як фізична особа, як також штрафи:

    За таке порушення передбачено накладення штрафу в розмірі:

    • 25 відсотків від суми податку, що підлягає нарахуванню;
    • 50 відсотків від суми податку, що підлягає нарахуванню, якщо такі дії вчинені повторно протягом 1095 днів;
    • 75 відсотків від суми податку, що підлягає нарахуванню, якщо такі дії вчинені повторно протягом 1095 днів втретє та більше.

    Будуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти, а за потреби допомогти практично.

    Винограденко Антон Анатолійович
    33.3%

    Доброго дня!

    1. Чи потрібен РРО чи ПРРО для репетитора з іноземних мов? Всі оплати відбуватимуться виключно на картку ФОП. 2. Обираю стати ФОПом 2-ї групи за КВЕДом 85.59 - чи це правильне рішення, якщо більшість учнів знаходяться за кордоном (траплялась інформація, що ФОПам на другій групі заборонено приймати платежі не з України)? - Якщо оплата буде відбуватися на ключ-карту підприємницького банківського рахунку ФОП - то да, потрібен реєстратор касових операція (РРО), іншими словами "касовий аппарат". Якщо хочете уникнути роботи з РРО - вам потрібно приймати оплати ВИКЛЮЧНО шляхом надання вашим клієнтам банківський "IBAN" (тобто НЕ номер картки, а номер рахунку у форматі UA...).Щодо КВЕДу 85.59 - то такий КВЕД вам повністтю підходить. Щодо "на другій групі заборонено приймати платежі не з України" - якщо учні громадянини України то жодних питань не буде. Якщо це будуть НЕ громадяни України, то Вам потрібно обрати 3-ю групу єдиного податку.

    3. Якщо я реєструю ФОП через ДІЮ 25-го червня, ФОПом 2-ї групи я стану з 1-го числа наступного місяця - правильно? Коли і які саме податки я маю тоді сплатити найближчим часом? - так, з 1-го липня ви станете платником єдиного податку 2-ої групи. Щодо податків, то на даний момент згідно Податкового кодексу України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/print

    РОЗДІЛ XIX. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ

    Підрозділ 8. Особливості справляння єдиного податку та фіксованого податку

    9. Установити, що тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розділу XIV Податкового кодексу України застосовуються з урахуванням таких особливостей:

    9.1. Фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку першої та другої групи мають право не сплачувати єдиний податок.

    і згідно Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2464-17#Text

    9-19. Тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені у пунктах 4, 5 та 5-1 частини першої статті 4 цього Закону, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе. При цьому положення абзацу другого пункту 2 частини першої статті 7 цього Закону щодо таких періодів для таких осіб не застосовується.

    Після відмін льгот з оплати Єдиного податку (така відміна планується з 1-го серпня 2023 року) Вам потрібно буде сплачувати Єдиний податко у розмірі 1340 грн. Щодо ЄСВ - то відміна поки не планується і ЄСВ можно сплачувати "за бажанням". Зазначу, що у випадку сплати ЄСВ за ці місяці вам буде нараховуватись пенсійний стаж.

    4. Чи може податкова чи банк перевіряти мої особисті рахунки та транзакції по них, що були ДО відкриття ФОПу? Якщо так, то в яких випадках та як убезпечитись від цих перевірок чи їх наслідків? Які наслідки можуть бути за рік репетиторства без сплати податків із доходом до 45 000 грн на місяць? - Щодо будь яких особистих рахунків - податкова не має доступа до ваших особистих рахунків і доступ до таких може відбуватисятільки в рамках відкритого кримінального провадження. Щодо "Які наслідки можуть бути за рік репетиторства без сплати податків із доходом до 45 000 грн на місяць?" - щоб довго не описувати ознйомтесь зі статтєю про "фінансовий моніторинг" https://ap-bank.com/news/post/finansovyy-monitoryn... . Авжеж, щоб не виникало питань з "фінансового моніторингу" банку рекомендую всеж таки відкривати ФОП і працювати у легальному полі.

    Гончаренко Константин
    21.7%
    Гончаренко Константин 10 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Враховуючи ,той факт , що НБУ у листі від 16.05.2019 р. №57-0007/26039 зазначив, що для проведення переказу можуть використовуватися кошти як у готівковій (формі грошових знаків), так і в безготівковій (формі записів на рахунках у банках).

    При цьому відповідно до Закон №2346 ініціювання переказу проводиться, зокрема, шляхом:

    • подання ініціатором до банку, в якому відкрито його рахунок, розрахункового документа;
    • подання платником до будь-якого банку документа на переказ готівки і відповідної суми коштів у готівковій формі;
    • подання ініціатором до відповідної установи – учасника платіжної системи документа на переказ, що використовується у відповідній платіжній системі для ініціювання переказу;
    • використання держателем електронного платіжного засобу (платіжної картки).

    Водночас розрахунки суб’єктів господарювання та фізосіб у разі їх здійснення готівкою без відкриття поточного рахунку шляхом унесення готівки до банків або небанківських фінансових установ, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, для подальшого її переказу на рахунки інших суб’єктів господарювання або фізичних осіб для платників коштів є готівковими, а для отримувачів коштів - безготівковими (п. 10 Положення №148).

    Тобто для платника ситуація така:

    • якщо він оплачує зі свого банківського рахунку (зокрема, і за допомогою платіжної картки) - це безготівковий розрахунок;
    • якщо ж він здійснює оплату готівкою (зокрема, шляхом унесення такої готівки до каси банку або небанківської фінустанови) - це готівковий розрахунок.

    А ось для отримувача коштів НБУ у коментованому листі зазначає: зарахування коштів на рахунки торговців, незалежно від способу ініціювання цих переказів (або шляхом перерахування коштів з рахунка на рахунок, або внесення готівкових коштів для подальшого переказу за допомогою платіжних пристроїв) є безготівковими розрахунками.

    Які висновки можна зробити?

    По-перше, щодо можливості «єдинника» приймати кошти через ті чи інші платіжні системи, щоб відповідати умові п. 291.6 ПКУ – проведення розрахунків виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

    Справа в тому, що як було зазначено у листі, Закон №2346 не містить терміну «грошові розрахунки».

    По-друге, класифікація платежу як готівкового або безготівкового важлива для визначення дати та суми доходу, зокрема, якщо розрахунок здійснюється за допомогою платіжних карток або терміналів, а кошти надходять на рахунок наступного дня.

    Зверніть увагу, що класифікація розрахунку за допомогою картки як безготівкового не звільняє платника податку від застосування РРО (у визначених для його системи оподаткування випадках). Оскільки РРО застосовується при розрахункових операціях, які, своєю чергою, є прийманням від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг).

    Наприклад, якщо «єдинник» приймає оплату через інтернет-еквайринг із застосування платіжних карт за допомогою платіжних систем, він зобов’язаний використовувати РРО (роз’яснення податківців тут).

    А от якщо покупець пішов до банку і оплатив через нього на рахунок продавцю (зокрема, і готівкою через касу банку), то такий платіж не проводиться через РРО.

    Враховуючи сказане магазину необхідно відмовитись від коштів готівкою, а приймати платежі виключно на рахунок ФОП З кас банків чи з електронних систем типу приват 24 , айбоксів , інших платіжних сервісів.

    магазин дає клінту реквізити рахунок IBAN, едрпоу , мфо банку , призначення платежу , НАЗВА отримувача і кліент здійснює переказ на рахунок, жодної готівки через магазин.

    Щодо суми штрафу повідомляю:

    Кваліфікація зазначеного правопорушення підпадає під норми ст. 164 Кодексу про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р № 8073-X.

    Зазначена стаття передбачає накладання штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто в сумі від 17000 грн. До 34000 грн.) З конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, або без такої у разі провадження господарської діяльності без:

    • державної реєстрації як суб’єкта господарювання;
    • отримання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, яка підлягає ліцензуванню відповідно до закону, чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування;
    • отримання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди).

    У той же час такі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення, або пов’язані з отриманням доходу у великих розмірах, тягнуть за собою накладення штрафу від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (т. е. в сумі від 34000 грн. до 85000 грн.) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення. Під отриманням доходу у великих розмірах для цілей зазначеної статті розуміється отримання доходу в сумі від однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    При цьому, випадки притягнення до відповідальності особи – зовсім не рідкість. До відповідальності можуть залучити і перукаря, який веде діяльність без реєстрації, і незаконного торговця, і перевізника, який везе чужий вантаж на своєму автомобілі. При цьому, в ряді випадків, фактичні обставини, які супроводжували виявлення такої діяльності не дозволяють довести відсутність в ній систематичності і підприємницького характеру.

    Окремі банки можуть встановлювати власні обмеження на місяць ( монобанк 90 тис грн за 3 місяці.)

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 10 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрій день!

    Закон Украины "О предупреждении и противодействии легализации (отмыванию) доходов, полученных преступным путем"

    Статья 17. Приостановление финансовых операций, в отношении которых есть мотивированное подозрение, что они связаны с легализацией (отмыванием) доходов, полученных преступным путем, или финансированием терроризма, или в отношении которых применены международные санкции.1. Субъект первичного финансового мониторинга имеет право приостановить совершение финансовой операции в случае, если такая операция содержит признаки, предусмотренные статьями 15 и 16 настоящего Закона, и обязан приостановить совершение финансовой операции, если ее участником или выгодополучателем по ней является лицо, включенное в перечень лиц, связанных с осуществлением террористической деятельности или в отношении которых применены международные санкции, и в тот же день уведомить об этом Специально уполномоченный орган. Такое приостановление финансовых операций осуществляется на срок до двух рабочих дней.2. Специально уполномоченный орган может принять решение о дальнейшем приостановлении такой финансовой операции в соответствии с частью первой настоящей статьи на срок до пяти рабочих дней, о чем обязан безотлагательно уведомить субъекта первичного финансового мониторинга, а также правоохранительные органы, уполномоченные принимать решение в соответствии с уголовно-процессуальным законодательством. В случае непринятия Специально уполномоченным органом соответствующего решения в течение срока, предусмотренного частью первой настоящей статьи, субъект первичного финансового мониторинга возобновляет совершение финансовой операции.

    3. Специально уполномоченный орган может принять решение о приостановлении расходных операций по счетам клиентов (лиц) в случае, если такие операции содержат признаки, предусмотренные статьями 15, 16 настоящего Закона сроком до пяти рабочих дней, о чем обязан безотлагательно уведомить субъекта первичного финансового мониторинга, а также правоохранительные органы, уполномоченные принимать решение в соответствии с уголовно-процессуальным законодательством.4. В случае такого приостановления расходных финансовых операций прибыльные финансовые операции не приостанавливаются. При этом субъект первичного финансового мониторинга в тот же день обязан уведомить о совершении таких операций Специально уполномоченный орган.5. В случае принятия решения в соответствии с частями второй и третьей настоящей статьи Специально уполномоченный орган проводит аналитическую работу, собирает необходимую дополнительную информацию, обрабатывает, проверяет и анализирует ее. В случае подтверждения мотивированного подозрения Специально уполномоченный орган готовит и предоставляет соответствующие обобщенные материалы в течение срока приостановления такой операции в правоохранительные органы, уполномоченные принимать решение в соответствии с уголовно-процессуальным законодательством.В таком случае срок приостановления финансовой операции продлевается на семь рабочих дней со дня предоставления соответствующих обобщенных материалов, при условии, что общий срок такого приостановления не будет превышать 14 рабочих дней.Специально уполномоченный орган информирует в день предоставления обобщенных материалов соответствующего субъекта первичного финансового мониторинга о дне истечения срока приостановления финансовой операции.В случае если по результатам проверки признаки легализации (отмывания) доходов, полученных преступным путем, или финансирования терроризма не подтверждаются, Специально уполномоченный орган обязан безотлагательно отменить свое решение о приостановлении расходных операций и уведомить об этом субъекта первичного финансового мониторинга.6. Порядок приостановления и возобновления совершения финансовых операций определяется субъектами государственного финансового мониторинга, осуществляющими регулирование и надзор за деятельностью субъектов первичного финансового мониторинга в пределах их полномочий. Сроки приостановления финансовых операций субъектами первичного финансового мониторинга и Специально уполномоченным органом, указанные в частях первой-четвертой настоящей статьи, являются окончательными и продлению не подлежат.7. Порядок формирования перечня лиц, связанных с осуществлением террористической деятельности или в отношении которых применены международные санкции, определяется Кабинетом Министров Украины. Основанием для внесения юридического или физического лица в указанный перечень является:

    1. приговор суда, вступивший в законную силу, о признании физического лица виновным в совершении преступлений, предусмотренных статьями 258, 2581, 2582, 2583, 2584 и 2585 Уголовного кодекса Украины;
    2. сведения, формирующиеся международными организациями или уполномоченными ими органами об организациях, юридических и физических лицах, которые связаны с террористическими организациями или террористами, а также о лицах, в отношении которых применены международные санкции;
    3. приговоры (решения) судов, решения других компетентных органов иностранных государств, в отношении организаций, юридических или физических лиц, связанных с осуществлением террористической деятельности, которые признаются Украиной в соответствии с международными договорами Украины.

    8. Перечень лиц, связанных с осуществлением террористической деятельности или в отношении которых применены международные санкции, доводится до ведома субъектов первичного финансового мониторинга Специально уполномоченным органом в порядке, согласованном с другими субъектами государственного финансового мониторинга.9. Порядок доступа к активам, которые связаны с финансированием терроризма и касаются финансовых операций, приостановленных в соответствии с решением, принятым на основании резолюций Совета безопасности ООН, устанавливается законом. Такой доступ осуществляется для покрытия основных или чрезвычайных расходов.10. Приостановление финансовых операций в соответствии с частью первой настоящей статьи и частью пятой статьи 22 настоящего Закона не является основанием для возникновения гражданско-правовой ответственности субъекта первичного финансового мониторинга и его должностных лиц за нарушение условий соответствующих сделок.11. Порядок исключения из перечня лиц, связанных с осуществлением террористической деятельности или в отношении которых применены международные санкции, определяется Кабинетом Министров Украины. Основанием для исключения юридического или физического лица из указанного перечня является:

    1. погашение или снятие судимости с физического лица, осужденного приговором суда, вступившим в законную силу, о признании этого лица виновным в совершении преступлений, предусмотренных статьями 258, 258-1, 258-2, 258-3, 258-4 и 258-5 Уголовного кодекса Украины;
    2. исключение лица из сведений, которые формируются международными организациями или уполномоченными ими органами об организациях, юридических и физических лицах, связанных с террористическими организациями или террористами, а также о лицах, в отношении которых применены международные санкции;
    3. погашение или снятие судимости с физического лица, осужденного приговором (решением) судов, решением других компетентных органов иностранных государств относительно организаций, юридических или физических лиц, связанных с осуществлением террористической деятельности, которые признаются Украиной в соответствии с международными договорами Украины;
    4. наличие документально подтвержденных данных о смерти лица, включенного в перечень в соответствии с частью седьмой настоящей статьи.

    12. Рассмотрение запросов относительно исключения из перечня лиц, связанных с осуществлением террористической деятельности или в отношении которых применены международные санкции, осуществляется в порядке, установленном Кабинетом Министров Украины.

    Счет будет заблокирован до того момента , пока соответствующий орган не проведет проверку и Вы предоставить документ о легальном происхождение средств , не связанным с деятельностью запрещенной законом.

    Из всех перечисленных сценариев всегда вытекает вывод:

    - у банка есть 30 дней на принятие решения;

    - даже если банку что-то не понравилось, он обязан вернуть человеку его деньги, попутно закрывая счет. и уведомив об этом клиента письменно о прекращении обслуживания.

    Если Вы все же желаете снять деньги с этого счета ( обратитесь в кассу и заберите наличными без обьяснения происхождения( постанова НБУ № 65)

    Документы подтверждающие происхождение средств:

    1. Налоговая декларация уплата налогов

    2. Деятельность ФОП Открыта и бухгалтерская справка о поступлениях на счет ФОП ( или договор об оказании услуг и акт выполненных работ согласно КВЕДов ФОП)

    3. Договор ДАРЕНИЯ НОТАРИАЛЬНЫЙ ИЛИ ДОГОВОР о предоставлении Вам безвозвратной финансовой благотворительной помощи на этот счет и в указанной сумме от организации или лица подпись которого должна быть в договоре и номер счета отправителя , печать или нотариальное заверение перевода на украинский язык

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Степанов Михайло Леонідович

    ВІтаю, вам краще приймати платежі із за кордону на особистий рахунок з приміткою у платежі повернення боргу.

    Також якщо ви отримуєте в місяць 45 000 гривень, я би радив вам всі платежі отримувати на особистий рахунок.

    І сплачувати тільки ЄСВ за ФОП, щоб вам нараховувався стаж.

    Корнійчук Євген Іванович
    5%

    Доброго дня, відповіді на ваші запитання.

    1. Чи потрібен РРО чи ПРРО для репетитора з іноземних мов? Всі оплати відбуватимуться виключно на картку ФОП. Ні не потрібно.

    2. Обираю стати ФОПом 2-ї групи за КВЕДом 85.59 - чи це правильне рішення, якщо більшість учнів знаходяться за кордоном (траплялась інформація, що ФОПам на другій групі заборонено приймати платежі не з України)?

    Квед вірний, але у такому випадку треба відкривати 3 групу ФОП.

    3. Якщо я реєструю ФОП через ДІЮ 25-го червня, ФОПом 2-ї групи я стану з 1-го числа наступного місяця - правильно? Коли і які саме податки я маю тоді сплатити найближчим часом?

    ТАК З 1 ЧИСЛА наступного місяця.

    4. Чи може податкова чи банк перевіряти мої особисті рахунки та транзакції по них, що були ДО відкриття ФОПу? Якщо так, то в яких випадках та як убезпечитись від цих перевірок чи їх наслідків? Які наслідки можуть бути за рік репетиторства без сплати податків із доходом до 45 000 грн на місяць?

    Податкова не може вимагати ваш рух за рахунками без рішення суду, рішення суду можно отримати лише при відкритті кримінальної справи. Тому вам нічого хвилюватися.

    Штраф 25 відсотків від суми не сплачених податків. У вас це приблизно вийде 12 тысяч гривень.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Розподіл коштів зведених на сайт за консультацію, клієнт здійснює самостійно ✅.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Діана!

    З приводу оплати послуг з за кордону хочу вточнити. Дійсно, ФОП 2 групи не може надавати послуги нерезидентам, які знаходяться за межами України, але це не стосується громадян України-резидентів, які знаходяться за кордоном. Їм такі послуги з репетиторства Ви маєте право надавати у статусі ФОП 2 групи.

    Богданов Микита
    6.7%
    Богданов Микита 10 месяцев назад

    Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

    Доброго дня.

    1. РРО або ПРРО потрібно при наявності розрахункових операцій, тобто операцій за готівку або за допомогою картки. Якщо ви приймаєте оплату на рахунок IBAN (UA і 27 цифр) тоді РРО або ПРРО не потрібно. Є роз'яснення податкової, де вони вказують, що при оплаті на карту ФОП необхідно використання РРО або ПРРО.

    2. З другої групою ФОП ви можете надавати послуги лише фізичним особам (споживачам). Це виключає надання послуг іншим юридичним особам. З другою групою ви можете отримати дохід у валюті на валютний рахунок.Краще звісно бути платником податків 3 групи та додати КВЕДИ 63.99 та 85.60. Оплата податків незалежить від кількості КВЕДів. Але зможите надавати послуги юридичним особам, в т.ч. нерезидентам. 3. Платником єдиного податку ви будете з 1 липня. Податки сплачуються щомісячно, а ЄСВ (який можна не платити на час дії воєнного стану) один раз на квартал .4. Ні.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України