Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 19 червня 2023, питання №86995

Вступление в наследство

Что как требуется делать для этого и что для этого нужно ? Прошло уже 8месяцев после смерти и я не один наследник 2 ой наследник за границей

Відповіді юристів (3)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Якщо Ви були зареєстровані разом з спадкодавцем разом на момент смерті, то Ви вважаєтесь таким що прийняв спадщину і можете в будь який час звернутись до нотаріуса за отриманням свідоцтва про право на спадщину. Якщо ж Ви не були зареєстровані, то Вам потрібно звернутись до нотаріуса с заявою про прийняття спадщини.

    Справа в тому, що Постанова Кабінету Міністрів "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану" № 164 від 28.02.2022 року, встановила строк прийняття спадщини в період воєнного стану в 10 місяців з моменту смерті спадкодавця.

    Але, Верховний Суд, розглядаючи цю ситуацію наголосив, що Кабінет Міністрів України не мав права змінювати строки прийняття спадщини, так як цей строк встановлено Цивільним кодексом, який має вищу юридичну силу над актами Кабміну.

    Тому, на цей час склалась досить суперечлива практика щодо строків прийняття спадщини в час війни.

    Нотаріуси, зобов'язані виконувати постанову Кабміну та видавати свідоцтва про право на спадщину прийняті в період дії зазначеної постанови, але свідоцтва, видані по заявам поданим за межами 6 місячного строку, можуть бути визнані недійсними.

    Тому, нотаріус може видати Вам свідоцтво, але ВИ повинні розуміти, що Воно може бути скасовано за позовом заінтересованої сторони. Якщо ж позову не буде, то свідоцтво буде вважатись дійсним.

    У випадку, якщо нотаріус Вам відмовить в видачі свідоцтва в зв'язку з пропуском строку подання заяви, то Ви можете звернутись до суду за встановленням додаткового строку.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 10 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Якщо Ви не проживали разом із спадкодавцем, то для прийняття спадщини Вам протягом 6-ти чи 10-ти місяців з дня смерті спадкодавця потрібно звернутись до нотаріуса. Нотаріусу потрібно пред'явити ряд документів та подати заяву про прийняття спадщини. Нотаріус мав би завести спадкову справу. Після спливу 6-ти чи 10-ти місяців нотаріус має видати спадкоємцю свідоцтво про право на спадщину.

    Стаття 1221 (Цивільного кодексу України). Місце відкриття спадщини

    1. Місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні такого майна, або вимоги кредиторів.

    2. На підставі отриманої першої заяви нотаріус заводить спадкову справу, яка підлягає державній реєстрації у Спадковому реєстрі в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    {Стаття 1221 із змінами, внесеними згідно із Законом № 189-VIII від 12.02.2015; в редакції Закону № 2923-IX від 23.02.2023}

    Якщо другий спадкоємець ще не подавав заяви про прийняття спадщини нотаріусу, то Ви можете звернутись до нотаріуса, краще-нотаріуса за останнім місцем проживання спадкодавця та місцезнаходженням основної частини його майна.

    Ви можете звертатись до мене з цим чи іншими питаннями для надання різних додаткових правничих послуг з даного питання чи інших запитань. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію з рядом різноманітних правових послуг, написати тексти юридичних документів чи надати різні інші правничі послуги.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Дійсно, Згідно Постанови Кабінету Міністрів "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану" № 164 від 28.02.2022 року строк прийняття спадщини продовжений до 10 місяців, і у Вас ще є час звернутись до нотаріуса.

    Будуть нез'ясовані питання чи потреба продовжити розмову персонально, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України