Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 23 июня 2023, вопрос №87185 250₴

Повідомлення органів Пенсійного фонду про звільнення з роботи пенсіонера

Добрий день. Я хотів би звернутися до Вас з наступним запитанням. Напишіть будь ласка чи є обов'язковим повідомлення органів Пенсійного фонду про те, що пенсіонер звільнився з роботи та які можуть бути наслідки якщо він вчасно не повідомив органи Пенсійного фонду про звільнення з роботи. У випадку з моїм знайомим цей термін складає близько двох років від моменту звільнення з роботи за власним бажанням по теперішній час. Буду вдячний Вам за відповідь.
З повагою, Тарас.

Ответы юристов (8)

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Частиною 2 статті 16 ЗУ "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначено, що застраховані особи зобов’язані повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду про зміну даних, що вносяться до їх персональної облікової картки в системі персоніфікованого обліку та Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, виїзд за межі держави та про обставини, що спричиняють зміну статусу застрахованої особи, протягом десяти днів з моменту їх виникнення.

    Якщо після призначення пенсії пенсіонер набув менше 24 місяців страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через 2 роки після призначення пенсії з урахуванням набутого страхового стажу та із заробітної плати, з якої було обчислено пенсію.

    Слід пам’ятати, що в будь-якому випадку у разі працевлаштування (звільнення з роботи), тобто зміни статусу (працюючий чи не працюючий), слід повідомляти орган Пенсійного фонду України.

    Особа має право звернутися з відповідною заявою до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України, незалежно від місця проживання, або ж скористатися послугами вебпорталу Пенсійного фонду України.

    Отже, для забезпечення виплати пенсій у належних розмірах, передбачених законодавством, та з метою попередження переплат пенсійних виплат одержувачам пенсій необхідно своєчасно повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду про факт працевлаштування чи звільнення з роботи.

    Неповідомлення або невчасне повідомлення про звільнення, якщо воно призвело до незаконних виплат пенсійних коштів, передбачає лише повернення органам Пенсійного фонду даних коштів.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    12%
    Гончаренко Константин 10 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Здравствуйте!

    На Ваш вопрос отвечаем следующее

    В случае регистрации предпринимательской деятельности Вы обязательно должны сообщить об этом в органы Пенсионного фонда Украины. Это же касается и смены места жительства и других обстоятельств, которые могут повлиять на размер и своевременность выплаты Вашей пенсии.

    О дате регистрации предпринимательской деятельности пенсионеры сообщают органу Пенсионного фонда путем подачи заявления с информацией о государственной регистрации ФОПа.

    Дополнительно сообщаем, что согласно Закону Украины «О сборе и учете единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование» физические лица - предприниматели, независимо от избранной системы налогообложения, освобождаются от уплаты за себя единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование, если они получают пенсию по возрасту или являются лицами с инвалидностью.

    Обмен данными между Государственной фискальной службой Украины, Пенсионным фондом Украины и фондами социального страхования происходит согласно протоколам обмена информацией.

    Может возникнуть ситуация с неверным перерасчетом пенсии и учете стажа

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Иванюк Руслан Эдуардович

    ВІтаю, так особа забо'язана зробити. Тому як кожен рі роблять перерахунок. Якщо чоловік не повідомив і яйоми робили перерахунок у його користь. Пенсійний фон зможе потім вимагати повернення надмірно виплачених коштів.

    НАТИСКАЙТЕ КНОПКУ ЗВЕРНУТИСЯ І Я ВАМ ДОПОМОЖУ,

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, хочу вас заспокоїти, що нічого страшного не сталося. Єдине що вам ЗАГРОЖУЄ, навідь якщо був перерахунок то всеодно чоловіку нічого не добавили так як він не працював, а це значит, що за нього не платили внесок. Тому повідомте пенсійний фонд зараз. Нічого страшного не буде.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Клієнт самостійно розподіляє кошти зведені на сайт за консультацію. ✅

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Тарасе!

    У відповідності із частиною 2 статті 16 Закону № 1058 застраховані особи зобов’язані повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду про зміну даних, що вносяться до їх персональної облікової картки в системі персоніфікованого обліку та Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

    Так, відповідно до підпункту 2.21 пункту 2 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону № 1058 у разі працевлаштування (початку діяльності, пов’язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) після призначення пенсії особа повідомляє орган, що призначає пенсію, про дату працевлаштування (початок діяльності, пов’язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), вид зайнятості (укладення трудового договору, цивільно-правового договору, реєстрація як фізичної особи-підприємця, провадження незалежної професійної діяльності) шляхом подання відповідної заяви. При цьому необхідно надати документи, що засвідчують відповідні відомості (у тому числі трудову книжку із записом про працевлаштування та/або цивільно-правовий договір).

    У разі звільнення (припинення діяльності, пов’язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) пенсіонер повідомляє орган, що призначає пенсію, про дату звільнення (припинення діяльності, пов’язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) також шляхом подання відповідної заяви.

    Отож, для забезпечення виплати пенсій у належних розмірах, передбачених законодавством, та з метою попередження переплат пенсійних виплат одержувачам пенсій необхідно своєчасно повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду про факт працевлаштування чи звільнення з роботи.

    Особа має право звернутися з відповідною заявою до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України, незалежно від місця проживання, або ж скористатися послугами вебпорталу Пенсійного фонду України.

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім.

    Степанов Михайло Леонідович
    10%

    Вітаю, виникнуть проблеми, якщо вам переплатили кошти у зв'зку з тим, що чоловік своєчасно не повідомив про звільнення. Прийдеться повернути кошти які йому переплатили. Якщо це він не зробить у добровільному порядку, тоді ПФУ звернеться до суду і треба буде ще сплачувати судовий збір а також можливо витрати на винагороду приватному або державному виконавцю.

    Тому рекомендую, всеж таки сповістити ПФУ і мирно все врегулюватти.

    Для співпраці натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18%

    Вітаю, Тарасе!

    Добрий день. Я хотів би звернутися до Вас з наступним запитанням. Напишіть будь ласка чи є обов'язковим повідомлення органів Пенсійного фонду про те, що пенсіонер звільнився з роботи та які можуть бути наслідки якщо він вчасно не повідомив органи Пенсійного фонду про звільнення з роботи. У випадку з моїм знайомим цей термін складає близько двох років від моменту звільнення з роботи за власним бажанням по теперішній час. Буду вдячний Вам за відповідь.З повагою, Тарас.

    Проблеми можуть бути тільки в тому випадку, якщо вони здійснили перерахунок з як працюючй особі, і він отримував надлишкові пенсійній виплати. За таких умов ПФУ може пред'явити претензію.

    У разі звільнення (припинення діяльності, пов’язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) пенсіонер повідомляє орган, що призначає пенсію, про дату звільнення (припинення діяльності, пов’язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) також шляхом подання відповідної заяви.

    Отож, для забезпечення виплати пенсій у належних розмірах, передбачених законодавством, та з метою попередження переплат пенсійних виплат одержувачам пенсій необхідно своєчасно повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду про факт працевлаштування чи звільнення з роботи.

    Раджу це зробити зараз і чекати реакції ПФУ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Чинне законодавство в сфері пенсійного забезпечення передбачає відмінності у призначенні (перерахунку) пенсій в залежності від факту роботи одержувача пенсійних виплат.

    Так, статтею 42 Закону України від 9 липня 2003 року «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон № 1058) передбачено, що працюючим пенсіонерам не проводяться перерахунки пенсійних виплат у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму, а також у зв’язку зі зміною розміру мінімальної заробітної плати.

    Частиною 2 статті 16 Закону № 1058 визначено, що застраховані особи зобов’язані повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду про зміну даних, що вносяться до їх персональної облікової картки в системі персоніфікованого обліку та Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, виїзд за межі держави та про обставини, що спричиняють зміну статусу застрахованої особи, протягом десяти днів з моменту їх виникнення.

    Так, відповідно до підпункту 2.21 пункту 2 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону № 1058 у разі працевлаштування (початку діяльності, пов’язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) після призначення пенсії особа повідомляє орган, що призначає пенсію, про дату працевлаштування (початок діяльності, пов’язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), вид зайнятості (укладення трудового договору, цивільно-правового договору, реєстрація як фізичної особи-підприємця, провадження незалежної професійної діяльності) шляхом подання відповідної заяви. При цьому необхідно надати документи, що засвідчують відповідні відомості (у тому числі трудову книжку із записом про працевлаштування та/або цивільно-правовий договір).

    У разі звільнення (припинення діяльності, пов’язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) пенсіонер повідомляє орган, що призначає пенсію, про дату звільнення (припинення діяльності, пов’язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) також шляхом подання відповідної заяви.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України