Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 27 червня 2023, питання №87321 150₴

Пільги Учасників бойових дій

Доброго дня. Чоловік має статус УБД. Почав оформлювати пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Але житло повністю оформлене на мене (на дружину), ми в шлюбі, він в цій квартирі прописаний. В ЦНАПі всі документи прийняли, але сказали, що пільга може не пройти, бо не він власник і платіжки на мені. Поясніть будь ласка, чи буде такому випадку пільга, чи повинні її призначити, і як нам діяти в разі відмови. Дякую

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Валентина!

    Чоловік має право на отримання пільги УБД на житлово-комунальні послуги, незалежно від того чи він є власником житла, чи ні. Визначальним тут є факт проживання. Тим більше, що у вас сім'я.

    Пільга полягає у наданні відсотку знижки (50/75/100) на житлово-комунальні послуги: газ, електроенергія, опалення та інші. Розмір пільги залежить від статусу особи, яка її отримує.

    Відповідність знижки плати за користування житлово-комунальними послугами:

    • Учасники війни мають 50% знижки;
    • Учасники бойових дій мають 75% знижки;
    • Особи з інвалідністю внаслідок війни мають 100 % знижки.

    Отже 75% знижки надається на плату за:

    • користування житлом;
    • користування комунальними послугами;

    Площа, на яку надається знижка на опалення, становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожного, хто постійно проживає у будинку й має пільгу. Додаткові пільгові 10,5 кв.м передбачені на сім’ю.
    • паливо для осіб, які проживають у будинках без центрального опалення;
    • користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі. Така пільга надається сім’ям, які складаються лише з непрацездатних осіб.

    Подвійний розмір нормативної опалювальної площі — це 42 кв.м на кожного, хто має пільгу, та додаткові 21 кв. метр на інших членів сім’ї.

    Оформити пільгу можна як особисто, так і через уповноважену особу (довіреного представника). У такому разі, представнику варто пред’явити довіреність та оригінал паспорта, ID-картки або електронного документа в Дії.

    Для реєстрації заяви на оформлення пільги подайте пакет документів до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації (прописки).

    Втім, якщо ваше фактичне місце проживання відрізняється від місця прописки можна реєструвати заяву й у відділі соцзахисту за фактичним місцем проживання. Для цього разом із рештою документів подайте довідку про ненадання пільги за місцем реєстрації.

    Відповідну довідку можна отримати в управлінні соціального захисту населення за місцем реєстрації, зокрема, надіславши їм письмове звернення рекомендованим листом з повідомленням.

    Після оформлення заяви на пільгу ці ж документи вам необхідно надайти регіональному представнику постачальника послуг (тобто, обленерго, облгаз, комунальні підприємства-надавачі послуг).

    У разі змін або уточнень у документах, поінформуйте орган соцзахисту населення протягом 10 днів із моменту внесення зміни/уточнення. Інакше, ризикуєте отримати відмову в наданні чи продовженні пільгової знижки на комунальні послуги.

    Оплату комунальних послуг за пільговими тарифами можете здійснювати з моменту подання заяви.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Обов'язково Вам допоможу.

    • Валентина Клієнт 10 місяців тому

      Дякую Вам за роз'яснення, все чітко і зрозуміло.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України