Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 12 июля 2023, вопрос №88254 150₴

Оренда пилорами ФОПом у фізичної особи, як оформити і яка відповідальність сторін?

ФОП 2групаЄП хочу орендувати пилораму для здійснення госп. діяльності у фізичної особи. Які документи потрібні, як краще оформити і що слід взяти до уваги?

Ответы юристов (6)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, треба заключить договір оренди. Перевірити документы які підтверджують право власності на пилораму.

    Також я бы радив фіз. Особі відкрити фоп, це зменшить розмір сплати податків від доходу.

    Більш детально за посиланням

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%94%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%96%D1%80_%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D1%83_(%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B8)

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня! Обов'язково візьміть до уваги те, що відповідно до п. 177.7 ст. 177 ПКУ фізична особа - підприємець вважається податковим агентом працівника - фізичної особи, яка перебуває з нею у трудових, цивільно-правових відносинах, або будь-якої іншої фізичної особи щодо будь-яких оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) на користь такої особи. Тобто іншими словами при укладанні договіру оренди з звичайною фізичною особою, ви, як ФОП, будете зобов'язані сплачувати податки з доходів такої фізичної особи. Іншими словами якщо за договором ви будете сплачувати орендну плату 1000 грн за місяц, вам необхідно перед тим як здійснити фиплату орендодавцю такого доходу відрахувати до бюджету 18% ПДФО і 1,5% військового збору і видати "на руки" орендодавцю 805 грн (1000 - (18%+1,5%)) та, відповідно, надавати звітність "Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ..." щодо таких виплат.Найоптимальнішим варіантом для Вас буде взяти в оренду таку пилораму як звичайна фізична особа (а не як ФОП). В такому разі ви позбуваєтесь усіх хахначених вище зобов'язань щодо сплати податків за орендодавця і надання звітності.Також така діяльність на пилорамі вважається небезпечною, та на таку діяльність потрібно офоримти "Дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки" https://guide.diia.gov.ua/view/vydacha-dozvolu-na-vykonannia-robit-pidvyshchenoi-nebezpeky-ta-na-ekspluatatsiiu-zastosuvannia-mashyn-mekhanizmiv-ustatkovannia--6e1d700d-dc90-4651-a529-0f5edd80b789#:~:text=%D0%94%D0%BB%D1%8F%20%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D0%B4%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F,%D0%B7%20%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%8C%20%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%86%D1%96%20%D1%96%D0%B7%20%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%BE%D1%8E.

    • Крикун Сергій  Павлович
      33.3%
      Крикун Сергій Павлович 9 месяцев назад

      Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

      Господарський кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/436-15#n980):

      "Стаття 128. Громадянин у сфері господарювання

      1. Громадянин визнається суб'єктом господарювання у разі здійснення ним підприємницької діяльності за умови державної реєстрації його як підприємця без статусу юридичної особи відповідно до статті 58 цього Кодексу...

      Стаття 173. Господарське зобов'язання

      1. Господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку...

      Стаття 175. Майново-господарські зобов'язання

      1. Майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

      Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом...

      3. Зобов'язання майнового характеру, що виникають між суб'єктами господарювання та негосподарюючими суб'єктами - громадянами, не є господарськими і регулюються іншими актами законодавства.".

      ---

      Доброго дня, пані Уляно! Моя відповідь викладається з прив'язкою до відповіді колеги Винограденко про причині незгоди з його думкою про можливість укладення ФОПом договору оренди як звичайною фізичною фізичною особою. Якщо ФОП здійснює діяльність відповідно до зареєстрованих ним видів КВЕД, що передбачає, вимагає застосування пилорами, то договір оренди має бути укладений, як я вважаю, орендарем як ФОПом, а не звичайною фізичною особою. В іншому випадку у ФОПа немає підстав використання результатів пилорами як ФОПа - не передбачено договору між фізичною як ФОПа та звичайною фізичною особою в одній особі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Уляна!

    При наданні в оренду пилорами ФОПом 2 групи на єдиному податку фізичній особі Ви повинні врахувати наступні фактори:

    По-перше

    Такий об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди. Мінімальна сума орендного платежу визначається за методикою, що затверджується КМУ, виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюються органом місцевого самоврядування села, селища, міста, об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, на території яких вона розташована, та оприлюднюється у спосіб, найбільш доступний для жителів такої територіальної громади. Якщо мінімальну вартість не встановлено чи не оприлюднено до початку звітного (податкового) року, об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі оренди.

    По-друге

    Згідно п.п. 170.1.5 Податкового кодексу України в даному випадку відповідальним за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець, а у відповідності з п.п.177.7. того кодексу фізична особа-підприємець вважається податковим агентом працівника - фізичної особи, яка перебуває з нею у трудових, цивільно-правових відносинах, або будь-якої іншої фізичної особи щодо будь-яких оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) на користь такої особи.

    По-третє

    Щодо особливостей укладання самого договору оренди...

    Орендні відносини регулюються гл. 58 і 59 Цивільного кодексу України від 16.01.03 р. № 435-IV (далі – ЦК), § 5 гл. 30 ГК, а також деякими спеціальними законами, що визначають особливості оренди окремих видів майна, наприклад, оренда землі – Законом № 161, оренда державного та комунального майна – Законом № 2269, фінлізинг – Законом № 723.

    За договором оренди (найму) орендодавець передає або зобов'язується передати орендарю майно в користування за плату на певний строк (ст. 759 ЦК, ст. 283 Господарського кодексу України).

    В кожному договорі оренди законодавець передбачив наявність обов'язкових умов, які називаються істотними.

    Істотними є умови договору, без узгодження яких договір уважається неукладеним (ч. 2 ст. 180 Господарського кодексу, ч. 1 ст. 638 Цивільного кодексу).

    Згідно ст. 284 ГК для договору оренди це:

    предмет договору;

    ціна договору, тобто розмір орендної плати з урахуванням її індексації;

    строк дії договору;

    об'єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням його індексації);

    порядок використання амортизаційних відрахувань;

    порядок відновлення орендованого майна;

    умови повернення або викупу орендованого майна;

    умови, які, на думку сторін, необхідно включити до договору.

    Предметом договору оренди може виступати тільки індивідуально визначена неспоживна річ (ст. 760 ЦК). Це значить, що в оренду можна передати тільки те майно, яке має індивідуальні характеристики, у процесі використання зберігає свій первісний вигляд і може бути повернуте після закінчення строку оренди.

    Це може бути: нерухомість (будівлі, споруди, нежитлові та житлові приміщення), земельні ділянки, обладнання, транспортні засоби, майнові права. Тобто майно або майнові права, які можна ідентифікувати та відрізнити від інших.

    Орендар і орендодавець самостійно вирішують, на який строк їм укласти договір. Якщо строк оренди в договорі не встановлено, договір уважається укладеним на невизначений строк. Але для деяких видів договорів оренди законодавством уведено обмеження строку оренди. Наприклад, строк договору оренди земельної ділянки не може перевищувати 50 років (ст. 19 Закону № 161). А договір суборенди не може бути укладений на строк, що перевищує строк дії договору оренди (ч. 2 ст. 774 ЦК). Договір оренди, укладений на строк, що перевищує встановлений законом граничний строк, уважається укладеним на строк, що дорівнює граничному (ч. 3 ст. 763 ЦК).

    Важливим елементом договору оренди є закінчення строку дії договору. У випадку припинення договору оренди орендар зобов'язаний повернути взяте в оренду майно в тому самому стані, у якому його отримав, з урахуванням нормального зносу або в іншому стані, обумовленому договором (ч. 1 ст. 785 ЦК).

    Дострокове припинення договору оренди можливо у випадку (ст. 781 ЦК):

    • смерті фізособи-орендаря, якщо інше не визначене договором або законом;
    • ліквідації юридичної особи – орендаря або орендодавця.

    Договір оренди також може бути достроково розірваний на вимогу орендодавця, якщо орендар (ст. 782, 783 ЦК):

    • не сплачує орендну плату протягом трьох місяців підряд;
    • користується об'єктом оренди всупереч умовам договору або призначенню орендованого об'єкта;
    • передав об'єкт оренди в користування іншій особі без дозволу орендодавця;
    • своєю недбалою поведінкою створює загрозу пошкодження об'єкта оренди;
    • не розпочав капітальний ремонт об'єкта оренди, якщо такий обов'язок був покладений на нього договором;

    Важливо! При оренді будівель і споруд або їх частин на строк три роки і більше договір підлягає нотаріальному посвідченню, а виникле право оренди – держреєстрації (ст. 793, 794 ЦК). При цьому такий договір можна укласти, тільки якщо право власності орендодавця на будівлю (споруду) зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (із 1 січня 2013 року) або в Єдиному реєстрі прав власності на нерухоме майно (до 1 січня 2013 року) (ч. 4 ст. 3 Закону № 1952).

    Найчастіше на практиці договір оренди будівель і споруд укладається на строк менше трьох років, а потім продовжується. І тоді виникає запитання: чи не буде в подальшому такий договір уважатися нікчемним? Ні, не буде. Згідно з роз'ясненнями пленуму ВГСУ ситуація, коли строк договору минув, але сам договір був пролонгований, не призводить до визнання його нікчемним (п. 2.9 Постанови № 12). У цьому випадку додугода, якою строк дії договору продовжується на строк більше трьох років, підлягає нотаріальному посвідченню, а право оренди на цей строк – держреєстрації. Якщо ви не хочете завіряти нотаріально цю додугоду, то не варто продовжувати строк договору таким чином. Просто укладіть новий договір оренди.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім.

    Степанов Михайло Леонідович

    ВІтаю. Вам легше укласти договір в усній формі. Або щоб фіз особа відкрила ФОП це зменьшить податок на отриманий дохід.

    Для співпраці натискайте кнопку звернутися.

    Гончаренко Константин
    33.3%
    Гончаренко Константин 9 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Головний акцент, саме для ФОПів на єдиному податку, це те, що в них взагалі відсутні будь-які турботи стосовно витрат. Адже для них витрати це не є об’єктом оподаткування. В них всі питання пов’язані з отриманням доходів. Отже вони можуть, звісно, подбати про те, щоб обов’язково було документальне оформлення, але воно не буде нести такого навантаження як, наприклад, для підприємців на загальній системі. Адже я хочу наголосити, що документальне оформлення, таке я договір, відповідні акти, документи на оплату, так дійсно вони мають бути у ФОПа. Але на разі я скажу про те, що вони не несуть податкового навантаження, не зменшують об’єкт оподаткування, тому що йдеться саме про єдиний податок.

    Далі. Коли ми з вами співпрацюємо як єдинник із юридичною особою, в принципі, жодних додаткових питань, які пов’язані із податковим навантаженням, в нас також немає. Але все змінюється коли з того боку, з боку орендодавця, в нас з’являється фізична особа. І у випадку якщо ця фізична особа не має статусу ФОПа, в нас починається дуже така суттєва проблема, яка пов’язана з тим, що ми, будучи підприємцем, платником єдиного податку, маємо виконувати функції податкового агента щодо такої фізичної особи. Отже про що йдеться. Ми маємо утримати ПДФО, утримати військовий збір і власне звітуватися за формою №1ДФ. Але якщо ви побачите, аналогічна вимога, стосовно звітування за формою №1ДФ, виникає і у випадку коли орендодавцем є фізична особа ФОП. Ну про це зазвичай кажуть податківці, але ще раз хочу сказати, коли йдеться про фізособу ФОПа, у якої ми орендуємо приміщення, тобто орендодавець фізособа ФОП, неподання форми №1ДФ, ну це власно не є таким тяжким злочином. Те що стосується питань пов’язаних з ЄСВ, тут також у нас все добре і все спокійно. Чому? Тому що орендна плата, вона не є об’єктом нарахування ЄСВ. І на останок в цьому блоці, питання яке пов’язане з формою №20-ОПП. Чи здавати чи ні? Так, звісно подавати. Тому що у нас не було приміщення, а наразі воно з’являється. І до речі, якщо ви захочете це приміщення використовувати, наприклад, для магазину, отже будете реєструвати на це приміщення, наприклад, касовий апарат, ну наразі не кажу про терміни коли єдинники переходять на застосування РРО, а захочете це зробити, ви не зможете це зробити, якщо ваш об’єкт, орендований, не потрапив на цю позначку, основне чи неосновне місце, також варто звернути таку ретельну увагу.

    Загальна система. Які проблеми в неї? По-перше, це можливість включити суму оренди до витрат. Чи є вона? Звісно є. Стаття 177 ПКУ не забороняє включати до витрат орендну плату, але звісно якщо приміщення використовується у підприємницькій діяльності. Підприємцю на загальній системі варто дуже ретельно подбати про документальне оформлення. Чому? Тому що для таких підприємців, як я кажу, витрати це є документи, документи і ще раз документи. Обов’язково договір, обов’язково акти і обов’язково документи про оплату. Адже саме реквізити документів про оплату ми будемо з вами переносити до графи 5 нашої книги обліку доходів та витрат, коли ми будемо враховувати цю орендну плату у витратах, для зменшення об’єкту оподаткування. Те що стосується статусу орендодавця (юридична особа, фізична особа ФОП чи просто фізична особа), ми бачимо теж саме що і для підприємця на єдиному податку. Отже роль податкового агента для звичайної фізичної особи виникає так само і у ФОПа на загальній системі. Отже утримати ПДФО вчасно, утримати військовий збір і відзвітуватися за формою №1ДФ ми також з вами маємо.

    зауваження стосовно форми №20-ОПП також будь ласка будьте уважні і не забудьте. І до речі, хочу тут сказати, що уразі закінчення договору оренди, так передбачений алгоритм складання форми №20-ОПП, що ви маєте ще раз повідомити податкову службу про те, що у вас спочатку виник новий об’єкт пов'язаний з оподаткуванням як орендоване приміщення, а потім цей об’єкт, він сплинув. Тобто другий раз повідомити що такого об’єкту уже немає. Ну це може бути по закінченню договору оренди.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України