Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 20 июля 2023, вопрос №88644 150₴

Юридична адреса ФОП і прописка фіз особи

Доброго дня.
Хочу продати квартиру, в якій прописаний тільки я.
Разом з тим ця адреса вказана як юридична по фопу що маю відкритий.
Цікавить які наслідки для мене як для ФОП будуть, якщо новий власник мене випише з даної квартири при купівлі, але я не зможу прописатися в іншому місці.
Тобто прописки по факту не буде - буду висіти в повітрі, а юридична адреса по ФОП залишиться стара в податковій і ЄДР.
Знаю, що при зміні прописки фіз особи потрібно подати в податкову щоб відразу внесли ці зміни і в відомості по ФОП.
Дякую

Ответы юристов (8)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Після того, як Вас знімуть з місця реєстрації Вам необхідно повідомити податкову про зміну місця проживання у такі терміни:

    • 1 та 2 групи єдиного податку повинні повідомити ДПСУ про зміну місця проживання протягом 20 днів з дати закінчення місяця, у якому відбулася зміна адреси. Тобто, якщо Ви змінили податкову адресу, яка внесена до ЄДР, наприклад, у липні, то повідомити про зміну потрібно не пізніше 20 серпня.
    • 3 група єдиного податку повинна повідомити про зміну податкової адреси одночасно з декларацією за квартал, в якому відбулась зміна.

    Якщо ФОП - платник ЄП 1-3 груп не подав заяву у разі зміни його податкової адреси, то штрафу за такі дії ПКУ не встановлює. https://buh.ligazakon.net/news/202825_fop---dinnik...

    АЛЕ!!! Податкова може зняти ФОПа з обліку платників єдиного податку з першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому було порушення та перевести на загальну систему оподаткування.

    Ви можете змінити податкову адресу в Єдиному державному реєстрі як онлайн (через Дію), так і офлайн. Для цього Ви повинні мати копії документів, що підтверджують Ваше проживання за тією чи іншою адресою (наприклад, договір купівлі-продажу, договір оренди, тощо)

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.3%

    Доброго дня, Петро!

    Такого поняття, як "юридична адреса", у законодавстві України немає. Це суто ділова лексика. Натомість ч. 1 ст. 93 ЦКУ містить визначення поняття "місцезнаходження юридичної особи чи ФОП".

    Чи може ФОП не мати або втратити податкову адресу?

    З юридичного погляду - ні.

    Однак фактично компанія або ФОП може втратити таку адресу, скажімо, якщо закінчиться строк оренди відповідного офісного приміщення, квартири, або це приміщення буде продано новому власнику тощо. Як діяти в такому разі?

    Дійсно, на практиці може виникнути така ситуація, коли підприємство або ФОП з різних причин змушені покинути своє місцезнаходження. У такому разі вони зобов'язані внести відомості до податкової про нове місцезнаходження, оскільки в ДПСУ має бути актуальна інформація про це.

    Це досить очевидна порада, але як діяти, коли підприємство чи ФОП "втратили" стару податкову адресу та ще не "знайшло" нову?

    У такому разі можна укласти угоду з будь якою фізичною або юридичною особою про оренду її квартири (приміщення) і обновити дані в податковій.

    Якщо Ви вчасно не подасте інформацію про зміну свого місця знаходження у статусі ФОПа, подактова за це не штрафує, але може зняти Вас зі спрощеної системи оподаткування.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо про це не повідомити можуть виникнути проблеми з податковою. Рекомендую змінити адресу за договором оренди, це вирішить всі ваші питання.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Степанов Михайло Леонідович

    ВІтаю. Змініть мцсце реєстрації онлайн за посиланням

    https://diia.gov.ua/services/zminennya-danih-fop

    Для співпраці натискайте кнопку звернутися.

    Винограденко Антон Анатолійович
    24%

    Доброго дня!

    Статею 45 Податкового кодексу України визначено, що платник податків – фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу. А у відповідності до п. 65.1 Податкового кодексу України взяття на облік фізичних осіб – підприємців у контролюючих органах здійснюється за податковою адресою на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (ЄДР), наданих державним реєстратором згідно із Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань». Також у відповідності до ст. 9 цього ж Закону в ЄДР містяться, зокрема, відомості про місцезнаходження ФОП (адреса місця проживання, за якою здійснюється зв’язок з ФОП). Як зазначили колеги, то так, дійсно штрафу за НЕперереєстрацію ФОП немає. Але існує стаття в Кримінальному кодексі України:

    Стаття 205-1. Підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб - підприємців

    1. Внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, -

    караються штрафом від п’яти тисяч до восьми тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк від трьох до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, -

    караються штрафом від восьми тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

    Хоча, як я вважаю, ваші дії (НЕперереєстрація місцезнаходження ФОП) не підпадають під дії цієї статті, тому що при реєстрації ФОП ви подавали дійсну, правдиву інформацію щодо вашого місця проживання.

    Які можуть бути проблеми? - Якщо на єдиному податку - то підстав лишити вас такого статусу згідно податкового законодавства, у зв'язку з НЕперереєстрацією місцезнаходження - немає. Також, якщо ви є платником ПДВ - то це також не є підставою лишати вас такого статусу.

    Ще існує стаття 55-1. Господарського кодексу України, яка каже, що ваша діяльність може мати ознаки "фіктивності".

    Фіктивна діяльність суб'єкта господарювання

    1. Ознаки фіктивності, що дають підстави для звернення до суду про припинення юридичної особи або припинення діяльності фізичною особою - підприємцем, в тому числі визнання реєстраційних документів недійсними:

    зареєстровано (перереєстровано) на недійсні (втрачені, загублені) та підроблені документи;

    незареєстровано у державних органах, якщо обов'язок реєстрації передбачено законодавством;

    зареєстровано (перереєстровано) у органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління підставним (неіснуючим), померлим, безвісти зниклим особам або таким особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізовувати повноваження;

    зареєстровано (перереєстровано) та проваджено фінансово-господарську діяльність без відома та згоди його засновників та призначених у законному порядку керівників.

    Тому щоб уникнути можливих проблем раджу все ж таки знайти способ перереєструвати своє місцезнаходження як ФОПа.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.3%

    Вітаю, Петро!

    Доброго дня.Хочу продати квартиру, в якій прописаний тільки я.Разом з тим ця адреса вказана як юридична по фопу що маю відкритий.Цікавить які наслідки для мене як для ФОП будуть, якщо новий власник мене випише з даної квартири при купівлі, але я не зможу прописатися в іншому місці.Тобто прописки по факту не буде - буду висіти в повітрі, а юридична адреса по ФОП залишиться стара в податковій і ЄДР.Знаю, що при зміні прописки фіз особи потрібно подати в податкову щоб відразу внесли ці зміни і в відомості по ФОП.

    У разі, якщо фізична особа – підприємець змінює адресу прописки, їй необхідно внести відповідні зміни у свої документи. Для цього потрібно виконати наступні дії:

    • заповнити та подати держреєстратору заяву про внесення змін. Заяву можна подати в електронному вигляді через портал «Дія»;
    • оплатити адміністративний збір у розмірі 0,1 від прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
    • отримати нову Виписку з держреєстру. Якщо заява подавалася через портал «Дія» — Виписка має з'явитись безпосередньо в особистому кабінеті на порталі;
    • подати до податкової інспекції за старою адресою заяву про обрання спрощеної системи оподаткування з відміткою про зміну податкової адреси. Заяву можна подати в електронному вигляді через наш сервіс або через портал «Дія», одночасно з поданням реєстраційної заяви. Пенсійний фонд повідомляти не потрібно. ФОП 1 та 2 груп зобов'язані подати заяву до податкової не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни. 3 група — не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися зміни;
    • отримати новий витяг з реєстру платників ЄП. Для цього треба подати до податкової інспекції (але вже за новою адресою) Запит про отримання витягу з регістру платників єдиного податку (F1302101). Запит можна подати в електронному вигляді через кабінет платника податків.

    Джерело:

    https://taxer.ua/uk/kb/zmina-adresy-propysky

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 9 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    У підприємця місце проживання — це його податкова адреса. Йдеться про адресу реєстрації, вона зазначена в паспорті.

    Адреса, за якою підприємець зареєстрований як ФОП, значиться в реєстрах, дозвільних документах. За цією адресою ви перебуваєте на обліку в податковій, подаєте звітність, повідомлення про прийняття нових співробітників.

    Згідност.. 9 Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" зазначена інформація про ФОП є обов язковою, при реєстрації ви даєте згоду на її оприлюднення .

    Якщо Ви бажаєте внести зміни в свою податкову адресу. Ви можете зробити це через Додаток "Дія". Ссилку прикріпляю.

    https://diia.gov.ua/services/zminennya-danih-fop

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    25.3%
    Крикун Сергій Павлович 9 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон України " Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1871-20#n363):

    " Стаття 1. Сфера дії Закону...

    3. Декларування місця проживання, реєстрація місця проживання (перебування) особи не є підставою для набуття такою особою права володіння, користування чи розпорядження житлом (у тому числі не є підставою для вселення чи визнання за особою права на проживання та/або права користування житлом), про проживання в якому особа повідомила...

    Cтаття 3. Мета декларування та реєстрації місця проживання (перебування) особи

    1. Декларування та реєстрація місця проживання (перебування) особи здійснюється з метою:

    1) створення умов для реалізації прав особи, зокрема виборчих прав, права на участь у місцевому самоврядуванні, на отримання соціальних, публічних послуг, у випадках, передбачених законом;

    2) ведення офіційного листування та здійснення інших комунікацій з особою;..".

    ---

    Доброго дня, пане Петре! Зверніться до знайомих, родичів про Вашу реєстрацію місця проживання за адресою їхнього житла з умовою відшкодування сум, пов'язаних з нарахуванням сум комунальних платежів залежно від кількості зареєстрованих за адресою житла осіб; поясність, що реєстрація місця проживання не несе жодних ризиків на їх право власності на житло. За згоди зареєструйте свої місце реєстрації (разом з власником) одночасно зі зняттям з реєстрації за цим чинним на даний час житлом.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України