Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 20 липня 2023, питання №88673 150₴

Звільнення з військової служби

Призидент підписав законопроект 8009.Тепер я зможу звільнитися за сімейними обставинами чи ще не можу скажуть будьласка чи можу я писати рапорт прямо зараз

Відповіді юристів (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Владиславе!

    Даний Закон України набирає чинності вже завтра, і надає право звільнення як мобілізованим, так і контрактникам, у кого "...близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану...".

    ПАКЕТ ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ КОЖНОГО ВИПАДКУ Є ІНДИВІДУАЛЬНИМ, ОСКІЛЬКИ СИТУАЦІЮ ПОТРІБНО РОЗБИРАТИ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, для написання рапорту вам треба мати нотаріально завірені копії таких документів

    Які підтверджують родинні зв'язки та причину смерть, а також витяг з реєстру кримінальних справ.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Владиславе!

    Закон буде чинний наступного дня після дня його публікації в "Голосі України", тобто завтра. Отже, можете писати рапорт вже сьогодня.

    Проте, Ви повинні мати на увазі, що

    По-перше, Ви повинні бути мобілізованим чи контрактником.

    По-друге, Ваш родич мав загинути під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    В законі чітко зазначено:

    "І. Внести до статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., № 38, ст. 324 із наступними змінами) такі зміни:

    1. Підпункт "г" пункту 2 частини четвертої доповнити абзацом чотирнадцятим такого змісту:

    "якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану".

    2. Підпункт "г" пункту 3 частини п’ятої доповнити абзацом дванадцятим такого змісту:

    "якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану"

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 9 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Верховна Рада ухвалила закон № 8009 і додала додаткові підстави для звільнення з військової служби, якщо близькі родичі військовослужбовця загинули або пропали безвісти на війні.

    Ідеться про тих, у кого близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний Повнорідний, неповнорідний. брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час бойових дій, що тривають з 2014 року.

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40428 - підписано Президента України

    завтра можете подавати рапорт у канцелярію командування з документами , що ваш родич дійсно пропав у зоні виконання бойових завдань.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мамай Ірина Євгеніївна
    10%

    Доброго дня,

    Так, зміни набули чинності і можна писати рапорт на звільнення.

    Звертайтесь у разі додаткових запитань.

    Иванюк Руслан Эдуардович
    20%
    Иванюк Руслан Эдуардович 6 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    ВІтаю. Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо розширення підстав звільнення з військової служби деяких категорій громадян в період воєнного стану (№8009). Про це повідомляється у кратці документа на сайті Верховної ради.

    Тепер додатковою підставою звільнення з військової служби є, якщо близькі родичі — чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра — загинули або пропали безвісти після повномашстабного вторгнення Росії.

    3 травня додала додаткові підстави для звільнення з військової служби, якщо близькі родичі загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони.

    Зокрема, згідно з пояснювальною запискою, встановили додаткову підставу для звільнення з військової служби під час воєнного стану військовослужбовцям, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, та військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом, а саме:

    "якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану".

    Раніше, 29 липня 2022 року парламент вніс зміни до закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Тоді розширили перелік осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Вони забезпечили право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації людей, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях. А також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України