Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 22 липня 2023, питання №88716 150₴

Доброго дня. Вже 3 роки знаходжусь за кордоном.

Доброго дня. Вже 3 роки знаходжусь за кордоном, свое авто на українській реєстрації віддав волонтерам для ЗСУ. Прийшов штраф, я звичайно ж заплатив, але ж весь час так продовжуватись не може. Порадьте вихід з ситуації.

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14%

    Доброго дня, Сергію!

    Оскільки Ви фактично до сього часу є власником авто, то далі весь час так і буде, тобто практично всі штрафи будуть приходити на Ваше ім'я. Припинитись це може лише двома шляхами:

    1. Ви продаєте авто (за умовін гроші, звичайно!) новому власнику із ЗСУ чи оформлюєте генеральну довіпенність на продаж на когось із тих, хто отримував у Вас авто, а вони вже переоформлюють авто на конкретного військового.

    2. Військові самі оплачують Ваші штрафи з приводу порушення ПДР.

    Перший варіант в цьому контексті здається мені більш надійним. Оформити довіренність на продаж авто можна в українському консульстві або в місцевого нотаріуса. В останньому випадку двіренність перекладається на українську мову і також завіряється нотаріально.

    Як варіант, можете через Дію визначити належного користувача, але все одно це не так коректно, як позбутися авто раз і назавжди. Тим більше, що воно Вам більше ні до чого!

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Корнійчук Євген Іванович
    14%

    Доброго дня, добавте належного користувача.

    https://diia.gov.ua/services/priznachennya-nalezhn...

    Також штраф повинен накладати я на водія а не на володаря авто, будь яку таку постанову можно оскаржити у суді.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Дерій Владислав Олегович
    14%

    Доброго дня!

    У Вас є декілька варіантів:

    1. Домовитись з волонтерами, щоб вони переоформили дане авто на іншу особу. В такому разі Ви вже не будете числитись власником авто, а штрафи будуть приходити іншій особі.

    2. Через ДІЮ або Електронний кабінет водія призначити належного користувача авто, який буде відповідати за вчинення правопорушень (можете вибрати з числа волонтерів або безпосереднього водія авто). З даною інформацією можете ознайомитись за посиланням https://hsc.gov.ua/index/poslugi/poslugi-pov-yazan...

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14%

    Вітаю, Сергію.

    Якщо Ви машину не використовуєте, тоді це має бути обовязково задокументовано. Кого оштрафують, коли транспортним засобом керував не власник автомобіля:

    • фізична особа, за яким зазначене майно;
    • реального користувача авто, якщо інформація про нього значиться в Єдиному реєстрі.

    У вашому випадку після отримання сповіщення про штраф протягом 20-ти днів Вам потрібно звернутися в Національну поліцію і довести, що на момент вчинення правопорушення машина вибула з Вашого володіння. Якщо відповідні органи не прийняли ці дані, це служить серйозною причиною для суду, щоб скасувати оскарження.

    Або дійсно розглянути варіант із призначенням належного користувача авто, але це має бути конкретна особа.

    Всього доброго. Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гончаренко Константин
    14%
    Гончаренко Константин 9 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Це авто юридично все ще належить Вам, Ви несете відповідальність за дії з ним.

    Ви укладаєте з особою договір дарування чи купівлі - продажу нотаріальний. Все у авто новий власник.

    Або знову укладаете генеральну довіреність з правом перереєстрації і особа реєструє авто на себе.

    можна також через дію призначити належного користувача , щоб вони несли відповідальність за дії з автом.

    краще укладіть у консульстві договір дарування на ім я їх фонду і направте копію на адресу директора фонду чи за місцем їх офісу , з моменту посвідчення договору консулом і в реєстр внесення у авто новий власник.

    Доки по документам Ви є власником авто , Ви несете повну відповідальність за дії вчинені на ньому. Якщо тільки водій самостійно не визнає свою вину будучи у Вашому авто. Згідно ч. 1 ст. 279-3 КУпАП власник, звільняється від штрафу, якщо протягом 20 календарних днів з дня правопорушення особа, яка керувала автомобілем, звернулася особисто до підрозділу МВС із заявою про згоду що порушення вчинила вона, а також сплатила суму штрафу.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    14%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Рекомендую, звязатись з представником, який отримав авто та дізеатись водія, який зарез відповідальний за авто, та онайн призначити відповідальну особу - тобто штрафи будуть приходити не Вам а особі, яка безпосередньо порушує ПДР.

    Якщо ви хочете призначити належного користувача онлайн, то один зі способів зробити це — через Електронний кабінет водія.

    Для цього знадобиться два девайси: комп’ютери, смартфони чи планшети — немає значення. Бути поряд теж не обов’язково. Важливими умовами є те, що ваші документи мають уже відображатися в електронному вигляді.

    Які документи потрібно мати в Електронному кабінеті водія, щоб стати належним користувачем?

    посвідчення водія відповідної категорії.

    Які документи треба мати в Електронному кабінеті водія, щоб призначити належного користувача?

    свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

    Ініціювати призначення належного користувача в Електронному кабінеті водія може як власник транспортного засобу, який ділиться своїм авто, так і водій, який хоче на законних підставах керувати цим авто. Варто знати певні контактні дані один одного, аби скористатись сервісом.

    Наприклад, власник формує заявку, водієві приходить лист на email із посиланням на перехід до Електронного кабінету водія, для підтвердження заявки. Або навпаки, водій кидає такий запит через Електронний кабінет водія власнику, тим самим способом, вказавши email-адресу.

    Перехід за посиланням у листі переводить того, хто має підтвердити шеринг транспортного засобу, до заявки. У кінці такої заявки треба накласти електронний підпис, як відповідний метод ідентифікації особи. Як тільки електронний документ було підписано з одного боку, він приходить тому, хто ініціював процес шерингу авто на підтвердження. Іншій стороні теж треба поставити електронний підпис. Так обидва користувачі, навіть перебуваючи на відстані один від одного, знають, що заявку було розглянуто і схвалено ними обома.

    Розгляд заяви сервісними центрами МВС відбувається автоматично. Обробка запитів триває до 5 хвилин у реальному часі.

    Результат — у водія, якого призначили належним користувачем, з’являється серед документів у Електронному кабінеті водія та в застосунку Дія свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

    Після призначення належного користувача через Електронний кабінет водія обидві сторони: власник і водій — можуть також скасувати призначення належним користувачем тут же в Електронному кабінеті водія.

    Успіхів

    Иванюк Руслан Эдуардович
    16%
    Иванюк Руслан Эдуардович 6 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Вітаю. Хто повинен відповідати, власник транспортного засобу або особа, яка керує ним?

    Варто звернути увагу, що стаття 122 КУпАП передбачає відповідальність за порушення встановлених обмежень швидкості руху саме водієм транспортного засобу, тобто людиною, яка ним керує в момент вчинення правопорушення. На практиці ж, постанови про адміністративні правопорушення приходять власнику транспортного засобу або людині, яка здійснила ввезення його на територію України, але нерідко водій і власник транспортного засобу це різні люди.

    Разом з тим, стаття 14-1 КУпАП передбачає, що до адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху у разі їх фіксації працюючими в автоматичному режимі спеціальними технічними засобами, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобами фото- і кінозйомки, відеозапису притягаються власники (співвласники) транспортних засобів.

    Крім того, згідно з нормами КУпАП, власник (співвласник) транспортного засобу може протягом десяти днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу повідомити уповноваженому органу інформацію про те, що транспортний засіб знаходився у володінні / користуванні іншої особи або вибуло з його володіння внаслідок протиправних дій інших осіб тощо.

    Хто буде сплачувати штраф, якщо автомобіль, зафіксований камерами автоматичної фіксації, не розмитнений і не зареєстрований на території України?

    Багато хто вважає, що неможливо притягнути до адміністративної відповідальності особу, яка керує або володіє «єврорбляхою», тому що автомобіль офіційно не зареєстрований. Але законодавець подбав і про цю категорію правопорушників.

    Що стосується транспортних засобів, які зареєстровані за межами території України, але розсікають по її території, до адміністративної відповідальності у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), буде залучатися особа, яка здійснила ввезення таке транспортного засобу на територію України. Проблема лише полягає в тому, що найчастіше «переганяють» такі автомобілі на територію України, громадяни сусідніх держав, стягнути штраф з яких в Україні, буде досить складно.

    Крім того, варто відзначити, що в разі, якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесені відомості про належного користувача транспортного засобу, то відповідальність буде нести належний користувач транспортного засобу. В такому випадку, основним доказом того, що автомобілем керує саме уповноважена особа, а не власник, послужить розбірлива фотографія автомобіля та особи водія, яка керує транспортним засобом в момент вчинення правопорушення.

    У випадку ж, якщо транспортний засіб зареєстровано за юридичною особою, то адміністративну відповідальність понесе керівник цієї юридичної особи.

    Так чи повинен в підсумку власник автомобіля відповідати за правопорушення, якого він не скоював?

    Чинне рішення Конституційного суду України від 22 грудня 2010 року говорить про те, що до адміністративної відповідальності за вчинене правопорушення може залучатися тільки особа, винна в його вчиненні, зокрема водій транспортного засобу. При цьому власники (співвласники) транспортних засобів можуть притягуватися до адміністративної відповідальності виключно за наявності в їхніх діях складу певного адміністративного порушення. Таким чином, у чинному законодавстві України існує правова невизначеність у встановленні суб'єкта, яка притягається до відповідальності в цій сфері.

    Виходячи з цього, юридична відповідальність за вчинене правопорушення повинна бути прив'язана не до майна і його власника, а до конкретної фізичної особи, яка керувала транспортним засобом під час здійснення конкретного правопорушення.

    За таких обставин, якщо постанову винесено щодо власника автомобіля, а не конкретної особи, яка керувала транспортним засобом, особа яка вважає, що її права порушені має право оскаржити постанову у встановленому законом порядку.

    Як оскаржити постанову про стягнення штрафу за правопорушення, зафіксоване в автоматичному режимі?

    Скарга на постанову про адміністративне правопорушення може бути подана протягом десяти днів з дня набрання нею законної сили до вищестоячого органу (вищій посадовій особі) або в районний, районний у місті, міський чи міськрайонний суд.

    Зазначений десятиденний термін на оскарження починає обчислюватися з моменту вручення правопорушнику такої постанови або отримання уповноваженим органом поліції повідомлення з відміткою про невручення в зв'язку з відмовою в отриманні або повернення поштового відправлення із зазначенням інших причин невручення.

    При подачі відповідного позову про скасування постанови в суді, в першу чергу варто звернути увагу на порядок його подачі, а головне оцінити співрозмірність оплати штрафу в розмірі 50 відсотків або навіть 100 відсотків в порівнянні з витратами та термінами, понесеними у зв'язку зі скасуванням його в суді.

    Для цього варто звернути увагу на Рішення Великої палати Верховного Суду від 18 березня 2020 року адміністративній справі № 543/775/17.

    Своєю постановою Верховний Суд фактично встановив, що за звернення з позовом до суду про скасування постанови про адміністративне правопорушення та стягнення штрафу в обов'язковому порядку необхідно буде оплатити судовий збір в розмірі 0,2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з січня 2021 року - 454, 00 гривень). Відповідно, судовий збір повинен оплачуватися і за оскарження рішення суду в апеляційній та касаційній інстанціях, незалежно від того, хто із сторін подає скаргу.

    Таким чином, якщо штраф за перевищення швидкості становить 340 гривень (або 170 гривень. У разі оплати протягом 10 днів), то судовий збір за звернення до суду першої інстанції з позовом про його скасування в 2021 році складе 454,00 гривні. У разі оскарження рішення першої інстанції в апеляції, судовий збір складе - 681 гривню. Подача ж касаційної скарги обійдеться заявникові в 908 гривень.

    Таким чином Верховний Суд своїм остаточним рішенням, крім усього, істотно зменшив кількість бажаючих оскаржувати ухвали про адміністративні правопорушення в судах, тим самим зменшивши кількість справ, які перебувають у провадженні судів і навантаження в судах.

    Крім того, якщо особа, яка бажає скасувати постанову про адміністративне правопорушення в суді не володіє необхідним обсягом знань в сфері юриспруденції, їй окрім всього доведеться розщедритися на оплату послуг адвоката.

    У зв'язку з цим знову виникає питання, а чи варто судитися або просто оплатити штраф у розмірі 50 відсотків протягом 10 днів з моменту винесення постанови і забути про це, як про страшний сон.

    Якщо вже Ви все-таки вирішили довести свою принципову позицію і скасувати постанову про адміністративне правопорушення, то ось Вам невичерпний перелік можливих інструментів для цього, на які необхідно посилатися в позовній заяві про скасування:

    - на фото, відео доказах не зафіксовано чітке зображення транспортного засобу (його марку, колір, номерний знак);

    - не ідентифікована і не зафіксовано особа водія, який перебував за кермом в момент фіксації правопорушення;

    - в постанові про адміністративне правопорушення не вказані марка, серійний номер камери, за допомогою якої відбулася фіксація порушення, чим порушено ст.283 КУпАП України;

    - водієві не були роз'яснені права, не дана можливість ознайомитися з матеріалами справи, не було можливості надати письмові пояснення;

    - не подано доказів, того що саме особа, щодо якої винесено постанову, порушила Правила дорожнього руху;

    - не було можливості заявляти клопотання, не було можливості скористатися юридичною допомогою адвоката;

    - в постанові немає посилання на конкретний пункт Правил дорожнього руху, який був порушений;

    - відсутнє посилання на веб-ресурс, за якою можна ознайомитися з зображеннями про порушення і текстом постанови;

    - автомобіль на фото є двійником і у вас є які-небудь докази цього, в тому числі, заява в поліцію.

    Крім того, якщо у особи, яка притягається до адміністративної відповідальності є будь-які докази, що в момент фіксації порушення вона перебувала в іншому місці, їх також необхідно надати до суду, як доказ відсутності складу правопорушення.

    У підведенні підсумку, ще раз хочеться закцентувати увагу на необхідності і доцільності оплати штрафу саме в десятиденний термін з моменту винесення постанови про адміністративне правопорушення. Так як саме цей варіант вирішення ситуації буде найменш витратним в частині фінансів, нервів і часу, а в підсумку виявиться найефективнішим і найобґрунтованішим.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України