Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 24 июля 2023, вопрос №88842 800₴

Як правильно оформити бізнес за схемою Дропшипінгу на базі ФОП 2 групи?

Доброго дня! Цікавить питання оформлення бізнесу за схемою "Dropshipping" на базі ФОП 2 групи. Продажі орієнтовані на міжнародний ринок, а саме: США, Канада, Британія, Європа. Відправка товару буде здійснена безпосередньо самим постачальником товару до покупця.
Цікавить загальне пояснення та певні запитання:
- Які договори слід скласти(Договір Оферти, Договір Комісії, тощо)?
- Визначення річного ліміту доходів.
- Які КВЕДи слід надавати?
- Чи слід уточнювати, що відправка товару буде здійснена постачальником?
- Як правильно все оподаткувати?

Ответы юристов (7)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для дропшопінгу можно і не реєструвати ФОП. Спробуйте спочатку свою діяльність без фоп, подивіться як все буде працювати скільки коштів приносити.

    Якщо ваша справа піде і буде приносити вам не малий дохід треба відкривати фоп.

    Якщо кошти будуть вам нараховувати із за кордону тоді треба фоп 3 групи. Якщо кошти будуть перераховувати з України тоді фоп 2 групи.

    КВЕД 46.19 "Діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту"

    47.91 "Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет"

    Ліміт для ФОП 2 групи 5 587 800 грн на рік.

    Можно скласти договір оферти для ваших клієнтів. Але це не обов'язково.

    Договір за посиланням можно взяти як зразок

    https://sun-energy.com.ua/oferta

    На 2-й групі ставка ЄП — 20% від мінімалки (п. 293.2 ПКУ). У 2023 році треба платити 1340 грн на місяць. Платити ЄП слід щомісяця, останній день сплати — 20-е число поточного місяця, тобто за січень маєте сплатити податок до 20 січня включно.

    Всеж таки рекомендую спробувати роботу без фоп на початку своєї діяльності.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович 9 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 7 лет опыта

    Вітаю. - Які договори слід скласти(Договір Оферти, Договір Комісії, тощо)?

    Договір вам надасть постачальник.

    - Визначення річного ліміту доходів.

    Фоп2- 5 587 800 грн- Які КВЕДи слід надавати?

    46.19 | Діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту47.91 | Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет

    Цей клас включає роздрібну торгівлю за допомогою компаній поштового замовлення або мережі Інтернет, тобто діяльність із роздрібної торгівлі, де покупець здійснює свій вибір, засновуючись на рекламних оголошеннях, каталогах, інформації веб-сайтів чи будь-якій іншій рекламній продукції, та здійснює замовлення поштою, телефоном або через мережу Інтернет (зазвичай за допомогою спеціальних засобів, розміщених на веб-сайті). Товар, який купується, може бути або безпосередньо завантажений з Інтернет-сайту, або доставлений покупцеві.Цей клас включає:

    • роздрібну торгівлю будь-якими товарами за допомогою компаній поштового замовлення
    • роздрібну торгівлю будь-якими товарами в мережі Інтернет
    Цей клас також включає:
    • пряму торгівлю за допомогою телебачення, радіо та за телефоном
    • діяльність з роздрібної торгівлі Інтернет-аукціонів

    - Чи слід уточнювати, що відправка товару буде здійснена постачальником?

    Це не обов'язково.

    - Як правильно все оподаткувати?

    ФОП 2 групи єдиний податок 1340 грн на місяць + ЄСВ 1474 грн на місяць = 2814 гривні.

    НАТИСКАЙТЕ КНОПКУ ЗВЕРНУТИСЯ І Я ВАМ ДОПОМОЖУ,

    Степанов Михайло Леонідович

    Вітаю, Для цього ви маєте зареєструватися, як ФОП або юридична особа. Це потрібно для того, щоб вести свою діяльність чесно та сплачувати податки державі. Це варто зробити до початку продажів у вашому інтернет-магазині.

    Яку групу ФОП вибрати

    • Єдиний податок друга група. Фізична особа може надавати різні типи послуг та продажу. Не може наймати більше ніж 10 співробітників. Річний оборот не може перевищувати 5 млн. гривень у рік.
    • Єдиний податок третя група. Немає обмежень щодо кількості працівників. Можете здійснювати підприємницьку діяльність як з юридичними, так і фізичними особами. Оборот не повинен перевищувати 7 млн. гривень.

    Найчастіше дропшипери починають саме з другої групи, коли оборот зростає переходять на загальну або третю. Для його відкриття потрібно два документи — паспорт та ІПН. Найчастіші способи, як дропшипери відкривають ФОП.

    Дія

    Для початку потрібно зайти в особистий кабінет за допомогою електронного підпису, його можна згенерувати через онлайн-банкінг. У ПриватБанку є можливість зробити це за хвилину або ж використати інший зручний для вас спосіб.

    Повний список органів, які надають електронний ключ:

    https://czo.gov.ua/ca-registry

    Сторінка в ДІЇ для реєстрації ФОП:

    https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop

    Після цього потрібно заповнити онлайн-форму на отримання послуги.

    Заповнену заяву на реєстрацію ФОП буде перевірено та автоматично надіслано до ЄДР для проведення державної реєстрації. Якщо ви все зробили правильно, то на електронну пошту прийде повідомлення про реєстрацію ФОП. В особистому кабінеті в ДІЇ вам також буде доступна виписка з ЄДР. Вона має юридичну силу, як в друкованому, так і електронному вигляді

    Також, в ДІЇ є можливість сплачувати Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) у мобільному застосунку. Він сплачується один раз на рік. Комісія в ДІЇ складає 1,5%.

    Перед відкриттям ФОП вам важливо визначитися з КВЕД, тобто з вашою групою єдиного податку. Потрібно бути уважним, бо не правильний вибір, може спричинити у майбутньому штрафи. Основний КВЕД для інтернет-магазину — 47.91. Але ви можете обирати не обмежену кількість, виходячи з вашої діяльності.

    Коли ви визначилися з постачальником, далі оформлюємо ваші трудові відносини. Це потрібно для того, щоб контролювати вашу співпрацю та мати гарантію безпеки для вас. При дропшипінгу потрібно скласти агентський договір або договір комісії з постачальником, отримуючи обумовлений відсоток від продажу. Тоді клієнти перераховують оплату на рахунок постачальника, а ФОП-посереднику не потрібно РРО (реєстратор розрахункових операцій). Для цього можна звернутися до юриста, або ж до самого постачальника, який може надавати вже готові договори для дропшиперів.

    Що варто врахувати в Договорі з постачальником?

    • Строки постачання товарів.
    • Ціну на товар.
    • Розірвання договору.
    • Форс-мажорні обставини.
    • Своєчасні розрахунки між сторонами.
    • Клієнти.

    Ведення обліку

    Подання звітностей для ФОП третьої групи з єдиним податком можна робити через ДІЮ. Система підтягує всі ваші дані, вам потрібно лише ввести суму за відповідні місяці. Але краще зробити інтеграцію вашого банкінгу до ДІЇ, тоді це буде легше підсумовувати та рахувати. Прийняття звітності займає до 15 хв. Більше жодних паперових форм та витрачання багато часу!

    • ФОП третьої групи сплачує єдиний податок щоквартально протягом 10 календарних днів після граничного терміну подання податкової декларації за звітний квартал.

    ФОП другої групи повинен вести книгу обліку доходів. Декларація платника єдиного податку подається раз на рік протягом 60 календарних днів з початку року. Тут для початку краще звернутися до бухгалтера, поки ви не навчитеся робити це самі.

    • ФОП другої групи має сплачувати єдиний податок кожного місяця не пізніше 20 числа.

    Для співпраці натискайте кнопу звернутися.

    Винограденко Антон Анатолійович
    12.5%

    Доброго дня! По перше потрібно визначитися хто саме отримує кошти за товар.

    Якщо ви: то вам потрібно укласти договір дропшипінгу з постачальником про те, що ви отримуєте гроші від покупців за товар і потім перераховуєте гроші постачальнику за вирахуванням своєї винагороди. В такому випадку, у відповідності до ст 292 Податкового кодексу України, як дохід вам потрібно вважати всю суму яку ви отримаєте за товар, а не тільки вашу винагороду. Якщо гроші будуть заходити з закордону то в такому випадку вам підійде ФОП на другій групі. Годовий ліміт у 2023 році 5 870 800 грн., у 2024 році ліміт буде скоріш за все більше, так як він залежить від мінімальної зарплати в Україні. Так як кошти вам будуть заходити з закордону, то вам потрібно відкрити валютний рахунок у будь якому банку України, для кожного покупця виписувати рахунок (інвойс) ну і у подальшому бути готовим показувати всі документипро які я зазначив вище, які підтверджують вашу господарську діяльність, так як банк може проводити валютний нагляд і фінансовий моніторинг щодо всіх коштів які будуть вам надходити.

    Якщо отримувачем коштів буде ваш постачальник: то тут все простіше. Ви можете бути на 2групі тільки якщо ваш постачальник є платником єдиного податку. Якщо ваш постачальник НЕ є платником єдиного податку, то ви можете бути тільки на 3-ій групі, так як ви гадаєте ПОСЛУГИ, а послуги на 2-ій групі неможливо надавати будь кому, а можливо тільки платниками єдиного податку чи населенню України, це передбачено статтею 291 Податкового кодексу України. В такому випадку вам потрібно укласти договір за яким ви будете отримувати комісію у визначеному відсотку за кожного залученого покупця. В цьому випадку гроші отримає ваш постачальник і вам перерахує вашу комісію. І тільки таку комісію ви визначаєте як дохід.

    КВЕДи в обох випадках вам підійдуть, як зазначив колега:

    КВЕД 46.19 "Діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту"

    47.91 "Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет"

    Карпенко Андрей Владимирович
    25%
    Карпенко Андрей Владимирович 9 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    1.

    В Україні немає спеціального договору, який прямо передбачав би модель співпраці по дропшипінгу. Але юридичні рішення наш Цивільний кодекс все-таки дає. В Україні Договір дропшипінгу можна оформити в одному за таких видів:

    1. Агентський договір

    Агентських договорів може бути два види, це або:

    1) агентский договір на купівлю — з покупцем. Відповідно такого договору інтернет-магазин за дорученням клієнта зобовязується купити для нього товари, які обрав клієнт на сайті інтернет-магазину.

    2) агентский договір на продаж — з постачальником (дистриб’ютором, дилером чи виробником). Відповідно такого договору постачальник доручає інтернет-магазину продати його товар.

    2. Юридичний розподіл обов’язків в процесі продажу і доставки товару клієнту

    Це найскладніше юридичне рішення, але при тому має дуже багато переваг. В даній схемі оформлюється одразу 3 договори:

    1. Договір комісії - згідно якого інтернет-магазин зобов’язується укладати договори на продаж товарів з клієнтами від свого імені, але за рахунок постачальника (дистриб’ютора, дилера чи виробника). Проте, в даному Договорі комісії інтернет-магазин не бере на себе зобов’язання з передачі товару клієнту, оскільки сторони паралельно укладають другий договір – договір доручення.

    2. Договір доручення - постачальник (дистриб’ютор, дилер чи виробник) зобов’язується укладати договори доставки товару від імені інтернет-магазину.

    3. Договір купівлі-продажу товару.

    Які ризики потрібно врахувати:

    1. Строки поставки товарів вашим постачальником

    Дуже часто постачальники затримують поставку пояснюючи це «затримкою товару на митниці». У ваших інтересах приймати замовлення від клієнтів лише тоді, коли впевнені, що товар буде доставлений, або попереджати про дату доставки. В іншому випадку можуть виникнути спори із клієнтами.

    2. Ціна на товар

    Постачальники можуть змінювати ціни по причині і без, дані рішення на вашому бізнесі завжди будуть позначатись і дуже часто питання стоятиме так: ви пропонуєте товар за конкурентною ціною чи ні.

    3. Своєчасні розрахунки між сторонами

    Нюанси залежать від юридичної схеми, але тут діє універсальне правило: дисципліна з оплатами – відсутність проблем.

    4. Походження товару

    Ви повинні бути впевнені, що постачальник не продає вам контрафактний товар, в іншому випадку у вас будуть шанси зустрітись з працівниками податкової міліції та відкриття кримінальної справи.

    5. Якісна логістика

    Більшість працює через логістичні компанії де логістика працює, як годинник, але в дропшипінгу може активно використовуватись власний транспорт, або власна кур’єрська служба інтернет-магазину чи постачальника. Тут орієнтування має бути на правила перевезення вантажів, які ви маєте розробити самостійно, а також врахувати ті, які визначені законом.

    6. Розірвання договору постачальником

    Потрібно мати план «Б» на випадок, якщо ваш постачальник припинить продавати для вас товари. Ідеальним варіантом є застереження в договорах де договір не може бути розірваним в односторонньому порядку, але при роботі з великими постачальниками це велика рідкість.

    7. Форс-мажорні обставини

    Це далеко не формальне застереження в договорах, особливо з урахуванням політичної ситуації в Україні. Раджу підготуватись до найбільш стресових ситуацій в країні.

    8. Належним чином оформлені документи

    Будь-який інтернет-магазин колись перевірятиметься податковою службою, а тому до цього потрібно готуватись із першого дня роботи. У вас мають бути всі договори, які регулюють дропшипінг та бухгалтерські документи, зокрема акти, видаткові накладні, товаро-транспортні накладні та рахунки-фактури.

    9. Правильно написана Публічна оферта на сайті інтернет-магазину

    Публічну оферту потрібно буде написати так, щоб вона відповідала роботі по моделі дропшипінгу, а такий документ скопіпастити вже не вийде, документ має бути конкретно під ваш бізнес.

    10. Клієнти

    Попри переваги дропшипінгу тут же і є великий ризик крадіжки бази клієнтів постачальником. Тому, потрібно правильно обумовлювати питання співпраці вашим постачальником із вашими клієнтами або ж будувати схему де постачальник не контактуватиме з вашими клієнтами. Юридично захистити інтернет-мазазин завжди можна навіть і у такій делікатній ситуації.

    2.

    Згідно з пп. 2 п. 291.4 ПКУ можуть обрати та перебувати на другій групі платників єдиного податку фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з:

    1. надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню;
    2. виробництво та/або продаж товарів;
    3. діяльність у сфері ресторанного господарства.

    Єдиний податок друга група. Відповідно до п.291.4 ст. 291 ПКУ фізична особа може провадити діяльність з надання різного типу послуг та продажу не заборонених законодавством речей України в таких рамках:

    • Не можна наймати більше 10 співробітників;
    • Річний оборот не може перевищувати понад 5000 мільйонів гривень.
    • Ставка ЄП для 2 групи встановлюється органами місцевого самоврядування, в якому ви зареєстровані. Для прикладу в Одесі Рішенням Одеської міської ради №3461-VII від 18.07.18р. встановлено: 10% для одеситів із пропискою та 20% для приїжджих від розміру мінімальної заробітної плати. У вашому населеному пункті відсоток буде іншим, тож уточнюйте у місцевих органах самоврядування.
    • Бухгалтерія. Якщо самі на себе працюєте, тоді достатньо стежити за місячним та підсумковим річним оборотом, щоб не перевищував 5 міл, і на цьому закінчується звіт.

    Як відбувається прийом платежів між ФОП та покупцем:

    • Починаючи з 01.01.2022 року РРО та/або програмні РРО доведеться встановити платникам ЄП групи 2 та 3 незалежно від річного обороту.
    • Що означає для онлайн-підприємців? Починаючи в 2022 році кожна операція/купівля або оплата здійснена на вашому сайті, інстаграм, тик-ток, шафа, пром покупцем має пройти РРО та виписати чек покупцеві, який автоматично буде відправлений до фіскальної служби.
    • Чи можна не встановити РРО відразу? Так ви можете, і без нього працювати, а натомість підключити один з видів прийомів платежів онлайн лікпей, wayforpay. Їхня комісія складає 2.5-3.2% +1% ви сплатите банку за зняття грошей у банкоматі.

    Нормами пп. 2 п. 291.4 ПКУ встановлено вимоги щодо категорії споживачів, яким фізичні особи - підприємці платники єдиного податку можуть надавати послуги, у тому числі побутові. При цьому застереження щодо категорій покупців у разі здійснення діяльності з продажу товарів відсутні. Тому єдинники ІІ групи здійснювати продаж товарів платникам податків незалежно від обраної ними системи оподаткування.

    Що ж стосується придбання товару у юросіб чи фізосіб, які перебувають на загальній системі оподаткування, то гл. 1 р. XIV ПКУ не встановлює з цього приводу будь-яких обмежень. Тож єдинник ІІ групи має право укладати договори з юрособами та/або підприємцями-загальносистемниками на придбання товару без будь-яких податкових наслідків.

    3.

    Дропшипінг

    Дропшипінг або пряма поставка (англ. Dropshipping) — це вид підприємницької діяльності через Інтернет, який полягає в реалізації товарів посередником (дропшиппером з англ.- dropshipper).

    Посередник (дропшіппер) укладає посередницький договір з постачальником на надання послуг із пошуку клієнтів та реалізації товару виробника. Потім знаходить клієнтів, отримує від них замовлення, приймає оплату.

    Отримані гроші від покупця посередник (дропшіппер) перераховує постачальнику, за мінусом посередницької винагороди. Така винагорода утворюється у вигляді націнки, яку робить дропшіппер до закупівельної ціни у постачальника. Далі дані про замовлення передаються постачальнику, який і здійснює відправку товарів на адресу покупця.

    Саме відправка товару покупцеві безпосередньо від постачальника, а не від посередника, становить головну особливість дропшиппінгу.

    Товар може відправлятися і від імені посередника, якщо це передбачено умовами договору.

    В Україні на практиці при дропшипінгу оформлюється в основному або договір комісії або агентський договір із постачальником.

    Згідно з ст. 1011 Цивільного кодексу України за договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента. Відповідно до ч. 1 ст. 297 Господарського кодексу України за агентським договором одна сторона (комерційний агент) зобов'язується надати послуги другій стороні (суб'єкту, якого представляє агент) в укладенні угод чи сприяти їх укладенню (надання фактичних послуг) від імені цього суб'єкта і за його рахунок.

    Таким чином, уклавши такий посередницький договір на надання послуг із дропшипінгу, єдинник ІІ групи порушить умови перебування на спрощеній системі оподаткування, адже згідно з пп. 2 п. 291.4 ПКУ не має права надавати послуги юрособам та/або фізособлам загальносистемниками.

    ххх

    В ДПС відповіли, чи треба ФОП вести облік товарних запасів при наданні виключно послуг, у т. ч. посередницьких (дропшипінгу).

    ФОП, у т. ч. платники ЄП, які надають виключно послуги, включаючи посередницькі (дропшипінг), для реалізації яких використовують товарні запаси, котрі включаються до вартості таких послуг (сировина, матеріали, запасні частини, напівфабрикати власного виробництва на складах комплектуючих тощо), зобов'язані вести облік товарних запасів. Для цього передбачена форма обліку, встановлена наказом Мінфіну від 03.09.2021 р. № 496, в які показують інформацію про надходження та вибуття товарних запасів.

    Якщо ж при наданні послуг ФОП не використовують товарні запаси, то обов'язок вести облік товарних запасів у таких ФОП не виникає.

    Також не зобов'язані вести форму обліку ФОП, які є платниками ЄП, які не зареєстровані платниками ПДВ та не провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медпризначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

    Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 109.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

    ххх

    Єдиноподатники групи 2 мають право продавати товар за кордон (на експорт) або імпортувати його. Жодних заборон на це у ПКУ немає. Виняток — підакцизні товари (тобто всі ті, на які встановлено ставки акцизного збору у ст. 215 ПКУ).

    ххх

    Для того, щоб мати можливість працювати на міжнародних маркетплейсах, рекомендуємо обрати основний вид діяльності 47.91 «Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет»

    Айвазян Юрий Климентьевич
    62.5%

    Доброго дня, Володимире!

    \Цікавить питання оформлення бізнесу за схемою "Dropshipping" на базі ФОП 2 групи. Продажі орієнтовані на міжнародний ринок, а саме: США, Канада, Британія, Європа. Відправка товару буде здійснена безпосередньо самим постачальником товару до покупця.Цікавить загальне пояснення та певні запитання:

    - Які договори слід скласти(Договір Оферти, Договір Комісії, тощо)?

    Спеціального договору для відносин у сфері дропшипінгу в національному законодавстві на жаль не існує. Проте зі своєї особистої адвокатської практики можу у якості відповідь надати коротке роз'яснення з цього приводу (більш розгорнуто й предметно обговорювати такі речи слід під час персональної консультації).

    Отже, якщо маєте намір розвиватися у сфері дропшипінгу, із Вашими партнерами (виробниками/імпортерами/постачальниками) можна укласти наступні види договорів:

    а) агентський договір на продаж — з виробником/імпортером/постачальником(далі - виробник). За його умовами виробник доручає дропшипперу продати його товар. Комерційне посередництво або агентську діяльність врегульовано главою 31 Господарського кодексу;

    б) змішаний договір, який становитиме симбіоз трьох договорів:

    - договору комісії, згідно з яким дропшиппер зобов’язується укладати договори купівлі-продажу з покупцями від свого імені, але за рахунок виробника. Але на відміну від класичного договору комісії, дропшиппер не бере на себе зобов’язань з передачі товару покупцеві;

    - договору-доручення, за яким виробник зобов’язується укладати договори відправки/перевезення товару покупцеві від імені дропшиппера;

    - договору купівлі-продажу, але, знову ж таки, не класичного, а з урахуванням особливостей, зазначених вище.

    - Визначення річного ліміту доходів.

    Про всяк випадок дам розгорнуту відповідь на це питання:

    Згідно з Податковим кодексом України граничний обсяг доходу для платників єдиного податку першої – третьої груп розраховується з урахуванням мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

    Ліміт доходів ФОП на спрощеній системі оподаткування, є граничною межею заробітку ФОП, при перевищенні якої його можуть перевести на загальну систему оподаткування, тож у 2023 році ліміти є такими:

    - для 1 групи – 1 118 900 грн. (167 розмірів мінімальної зарплати);- для 2 групи – 5 587 800 грн. (834 розмірів мінімальної зарплати);- для 3 групи – 7 818 900 грн. (1167 розмірів мінімальної зарплати).

    Суми єдиного податку для 1 та 2 групи ФОП прив’язані до прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. Відповідно у 2023 році сума єдиного податку щомісяця складатиме:

    - для 1 групи ФОП – 268,4 грн. (10 % від прожиткового мінімуму);- для 2 групи ФОП – 1340 грн., (20 % від мінімальної зарплати);- для 3 групи ФОП ставки не зміняться порівняно з 2022 роком:- 3 % від доходів для платників ПДВ;- 5 % від суми доходів для неплатників ПДВ;

    - Які КВЕДи слід надавати?

    Найбільш прийеятними у Вашому випадку є коди КВЕДів:

    47:99 інші види роздрібної торгівлі поза магазинами, зокрема діяльністьість комісіонерів з роздрібної торгівлі поза магазинами;

    46.19 діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту.

    47.91 роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет.

    74:90 Інша професійна, наукова та технічна діяльність, н.в.і.у.;

    - Чи слід уточнювати, що відправка товару буде здійснена постачальником?

    Як правило таке уточнення робиться в угоді: якщо це індівідуальний договір, то безпосередньо в окремій угоді з отримувачем товару, а якщо це договір оферти, то в ньому загально для всіх покупців.

    Як варіант, аналогічне уточнення можна робити безпосередньо в інвойсі, одразу розділяючи для покупця (комітента) оплату на Вашу комісію та на товар, який він отримає від постачальника

    - Як правильно все оподаткувати?

    Щодо оподаткування...

    Це залежить від тої системи оподаткування, яку Ви оберете. Звісно ж класична система оподаткування зі сплатою податку на прибуток за основною ставкою та сплатою ПДВ є підходящою для будь-якого бізнесу. Але разом із тим вона вимагає відповідного обліку доходів/витрат та найму бухгалтера або придбання бухгалтерських послуг, що в свою чергу призводить до витрат, які не завжди є обгрунтованими.

    Що ж до спрощеної системи оподаткування, то однозначно тут підходить 3 група (як для фізосіб-підприємців, так і для юросіб).

    А от із другою групою не все так просто. Враховуючи, що фактично у відносинах дропшипінгу надаються послуги, то ФОП 2 групи тут мають обмеження та можуть співпрацювати виключно із платниками єдиного податку.

    Варто відзначити, що при наданні послуг з агентських договорів або змішаного договору, описаних вище, доходом є лише сума отриманої винагороди, тобто різниця між ціною товару, що встановлена постачальником та ціною продажу товару для кінцевого споживача.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Також, ознайомившись більш детально з Вашими умовами бізнесу, можу допомогти підготувати угоду для роботи з клієнтами, як також весь пакет необхідних для роботи первинних документів. Крім того, можемо разом розробити алгоритм дій по ефективному інкорпоруванню Вашого бізнесу в українське законодавство, особливо, в податкове.

    Дідух Анастасія Олександрівна
    - Які договори слід скласти(Договір Оферти, Договір Комісії, тощо)?

    Вам необхідно скласти наступні договори:

    1. Договір публічної оферти (розмістити на сайті/сторінці, де Ви будете продавати товар).

    2. Якщо оплата за товар буде здійснюватися вам (дропшиперу), а не постачальнику (комітенту), то договір комісії може не бути найбільш доречним варіантом. Один з можливих варіантів - це договір з постачальником, в якому визначаються умови співпраці між вами та постачальником з прямою оплатою вам за товари. У цьому договорі можуть бути відображені такі пункти:

    1. Постачальник зобов'язується надавати вам доступ до своєї продукції та інформації про товари, які ви будете продавати.
    2. Ви, як дропшипер, зобов'язуєтесь рекламувати та продавати товари від постачальника на вашому веб-сайті або іншому каналі збуту.
    3. Ви фіксуєте ціни на товари, які реалізовуєте, і здійснюєте повну оплату за товари постачальнику, а різниця між вашою ціною і ціною постачальника становить вашу прибутковість.
    4. Постачальник забезпечує пряму доставку товарів до кінцевого споживача згідно наданої Вами інформації.
    5. Визначаються політики повернень, гарантії, обмеження відповідальності тощо.
    6. Юрисдикція та вирішення спорів.
    7. Доставка: Відповідальність за доставку товарів від постачальника до кінцевого споживача.
    8. Права та обов'язки: Визначення прав та обов'язків кожної сторони.
    9. Конфіденційність: Захист конфіденційної інформації сторін.
    10. Термін договору: Тривалість договору та умови його припинення.

    Зверніть увагу, що саме формальна назва договору менш важлива, ніж його вміст і визначення умов співпраці між сторонами. Під час складання договору слід детально описати всі умови співпраці, права і обов'язки кожної сторони, процедури розрахунків, політику повернень та інші важливі пункти, що регулюють дропшипінг-діяльність.

    **Якщо покупець оплачує суму за товар Вашому постачальнику, а ви плануєте отримувати лише суму комісійної винагороди, тоді варто укласти агентський договір.

    - Визначення річного ліміту доходів.

    Ліміт для ФО-П 2 групи - 5 587 800 грн на рік.

    Але зверніть увагу, продавати товари іноземцям Вам можна, але не можна надавати послуги іноземним контрагентам.

    Також якщо Ви досягли ліміту в розмірі 5 587 800 грн за рік, але ще декілька місяців необхідно приймати платежі на ФОП, тоді Ви за 15 днів до початку податкового кварталу маєте подати заяву на перехід на 3 групу єдиного податку (ліміт 3 групи - 7 818 900 грн.). Після таких дій, Ви в поточному році можете отримати ще дохід у розмірі 2 231 100 грн.

    - Які КВЕДи слід надавати?

    - 47.91 Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет

    - 47.99 Інші види роздрібної торгівлі поза магазинами (що включає діяльність комісіонерів з роздрібної торгівлі поза магазинами)

    Також необхідно розуміти які саме товари Ви плануєте продавати. Доприкладу, якщо одяг, тоді необхідно обрати КВЕД 47.71 Роздрібна торгівля одягом у спеціалізованих магазинах

    КВЕД з групи 46.1 (Оптова торгівля за винагороду чи на основі контракту) обираєте якщо будете здійснювали ОПТОВУ торгівлю, якщо роздріб - КВЕД з цієї групи Вам не потрібний.

    **Якщо будете працювати по агентському договору, тоді фактично Ви надаєте послуги, а не продаєте товар, відповідно Вам необхідно додати КВЕД 63.99 Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у., 73.11 Рекламні агентства (в такому випадку Ви маєте зареєструвати ФОП на 3 групі).

    - Чи слід уточнювати, що відправка товару буде здійснена постачальником?

    Не обов'язково, але рекомендую Вам вказати цю інформацію в договорі публічної оферти.

    - Як правильно все оподаткувати?

    Щодо оподаткування:

    Ви самостійно обираєте спосіб співпраці з постачальником. І в даному випадку є найважливішим умови розрахунків за товар. Як я вже зазначала, якщо покупець Вам оплачує всю суму за товар, тоді Ви можете перебувати на 2 групі. Якщо Ви отримуєте лише винагороду від постачальника, тоді Вам необхідно перебувати на 3 групі.ФОП 2 група ЄП

    Податки:

    • ЄСВ - 1474 грн/місяць (можете оплачувати не щомісячно, а за квартал - 4422 грн). *на період воєнного стану сплата ЄСВ добровільна, але якщо не платите ЄСВ - Вам не зараховується податковий стаж.
    • ЄП - 1340 грн/місяць.

    Звітність: Подається 1 раз на рік не пізніше 01 березня.

    ФОП 3 група ЄП

    Податки:

    • ЄСВ - 1474 грн/місяць (можете оплачувати не щомісячно, а за квартал - 4422 грн). *на період воєнного стану сплата ЄСВ добровільна, але якщо не платите ЄСВ - Вам не зараховується податковий стаж.
    • ЄП - 5% від доходу.

    Звітність: Подається щоквартально.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України