Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 12 августа 2023, вопрос №89935 400₴

Відкриття власної справи

Добрий день
Маю питання щодо відкриття власної справи закордоном а саме у Франції. Мені дуже подобається ідея виробництва десертів з меду та інших продуктів, що виготовляюся і продаються компанією «ФронтМед», додаю їхній сайт ( https://frontmed.com.ua/ ) для ознайомлення з продукцією. Чи буде це вважатися порушенням якихось авторських прав або інших прав, якщо я буду виготовляти таку саму або схожу продукцію тут закордоном? Під іншою торговою маркою, звичайно.

Ответы юристов (8)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    10%

    Доброго дня.

    Питання схожості та права на продовольчі товари досить складне.

    Якщо продукція виготовлена за допомогою оригінального, раніш не застосованого для масового виробництва, то його наслідування, навіть при умові зміни тари та торгової марки, є порушення авторського права.

    Якщо ж продукція виготовляється за допомогою загально відомого рецепту, який не є притаманним тільки цієї продукції, то це не буде порушенням авторського права.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Михайло!

    Я не думаю, що виготовлення схожої продукції буде вважатися порушенням авторських прав. Крім компанії, яку Ви зазначили у своєму питанні, існує ще безліч підприємств харчової промисловості по всьому світу, які виготовляють аналогічну продукцію. Рецепт змішування меду, горіхів та, можливо, інших інгредієнтів доволі старовинний (ним ще користалися Древні греки) і немає чиєїсь монополії на використання. Хіба що Вами буде використана якась оригінальна технологія, яка запатентована згаданою Вами компанією «ФронтМед».

    У разі, якщо у Вас виникнуть додаткові питання, або бажання отримати консультацію особисто від мене, натисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Можу надати Вам повний юридичний супровід правового оформлення Вашої конкретної продукції.

    Гончаренко Константин
    17.5%
    Гончаренко Константин 8 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Публічна інформація у формі відкритих даних - це систематизована інформація, доступна через мережу Інтернет у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами, вільний та безоплатний доступ до неї, а також її подальше використання.

    Публічна інформація у формі відкритих даних публікується за відкритою ліцензією і є дозволеною для її подальшого вільного використання та поширення. Будь - яка особа може вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, у тому числі в комерційних цілях, у поєднанні з іншою інформацією або шляхом включення до складу власного продукту, публічну інформацію у формі відкритих даних з обов’язковим посиланням на джерело отримання такої інформації.

    Фото ,опис можете брати з публічних джерел сайтів , проте торгову марку не можете використовувати без погодження з власником її ,аби це не порушувало ст. 8 ЗУ" Про авторське право та суміжні права"

    Стокові фото без упізнання обличчя осіб , можете використовувати дозвіл не треба.

    Якщо людину, чи торгову марку можливо ідентифікувати ,то потрібна письмова згода особи на фото чи власника марки товару.

    Зазначте, що Ваш товар є аналоговим до відомого бренду, додайте порівняльну характеристику та зазначте,що якість виробу на рівні бренду, але продавайте під своєю назвою та торговою маркою ,якщо є на сайті ,повинні бути опис ,порівняльні характеристики обох виробів та зазначено, що у Вас саме аналоговий продукт.

    При великому бажанні та повідомленні від споживачів власник бренду може дізнатися про Ваш сайт з продуктом та подати позов проти Вас у рамках міжнародного права, це мало ймовірно проте можливо тому убезпечити себе необхідно.

    Оформіть як аналог бренду з порівняльною характеристикою та від свого імені /марки , не вказуючи оригінальну торгову марку/бренд.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович
    6.3%

    Доброго дня, це не буде порушенням авторських прав, щоб зовсім не було проблем додайте щось своє. Якусь особливу ізюменку, яка буде вас відрізняти від інших.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Пуха Наталія ТендерОк
    17.5%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    У натхненні немає нічого протиправного, так само як і у виробленні крафтових продуктів.

    Проте зважайте, що повне копіювання або плагіат може мати наслідки порушення інтелектуальних прав.

    Проте виробляти власну власну продукцію з оригінальними рецептами та калькуляціями Ви права не позбавленні.

    Документом, що встановлює ветеринарно-санітарні правила щодо утримання й експлуатації потужностей (об’єктів), приймання, переробки, зберігання та транспортування продуктів бджільництва, є наказ Мінагрополітики від 08.08.2012 № 491 «Про затвердження Ветеринарно-санітарних вимог для потужностей (об'єктів) з виробництва продуктів бджільництва».

    Фахівці стверджують: хоч цей документ був прийняти не так давно, але, на жаль, він більше описує вимоги до потужностей з переробки продукції бджільництва, аніж до малих виробників первинної продукції.

    Нині фахівці готують нову редакцію цього нормативно-правового акта, аби врахувати й прописати вимоги саме для малих виробників продукції бджільництва.

    Натомість усім виробникам теж варто ознайомитися із цим документом, аби знати основні принципи та розуміти своє місце в контексті відповідності описаним нормам.Закон України від 22.02.2000 № 1492-III «Про бджільництво». Усі пасічники мають добре орієнтуватися в нормах цього документа з усіма змінами і доповненнями.

    У документі прописані загальні положення щодо функціонування галузі, основні аспекти її державного управління та регулювання, усе про заняття бджільництвом, продукти бджільництва та їх використання, регламентацію професійної дільності та фінансування заходів у галузі бджільництва, охорони бджіл, а також відповідальність за порушення законодавства у галузі бджільництва.

    Наприклад, стаття 19 розділу IV цього закону вказує, що всі продукти бджільництва перед їх реалізацією повинні бути передані для санітарно-ветеринарної експертизи. Ці вимоги перетинаються з вимогами закону № 771, про який ішла мова вище, у контексті проведення аналізів продукції на ринку. Однак у законі про бджільництво законодавці висувають додаткові вимоги до тих, хто виробляє та переробляє продукцію бджільництва.

    До цих операторів ринку є обов'язкова вимога: якщо вони продають свою продукцію не на агропродовольчому ринку і самостійно не контролювали свою продукцію, то вони зобов'язані самостійно передати свою продукцію на контроль уповноваженим відомствам або організувати відповідну лабораторію на своєму підприємстві. Виробник або переробник може також визначити в себе на виробництві певні проміжки часу відповідно, до яких він передаватиме свою продукцію на ветеринарно-санітарну експертизу.

    Важливо, що в законі про бджільництво описано відповідальність за порушення вимог щодо ветеринарно-санітарної експертизи, тобто відповідальність за ухилення від проведення такої експертизи або реалізація продукції без відповідних висновків.

    У контексті правових актів у галузі бджільництва варто відмітити наказ Мінагрополітики України від 20.09.2000 N 184/82 «Про затвердження нормативно-правових актів з питань розвитку бджільництва».

    Відповідно до цього документа було визначено та затверджено такі документи:

    • план породного районування бджіл;
    • порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки;
    • порядок реєстрації пасік;
    • правила ввезення в Україну та вивезення за її межі бджіл і продуктів бджільництва.

    Отже, кожна пасіка повинна бути зареєстрована і отримати свій ветеринарний паспорт відповідно до цього наказу. Ця реєстрація відрізняється від отримання експлуатаційного дозволу та про реєстрацію в єдиному реєстрі виробничих потужностей. Зареєструвати свою пасіку можна в регіональному відділенні Держпродспоживслужби.

    Закон № 20142: про держконтроль за дотриманням законодавства про харчові продукти й добробут тварин

    Закон України від 8.05.2017 №2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» визначає правові та організаційні засади державного контролю, що здійснюється з метою перевірки дотримання операторами ринку законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, а також законодавства про побічні продукти тваринного походження під час ввезення (пересилання) таких побічних продуктів на митну територію України.

    Успіхів

    Иванюк Руслан Эдуардович
    15%
    Иванюк Руслан Эдуардович 5 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 7 лет опыта

    ВІтаю. авторське право не розповсюджується на продуктові вироби.

    Поняття об’єктів авторського права та суміжних прав

    Статтею 6 Закону України «Про авторське право і суміжні права» визначено, що об’єктами авторського права є твори у галузі науки, літератури і мистецтва, а саме:

    1. літературні твори белетристичного, публіцистичного, наукового, технічного або іншого характеру (книги, брошури, статті тощо) у письмовій, електронній (цифровій) чи іншій формі;
    2. виступи, лекції, промови, проповіді та інші усні твори;
    3. музичні твори з текстом і без тексту;
    4. драматичні, музично-драматичні твори, пантоміми, музично-світлові шоу, циркові вистави, хореографічні та інші твори, створені для сценічного показу, та їх постановки;
    5. театральні постановки, сценічні переробки творів, зазначених у пункті 1 цієї частини, і обробки нематеріальної культурної спадщини, придатні для сценічного показу;
    6. аудіовізуальні твори;
    7. тексти перекладів для озвучення (у тому числі дублювання), субтитрування аудіовізуальних творів іншими мовами;
    8. твори образотворчого мистецтва;
    9. фотографічні твори;
    10. твори ужиткового мистецтва, у тому числі твори декоративного ткацтва, кераміки, різьблення, ливарства, з художнього скла, художня ковка, ювелірні вироби тощо;
    11. твори архітектури, містобудування, садово-паркового мистецтва та ландшафтних утворень;
    12. твори художнього дизайну;
    13. похідні твори;
    14. збірки творів, збірки обробок нематеріальної культурної спадщини, енциклопедії та антології, збірки звичайних даних, інші складені твори, за умови що вони є результатом творчої діяльності за добором або упорядкуванням змісту;
    15. ілюстрації, карти, плани, креслення, ескізи, пластичні твори, що стосуються географії, геології, топографії, техніки, будівництва та інших сфер діяльності;
    16. комп’ютерні програми;
    17. бази даних (компіляції даних), якщо вони за добором або упорядкуванням їх складових частин є результатом інтелектуальної діяльності;
    18. інші твори.

    Статтею 34 Закону України «Про авторське право і суміжні права» зазначено, що об’єктами суміжних прав, незалежно від призначення, змісту, оцінки, способу і форми вираження, є:

    • виконання;
    • фонограма;
    • відеограма;
    • програма організації мовлення.
    Степанов Михайло Леонідович
    15%

    Вітаю Вас! Вам треба відкрити ФОП 3 групи.

    ЯК ВІДКРИТИ ФОП ЧЕРЕЗ ІНТЕРНЕТ

    Як відкрити ФОП через сайт Мін’юсту

    Перший спосіб — через сайт Мін’юсту. Тут потрібно увійти в “Кабінет електронних сервісів” і у “Реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” вибрати пункт меню “Заява на державну реєстрацію юридичної особи або фізичної особи-підприємця”. Відкриється вікно входу (реєстрації). Якщо ви не зареєстровані в системі – зробіть це, слідуючи вказівкам.

    Далі буде потрібно зробити таке:

    1. Увійти в приватний кабінет (на сайті Мін’юсту).2. Створити заяву.3. Підписати заяву ЕЦП.4. Відправити заяву.5. Перевірити стан розгляду заяви.6. Отримати електронний або паперовий документ.

    У Мін’юсті запевняють: такий спосіб реєстрації займе всього один день.

    Або скористатися послугою ФОП за 10 хвилин в “Дії” Це новий спосіб і поки найшвидший.

    1. Зареєструйтеся або увійдіть (якщо вже зареєстровані) в кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису.

    2. Заповніть онлайн-форму на отримання послуги.

    3.Заповнену заяву на реєстрацію ФОП автоматично надішлють реєстратору за місцем вашої реєстрації або за місцем реєстрації, яке зазначено в довідці переселенця.

    4. Якщо ви вибрали спрощену форму оподаткування, заяву на перехід до спрощеної системи буде автоматично відправлено до податкового органу за місцем вашої реєстрації або за місцем реєстрації, яке зазначено в довідці переселенця.

    5. Якщо вибрали загальну систему оподаткування, то можете також подати заяву на реєстрацію платником податку на додану вартість (ПДВ).

    Статус заяви можна перевірити в кабінеті громадянина. Повідомлення про реєстрацію або відмову з’явиться в кабінеті, а також буде відправлено по електронній пошті. Як тільки запис про реєстрацію ФОП з’явиться в Єдиному державному реєстрі, ви можете отримати виписку з реєстру в кабінеті громадянина. Виписка має юридичну силу – її можна роздрукувати і користуватися як будь-яким іншим документом.

    ЯК ВІДКРИТИ ФОП ОСОБИСТО

    Якщо онлайн-реєстрація — не для вас, то можна зареєструвати ФОП і старим-добрим способом. Для цього потрібно звернутися до державного реєстратора за місцем проживання (для мешканців м.Суми вул. Горького, 21 ЦНАП) з паспортом та ідентифікаційним кодом, надати копії цих документів. У держреєстратора ви маєте заповнити реєстраційну картку. Будьте уважні при заповненні КВЕДів — якщо помилитесь, вас зареєструють (щоправда, ризикуєте замість, наприклад, надання будівельних послуг підписатись на постачання хліба). А виправити цю помилку можна буде тільки шляхом внесення змін.

    Подати документи держреєстратору також можна спецлистом або через представника (оформивши на нього попередньо нотаріально посвідчену довіреність).

    Якщо обійшлось без помилок — протягом трьох робочих днів з моменту подання документації вас повинні внести до державного реєстру й видати відповідну виписку. Якщо ви надсилали документи листом, то і виписку отримаєте поштою.

    Далі необхідно нести власноруч документи до підрозділу податкової інспекції:

    – отриману вами раніше виписку з єдиного державного реєстру;

    – копію паспорта та ідентифікаційного коду;– заяву на ім’я начальника податкової інспекції .

    Крім того, ви отримаєте свідоцтво про те, що є платником єдиного податку, та реквізити банківського рахунку, на який будете сплачувати цей податок.

    Ще один момент: безвідносно способу реєстрації потрібно буде відкрити рахунок у банку для проведення безготівкових розрахунків.

    Токмач Галина Николаевна
    8.8%

    Вітаю!

    Чи буде це вважатися порушенням якихось авторських прав або інших прав, якщо я буду виготовляти таку саму або схожу продукцію тут закордоном? - ні, не буде. Відповідно до ст.ст. 418, 433 ЦК України право інтелектуальної власності - це право особи на результат інтелектуальної, творчої діяльності; воно не поширюється на ідеї, методи, процеси, способи. Така ж сама норма наведена в ст.8 ЗУ "Про авторське право i суміжні права".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України