Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 16 августа 2023, вопрос №90188 250₴

мою квартиру затопило сверху

мою квартиру затопило сверху
сантехника Жека не пустили для осмотра квартиры сверху ,мою квартиру осмотрели
сказали, как то договариваться с сумашедшей соседкой сверку ,она посылает меня на ...
что делать???

Ответы юристов (12)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олеже!

    В такому випадку Вам треба дотримуватись алгоритму дій, який я прописав Вам нижче.

    Перш за все, слід відразу зафіксувати факт затоплення. Це можна зробити шляхом детальної фото- та відеозйомки. Про факт залиття квартири, в першу чергу, буде свідчити головний документ – акт. Необхідно відразу звернутися із заявою в довільній формі до ЖЕКу чи створеного ОСББ про складення акту про залиття квартири. Даний акт оформлюється відповідно до затвердженої форми. У документі повинні міститись наступні відомості:

    дата та місце складання;

    – ПІБ членів комісії;

    – адреса, за якою відбулося затоплення;

    – перелік пошкодженого майна, види та обсяги пошкоджень;

    – причини залиття.

    Акт підписується членами відповідної комісії та з його змістом мають бути ознайомлені мешканці квартир, які мають відношення до цієї події.

    2. Встановлення розміру шкоди, завданої залиттям квартири

    Після усіх цих процедур необхідно підрахувати суму завданих збитків. Для цього можна запросити експертів-оцінювачів або самостійно скласти кошторис з описом всіх пошкоджених речей і майбутніх ремонтних робіт. Експертний висновок у разі звернення до суду буде підтверджувати понесені Вами збитки та визначати їх розмір.

    3. Встановлення винуватого у затопленні

    Статтею 1166 Цивільного кодексу України передбачено, що майнова шкода, яка була заподіяна внаслідок неправомірних рішень, дій чи бездіяльності особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, що була заподіяна майну фізичної чи юридичної особи, відшкодовується у повному обсязі особою, яка її спричинила. Звідси виходить, що в разі доведення вини сусідів, саме вони відшкодовуватимуть збитки. У разі залиття квартири внаслідок, наприклад, протікання даху, відповідачами можуть стати ЖЕК чи ОСББ.

    4. Мирне вирішення питання

    У разі коли винуватцем затоплення виявився сусід, слід звернутися до нього для відшкодування збитків мирним шляхом. Проте, для уникнення неприємностей краще оформити письмову домовленість – скласти розписку, в якій зазначити суму переданих грошей та відсутність претензій у разі повного відшкодування.

    5. Звернення до суду

    Якщо мирне вирішення конфлікту не відбулось, необхідно звертатися до суду. Порядок звернення до суду з позовною заявою врегульовано Цивільним процесуальним кодексом України. Саме відповідач буде доводити в суді свою непричетність.

    До позовної заяви слід додати такі документи:

    копія акту про затоплення;

    – перелік вартості пошкодженого майна, витрат на реставраційні чи оздоблювальні роботи;

    – кошторис відновлювальних робіт служб ЖКГ під час проведення заходів з припинення потопу;

    – правовстановлюючі документи на квартиру.

    Подаючи позов про відшкодування майнової шкоди до сусіда, який затопив вашу квартиру, слід належним чином довести факт затоплення. Крім того, Ви маєте право на відшкодування і моральної шкоди.

    Загалом, затоплення квартири – ситуація дуже неприємна. Але не слід панікувати, необхідно дотримуватися вищезазначеного алгоритму дій, що надалі допоможе Вам отримати відшкодування завданого збитку.

    Готовий відповісти на Ваші додаткові питання. Успіхів Вам!

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    20%

    Доброго дня.

    Якщо ніяк не виходить домовитися мирним шляхому у такому випадку розмір збитків визначається кваліфікованим експертом. Тим більше, що коли у Вас був ЖЕК то на руках уже має бути акт від представників про затоплення.

    Кандидатуру фахівця бажано узгодити з сусідом-тим більше що в ідеалі він повинен оплачувати його послуги. Якщо ж це з певних причин зробити не вдається – тоді потрібно просто письмово повідомити людину про дату і час проведення експертизи. Далі необхідно дочекатися висновку експерта, після чого запропонувати сусідові відшкодувати певний експертом шкоду добровільно. Якщо він погодиться – ви отримуєте кошти, підписавши розписку про те, що більше не маєте ніяких претензій. Якщо ж ні – тоді залишається лише варіант вирішення проблеми через суд.

    Але, перед цим також можна ще раз поговорити з сусідом, говорячи про те, що через суд питання хоч і буде вирішуватися довше, але дорожче для нього. Адже послуги адвоката, експерта і всі супутні витрати доведеться оплачувати саме йому, як винуватцю затоплення. До повного вирішення проблеми (тобто отримання грошей), не рекомендується проводити ніяких ремонтних робіт, навіть якщо ваше фінансове становище це дозволяє,. Особливо, якщо сусід «конфліктний» людина. Суд може призначити повторну експертизу, експерти, які будуть її проводити повинні побачити заподіяну шкоду.

    Гончаренко Константин
    22%
    Гончаренко Константин 9 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрый день!

    До подачи иска в суд о возмещении причиненного материального ущерба, в связи с причинением ущерба от затопления и в случае наявности оснований морального ущерба, в порядке Гражданского кодекса Украины и Гражданского процессуального кодекса Украины, Вам необходимо собрать доказательства причинения такого ущерба вследствии затопления.

    1) Начнем с того, что первым шагом пострадавшего лица должно быть оповещение о сложившейся ситуации работников диспетчерских служб, работающих круглосуточно. В обязанности данных объединенных диспетчерских жилищно-коммунальных служб входит прием заявок на устранение неисправностей или повреждений, которые могут происходить в отдельных помещениях или здании в целом. Кроме того, жилищно-коммунальные службы (ЖЭКи) обязаны следить за качеством проводимых работ, а также за сроками их выполнения.

    2) Вторым шагом должно быть обследование квартиры комиссией, состоящей из представителей организации, которая предоставляет (согласно заключенного соглашения) услуги по содержанию данного дома (придомовой территории) и обслуживает его системы отопления и водоснабжения (ЖЭК). Дело в том, что при подаче иска о возмещении морального и имущественного вреда на жильцов (собственников), которые затопили вашу квартиру, можно ожидать положительного судебного решения в вашу пользу только в том случае, если надлежащим образом будет доказан факт самого затопления. Следует предоставить соответствующий акт, который составляется при участии представителей обслуживающей организации (ЖЭК). В акте фиксируется факт затопления, причины затопления и нанесенный ущерб.

    3) Следует не упустить еще два обязательных момента: во-первых, пострадавшей от залития стороне необходимо подавать заявку на обследование залитой квартиры в срочном порядке и требовать составления акта в день подачи заявки или в самые ближайшие рабочие дни. Такое заявление рекомендуется подавать официально и в только в письменном виде, чтобы у Вас остались соответствующее документальное подтверждение факта обращения (заявки). Во-вторых, поврежденную квартиру обследуют только в присутствии заинтересованных лиц, к которым относятся как пострадавшие, так и представители со стороны тех, кто затопил квартиру (например, соседи).

    4) В ходе обследования, как было сказано выше, составляется акт, который должен быть подписан всеми членами комиссии. Следует знать, что данный документ имеет силу даже в том случае, если он не был подписан представителями одной из сторон (пострадавшей или виновной). В этом случае указываются лица, отказавшиеся подписывать акт, и отмечается причина отказа.

    5) Далее в зависимости от обстоятельств и сложившейся ситуации возможно урегулирование вопроса возмещения убытков в добровольном порядке, либо подготовка материалов для обращения в суд с соответствующим иском.

    6) Исходя из результатов досудебного урегулирования спора, например, если виновные соседи сверху отказываются платить компенсацию, то потерпевшей стороной далее могут быть также предприняты меры по оценке причиненного ущерба (убытков от затопления квартиры), установление размера которого также необходимо для подготовки искового заявления в суд. В этом случае рекомендуем обращаться только к сертифицированным экспертам-оценщикам.

    7) Для проведения оценки стоимости материального ущерба, причиненного собственнику квартиры вследствие ее залития, как раз и понадобится вышеописанный акт. Кроме этого, при обращении к оценщику понадобятся следующие документы: подтверждающие право собственности (свидетельство о праве собственности, договор купли-продажи, регистрационные документы, информационная справка из государственного реестра и т.д.), технический паспорт (БТИ) на квартиру, паспорт и справка о присвоении идентификационного (налогового) номера – для физического лица.

    Сроки и порядок составления акта, форма и образец акта о залитии и аварии утверждены Приказом Госкомитета Украины по вопросам жилищно-коммунального хозяйства от 17.05.2005 г. №76 "Об утверждении Правил содержания жилых домов и придомовых территорий".

    При подаче иска в суд о возмещении ущерба, стоимость судебного сбора составляет: "1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб".

    Срок рассмотрения дела в суде:

    - Полный срок рассмотрения дела в порядке общего искового производства составляет 125 дней, из которых: 5 дней на открытие производства по делу, 60 дней на проведение подготовительного производства, срок которого может быть продлен еще на 30 дней, и 30 дней на рассмотрение дела по существу.

    Для упрощенного искового производства такой срок составляет 65 дней, из которых: 5 дней на открытие производства по делу, 60 дней для рассмотрения дела.

    В целом срок рассмотрения дела в суде, зависит от загруженности судей определённого суда.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 9 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрий день!

    Відповідно до п. 2.3.6 Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, що затверджені Наказом Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 року № 76 "Про затвердження Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій" у разі залиття, аварії квартир складається відповідний акт, форма якого передбачена додатком № 4.

    Вказаний акт складається комісією балансоутримувача багатоквартирного будинку, в якому знаходиться квартира, яку було залито.

    Ст. 24 Житлового кодексу України передбачає, що експлуатацією державного і громадського житлового фонду, в якому проживають більшість громадян нашої країни, що займаються житлово-експлуатаційні організації. Також це може бути голова ОСББ/компанії-управителя і запросити фахівця для складання акта. Звернення-заявку варто подати письмово і зберігати другий примірник із відміткою про отримання.

    Згідно Додатку № 4 та роз'яснення Міністерства з питань житлово-комунального господарства України щодо ремонту квартири після залиття (лист від 29.12.2009 р. N 12/20-11-1975) в акті повинні бути відображені:

    • дата складання акту (число, місяць, рік);
    • прізвища, ініціали та займані посади членів комісії;
    • прізвище, ім'я, по батькові власника (наймача, орендаря) квартири, що зазнала шкоди;
    • адреса квартири, поверх, форма власності;
    • прізвище, ім'я, по батькові власника (наймача, орендаря) квартири, з вини якого сталося залиття;
    • адреса квартири, поверх, форма власності;
    • характер залиття та його причини;
    • завдана матеріальна шкода (обсяги необхідного ремонту приміщень квартири, перелік пошкоджених внаслідок залиття речей та їх орієнтовна вартість);
    • висновок комісії щодо встановлення вини особи, що вчинила залиття.

    Крім складання акту, доцільним буде детальне фотографування пошкоджень, завданих вашому майну залиттям квартири.

    Також потрібно провести незалежну експертизу при затопленні квартири, для її проведення потрібен акт про залиття, складений ЖЕКом або іншою експлуатуючою організацією, на балансі обслуговування якої перебуває будинок, технічний паспорт на об'єкт нерухомості, правовстановлюючі документи.

    Відповідно до ст. 1166 ЦК України шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є: витрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодження речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки) (п.1 ч.2, ч.1 ст. 22 ЦК України).

    Збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі (ч.3 ст.22 ЦК України).

    Також в позові можна вимагати відшкодування моральної шкоди, моральна шкода полягає у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку із знищенням чи пошкодженням її майна. Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов`язана з розміром цього відшкодування.

    Щодо позову. Позов подається до суду про відшкодування матеріальних збитків та моральної шкоди, завданих залиттям квартири. Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Прожитковий мінімум для працездатних осіб станом на 1 січня 2023 р. - 2684 грн..

    Судовий збір становить - 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу. Тобто, судовий збір рахується від суми понесених Вами збитків, наприклад, підтверджена сума збитків становить 1000 грн. тоді судовий збір буде 840.80 грн. Це Вам для прикладу.

    За вимогу немайнового характеру (моральної шкоди) судовий збір становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 840.80 грн. Усього 1681.60 грн.

    Щодо строків розгляду. Зважаючи на високу завантаженість судів розгляд справи в судах першої інстанції може тривати і півроку, а можуть розглянути і за декілька місяців, тут неможливо чітко визначити.

    Щодо правової допомоги то розцінки адвокатів різняться, в середньому складання позовної заяви від 800 грн. і вище.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    олег Клиент 9 месяцев назад

    а кто будет платить если течет из Стояка проходящего через все квартиры в подьезде?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Якщо у квартири, де відбувся порив труби не було ніякого механічного втручання власників у елементи системи загального водопостачання, то відповідальність повинна нести управляюча компанія ОСББ або ЖЕК, які зобов'язані такі системи експлуатувати по договору.

      Якщо ж втручання було, то власники помешкання, в якому сталося залиття.

    • Гончаренко Константин
      Гончаренко Константин 9 месяцев назад

      Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

      керуюча компанія яка уклала договір з мешканцями будинку на обслуговування чи яка виграла тендер на обслуговування вашого будинку.

      треба звернутися письмово до компанії та департаменту жкг вашого міста , нехай створюють комісію виходять на місце і вирішують питання.

      можна звернутися до міського голови , аби він розписав відповідальним необхідні плани робіт.

      якщо результат буде довгим , зверніться на урядову гарячу лінію там всі служби одразу прискорять - 15-45 чи письмово через їх портал

      https://ukc.gov.ua/portal/

      компанія має усунути це за рахунок обігових коштів від тарифу який вони встановлюють, або за рахунок бюджету територіальної громади.

      З повагою, Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18%

    Вітаю, Олег!

    Що робити, якщo сусіди затопили квартиру?

    Пo-перше, неoбхіднo звернутися дo сусідів для тoгo, щoб дізнaтися причину зaтoплення. Якщo сусідів немaє вдoмa aбo вoни не відчиняють, неoбхіднo звернутися дo упрaвителя бaгaтoквaртирнoгo будинку. Відпoвіднo дo ст. 8 Зaкoну «Прo житлoвo-кoмунaльні пoслуги», упрaвителю нaдaється дoступ до житлa для ліквідaції aвaрій тa усунення непoлaдoк. Сaме вoни мoжуть перекрити стoяк хoлoднoї aбo гaрячoї вoди, щоб вода не текла.

    Пo-друге, oбoв’язкoво треба скласти акт про зaтoплення квaртири. Він мaє містити нaступну інфoрмaцію:

    • дaтa склaдaння aкту (числo, місяць, рік);
    • прізвищa, ініціaли тa зaймaні пoсaди членів кoмісії;
    • прізвище, ім’я, пo бaтькoві влaсникa (нaймaчa, oрендaря) квaртири, щo зaзнaлa шкoди;
    • місце склaдення aкту;
    • прізвищa, пoсaди членів кoмісії, які склaли aкт;
    • aдресa квaртири, пoверх, фoрмa влaснoсті, прізвище, ім’я, пo бaтькoві влaсникa квaртири, де стaлoся зaтоплення;
    • прізвище, ім’я, пo бaтькoві влaсникa (нaймaчa, oрендaря) квaртири, з вини якoгo стaлoся зaтоплення тa aдресa квaртири, пoверх, фoрмa влaснoсті;
    • хaрaктер зaтоплення тa йoгo причини;
    • зaвдaнa мaтеріaльнa шкoдa (oбсяги неoбхіднoгo ремoнту приміщень квaртири, перелік пoшкoджених внaслідoк зaлиття речей тa їх oрієнтoвнa вaртість);
    • виснoвoк кoмісії щoдo встaнoвлення вини oсoби, щo вчинилa зaтоплення.

    Тaкoж слід мaти фoтo- чи відеo пoшкoджень, oскільки тaк буде нaгляднo виднa шкoдa тa в мaйбутньoму це можна буде використати в суді.

    Прoте, не пoспішaйте з ремoнтoм, oскільки мoже виникнути неoбхідність в прoведенні судoвoї будівельнo-технічнoї експертизи, якa змoже встaнoвити причину зaтоплення.

    Пo-третє. Можливе врегулювaння ситуації без суду. Неoбхіднo звернутися дo сусідa, пoслaвшись нa aкт і виснoвoк експертa. Якщo сусід не згoдний з виснoвкaми експертизи, тo він мoже зрoбити пoвтoрну експертизу.

    Що треба знати про суд у випадку затоплення квартири

    Якщo мирнo не вдaлoся врегулювaти спір, остaнній крoк – це звернення дo суду.

    Дo пoзoвнoї зaяви неoбхіднo дoдaти нaступні дoкaзи:
    • пaспoрт, кoд;
    • прaвoвстaнoвлюючі дoкументи нa квaртиру (дoгoвір прo купівлю-прoдaж, дoгoвір міни, свідoцтвo прo прaвo нa спaдщину зa зaкoнoм чи зa зaпoвітoм, дoгoвір дaрувaння, дoгoвір дoвічнoгo утримaння тoщo);
    • aкт тa/aбo виснoвoк експертa (дo виснoвку експертa тaкoж дoдaється дoгoвір, aкт викoнaних рoбіт тa квитaнція прo oплaту викoнaних пoслуг);
    • пoяснення свідків;
    • фoтo- тa відеoзйoмкa тoщo.

    Що робити, якщo квартиру затопило з вини ЖЕО чи ОСББ?

    Якщо квартиру затопило через ненaлежний стан внутрішньoбудинкoвих мереж вoдoпoстaчaння, aбo ненaлежнoгo технічнoгo обслуговування, алгoритм дій тaкий же як під чaс зaтoплення квaртири сусідaми, прoте, слід зрoбити дoдaткoві зaпити, щoб дізнaтися дo oбслугoвувaння якoї oргaнізaції чи устaнoви віднoситься мережa нa якій стaлaся aвaрійнa ситуaція. Тa ці зaпити тa відпoвіді дoлучити дo пoзoву в якoсті дoкaзів.

    Якa підсудність дaних спрaв?

    Зa зaгaльним прaвилoм пoзoви дo фізичнoї oсoби пред’являються в суд зa зaреєстрoвaним у встaнoвленoму зaкoнoм пoрядку місцем її прoживaння aбo перебувaння, якщo інше не передбaченo зaкoнoм.

    Втім, відпoвіднo дo ч. 6 ст. 28 ЦПК Укрaїни пoзoви прo відшкoдувaння шкoди, зaпoдіянoї мaйну фізичних aбo юридичних oсіб, мoжуть пред’являтися тaкoж зa місцем зaпoдіяння шкoди.

    Який рoзмір судoвoгo збoру зa пoдaння пoзoвнoї зaяви дo суду?

    Зa пoдaння дo суду пoзoвнoї зaяви мaйнoвoгo хaрaктеру від громадянина стaвкa судoвoгo збoру стaнoвить 1 % ціни пoзoву, aле не менше 0,4 рoзміру прoжиткoвoгo мінімуму для прaцездaтних oсіб тa не більше 5 рoзмірів прoжиткoвoгo мінімуму для прaцездaтних oсіб.

    У спoрaх прo відшкoдувaння шкoди дoкaзувaння невинувaтoсті пoклaдaється сaме нa відпoвідaчa, тoбтo, якщo ним не буде дoведенo йoгo непричетнoсті тa вини у дaній ситуaції, тo пoзoв буде зaдoвoленo.Якщo ви дoтримaєтесь aлгoритму дій тa у вaс будуть нaявні нaлежнo oфoрмлені дoкaзи фaкту зaлиття квaртири, шaнси нa зaдoвoлення пoзoву дoсить висoкі, aле це дoвгoтривaлий прoцес.

    Чи мoжнa пoвернути гроші витрaчені нa прoведення судoвoї будівельнo-технічнoї експертизи

    Для тoгo, щoб виснoвoк експертa прo зaдaну шкoду внaслідoк зaлиття квaртири міг виступaти дoкaзoм в суді тa зa прoведення експертизи мoжнa булo в судoвoму пoрядку пoвернути кoшти, неoбхіднo звертaтися дo судoвoгo експертa, який мaє відпoвідне свідoцтвo. Між зaявникoм тa судoвим експертoм уклaдaється дoгoвір прo прoведення судoвoї будівельнo-технічнoї експертизи. Після вигoтoвлення виснoвку, експерт нaдaє aкт викoнaних рoбіт тa зaявник сплaчує кoшти зa викoнaні пoслуги. Дaні дoкументи дoдaються дo пoзoву в якoсті дoкaзів.Стaттею 133 ЦПК Укрaїни визнaченo, щo судoві витрaти склaдaються з судoвoгo збoру тa витрaт, пoв’язaних з рoзглядoм спрaви.Прoведення будівельнo-технічнoї експертизи судoвим експертoм дoпускaється ч.3 ст.102 ЦПК Укрaїни, a oтже, витрaти нa тaку oцінку мoжливo віднести дo склaду витрaт, передбaчених п.2 ч.3 ст.133 ЦПК Укрaїни нa зaлучення експертa тa в рaзі зaдoвoлення пoзoву вoни підлягaють пoверненню.

    Чи мoжнa відшкoдувaти мoрaльну шкoду?

    Відпoвіднo дo Пoстaнoви Пленуму Верхoвнoгo Суду Укрaїни від 31 березня 1995 рoку № 4 «Прo судoву прaктику в спрaвaх прo відшкoдувaння мoрaльнoї (немaйнoвoї) шкoди» тa ст. 23 ЦК Укрaїни, oсoбa мaє прaвo нa відшкoдувaння мoрaльнoї шкoди, зaвдaнoї внaслідoк пoрушення її прaв.

    Суди під чaс рoзв’язaння спoру щoдo відшкoдувaння мoрaльнoї шкoди мaють врaхoвувaти тривaлість пoрушення прaв пoзивaчa, чaс тa зусилля, які пoтрібні для віднoвлення пoпередньoгo стaну мaйнa, глибину йoгo душевних тa психічних стрaждaнь, пoв’язaних із пoшкoдженням мaйнa, пoрушення нoрмaльнoгo ритму життя, тяжкість вимушених змін (немoжливість кoристувaння мaйнoм).

    Джерело: https://gre4ka.info/zhyttia/63974-zatopyly-kvartyr...

    Всього доброго! Успіхів!

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю, пане Олеже!

    Так, одним з ключових доказів по справі є комісійний Акт, який має бути складений за встановленою формою (додаток 4 до Правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 № 76) представниками ЖЕКу чи іншою організацією, що здійснює управління Вашим багатоквартирним будинком (ОСББ, управляюча компанія тощо).

    В Акті обов"язково має бути підпис Ваш та особи, яка відмовилася відкривати двері або ж помітка, що особа відмовила у доступі до квартири та відмовилася підписувати Акт.

    Акт підписаний членами комісії - затверджується керівником ЖЕКу чи іншої експлуатуючої організації та засвідчується її круглою печаткою.

    Якщо ЖЕК відмовляється складати такий Акт - можете їм повідомити, що у такому разі відповідачем у справі можуть бути саме вони. Як правило, таке повідомлення діє на усіх хоч трохи адекватних керівників експлуатуючої організації. Якщо ні - треба писати офіційне письмове звернення чи звернутись до професіонала, що має досвід спілкування з вітчизняною "комунальною мафією".

    Завчасно експертизу можна не проводити, адже суд майже 100 % (крім випдку, який опишу нижче) захоче призначити судову будівельно-технічну та будівельно-оціночну експертизу та доручить її проведення державній експертній установі.

    Проте, якщо Ви маєте впевненість, що сусідка винна у залитті квартири не буде активно захищатися в суді, в т.ч. із залученням професійного адвоката, і є шанс постановлення заочного рішення, яке буде потім звернене до виконання - можна провести досудову експертизу, щоб обгрунтувати в суді суму своїх позовних вимог.

    Щиро кажучи, у різних областях ситуація та судова практика різна... і будь-які сумніви як правило судді тлумачать саме на користь відповідача за ганебним правилом - "краще помилково відмовити, ніж помилково задовільнити" - забуваючи що у даній категорії справ дійсно тягар доведення невинуватості в залитті квартири лягає на відповідача. Однак, більше 8 років уже Вищі спец.суди та Верховний Суд довбили і довблять місцевим і апеляційним судам прописні істини... Досі дійшло не до усіх. Що саме прикре, дуже часто саме апеляційні суди ломають законні і обгрунтовані рішення про задоволення позовних вимог по залиттю, винесені судами першої інстанції.

    У будь-якому разі зверніться до професійного адвоката, який буде представляти Вас у судовому процесі, адже самостійно в судовому засіданні Ви таку категорію справ проти цинічного та безпринципного адвоката відповідача не витягнете, адже як правило чіпляються до будь-яких процесуальних дрібниць та неточностей у висновках експерта, щоб посіяти у головах суддів сумніви у винності відповідача. Тут треба гарно знати не лише обставини справи, а й процесуальне законодавство.

    І ще важливий момент. Перш ніж нести витрати на адвоката, експерта, суд та ін. оцініть майновий стан особи, що Вас залила. Якщо у неї відсутні офіційні доходи і єдине житло, то слід задуматись чи є взагалі сенс витрачати кошти майже з 0% стягнути з неї навіть по суду хоч копійку.

    Якщо матеріальний стан "квартирної агресорки" дозволяє відповідати за шкоду, нею завдану - звертайтесь до адвоката, який може краще Вас зможе поспілкуватися з нею та переконати вирішити питання без суду. (Справжній профі так і буде робити, а не переконувати, що треба одразу йти до суду)

    Вдалого вирішення справи та ефективного захисту порушених прав!

    З повагою та без намагання дистанційно розкрутити Вас на зайві гроші,

    практикуючий юрист Ярослав Турчин

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 9 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон України " Про житлово-комунальні послуги" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19#Text):

    " Стаття 29. Порядок доступу до житла, іншого об’єкта нерухомого майна споживача...

    4. У невідкладних випадках, пов’язаних з необхідністю рятування життя і здоров’я людей та/чи майна, в установленому цією статтею порядку може бути здійснено доступ до житла, іншого об’єкта нерухомого майна без отримання згоди його власника (користувача) (несанкціонований доступ) для проведення огляду та ліквідації або відвернення аварії.

    5. Несанкціонований доступ до житла, іншого об’єкта нерухомого майна відбувається без отримання згоди його власника (користувача), якщо в момент виникнення невідкладного випадку такий власник (користувач) відсутній і немає можливості встановити зв’язок з ним для інформування про необхідність негайного прибуття до житла, іншого об’єкта нерухомого майна або він відмовляється допустити в належне йому житло (інший об’єкт нерухомого майна) представника виконавця, і при цьому є об’єктивні підстави вважати, що аварія, яка створює загрозу життю та/або майну, наявна саме в цьому житлі (іншому об’єкті нерухомого майна).

    6. Представник виконавця попереджає власника (користувача), який присутній, але відмовляється допустити його до житла (іншого об’єкта нерухомого майна), про здійснення несанкціонованого доступу.

    7. Під час здійснення несанкціонованого доступу і до повного завершення робіт, визначених частиною восьмою цієї статті, повинні бути присутні представник виконавця, представник органів внутрішніх справ, працівники аварійно-ремонтної бригади та власник (користувач) з будь-якої із сусідніх будівель (з будь-якого приміщення, розташованого у тому самому багатоквартирному будинку, якщо несанкціонований доступ здійснюється у багатоквартирному будинку)...

    8. Під час несанкціонованого доступу на працівників аварійно-ремонтної бригади покладаються такі обов’язки:

    1) забезпечення доступу до житла, іншого об’єкта нерухомого майна, у тому числі, за потреби, шляхом порушення конструктивної цілісності вхідних дверей, вікон або інших елементів будівель і приміщень після погодження своїх дій з іншими учасниками несанкціонованого доступу;

    2) здійснення огляду місця аварії та/або місця виникнення неполадок, що унеможливлюють надання житлово-комунальних послуг іншим споживачам;...

    9. Під час здійснення несанкціонованого доступу представник виконавця складає акт про здійснення несанкціонованого доступу та проведення ремонтних і відновлювальних робіт, який підписується всіма учасниками такого доступу. В акті обов’язково зазначаються:

    1) підстави для здійснення несанкціонованого доступу;

    2) інформація про попередження споживача із зазначенням часу та осіб, які вели переговори із споживачем, у разі їх проведення;

    3) причина та місце виникнення аварії, перелік неполадок;...".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 512. Підстави заміни кредитора у зобов'язанні

    1. Кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок:

    1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги);

    ---

    Доброго дня, пане Олеже! Належним, як я вважаю, слід зробити оцінку залиття Вашої квартири, звернувшись до спеціалізованої фірми (https://www.expert-in.com.ua/otsinka-zbytkiv/; https://ekspertiza.com.ua/uk/budivelno-tekhnichna-...; https://nise.com.ua/ekspertiza-zatoplennya тощо). Після цього направити до ЖЕКу (управлячої компанії) заяву (під реєстрацію її вручення на Вашому примірнику, рекомендованим листом з повідомленням про вручення) з вимогою обстежити квартиру сусідки на предмет причини залиття Вашої квартири із зазаченням строку такого обстеження під страхом солідарної відповідальності разом із сусідкою. Потім направити сусідці заяву (рекомендованим листом з повідомленням про вручення або через нотаріуса) заяву про відшкодування збитків із зазначення строку під страхом звернення до суду чи продати це своє право вимоги колекторам чи банку. Далі або звернутись до суду про відшкодування шкоди, або відступити (продати) своє право вимоги до сусідки та ЖЕКу колекторам або банкам.

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Якщо сусіди не бажають добровільно відшкодувати матеріальну шкоду у зв’язку із затопленням квартири, то потрібно звертатися до суду. За загальним правилом, позов до фізичної особи пред’являється в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

    Крім того, позов про відшкодування шкоди, заподіяної майну фізичних або юридичних осіб, може пред’являтися за місцем заподіяння шкоди.

    Разом з тим, щоб можна було відшкодувати матеріальну шкоду у судовому порядку, яка завдана внаслідок залиття квартири, необхідно зафіксувати факт залиття помешкання. Для цього потрібно звернутися до балансоутримувача (ЖЕК або ОСББ) для того, щоб відповідна комісія склала акт про залиття квартири, у якому має бути зазначено характер затоплення, його причини, завдана шкода, перелік пошкоджених речей, обсяги необхідного ремонту. Звернення-заявку варто подати письмово і зберігати другий примірник у себе. Рекомендуємо зафіксувати пошкодження, завдані внаслідок залиття квартири на фото чи відео.

    Також, у суді потрібно підтвердити фактичний розмір понесених збитків. Для цього слід звернутись до відповідної експертної установи або експерта з проханням провести будівельно-технічне експертне дослідження, за результатами якого можна визначити причини та розмір шкоди, котра завдана залиттям квартири. Експерт надасть кошторисний розрахунок вартості об’єкта будівництва щодо ремонтно-відновлювальної роботи квартири або звіт про визначення вартості відновлювальних ремонтно-будівельних робіт, які необхідно проводити, а також висновок про оцінку майна, що в подальшому можна долучити до справи.

    Успіхів

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович 6 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 7 лет опыта

    Вітаю, Якщо ваше помешкання затопили сусіди, добровільно відшкодовувати матеріальні збитки вони не хочуть, то що робити в такому випадку? Консультує помічник юриста сектору Тернопільське бюро правової допомоги Ірина Ясінська.

    Дане питання регулюється Цивільним кодексом України, Цивільно- процесуальним кодексом України, Житловим кодексом, Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

    Якщо сусіди не бажають добровільно відшкодувати матеріальну шкоду у зв’язку із затопленням квартири, то потрібно звертатися до суду. За загальним правилом, позов до фізичної особи пред’являється в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

    Крім того, позов про відшкодування шкоди, заподіяної майну фізичних або юридичних осіб, може пред’являтися за місцем заподіяння шкоди. Для прикладу, якщо заподіяння шкоди сталось у Тернополі і сусіди проживають також у Тернополі, тому звертатись потрібно із позовом «Про відшкодування шкоди завданої залиттям квартири» у Тернопільський міськрайонний суд.

    Разом з тим, щоб можна було відшкодувати матеріальну шкоду у судовому порядку, яка завдана внаслідок залиття квартири, необхідно зафіксувати факт залиття помешкання. Для цього потрібно звернутися до балансоутримувача (ЖЕК або ОСББ) для того, щоб відповідна комісія склала акт про залиття квартири, у якому має бути зазначено характер затоплення, його причини, завдана шкода, перелік пошкоджених речей, обсяги необхідного ремонту. Звернення-заявку варто подати письмово і зберігати другий примірник у себе. Рекомендуємо зафіксувати пошкодження, завдані внаслідок залиття квартири на фото чи відео.

    Також, у суді потрібно підтвердити фактичний розмір понесених збитків. Для цього слід звернутись до відповідної експертної установи або експерта з проханням провести будівельно-технічне експертне дослідження, за результатами якого можна визначити причини та розмір шкоди, котра завдана залиттям квартири. Експерт надасть кошторисний розрахунок вартості об’єкта будівництва щодо ремонтно-відновлювальної роботи квартири або звіт про визначення вартості відновлювальних ремонтно-будівельних робіт, які необхідно проводити, а також висновок про оцінку майна, що в подальшому можна долучити до справи.

    Водночас пропонуємо скористатися процедурою медіації. Медіація – це метод вирішення спорів із залученням посередника (медіатора), який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації і проаналізувати конфліктну ситуацію таким чином, щоб вони самі змогли обрати той варіант рішення, який би задовольняв інтереси і потреби усіх учасників конфлікту.

    Якщо сторони конфлікту погоджуються на медіацію і добровільно доходять згоди під час медіації щодо суми, порядку відшкодування завданої шкоди при залитті квартири, можна заключити медіаційну угоду (договір) про відшкодування збитків. Угода може укладатися в письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

    Отже, якщо сусіди добровільно не бажають відшкодувати завданих збитків, потрібно звертатися до суду із позовною заявою про відшкодування шкоди внаслідок залиття квартири.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України