Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Адвокатура, 20 августа 2023, вопрос №90432 150₴

Чи може юрист без фоп надати послуги підприємству?

Підприємство оплатило послуги юристу. Однак він не має адвокатського і не зареєстрований як фоп. Чи можливі проблеми і як їх уникнути?

Ответы юристов (11)

    Богун Сергій Павлович

    Укладіть договір про надання юридичних послуг.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Іване!

    Укладіть договір про надання юридичних послуг. Адвокатське посвідчення чи реєстрація ФОП для того не потрібні. Ось типовий зразок такого договору:

    ДОГОВІР №

    про надання юридичних послуг

    м. “__” ___ 20__ р.

    ___ , надалі «Замовник», з однієї сторони, та ___, надалі іменується «Виконавець» — з іншої сторони, уклали цей Договір про наступне:

    1. ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ
      1. 1 Виконавець зобов’язується надати Замовнику юридичні послуги, а Замовник зобов’язується прийняти та оплатити такі послуги.
      1. 2 Послуги, зазначені в п. 1.1. включають, але не обмежуються:

    — послуги, пов’язані з наданням юридичних консультацій та роз’яснень з юридичних питань – напрямку податкового та господарського права;

    — складання процесуальних документів;

    — правова допомога при оформленні договорів, заяв, скарг, та інших документів, які необхідні Замовнику для здійснення його господарської діяльності;

    — представництво інтересів замовника перед державними органами;

    — проведення переговорів на замовлення Замовника;

    — представництво та захист інтересів Замовника в судах;

    — участь в договірній та переддоговірній роботі;

    — аналіз дотримання інформаційної безпеки, збереження комерційної та конфіденційної інформації;

    — контроль якості дотримання законодавства, що регулює порядок надання інформації, відповіді на звернення;

    — контроль за забезпеченням організації безпеки збереження персональних даних.

    2. ОБОВ’ЯЗКИ СТОРІН

    2.1. За цим Договором Виконавець зобов’язаний:

    2.1.1. надавати послуги відповідно до наданої Замовником інформації та відповідно до умов цього Договору;

    2.1.2. дотримуватись режиму конфіденційності та не розголошувати відомості щодо господарської діяльності Замовника, що стали відомими Виконавцю під час виконання цього Договору, а також протягом двох років з дати його припинення. Режим конфіденційності не застосовується до загальнодоступної або публічної інформації.

    2.2. За цим Договором Замовник зобов’язаний:

    2.2.1. належним чином оплатити послуги які надаються Виконавцем;

    2.2.2. надавати Виконавцю вчасно та в повному обсязі достовірні дані, необхідні документи (в т.ч. довіреність на виконання повноважень) та роз’яснення, необхідні для надання Виконавцем послуг за цим Договором;

    2.2.3. у разі неможливості виконання цього Договору, що виникла не з вини Виконавця, виплатити Виконавцю розумну винагороду за надання послуг. У тих випадках, коли неможливість виконання виникла з вини Замовника, вартість відповідних послуг підлягає оплаті у повному обсязі.

    3. ВАРТІСТЬ ПОСЛУГ ЗА ЦИМ ДОГОВОРОМ

    3.1. Вартість Послуг визначається в розмірі ___ гривень .

    • ПОРЯДОК РОЗРАХУНКІВ
      • Замовник сплачує Виконавцю суму, розмір якої визначений в п. 3.1. цього Договору, шляхом онлайн оплати на сайті на протязі трьох днів з дати підписання Договору.
    4. СТРОК ДІЇ ДОГОВОРУ

    4.1. Цей Договір набуває чинності з дня його підписання і діє на протязі 12 місяців. Та може бути продовжено за згодою сторін.

    4.2. Будь-яка зі Сторін має право достроково в односторонньому порядку розірвати цей Договір. Попередження про розірвання надсилається Стороною-ініціатором іншій Стороні за один місяць до дати розірвання Договору.

    5. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН

    5.1. За неналежне виконання своїх зобов’язань Сторони несуть відповідальність згідно чинного законодавства України.

    6. ПОРЯДОК ВИРІШЕННЯ СПОРІВ

    6.1. Сторони домовилися, що всі спори намагатимуться вирішувати шляхом переговорів. У разі недосягнення взаємних домовленостей шляхом переговорів, спір підлягає розгляду в порядку, встановленому чинним законодавством.

    7. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ

    7.1. У всіх випадках, що не передбачені Договором, Сторони керуються чинним законодавством України.

    7.2. Договір складено у двох примірниках — по одному для кожної Сторони. Всі додатки до Договору, підписані Сторонами, є його невід’ємною частиною.

    8. РЕКВІЗИТИ ТА ПІДПИСИ СТОРІН

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%

    Вітаю!

    ЮГИСТ МОЖЕ НАДАВАТИ ПОСЛУГИ ВАШОМУ ПІДПРИЄМСТВУ НА ПІДСТАВІ ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВОГО ДОГОВОРУ.

    Відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України, цивільно-правовий договір — це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Його учасниками є замовник та виконавець. Він може укладатися у формі договору підряду (регулюється гл. 61 ЦК) або договору надання послуг (гл. 63. ЦК).

    За цивільно-правовим договором предметом є кінцевий результат, тобто виконання виконавцем обумовленої роботи, направленої на досягнення кінцевого результату. У такому разі важливим є результат роботи, а не спосіб його досягнення.

    Таким чином, якщо фізична особа взяла на себе обов'язок виконати роботу і передати замовнику її результат (наприклад, договір підряду) — це цивільно-правовий договір, а якщо громадянин виконує роботи під керівництвом іншої сторони, що взяла на себе обов’язок організувати працю та одержала право давати вказівки щодо послідовності проведення робіт — це трудовий договір.

    Винограденко Антон Анатолійович
    23.3%

    Добрый день!

    Да, вы можете выплатить юристу гонорар. Однако вы должны помнить, что перед юристом вы выступаете налоговым агентом и перед выплатой гонорара вы должны заплатить НДФЛ 18% и Военный сбор 1,5% от суммы гонорара.

    Проблем никаких не будет только если вы платили юристу, например, НЕ за адвокатский запрос. Или, например, НЕ за предоставления юридических услуг в уголовном процессе. Обычный юрист не имеет указанной прерогативы

    • Турчин Ярослав Александрович

      Всё верно, но не только НДФЛ и ВС, но также награда по гражданско-правовому договору выступает базой для начисления ЕСВ (Единого социального взноса) по ставке 22 %. Если награда не превышает размера минимальной заработной платы, ЕСВ начисляется на фактически выплаченную сумму награды.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Без оформлення ФОП юрист має право надавати юридичні послуги за цивільно-правовим договором.

    Якщо так сталося, що підприємство вже оплатило послуги юриста на його особистий рахунок або готівкою та це одноразовий платіж, то досить низька ймовірність, що податкова якимось чином зверне на нього увагу. Адже доступ до банківських рахунків вона може отримати лише за рішенням суду.

    У разі виникнення додаткових питань, звертайтесь! Всього доброго!

    • Турчин Ярослав Александрович

      Податкова може дізнатись про цей платіж перевіряючи реєстри операцій під час перевірки підпримємства. І завжди так робило. І завжди дізнавались. І штрафи нараховували. Тож варіант - просто 1 платіж і нічого не робити - не варіант.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Згідно статті 19 Закону про адвокатуру передбачені такі види адвокатської діяльності:

    1) надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави;

    2) складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру;

    3) захист прав, свобод і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого, особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішується питання про їх застосування у кримінальному провадженні, особи, стосовно якої розглядається питання про видачу іноземній державі (екстрадицію), а також особи, яка притягається до адміністративної відповідальності під час розгляду справи про адміністративне правопорушення;

    4) надання правової допомоги свідку у кримінальному провадженні;

    5) представництво інтересів потерпілого під час розгляду справи про адміністративне правопорушення, прав і обов’язків потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача у кримінальному провадженні;

    6) представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами;

    7) представництво інтересів фізичних і юридичних осіб, держави, органів державної влади, органів місцевого самоврядування в іноземних, міжнародних судових органах, якщо інше не встановлено законодавством іноземних держав, статутними документами міжнародних судових органів та інших міжнародних організацій або міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України;

    8) надання правової допомоги під час виконання та відбування кримінальних покарань;

    9) захист прав, свобод і законних інтересів викривача у зв’язку з повідомленням ним інформації про корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення.

    {Частину першу статті 19 доповнено пунктом 9 згідно із Законом № 198-IX від 17.10.2019}

    Адвокат може здійснювати інші види адвокатської діяльності, не заборонені законом.

    Деякі з них підпадають під можливість роботи через публічний договір, а деякі ні. Переважна більшість адвокатів не працює за договором оферти, бо є традиція. Хоча це і не заборонено.

    Втім треба мати на увазі, що будь якому практичному початку договірних стосунків адвокат - клієнт передує окрім відповідної індівідуальної угоди адвокатський ордер, без якого більшість послуг адвоката недоступні. В той самий час ордер під договір оферти згенерувати неможливо. Тобто сгенерувати можливо, а використати - ні.

    Що стосується юристів, то тут за публічним договором можлива, практично, будь яка правова діяльність, яка не потребує спеціальної участі захисника, тобто адвоката.

    ---

    Представляти фізичну особу в суді (крім кримінального провадження) можете тільки на підставі довіреності. Для гарантій оплати ви можете укладати договір на надання інформаційних послуг (або представництва). В данному договорі можливо передбачити розмір оплати в залежності від результату. Якщо даний вид діяльності передбачає регулярність - треба рееструвати діяльність та платити податки.

    Але звертаю увагу "

    Стаття 15. Правнича допомога

    1. Учасники справи мають право користуватися правничою допомогою.

    2.

    Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

    ..."

    "Стаття 60. Особи, які можуть бути

    представниками

    1.

    Представником у суді може бути адвокат або законний

    представник.

    2. Під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи)

    представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених у

    статті 61 цього Кодексу.

    3. Органи або інших осіб, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена,

    представляють у суді їх посадові особи, крім випадків, коли такі органи та особи є стороною чи третьою особою у справі.

    4. Одна й та сама особа може бути одночасно

    представником декількох позивачів або декількох відповідачів або декількох третіх осіб на одній стороні, за умови відсутності конфлікту інтересів між ними. "

    "Стаття 62. Документи, що підтверджують повноваження

    представників

    1. Повноваження

    представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені такими документами:

    1) довіреністю фізичної або юридичної особи;

    ..."

    "Стаття 60. Особи, які можуть бути представниками

    ...

    2. Під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у

    малозначних спорах (

    малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених у

    статті 61 цього Кодексу."

    =---

    Вам необхідно як Фізичній особі просто укласти з фізичною особою(замовником) договір ЦПХ ПРО ВИКОНАННЯ РОБІТ НАДАННЯ ПОСЛУГ:

    1. передбачити в ньому конкретний перелік (1,2,3,) послуг та робіт , які повинен надати Виконавець.

    2. Форму суму , та порядок виплати винагороди за послуги( безготівкова на картку № ,сума наприклад 2 500 грн , до 15- го числа місяця)

    3. Порядок прийняття робіт та відповідальність сторін( прийняття робіт відповідно до акту прийому -передачі робіт , послуг. Відповідальність сторін: шляхом перемовин врегулювання спору або у судовому порядку згідно законодавства. України)

    4. Термін дії договору - обов язково зазначити , аби у податкової не виникло питань ( не більше ніж 90 днів з дати укладання , дату закінчення чітко вказати - діє до 12.02.2020 року для прикладу)

    5. реквізити сторін Виконавця та Замовника( назва або ПІБ , адреса , ІНН(ЕДРПОУ) , дані паспорту , контакти з вязку)

    Податки сплачуються Вами, згідно акту прийому - передачі послуг та виплаченої винагороди( не зарплати):

    1 ПДФО - 18%

    2. В.З( Військовий збір) - 1,5%

    підписаний сторонами акт подається в податкову для звітності. разом з декларацією про майновий стан та доходи за звітний рік за місцем податкової реєстрації.

    Нотаріального посвідчення не потребує: на офісі підписали , і він має юридичну силу( один примірник у Вионавця , інший у Замовника.)

    Якщо діяльність набуде систематичного характеру необхідно буде реєструвати ФОП, АДЖЕ ЗА НЕЗАРЕЄСТРОВАНУ ПІДПРИЄМНИЦЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ ПЕРЕДБАЧЕНО АДМІН ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ У ВИГЛЯДІ ШТРАФУ ВІД 17 ДО 34 ТИС ГРН ЗГІДНО КУпАП України.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    23.3%

    Так, може.

    1. Працевлаштування в штат підприємства / організації за Трудовим договором. Заднім числом укласти не можна, оскільки працевлаштування має реєструватись в податковій шляхом надсилання відповідної форми повідомлення в ДПС.

    2. Цивільно-правова угода (ЦПУ, ЦПД, угода ЦПХ). Завжи вважалось, що повідомляти податкову не потрібно. Жоден законодавчий акт, згідно з Листом Мінекономіки від 28.01.2022 р. №4711-06/3082-07, не передбачає обов"язку повідомлення про укладені договори цивільно-правового характеру. Проте, графа повідомлення про працевлаштування за ЦПД все ж у Постанові КМУ № 413 від 17.06.2015 р. в 2022 році все ж з"явилася. Питання чи повідомляти - досі залишається дискусійним. Держава досі ще не визначилась, чи то треба повідомляти за договорами ЦПД (ЦПХ, ЦПУ) лише ІТ-індустрії, чи усім. Принаймні можливість оплатити послуги юриста за угодою ЦПХ є.

    У всіх виплатах на адресу фізичних осіб (окрім ФОП та самозайнятих осіб, що провадять незалежну професійну діяльність) - підприємство, згідно з положеннями Податкового кодексу України, виступає податковим агентом, тобто має здійснювати утримання (сплату) ЄСВ, податків та зборів за таку особу.

    Оскільки оплата вже здійснена, то під час перевірки податкова може звернути увагу на відсутність повідомлення про укладення цивільно-правової угоди з відповідною особою, як того вважають вимагає з 28.07.2022 р. Постанова Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 р. № 413 (в редакції Постанови КМУ від 26.07.2022 р. № 835). Це може бути витлумачено як порушення, аналогічне неповідомленню про працевлаштування, за що передбачено значні адміністративні штрафи (абз.1 ч.3 ст.41, абз.1, 4 ч.2 ст. 265 КУпАП).

    Для надання поради, що робити - повідомте чи сплачувались відповідно ЄСВ, ПДФО та ВЗ з оплачених послуг юристу?

    Найкращі варіанти:

    1) оформлення заднім числом договору цивільно-правового характеру (про надання юридичних послуг).

    2) якщо податки не утримувались (не сплачувались) підприємством... повернення коштів як помилково виплачені... Подальше укладення цивільно-правової угоди з повідомленням у податкову і вже випалата на підставі ЦПУ з утриманням (сплатою) передбачених законодавством податків і зборів.

    З повагою.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Іване!

    Підприємство оплатило послуги юристу. Однак він не має адвокатського і не зареєстрований як фоп. Чи можливі проблеми і як їх уникнути?

    А хоча б диплом юриста він має?

    За таких умов раджу укласти з ним "заднім числом" цивільно-правовий договір про надання правових послуг. Чи сплачували Ви подати зі сплачених юристу послуг?

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, укладіть цивільно правовий договір про надання юридичних послуг. І дану виплату зазначте актом виконаних робіт. Сплатити податок 22 відсотка..

    Якщо виплата була готівкою без договору, то Сподіваюсь, що бухгалтер в курсі, що він робить. Якщо це одноразово, то з вероятністю 99 відсотків, що нічого не буде.

    Але у подальшому не рекомендую, так більше робити.

    Можу вам допомогти вирішити ваше питання. Звертайтесь!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України