Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 20 августа 2023, вопрос №90455 250₴

Отримання пенсії для пенсіонера закордоном

Я громадянка України, 85 років, отримувала пенсію особисто на почті в місті Харкові. З початку повномасштабного вторгнення, як біженка, я знаходжуся в Італії. Увесь цей час я не отримую пенсію. В посольстві України в місті Мілан я зробила генеральну довіреність на свого сина в Україні, щоб він отримав пенсію з березня 2022 року по поточний період, а також оформив картку ПриватБанку для пенсійних виплат, щоб у подальшому я могла отримувати виплати находячись не в Україні.
Пенсійний фонд відмовив у видачі коштів, обґрунтувавши це тим, що так як пенсій не була отримана протягом пів-року, виплати "заморожені" і мені необхідно зʼявитися особисто. Інший варіант - онлайн подати заявку у пенсійному фонді, авторизувавшися за допомогою ЕЦП або Дія Підпису.
Наразі я не маю жодного можливого інструменту для отримання моєї пенсії.
Створити ЕЦП можливо у додатку Приват24. Але додатку я також немаю, бо картка оформлена на аккаунт сина (як довіреної особи).
Я звернулася до ПриватБанку, щоб оформити картку і аккаунт Приват24 особисто через відеоверифікацію онлайн.
Я маю наступні документи: паспорт-книжечка громадянина України, водійське посвідчення, видане СРСР у 80-х роках.
Чи можливо мені з моїм набором документів отримати ЕЦП для подачі заявки у Пенсійний фонд онлайн?
Чи можливо моєму синові створити ЕЦП за довіреністю в Україні?
Чи можливо якимось іншим способом отримати пенсію хоча б за попередні місяці моєму синові в Україні?

Ответы юристов (16)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Лідія!

    Як раз з цього приводу по питанню дуже схожему на Ваше я звертався із адвокатським запитом до Пенсійного Фонду України. Хочу Вам навести відповідь на мій запит повністю й, можливо, це надасть Вам шанс вирішити Вашу проблему позитивно:

    "Відповідно до ст. 49 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV (далі - Закон №1058-IV) поновлення виплати пенсії здійснюється за рішенням територіального органу Пенсійного фонду протягом 10 днів після з'ясування обставин та наявності умов для відновлення її виплати.

    Для поновлення виплати пенсії особі необхідно звернутись до органів Пенсійного фонду України з заявою про поновлення виплати пенсії та документами, що посвідчує особу та місце проживання.

    Відповідно до п. 1.1 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005 № 22-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 27.12.2005 за № 1566/11846 (далі - Порядок № 22-1), заява про поновлення пенсії (Заява про призначення/перерахунок пенсії - додаток 1) подається заявником до територіального органу Пенсійного фонду України.

    Відповідно до абз. 4 п. 1.1 Порядку № 22-1, зазначено, що у період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох наступних місяців після місяця, в якому його буде припинено чи скасовано, заява на поновлення пенсії та документи, необхідні для поновлення пенсії, особами, які у зв'язку з агресією російської федерації тимчасово проживають за кордоном та отримують тимчасовий захист або статус біженця, можуть надсилатися поштою.

    Згідно п. 2.9 Порядку № 22-1, під час подання заяви на поновлення пенсії, особою пред’являється паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (для іноземців та осіб без громадянства - паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства, посвідка на постійне проживання, посвідчення біженця або інший документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України), свідоцтво про народження дитини (за відсутності у дитини паспорта громадянина України).

    Особи, які тимчасово проживають за кордоном, надсилають копії вищезазначених документів, засвідчені в порядку, визначеному пунктом 2.23 цього розділу, та документ про посвідчення факту, що фізична особа є живою."

    Після того, як ПФУ отримує поштою Ваші документи, відповідне територіальне управління ПФУ буде готове виплачувати Вам пенсію. Для того у своїй заяві, яку Ви направите в ПФУ разом з усіма документами, треба буде зазначити довірену особу, яка буде отримувати Вашу пенсію в Україні. Додатково на таку особу Вам треба буде оформити довіреність (вона у Вас оформлена на сина).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Колеснікова Лідія Клиент 7 месяцев назад

      Добрий день! Дякую за інформацію! Мені вдалося отримати ЕЦП. Чи можливо мені подати заяву онлайн в кабінеті Пенсійного фонду?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        24%

        Доброго дня, Лідія!

        Думаю, що за наявності ЕЦП варто спробувати звернутись до ПФУ через свій особистий кабінет. Хоча в результаті я не переконаний на сто відсотків.

        Якщо не вийде, то єдиний варіант це зробити - пошта, як я Вам і писав у своїй першій відповіді. В мене було кілька клієнтів, які успішно це робили саме поштою.

        В будь якому разі, вдачи Вам!

        З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Пані Лідія!

    Маючи практичний досвід з вирішення таких питань, повідомляю. Ваш син маючи доступ до Вашої картки та (як я зрозумів) зареєструвавши на свій № мобільного телефону Вашу картку у ПриватБанк - може самостійно встановити додаток або зайти в Приват24 через комп"ютер і згенерувати електронний цифровий підпис, в подальшому використавши його для необхідних Вам цілей. В т.ч. для доступу в особистий кабінет Пенсійного Фонду України.

    Це досить нескладна процедура і ми з колегами проводили її багато разів.

    Якщо є необхідність допомогти Вам покроково у цьому - пишіть у розділі "Звернутись" під моїм прізвищем і зазначивши свій контнактний номер чи електронну пошту - ми зможемо зв"язатись і вирішити дані питання з Вами чи з Вашим сином.

    З повагою.

    • Колеснікова Лідія Клиент 9 месяцев назад

      Мій син є клієнтом ПриватБанку, і моя пенсійна картка відображається в його аккаунті Приват24. В нього вже є ЕЦП (його власний), банк повідомив, що неможливо створити інший для мене

      • Турчин Ярослав Александрович
        24%

        Банк вчинив не правильно! Вони фактично зробили Вашого сина довіреною особою - розпорядником Вашого рахунку чи що вони зробили?

        Написав Вам на електронну пошту, зазначену у Вашій заявці - зверненні! Уточніть у документах від банку, який фінансовий номер прив"язано до Вашої картки. Це має бути інший номер, ніж фінансовий номер, що ідентифікується в банку як номер Вашого сина.

        Банк зобов"язаний на підставі довіреності саме Випустити картку на Ваше ім"я і ваш ідентифікаційний код, а не займатись своїм баченням. Можливо це помилка конкретного спеціаліста у відділенні. Нехай телефонують у головний офіс і дізнаються як за довіреністю оформити картку на Ваше ім"я, а не зробити сина довіреною особою по вже існуючій картці та таке інше. Вибачте, але завтра ви можете захотіти отримати від сина цю картку і самостійно нею за кордоном користуватись. І що вам робити ? Сама суть довіреності в тому, що особа діє не від свого імені, а від імені довірителя.

        Пишіть. Будемо вирішувати ситуацію.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, ви маєте рацію, ви можете відкрити карту онлайн і підключити інтернет банкінг, за допомогою якого ви зможете отримати ЕЦП і подати заявку онлайн у пенсійний фонд.

    Для цього вам потрібно мати паспорт та інд.код

    Якщо є запитання, Звертайтесь!

    • Колеснікова Лідія Клиент 9 месяцев назад

      На жаль, в інструкції, яку надіслав мені ПриватБанк, вказано що необхідний паспорт-книжечка ТА водійське посвідчення KBgDriICoz.jpg

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 9 месяцев назад

        Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

        У такому разі треба спробувати зареєструватись у приват 24 з вашого особистого номеру та відкрити віртуальну картку -рахунок і далі уже з вашого особистого кабінету замовити виготовлення ЕЦП (КЕП)

        • Колеснікова Лідія Клиент 9 месяцев назад

          Пробували, не виходить, видає помилку. Банк це пояснив тим, що картка на довіреності

          • Гончаренко Константин
            20%
            Гончаренко Константин 9 месяцев назад

            Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

            Тоді треба письмово поштою звернутись до банку , а також на електронну пошту , аби банк надав офіційне бачення того як вам особисто відкрити картку окремо на себе.

            Або можливо тимчасово скасувати довіреність та перенести іншу картку теж з номера сина на ваш номер, а після цього ви знову оформите сину довіреність на управління вашими рахунками.

            але перед цим зверніться до банку нехай вони запропонують шляхи вирішення офіційно.

            З повагою,

            Костянтин Гончаренко

            • Корнійчук Євген Іванович

              Будь-ласка відповідаєте на питання, які запитують особисто у вас. Не треба лізти в чужий діалог.

      • Корнійчук Євген Іванович

        У вас же є і паспорт і водійське посвідчення, спробуйте надати їх.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 9 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Ваш син може зайти до приват24 та з вашого особистого кабінету як представник замовити на Ваше ім я ЕЦП (КЕП) і надати вам його дані за якими ви входите на портал ПФУ та подаєте заяву онлайн про виплату на реквізити картки у приват банку , яку вам відкриє банк.

    Також у електронну заяву додайте фото паспорту та ІНН(РНОКПП)

    ---

    Українці, які через повномасштабну війну виїхали за кордон, незабаром зможуть отримувати пенсію й інші види грошової допомоги шляхом міжнародного поштового переказу, але найближчим часом ця послуга буде доступна лише в Польщі.

    Відповідний експериментальний проект Кабмін ухвалив на своєму засіданні 11 серпня, повідомляє "Урядовий портал".

    Зазначається, що такі послуги для громадян України за кордоном будуть безоплатними.

    Першочергово скористатися послугою з виплати та доставки пенсій чи грошової допомоги за кордоном зможуть українці у Польщі. Для цього людині необхідно буде надіслати до "Укрпошти" відповідну заяву у паперовій або електронній формі.

    c29373def6c43b80.jpg

    Скриншот з "Урядового порталу"

    "Відповідний проект постанови Мінсоцполітики готувало за результатами нарад з обговорення проблемних питань громадян України, які тимчасово перебувають у Польщі. За необхідності експеримент буде запроваджено й в інших країнах", — йдеться у повідомленні.

    Новація спростить отримання пенсії й інших видів грошової допомоги тим громадянам, які в Україні одержували їх поштою та не мали поточних рахунків, відкритих в уповноважених банках.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    12%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Авторизуйтсь на сайті пенсійного фонду через Дію та подайте електрону заяву електроними засобами з підписом через Дію.

    Це спосіб авторизації, який дозволяє використовувати всі можливості особистого кабінету, окрім тих, де користувачу необхідно накладати на документи цифровий підпис.

    Треба зробити такі кроки:

    Оберіть опцію «Увійти за допомогою Bank ID НБУ» (натисніть стрілочку);

    Оберіть із переліку банк, в якому маєте рахунок, натисніть «Продовжити»;

    Авторизуйтесь в банківській установі та надайте згоду на передачу банком персональних даних, натиснувши «Підтвердити»;

    Перевірте особисті дані, надайте згоду на поширення персональних даних (встановіть відповідну позначку) та натисніть «Продовжити».

    Як авторизуватися у застосунку через КЕП (ЕЦП)

    Необхідно обрати Акредитований центр сертифікації ключів, відшукати сертифікат ключа електронного підпису на пристрою та ввести особистий пароль.

    Цей тип авторизації дозволяє використовувати всі можливості особистого кабінету на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, надсилати заяви, документи та вносити (за необхідності) особисті дані

    Щоб авторизуватися у застосунку, необхідно ввести особистий логін та пароль, попередньо отримавши його в територіальному підрозділі Фонду.

    Цей тип авторизації дозволяє користувачу використовувати лише знеособлені електронні сервіси Фонду.

    або

    Оформіть розрахункову картку Універсальна VISA. AS PrivatBank Італія пропонує оформити розрахункову картку VISA «Універсальна».

    • видається безкоштовно;
    • не потребує річної плати за користування карткою;
    • є можливість персоніфікувати карту;
    • зняти гроші з картки можна у будь-якому банкоматі світу із символікою VISA
    Адреса Приватбанку в Італії

    Оформити розрахункову картку Універсальна VISA можна у філії Приватбанку в Італії у Римі, за адресою Via Vespasiano, 46a/b 00192. Телефон: +39 06 39081911

    Успіхів

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович 6 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 7 лет опыта

    ВІтаю. Серед типових питань, з якими часто звертаються особи пенсійного віку є питання поновлення виплати пенсії у разі припинення її надання.

    Статтею 46 Конституції України передбачено, що кожен громадян має право на належне пенсійне забезпечення.

    Проте, виплата пенсії може бути припинена у випадках передбачених статтею 49 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а саме:

    1) призначення пенсії на підставі документів, що містять недостовірні відомості;

    2) проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України – на весь час його проживання за межами України;

    3) у разі смерті пенсіонера;

    4) у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд;

    5) в інших випадках, передбачених законом.

    Виплата пенсії поновлюється при зверненні пенсіонера особисто до територіального органу Пенсійного фонду, що призначав йому пенсію, з заявою та паспортом (або іншим документом, що засвідчує особу, місце її проживання (реєстрації) та вік), крім випадків продовження виплати пенсії по інвалідності.

    Поновлення виплати пенсії за заявами, посвідченими нотаріально, поданими довіреними особами або надісланими поштою, не допускається.

    Нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачується за минулий час, але не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії. Частина суми не отриманої пенсії, але не більше як за 12 місяців, виплачується одночасно, а решту суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищує місячного розміру пенсії на момент звернення.

    Відповідно до пункту 2.8 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» поновлення виплати пенсії, переведення з одного виду пенсії на інший здійснюються за документами, що є в пенсійній справі та відповідають вимогам законодавства, що діяло на дату призначення пенсії.

    При поновленні виплати пенсії та переведенні з одного виду пенсії на інший до наявних документів особа може додати:

    1) документи про страховий стаж за період роботи до 01 січня 2004 року, який не врахований у пенсійній справі, у тому числі після призначення пенсії;

    2) довідку про заробітну плату відповідно до абзаців другого і третього підпункту 3 пункту 2.1 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»;

    3) документи про обставини, що впливають на розмір пенсії.

    При поновленні виплати пенсії по інвалідності орган, що призначає пенсію, додає до пенсійної справи виписку з акту огляду МСЕК про встановлення групи інвалідності.

    Відповідно до частини другої статті 49 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” поновлення виплати пенсії здійснюється за рішенням територіального органу Пенсійного фонду протягом 10 днів після з’ясування обставин та наявності умов для відновлення її виплати.

    Тривала відсутність звернень пенсіонера за пенсією потребує встановлення місця його перебування, а в окремих випадках – проживання, за наявності перерв у реєстрації місця проживання в Україні або надання нових документів, що посвідчують особу, відмінних від тих, копії яких зберігаються у матеріалах пенсійної справи.

    При зверненні пенсіонера за поновленням виплати пенсії перевіряється статус особи, зокрема, щодо зайнятості: працевлаштування, реєстрації як фізичної особи-підприємця відповідно до документів, що підтверджують такий статус.

    Проте, варто пам’ятати, що винятком із загального правила особистого звернення із заявами про переведення з одного виду пенсії на інший, про перерахунок пенсії, про поновлення виплати пенсії, про виплату пенсії за довіреністю, термін дії якої більше одного року, через кожний рік дії такої довіреності є перебування пенсіонера у слідчому ізоляторі. В такому разі, через обмеження свободи пересування, заяви, що потребують особистої присутності пенсіонера, надає довірена особа пенсіонера, що діє на підставі довіреності, засвідченої відповідно до статті 245 Цивільного кодексу України, начальником місця позбавлення волі.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України