Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 24 августа 2023, вопрос №90724

Відпустка по догляду за дитиною до трьох років

Доброго дня! Які документи повинен надати батько дитини підприємству в разі бажання піти у відпустку по догляду за дитиною до 3-х років з урахуванням останніх змін до законодавсттва від 2021 року? Мати дитини іноземка, проживає і працює за кордоном і не проживає з дитиною.

Ответы юристов (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною» від 15.04.2021 № 1401-ІХ, що діє з 09.05.2021, зрівняв право на відпустку до 3 років матері та батька.

    Наразі відпустку для догляду за дитиною до 3 років надають за заявою матері або батька дитини повністю або частково в межах установленого періоду та оформлюють наказом (розпорядженням) роботодавця. Так скеровує частина 3 статті 20 Закону про відпустки.

    З 09.05.2021 року Закон про відпустки не вимагає, щоби для оформлення відпустки до 3 років батько чи мати дитини надавали довідку з місця роботи другого з батьків, що той не перебуває наразі у цій відпустці.

    При цьому довідку з місця роботи (навчання, служби) одного з батьків про вихід на роботу до закінчення терміну цієї відпустки має надати бабуся, дід чи інший родич, що фактично доглядає за дитиною, і хоче оформити відпустку до 3 років (ч. 4 ст. 20 Закону про відпустки).

    Неодмінно стане у пригоді шпаргалка «Документи для оформлення відпустки по догляду за дитиною до 3 років».

    Увага, законодавчі суперечності!

    Частина 1 статті 18 Закону про відпустки і частина 3 статті 179 КЗпП надають право на відпустку по догляду за дитиною до 3 років її матері або батькові. Щоби дотримати законодавчих норм роботодавець може запропонувати працівнику чи працівниці, аби до заяви про відпустку і свідоцтва про народження дитини він чи вона подали довідку, що другий із батьків не перебуває у відпустці до 3 років. Однак, через некоректно виписані норми, працівник чи працівниця може подати в суд на роботодавця, якщо той відмовить у відпустці без довідки з місця роботи. Своєю чергою суд може зобов’язати роботодавця надати відпустку до 3 років другому з батьків без такої довідки, оскільки Закон про відпустки не передбачає її надання.

    Джерело: https://prokadry.com.ua/article/3460-qqq-16-m12-vd...

    Всього доброго. Успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Згідно із статтею 18 Закону України "Про відпустки" після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за бажанням матері або батька роботодавець надає відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Право оформити відпустку на рівних з матір’ю батько отримав 09.05.2021 у зв'язку із набранням чинності Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною", яким внесено зміни до частини 3 статті 179 КЗпП України та частини 1 статті 18 Закону України «Про відпустки»).

    Для отримання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку необхідно звернутися до роботодавця з наступними документами:

    • письмова заява на ім’я роботодавця;
    • копія свідоцтва про народження дитини (для підтвердження віку дитини).

    У випадку, якщо відпустку бажає отримати інша особа (крім матері) додатково надається:

    • довідка з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона стала до роботи до закінчення цієї відпустки;
    • довідка органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання матері про припинення їй виплати допомоги по догляду за дитиною (із зазначенням дати);
    • документи на підтвердження статусу особи, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, прийомних батьків чи батьків вихователів для відповідних осіб.( рішення суду або органу опіки та піклування)

    Надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку оформляється наказом (розпорядженням) власника.

    За бажанням особи, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, вона може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. У випадку виходу на роботу відпустка переривається, проте виплата допомоги при народженні дитини не припиняється.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Олександр Докукін Клиент 8 месяцев назад

    Дякую! Але якщо моя жінка є іноземкою, що працює і проживає за кордоном і не є громадянкою України, а справку з її місця роботи просто або нереально отримати або реально, але ж вона не буде мати якоїсь юридисної сили

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Буде мати юридичну силу, якщо дружина легалізує її в українському консульстві.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України