Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 25 августа 2023, вопрос №90832 250₴

Чи є незаконним малювання, викладання в соцмережах та продаж 18+ діджитал ілюстрацій

Чи є незаконним малювання діджитал ілюстрацій, коміксів NSFW категорії (оголені груди, видимі статеві органи) і публікації на таких ресурсах як Твіттер та власний Телеграм канал (без цензури), Інстаграм та Тікток (з цензурою) за правилами цих спільнот. Яких застережень варто прийняти, щоб займатись цією справою відкрито та законно?

Приклад ілюстрацій такої категорії від інших художників:

Чи є продаж таких малюнків NSFW на замовлення незаконним за умовою, що замовникам понад 18 років?

Ответы юристов (17)

    Користувач Клиент 8 месяцев назад
    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, це не буде вважатися виготовленням розповсюдження порнографії. Взагалі найближчим часом скасують ст. 301 Кримінального кодексу, яке передбачає за це відповідальність. Тому можете займатися вам нічого не загрожує.

    • Користувач Клиент 8 месяцев назад

      Дякую за вашу відповідь! Ви вважаєте, що загрози немає? І чи немає якоїсь більш точної інформацїї про те, коли чекати відміну або послаблення ст. 301? Можливо варто зачекати?

      • Корнійчук Євген Іванович

        Законопроєкт, яким пропонується декриміналізувати порнографію, зареєстрували у Верховній Раді.

        Про це йдеться на сторінці законопроєкту №9623 на сайті ВРУ.

        Слідкуйте.

        Для обміну контактів Звертайтесь

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня!

    Згідно статті 301 Кримінального Кодексу України така діяльність підпадає під ознаки складу злочену щодо ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів:

    1. Ввезення в Україну творів, зображень або інших предметів порнографічного характеру з метою збуту чи розповсюдження або їх виготовлення, перевезення чи інше переміщення з тією самою метою, або їх збут чи розповсюдження, а також примушування до участі в їх створенні –

    караються штрафом від п\’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі па строк д& трьох років, з конфіскацією порнографічних предметів та засобів їх виготовлення і розповсюдження.

    2. Ті самі дії, вчинені щодо кінота відеопродукціі, комп\’ютерних програм порнографічного характеру, а також збут неповнолітнім чи розповсюдження серед них творів, зображень або інших предметів порнографічного характеру,-

    караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п\’яти років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією порнографічної кінота відеопродукції, засобів н виготовлення і демонстрування.

    3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, а також примушування неповнолітніх до участі у створенні творів, зображень або кіно та відеопродукції, комп\’ютерних програм порнографічного характеру,-

    караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією порнографічних предметів, кінота відеопродукції, комп\’ютерних програм, засобів їх виготовлення, розповсюдження і демонстрування.

    Порнографічними предметами є предмети, які: а) становлять матеріальний предмет – річ (книги, фільми, фотопродукція, картини, скульптурні зображення тощо); б) у грубо натуралістичній, вульгарній формі зображають статеве життя людей – статеві органи, сексуальні відносини. Форма зображення цієї сфери життя людей є неприйнятною з погляду суспільної моралі, загальновизнаних правил сором\’язливості, прихованості відповідних стосунків від сторонніх осіб; в) призначені для збудження статевої пристрасті інших осіб, провокування їх статевої агресії. Тому предметом злочину, передбаченого ст. 301, є лише твори, інші предмети, призначені для збуту чи розповсюдження, а не для власного користування; г) не мають Іншого призначення – мистецького, наукового, просвітницького тощо. Тому не можуть визнаватися предметом даного злочину відповідні ілюстрації в медичній чи юридичній літературі тощо; д) іншими особами (яким вони демонструються чи мають демонструватися) сприймаються саме як порнографічні і збуджують статеву пристрасть.

    Кіно та відеопродукція, комп\’ютерні програми порнографічного характеру е різновидом предмета аналізованого злочину, за наявності якого дії з ними оцінюються як кваліфікований вид злочину (ч. 2 ст. 301). Це кіноплівки, відеоплівки, комп\’ютерні дискети та цифрові носії інформації, на яких містяться фільми чи їхні окремі фрагменти відповідного змісту і призначення, або ж порнографічні відеоігри.

    Зазвичай, в соціальних мережах, в тому числі, в Твитере подібні зображення блокуються, а в Україні за умови їх регулярного розповсюдження Ви можете мати проблеми з правоохоронними органами. Так що я не радив би Вам цим займатись, бо це немає читкіх меж між дозволеним і не дозволеним, а тому ризиковано.

    З повагою, адвокат Айвазян

    • Користувач Клиент 8 месяцев назад

      В твітері вже давно немає заборони на подібні зображення та навіть фото і відеопродукцію. Підкажіть, чи підпадають під ті сами умови ілюстраціі на яких не буде статевих органів (лише оголений торс, груди) чи на даний момент під цю статтю можна підігнати що завгодно близьке до еротичного?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Ви ж самі вказали про зображення статевих органів, тому я відповідно і реагував. Якщо цього не буде у зображеннях, то не буде і проблеми! Розповсюджуйте собі на здоров'я. ))

    Корнійчук Євген Іванович

    Комікси не підпадають під Ст. 301 ККУ

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    Доброго дня!

    Відповідні ресурси знаходяться в іноземній юрисдикції, так само як і фізично їх сервера та ін., тому розповсюдження вказаної Вами "візуальної творчості" не можна вважати розповсюдженнім на території України. Отже, дії, що можуть визнаватись в Україні злочинними не можуть бути визнані такими ж в іноземних юрисдикціях збоку органів влади України, оскільки відповідно до ч. 1 ст. 6 Кримінального кодексу України діє "принцип територіальності", тобто підслідності правоохоронним і підсудність судовим органам України виключно дій, що мають ознаки кримінального правопорушення на території України або відносно України, її громадян чи інших постійно проживаючих осіб. Тож відповідні органи не розповсюджують свою юрисдикцію на території інших держав і юрисдикцій (не є екстериторіальними).

    Зважаючи на викладене, Ви спокійно можете займатись діяльністю, не переживаючи за будь-яку відповідальність в Україні.

    • Користувач Клиент 8 месяцев назад

      Підкажіть чи стосується це продажу таких малюнків через ці ж ресурси?

      • Турчин Ярослав Александрович

        Те саме. Отримання збоку клієнтів та оплата відповідних світлин через відповідні ресурси - вважається здійсненням такої діяльності за межами України (по місцю юридичної реєстрації відповідного сайту чи його власника).

        Єдине з чим Ви можете стикнутись в сучасних реаліях - це питання Вашого банка, фінмоніторингу чи податкових органів щодо походження коштів виведених на картку в Україні та їх подальше оподаткування. Тож рекомендую знайти варіант оформлення анонімної картки. Раніше такі можливо було оформити в МоноБанк. Чи доступний цей функціонал у 2023 році - гарантії не можу дати, адже не перевіряв.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Ще одна точка зору:

    Стаття 6 частина третя Кримінального кодексу України:

    1. Особи, які вчинили кримінальні правопорушення на території України, підлягають кримінальній відповідальності за цим Кодексом.

    "Кримінальне правопорушення визнається вчиненим на території України, якщо його виконавець або хоча б один із співучасників діяв на території України".

    Отже, якщо Ви все ж таки будете це робити, то в даному випадку правоохоронні органи будуть цікавити не віддалені сервера інших країн, а безпосередньо Ваш комп'ютер, за допомогою якого Ви будете розповсюджувати зображення, що містять ознаки порнографії.

    Так що не радив би Вам заради сумнівного експерименту ризикувати своєю свободою.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Щоб займатись продажем малюнків відкрито та законно - Ви повинні відкрити ФОП, а малюнки не повинні відноситись до порнографічного матеріалу.

    Якщо в соцмережах відсутні Ваші паспортні дані, а оплату отримуєте на іноземні електронні гаманці - притягнення до будь-якої відповідальності малоймовірне.

    Якщо оплату за малюнки Ви отримуєте шляхом переказу на банківську картку, то державні органи регулювання звертають увагу на такі нетипові випадки:

    • на вашу картку надходять схожі за розміром суми, які є регулярними. Наприклад, щодня вам надходить по 500, 700 грн або по 10-15 разів одна й та сама сума (можуть виникнути підозри, що людина займається незаконною підприємницькою діяльністю, тому може під’єднатися і податкова).
    • велика кількість переказів на картку та з неї – понад 30 транзакцій на день.
    • багато контрагентів (людей, які надсилають кошти), наприклад, коли вам щодня надходить по 100 грн від різних користувачів.
    • операції з сумами понад 400 тис. грн. Банк має право заблокувати гроші до з’ясування їх походження.

    У разі виникнення додаткових питань, звертайтесь! Всього доброго!

    • Користувач Клиент 8 месяцев назад

      Дякую! Підкажіть, за відсутністю видимих статевих органів малюнки не підпадають під категорію порнографії? Жіночі груди порнографія чи ні?

      • Дерій Владислав Олегович

        Малюнки грудей відносяться до продукції еротичного характеру.

        Відповідальність передбачена лише щодо продукції порнографічного характеру.

        Наразі немає чітких критеріїв про визначення порнографії, адже відповідні закони втратили чинність https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0393-18#Text та https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1296-15#Text

        Згідно них порнографією вважалася вульгарно-натуралістична, цинічна, непристойна фіксація статевих актів, самоцільна, спеціальна демонстрація геніталій, антиетичних сцен статевого акту, сексуальних збочень, зарисовок з натури, які не відповідають моральним критеріям, ображають честь і гідність людини, спонукаючи негідні інстинкти.

        продукція порнографічного характеру - будь-які матеріальні об'єкти, предмети, друкована, аудіо-, відеопродукція, в тому числі реклама, повідомлення та матеріали, продукція засобів масової інформації, електронних засобів масової інформації, змістом яких є детальне зображення анатомічних чи фізіологічних деталей сексуальних дій чи які містять інформацію порнографічного характеру.

        продукція еротичного характеру - будь-які матеріальні об'єкти, предмети, друкована, аудіо-, відеопродукція, в тому числі реклама, повідомлення та матеріали, продукція засобів масової інформації, електронних засобів масової інформації, що містять інформацію еротичного характеру, має за мету досягнення естетичного ефекту, зорієнтована на доросле населення і не збуджує в аудиторії нижчі інстинкти, не є образливою.

    Адвокат Евгений Александрович
    40%

    Доброго вечора!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 62. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

    Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

    Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь".

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 17. Презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини

    1. Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому цим Кодексом, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

    2. Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом.

    3. Підозра, обвинувачення не можуть ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом.

    4. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на користь такої особи.

    5. Поводження з особою, вина якої у вчиненні кримінального правопорушення не встановлена обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, має відповідати поводженню з невинуватою особою.

    Стаття 18. Свобода від самовикриття та право не свідчити проти близьких родичів та членів сім’ї

    1. Жодна особа не може бути примушена визнати свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення або примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею кримінального правопорушення.

    2. Кожна особа має право не говорити нічого з приводу підозри чи обвинувачення проти неї, у будь-який момент відмовитися відповідати на запитання, а також бути негайно повідомленою про ці права.

    3. Жодна особа не може бути примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні її близькими родичами чи членами її сім’ї кримінального правопорушення".

    "ЗВЕРТАЙТЕСЯ" У РАЗІ НАЯВНОСТІ ЗАПИТАНЬ.

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Якщо така продукція йтиме як комікси 3 Д ГРАФІКА без вираженого зображення тих чи інших принад , то це дозволено.

    проект закону перебуває у комітетах на розгляді, не виносився у зал ВРУ та не прийнятий , тому поки що діють норми КК України.

    Вбачатиметься кримінальне правопорушення , якщо громадянин України відкриє такий сайт загального доступу навіть якщо сервер буде у Північно - Африканскій Республіці.

    У КК України такі порушення регулюються низкою статей, а саме:

    • Ввезення / виробництво / збут / поширення порно (ст.301)
    • Придбання доступу до дитячої порнографії, її виготовлення / публікація, придбання / зберігання / транспортування (ст.301-1)
    • Здійснення видовищного заходу з залученням неповнолітнього (ст.301-2)

    Дві останні норми вступили в силу 17.03.2021г., Після прийняття Закону «Про імплементацію Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та насильства».

    Об’єктом злочинних посягань у перерахованих випадках виступає система етичних норм, що склалися на базі традиційних цінностей, уявлень суспільства про добро, честь, совість, справедливість. Додатковими об’єктами можуть бути психічне здоров’я, психологічний добробут потерпілих, право на недоторканність особистого життя і таємницю конфіденційних відомостей громадян.

    Предметом є порнографічні матеріали, незалежно від того, на яких носіях вони зафіксовані (паперових, електронних, фото, відеоплівках, у вигляді об’ємних моделей, іграшок і т.д.). Під заборону також підпадає пряма демонстрація відвертих сцен, оголених інтимних зон під час концертів, публічних вистав, виступів, онлайн-трансляцій. Покарання за вищевказаними статтями може наступити і за розсилку непристойних текстових повідомлень, рекламу, публікацію розповідей відповідної тематики, випуск книг, журналів та інше.

    Закон №1296-IV «Про захист суспільної моралі» визначає порнографію, як вульгарну і непристойну фіксацію статевих актів, показ геніталій, процесу сполучення, малюнків з натури, які не відповідають етичним правилам, ображають людську гідність, спонукаючи негідні інстинкти.

    Відповідно до п.2 Примітки до ст.156-1 КК, під дитячою порнографією необхідно розуміти зображення дитини або особи, яка виглядає як дитина, в реальному або змодельованої відверто сексуальному образі, поведінці, ситуації, а також зображення статевих органів дитини в сексуальних цілях.

    Критерії, затверджені Наказом Міністерства культури України No212 від 16.03.2018г., Містять такі характеристики забороненої продукції:

    • значну її частину займає показ крупним планом статевих органів у збудженому стані, деталізований опис або демонстрація зносини;
    • присутнє фото, відео або натуралістичне зображення (малюнок, комп’ютерна графіка, ліпнина), максимально наближене до реальної анатомії і фізіології людини і процесу сполучення;
    • продукція створена виключно з метою статевого збудження її споживачів.

    Разом з тим, еротичний контент (кіно, реклама, друковані видання), спрямований на досягнення суто естетичного ефекту, орієнтований на дорослу аудиторію і не суперечить моралі, дозволений до обороту. При цьому він не повинен бути доступний особам молодше 18 років, і може публікуватися виключно з урахуванням прийнятих компетентними органами обмежень (ст.8 Закону).

    Стаття 301. Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів

    З об’єктивної сторони складу даного правопорушення передбачає активні дії винних осіб з матеріалами порнографічного характеру, такі як:

    • ввезення в Україну з наміром збуту / поширення;
    • виробництво / зберігання, транспортування / пересилання з тією ж метою;
    • збут або розповсюдження;
    • примус дорослих осіб до участі в їх створенні (примушування неповнолітніх підпадає під ч.3 стаття 301-1 КК України, ч.3 або 4 ст.301-2).

    При відсутності кваліфікуючих обставин до засуджених застосовуються санкції у вигляді:

    • штрафу 17 000 -: 68 000 грн .;
    • арешту до 6 місяців;
    • обмеження волі до 3 років.

    Ч.2. Якщо ті ж дії відбуваються з розпусною відеопродукцією, комп’ютерними програмами, або ж коли споживачами порнографії стали неповнолітні, покарання може скласти:

    • 34 000 – 85 000 грн .;
    • обмеження волі до 5 років;
    • тюремне ув’язнення до 5 років.

    Ч.3. Рецидив злочину, наявність попередньої групової змови, отримання великого доходу (понад 200 мінімальних доходів громадян = 50% прожиткового мінімуму для працездатних осіб), тобто понад 227 000 грн. в 2021 році, тягнуть за собою:

    • 3-7 років тюремного ув’язнення, із забороною займати посади або вести колишню діяльність до 3 років.

    З суб’єктивної сторони злочин характеризується прямим умислом і часто корисливими мотивами.

    Суб’єктами виступають особи, які досягли 16-річного віку.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України