Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 25 августа 2023, вопрос №90847

Чи можна записати дітей на іншого чоловіка, з яким не перебуваю у шлюбі?

З батьком дітей розведена, він сплачує аліменти. Чи можливо записати дітей на фамілію іншого чоловіка, але з ним не перебуваю у шлюбі

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Юлія!

    Ні Ви цього зробити не можете. Таке можливе лише за умови доведення в судовому порядку, що біологічним батьком дитини є Ваш громадянський чоловік.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович 8 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 7 лет опыта

    Вітаю, ні не можно. Спочатку треба позбавити батьківських прав батька дітей.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Ні, не можна. Треба позбавити батьківських прав для початку, що зробити не так і просто.

    Всього доброго. Успіхів! За наявності додаткових питань з радістю готовий допомогти. З повагою!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 8 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Добрий вечір. Прізвище чужого чоловіка дитина носити не має. В Сімейному кодексі України є на рахунок цього питання ряд статтей наступного змісту.

    Стаття 145. Визначення прізвища дитини

    1. Прізвище дитини визначається за прізвищем батьків.

    Якщо мати, батько мають різні прізвища, прізвище дитини визначається за їхньою згодою.

    2. Батьки, які мають різні прізвища, можуть присвоїти дитині подвійне прізвище, утворене шляхом з'єднання їхніх прізвищ.

    3. Спір між батьками щодо прізвища дитини може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

    Стаття 148. Зміна прізвища дитини її батьками

    1. У разі зміни прізвища обома батьками змінюється прізвище дитини, яка не досягла семи років.

    2. У разі зміни прізвища обома батьками прізвище дитини, яка досягла семи років, змінюється за її згодою.

    3. У разі зміни прізвища одного з батьків прізвище дитини може бути змінене за згодою обох батьків та за згодою дитини, яка досягла семи років.

    4. За заявою батьків або одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним або безвісно відсутнім, дитині, яка не досягла чотирнадцяти років та якій при реєстрації народження присвоєне прізвище одного з батьків, може бути змінено прізвище на прізвище другого з батьків.

    {Статтю 148 доповнено частиною згідно із Законом № 524-V від 22.12.2006}

    5. У разі заперечення одним із батьків щодо зміни прізвища дитини спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов'язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідність зміни прізвища інтересам дитини.

    Ви можете звертатись до мене з цим чи іншими запитаннями для надання різних додаткових юридичних послуг. Я можу надати Вам детальну правову консультацію, написати тексти правничих документів, попрацювати по Ваших відносинах з органами державної влади, в тому числі судово-правоохоронними органами чи надати Вам інші правові послуги.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України