Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 28 августа 2023, вопрос №91004

Що таке Перша та Друга вища освіта в контексті студентської відстрочки від мобілізації?

Доброго дня,

Мені 33 роки. Вступаю до вузу на магістратуру зрозуміло чому.
Ходять чутки, що влада з часом буде притискати здобувачів Другої вищої освіти, тих, кому уже більше 30 років. Велика імовірність того, що відстрочка невдовзі буде скасована. Але запитати я хотів би ось що.

Взагалі ніде в інтернеті немає конкретної інформації про те, що таке Перша та Друга вища освіта і чим вони відрізняються.

Будь ласка, дайте пояснення що таке Перша і що таке Друга вища освіта на основі моєї ситуації:

Якщо я маю диплом Спеціаліста за фахом перекладача англійської та німецької мов і поступаю на основі цього поточного диплому до іншого вузу на Магістра (Туризм), то чи буде це вважатись здобуттям другої вищої освіти?

Чи, навпаки, оскільки я здобуваю вищий кваліфікаційний рівень Магістра вперше в житті (тобто, не маю жодного іншого диплома магістра на даний момент) на основі мого поточного диплому спеціаліста то це буде все ще вважатись Першою вищою освітою?

У Вузі мені говорять, що навіть попри іншу спеціальність (туризм відмінний від перекладацького фаху), це все ще буде вважатись Першою вищою освітою, адже кожна людина згідно закону має право здобути один раз Бакалавра і один раз Магістра. Але я хочу бути впевненим на всі 100%, що це буде дійсно вважатись першою вищою освітою.

Дякую Вам!

Ответы юристов (6)

    Богун Сергій Павлович

    Законодавство України про вищу освіту базується на Конституції України і складається із законів України "Про освіту", "Про наукову і науково-технічну діяльність", Закону України "Про вищу освіту " та інших нормативно-правових актів, міжнародних договорів України, укладених в установленому законом порядку.

    Згідно статті 60 Закону України "Про вищу освіту" післядипломна освіта включає здобуття другої (наступної) вищої освіти - здобуття ступеня бакалавра (магістра) за іншою спеціальністю на основі здобутої вищої освіти не нижче ступеня бакалавра та практичного досвіду.

    • Орест Хлібчук Клиент 8 месяцев назад

      Дуже дякую за відповідь! Тоді, наскільки я розумію, це буде вважатись другою вищою освітою.

      Хотів ще буквально два мінімальні моменти запитати:

      - Якщо в тому університеті, куди я поступаю, є спеціальність Англійська мова (котра відповідає моєму попередньому диплому спеціаліста), то чи є сенс у моєму випадку після зарахування перевестись із Туризму на англійську мову? І чи в такому разі щось зміниться для мене? Чи так само буде вважатись другою освітою?

      - На Вашу професійну думку, яка ймовірність відміни такої відстрочки для ""старших студентів" (адже вона буде абсолютно антиконституційною)? Це, на Вашу думку, здебільшого якийсь вірусний інформаційний вкид від якогось адвоката чи все ж Ви передбачаєте такі зміни у найближчі місяці?

      Повага Вам за допомогу!

      • Богун Сергій Павлович

        Давайте так. Дві вищі освіти за однією спеціальністю мабуть бути не може. Можливо є певні тонкощі і це не буде вважатися дублюванням.

        Що стосується зміни до закону про мобілізацію - все може бути. Досить багато військовозобов'язаних хочуть здобути ще одну вищу освіту.

        Моя думка - є можливість. Так використовуйте її. Будуть зміни - тоді й будете реагувати. Крім того є конституційний принцип - закон зворотньої сили не має.

    Орест Хлібчук Клиент 8 месяцев назад

    Ще раз велике дякую!

    • Богун Сергій Павлович

      Звертайся. Якщо моя консультація Вас задовольнила - буду вдячний за відзив. Будуть інші питання - звертайтесь.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Освіта бакалавра - це перший рівень вищої освіти. Здобуття освіти на рівні магістратури - це здобуття другого рівня вищої освіти. Якщо потрібна детальна консультація, готовий допомогти.

    Всього доброго! З повагою.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України