Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 30 августа 2023, вопрос №91155 160₴

Що необхідно зробити, щоб зареєструватися в реєстр власників нерухомого майна з часткою 0.5?

Що необхідно зробити, щоб зареєструватися в реєстр власників нерухомого майна з часткою 0.5?
Квартира була куплена у браку, але була зареєстрована на дружину з часткою 1. На даний час брак не розірваний.
По закону, мені належить 50% нерухомого майна. Але як отримати витяг, в якому це буде внесено. Чи можливо це зробити без рішення суду та не розриваючи брак?

Ответы юристов (9)

    Тимченко Анастасия Александровна
    18.8%
    Тимченко Анастасия Александровна 8 месяцев назад

    Адвокат, г. Николаев, 27 лет опыта

    Доброго дня.

    Для цього Вам потрібно визнати цю квартиру сумісною власністю подружжя. Це можливо зробити уклавши нотаріальний договір про розділ сумісно нажитого майна або звернутися до суду з позовом про розподіл майна та визнання права власності на 1/2 частку квартири.

    Так, це можливо зробити перебуваючи в шлюбі.

    Корнійчук Євген Іванович
    18.8%

    Доброго дня, для вирішення вашого питання, вам треба звернутися до нотаріуса разом з дружиною, з собою мати документы на право власності, свідоцтво про шлюб.

    Звертайтесь, зелена кнопка.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Відповідно до ст. 57 СК України, якщо шлюб не розірвано, але чоловік та дружина проживають окремо у зв’язку з фактичним припиненням шлюбних відносин, то майно, набуте сторонами за цей період може бути за рішенням суду визнане роздільним. Це пов’язано з тим, що для сімейних відносин важливе значення має не лише формально зареєстрований шлюб, а й дійсні стосунки чоловіка та дружини.

    Якщо ж цього немає, і сторони фактично не складають однієї сім’ї, то на такі відносини не може поширюватися режим спільності майна подружжя. У разі спору заінтересована сторона повинна довести в суді факт окремого проживання подружжя у зв’язку з фактичним припиненням шлюбних відносин. У сучасних умовах спільне майно подружжя може бути поділене подружжям за взаємною згодою. Сторони вправі укласти договір про поділ спільного майна, вказавши при цьому, що та чи інша річ була набута чоловіком (дружиною) під час окремого проживання сторін, тобто фактично за власні кошти. Така річ (речі) за домовленістю подружжя може бути визнана такою, що належить на праві власності чоловікові або дружині. При цьому її вартість не буде враховуватися при поділі спільного майна подружжя.

    Статею 69 СК України передбачено право дружини і чоловіка на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу. Так, дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою зокрема уклавши договір про поділ майна, що є у спільній сумісній власності.
    Якщо об’єктом поділу є нерухоме майно, тоді такий договір укладається у письмовій формі та підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню (ч. 2 ст. 69 Сімейного кодексу України).Поділ спільного майна подружжя означає припинення права спільної сумісної власності подружжя на це майно і виникнення на її основі приватної (роздільної) власності або спільної часткової власності подружжя. Поділ спільного майна може здійснюватися в добровільному порядку за рішенням самого подружжя або в судовому порядку за наявності між ними спору. Для поділу квартири у добровільному порядку треба звернутись до нотаріуса.

    Виникне потреба у отриманні роз'яснень з радістю Вам допоможу!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18.8%

    Вітаю.

    Так, це цілком можливо зробити без рішення суду і не розриваючи Ваш шлюб. Для цього просто звертайтесь до нотаріуса, де Ви укладете договір про поділ спільного майна. Після цього відповідні інформація буде внесена до Реєстру і Ви отримаєте витяг.

    Також є варіант і з судом, але простіше піти саме через нотаріуса.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    18.8%

    Доброго дня!

    Так, це можливо зробити не розриваючи шлюбу, адже згідно ст.69 Сімейного кодексу України дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу.

    Вам з дружиною потрібно укласти договір про поділ майна подружжя та нотаріально його посвідчити.

    Істотною умовою договору про поділ майна подружжя є предмет договору. При укладанні договору необхідно встановити обсяг спільного нажитого майна, джерела його придбання та його вартість.В договорі про поділ майна подружжя зазначається перелік майна, яке переходить в особисту приватну власність до кожного з подружжя.

    Для уникнення в майбутньому судових спорів з приводу розірвання або визнання недійсним договору, необхідно максимально узгодити всі важливі питання щодо поділу, переходу часток та/або майна, виконання сторонами своїх зобов'язань тощо.

    У разі виникнення додаткових питань - звертайтесь. Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    вам необхідно разом з дружиною звернутися до нотаріуса та укласти договір про поділ майна після чого нотаріально посвідчити та нотаріус внесе відповідні дані про 2 -х власників до реєстру нерухомого майна та ї\х обтяжень , де ви будете вказані окремим власником частини майна.

    Зразок

    договору про поділ майна між подружжям

    ДОГОВІР

    про поділ майна між подружжям

    Ми, що нижче підписалися:

    ___, ___ року народження (податковий номер: ___; паспорт: серія __ №___, виданий ___ РУ ГУ МВС України в місті ___ ___ року), зареєстрована за адресою: ___, з однієї сторони та

    ___, ___ року народження (податковий номер: ___; паспорт: серія __ №___, виданий ___ РУ ГУ МВС України в місті ___ ___ року), зареєстрований за адресою: ___, з другої сторони, попередньо ознайомлені з вимогами цивільного законодавства щодо недійсності угод, перебуваючи при здоровому розумі та ясній пам’яті, діючи вільно без будь-якого примусу як фізичного, так і психічного,

    уклали цей договір про таке:

    1. Ми, ___ та ___ перебуваємо в зареєстрованому шлюбі з ___ року по цей час, який зареєстрований Ленінським відділом ЗАГСу в м. Конотоп, актовий запис № 37, свідоцтво про укладення шлюбу ___ № ___, видане тим же ЗАГСом ___ року. Цим договором, за взаємною згодою, проводимо поділ спільного сумісного майна, набутого за час шлюбу. Зазначеним майном є:

    Квартира № 81 (вісімдесят один) в будинку № 4 (чотири) по вулиці Леніна в м. Конотоп, яка значиться за ___ на підставі Свідоцтва про право власності на не­рухоме майно, виданого ___ року виконавчим комітетом Вахрановской районної ради міста Конотоп, право власності зареєстроване ___ року, реєстраційний № ___, номер запису ___, у книзі №___;

    Квартира № 81 складається з 2-х жилих кімнат, житловою площею 56,3 кв. м, загальною площею 75,6 кв. м;

    2. За цим договором в особисту приватну власність ___ переходить: квартира № 81 (вісімдесят один) в будинку № 4 (чотири) по вулиці Леніна в м. Конотоп.

    3. Відповідно до даних, викладених у Витягах № ___ з реєстру прав власності на нерухоме майно, виданих ___ ___ року, загальна вартість квартири № 81 становить 39 618 грн..

    4. За твердженням сторін до укладення цього договору зазначене в ньому майно не продане, не відчужене іншим способом, під податковою заставою, в спорі не перебуває, не внесене до статутно­го капіталу юридичних осіб. Сторони стверджують, що шлюбний договір між подружжям не укла­дався.

    5. Сторони стверджують, що однаково розуміють значення та умови цього договору та його право­ві наслідки, правочин спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним. їх волевиявлення є вільним і відповідає їх внутрішній волі, а також те, що договір спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним, не носить характеру фіктивного та удава­ного правочину.

    6. Сторони також стверджують, що не обмежені в праві укладати правочини, не визнані у встанов­леному порядку недієздатними повністю або частково, не страждають на захворювання, що пере­шкоджають усвідомленню ними суті цього договору.

    7. Витрати, пов’язані з посвідченням цього договору, сплачують сторони.

    8. Зі змістом ст. 69 Сімейного кодексу України сторони'ознайомлені.

    9. Цей договір складено та посвідчено в 4-х примірниках, з яких перший залишається у справах приватного нотаріуса Конотопського міського нотаріального округу Вахрутдиновой У.Г., а решта видаються сторонам за договором: ___ на бланках ВСТ № ___, ВСТ № ___, ___ на бланку ВСТ № ___.

    Підпис___

    Підпис___

    Посвідчувальний напис нотаріуса

    Приватний нотаріус___

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Иваненко Мария Владимировна
    Иваненко Мария Владимировна 8 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 27 лет опыта

    або в добровільному порядку у нотаріуса якщо згоди нема в судовому визнавати право спільної сумісної власності

    Мельник Катерина Сергіївна
    Мельник Катерина Сергіївна 8 месяцев назад

    Юрист, г. Макаров, 15 лет опыта

    Доброго дня! Можливо зробити договір дарування майна.

    Степанов Михайло Леонідович

    Вітаю. Насправді ж таку інформацію можна отримати самостійно. І це – досить просто та зручно, адже зробити це можна, не виходячи з дому!

    Процедура надання інформації з Державного реєстру прав має певні особливості в залежності від того, хто і з якою метою хоче її отримати.

    Тож, сьогодні розповімо вам алгоритм надання інформації з ДРП фізичним та юридичним особам.

    Інформація за об’єктом нерухомого майна та суб’єктом речового права надається в електронній формі (за умови ідентифікації такої особи з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП) чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи) або в паперовій формі.

    Для отримання інформаційної довідки з ДРП в електронній формі потрібно:

    Зайти на сайт Міністерства юстиції України (https://minjust.gov.ua) ➡️ розділ «Онлайн-сервіси» (https://online.minjust.gov.ua) ➡️ підрозділ «Інформація з Державного реєстру речових прав».

    Вхід в підрозділ відбувається за допомогою ЕЦП.

    Після авторизації в системі щодо об’єкта нерухомого майна можна здійснити пошук за 3 критеріями:

    ▪️ адресою;

    ▪️ реєстраційним номером об'єкту нерухомості;

    ▪️ кадастровим номером земельної ділянки.

    Також можна знайти інформацію стосовно суб’єкта речового права, обтяження – фізичної або юридичної особи.

    Сплатити адміністративний збір (0,0125 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб — на 2021 рік ця фінансова величина зафіксована на рівні 2270 гривень, тобто потрібно сплатити близько 30 грн).

    Завантажити сформовану інформаційну довідку.

    Якщо громадянин чи юридична особа хоче отримати відповідну інформацію в паперовій формі, потрібно звернутися до надавача такої інформації — державного реєстратора прав на нерухоме майно, уповноваженої особи найближчого Центру надання адміністративних послуг або нотаріуса.

    У цьому випадку потрібно надати документ, за яким здійснюється встановлення особи, та документ, що підтверджує сплату адміністративного збору.

    Плата за надання інформації з ДРП у паперовій формі складає 0,025 прожиткового мінімуму для працездатних осіб з розрахунку за кожні 25 сторінок, тобто за інформацію, яка розміщена на не більш як 25 аркушах паперу форматом А4, в 2021-му році потрібно сплатити 60 грн.

    Акцентуємо увагу на тому, що Міністерство юстиції України не наділено повноваженнями надавати інформацію із ДРП, тому громадянам, юридичним особами, посадовцям чи іншим уповноваженим суб’єктам у випадку необхідності отримання відомостей щодо зареєстрованих речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень потрібно послуговуватися відповідними алгоритмами


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України