Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 02 сентября 2023, вопрос №91455 150₴

Хочу визначитися чи потрібно РРО

Добрий день. Хочу дізнатися чи потрібно РРО. Фоп 2 групи – ритуальні послуги. Продаємо вінки, гроби, гравірування й продаж пам’ятників, хрести, платки і таке інше по ритуалу. Веду книгу обліку доходів. Тепер не можу точно визначитись – чи потрібно РРО. Допоможіть, будь ласка. Дякую.

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Владиславе!

    Використання РРО (ПРРО) є обов’язковим для:
    • ФОПів 2, 3 та 4 групи, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.
    • ФОПів на загальній системі оподаткування.

    Але все ж існують винятки підприємців, для яких використання РРО (ПРРО) не є обов’язковим.

    РРО (ПРРО) не потрібно використовувати:
    • ФОПам на 1 групі.
    • ФОПам на 2, 3, 4 групі, які торгують в селі за наступних умов:

    – Річний обсяг доходу на один структурний підрозділ (пунктів продажу товарів) не більше 1,09 млн в рік;

    – Не в одному торговельному об’єкті з підакцизними товарами;

    – Не ведуть дистанційну торгівлю;

    – Місцевими радами не прийняте рішення про обов’язкове застосування РРО.

    • Бізнесу, що здійснює продаж води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок та бідонів; страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах навчальних закладів.
    • Бізнесу, що здійснює продаж проїзних, перевізних документів, білетів державних лотерей.
    • Бізнесу, який в місцях отримання товарів (послуг) контрагентами не здійснюють готівкових розрахунків (склади, місця зберігання товарів, оптова торгівля тощо).
    • Бізнесу, який при здійсненні розрахунків за послуги виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.
    • Бізнесу, що здійснює продаж у кіосках, з лотків та розносок газет, журналів та інших видань, листівок, конвертів, знаків поштової оплати, якщо питома вага такої продукції становить понад 50 відсотків загального товарообігу (і відсутній продаж підакцизних товарів).
    Крім цього, якщо операція не є розрахунковою (не проводиться з використанням готівки, платіжних карток, платіжних чеків), РРО (ПРРО) також не потрібне, наприклад з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок (IBAN, E-banking); через касу банку або термінал самообслуговування (IBOX тощо).

    Виникне потреба у отриманні додаткових роз'яснень, з радістю готовий їх надати!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Винограденко Антон Анатолійович
    20%

    Доброго дня! Місто Бахмач не відноситься до сільської місцевості, тому використання РРО є обов'язковим, якщо у вас присутні РОЗРАХУНКОВІ ОПЕРАЦІЇ. Простими словами Розрахункова операція - це коли ви приймаєте за товар/послугу гроші у вигляді готівки та/або платіжні картки. Скоріш за все готівку ви приймаєте, тому РРО вам потрібен. Також ви не звільненні від штрафних санкцій за НЕ використання РРО з 1-го жовтня 2023 року у зв'язку з тим, що Бахмацька міська територіальна громада не є в переліку територій активних/можливих бойових дій на даний момент https://ips.ligazakon.net/document/view/Re39004?an...

    Щоб правомірно НЕ використовувати РРО - вам потрібно відкрити підприємницький рахунок в банку, дізнатися iban ( це таки номер розрахункового рахунку у форматі ua...) такого рахунку і приймати гроші виключно використовуючи такий iban. В такому випадку РРО вам буде стовідсотково не потрібен.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    РРО застосовується у разі:
    • отримання готівки від клієнта
    • отримання оплати картою через POS термінал
    • післяплати готівкою у відділенні поштового оператора
    • оплата на ключ карту (крім Приватбанку)
    • оплата еквайрингом на сайті (LiqPay і т.д.)
    РРО не застосовується :
    • підприємцями, які приймають оплати виключно у формі банківського переказу за реквізитами IBAN
    • у разі реалізації товарів, робіт (послуг), оплата за які здійснюється за допомогою QR-коду, в якому закодовані повні банківські реквізити рахунку у форматі ІВАN
    • через Інтернет-банкінг, якщо оплата здійснюється виключно за реквізитами його рахунку у форматі ІВАN
    • оплата на ключ карту в межах Приватбанку (банк автоматично перекидає на реквізити IBAN, інші банки проводять операції шляхом застосування технології еквайрингу)

    Згідно пункту 12 прикінцевих положень закону про РРО суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог цього Закону, вчинені ними у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

    ВИСНОВОК

    Якщо Ви отримуєте оплату за товари готівкою, через POS-термінал тощо - Ви повинні застосовувати РРО. Якщо працюєте виключно у безготівковій формі, шляхом прямого переказу на реквізити ФОП рахунку у форматі IBAN - використовувати РРО не обов'язково.

    З 1 жовтня повертається відповідальність за порушення застосування РРО/ПРРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

    У разі виникнення додаткових питань - звертайтесь! Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 8 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    ВСЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД МІСЦЕВОСТІ ДЕ ВИ ПРАЦЮЄТЕ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/265/95-%D0%B2%...

    Стаття 3. Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов’язані:

    1) проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні реєстратори розрахункових операцій зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

    2) надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї реєстратора розрахункових операцій чи дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).

    Фізичні особи - підприємці, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, при продажу товарів (крім підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або наданні послуг мають право в розрахунковому документі зазначати назву товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність такого товару (послуги) до товарної групи чи послуги;

    5) у разі незастосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій у випадках, визначених цим Законом, проводити розрахунки з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки з додержанням встановленого порядку їх ведення, крім випадків, коли ведеться облік через електронні системи прийняття ставок, що контролюються у режимі реального часу центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів;

    6) забезпечувати зберігання (у разі використання) використаних книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок протягом трьох років після їх закінчення;

    12) вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку. Порядок та форма обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку, встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. При цьому суб’єкт господарювання зобов’язаний надати контролюючим органам на початок проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), що підтверджують облік та походження товарних запасів (зокрема, але не виключно, документи щодо інвентаризації товарних запасів, документи про отримання товарів від інших суб’єктів господарювання та/або документи на внутрішнє переміщення товарів), які на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті).

    Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння);

    ххх

    Ви маєте використовувати РРО, якщ ви працюєте не в сільській місцевості. Якщо Ви працюєте у сфері роздрібної торгівлі та послуг у сільській місцевості, то за умови, що ваш річний оборот не перевищує 167 мінімальних заробітних плат (МЗП), то можете не застосовувати РРО.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 8 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    застосування РРО/ПРРО залишається не обов’язковим для ФОП – платників єдиного податку:

    • першої групи ;
    • другої-четвертої груп, яким відповідно до постанови КМУ від 23 серпня 2000 року № 1336 із змінами дозволено замість РРО/ПРРО використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій (РК та КОРО). ФОП У СЕЛІ

    Цією постановою встановлено, що з 1 січня 2022 року при продажу товарів (крім підакцизних) на території села ФОП дозволено не використовувати РРО/ПРРО (за умови використання РК та КОРО) якщо:

    • річний обсяг розрахункових операцій не перевищує 167 МЗП () на один структурний (відокремлений) підрозділ;
    • така торгівля не здійснюватиметься в одному торговельному об’єкті, де також продаються підакцизні товари;
    • такими ФОП не здійснюється дистанційна торгівля, в тому числі через мережу Інтернет;
    • сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад не прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО/ПРРО на території відповідних громад.

    Водночас скасовано можливість не використовувати РК та КОРО при наданні послуг хімчистки, страхування та наданні туристичних та екскурсійних послуг.

    Для платників єдиного податку першої групи обов’язок вести облік товарних запасів не запроваджується.

    У всіх інших випадках для платників єдиного податку другої-четвертої групи застосування РРО/ПРРО з 1 січня 2022 року стає обов'язковим.

    Довідково

    Відеоінструкцію щодо того, як зареєструвати ПРРО можна подивитися за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/8297.html.

    Відеоінструкцію щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців можна переглянути за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/8300.html.

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Враховуючи ,той факт , що НБУ у листі від 16.05.2019 р. №57-0007/26039 зазначив, що для проведення переказу можуть використовуватися кошти як у готівковій (формі грошових знаків), так і в безготівковій (формі записів на рахунках у банках).

    При цьому відповідно до Закон №2346 ініціювання переказу проводиться, зокрема, шляхом:

    • подання ініціатором до банку, в якому відкрито його рахунок, розрахункового документа;
    • подання платником до будь-якого банку документа на переказ готівки і відповідної суми коштів у готівковій формі;
    • подання ініціатором до відповідної установи – учасника платіжної системи документа на переказ, що використовується у відповідній платіжній системі для ініціювання переказу;
    • використання держателем електронного платіжного засобу (платіжної картки).

    Водночас розрахунки суб’єктів господарювання та фізосіб у разі їх здійснення готівкою без відкриття поточного рахунку шляхом унесення готівки до банків або небанківських фінансових установ, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, для подальшого її переказу на рахунки інших суб’єктів господарювання або фізичних осіб для платників коштів є готівковими, а для отримувачів коштів - безготівковими (п. 10 Положення №148).

    Тобто для платника ситуація така:

    • якщо він оплачує зі свого банківського рахунку (зокрема, і за допомогою платіжної картки) - це безготівковий розрахунок;
    • якщо ж він здійснює оплату готівкою (зокрема, шляхом унесення такої готівки до каси банку або небанківської фінустанови) - це готівковий розрахунок.

    А ось для отримувача коштів НБУ у коментованому листі зазначає: зарахування коштів на рахунки торговців, незалежно від способу ініціювання цих переказів (або шляхом перерахування коштів з рахунка на рахунок, або внесення готівкових коштів для подальшого переказу за допомогою платіжних пристроїв) є безготівковими розрахунками.

    Які висновки можна зробити?

    По-перше, щодо можливості «єдинника» приймати кошти через ті чи інші платіжні системи, щоб відповідати умові п. 291.6 ПКУ – проведення розрахунків виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

    Справа в тому, що як було зазначено у листі, Закон №2346 не містить терміну «грошові розрахунки».

    По-друге, класифікація платежу як готівкового або безготівкового важлива для визначення дати та суми доходу, зокрема, якщо розрахунок здійснюється за допомогою платіжних карток або терміналів, а кошти надходять на рахунок наступного дня.

    Зверніть увагу, що класифікація розрахунку за допомогою картки як безготівкового не звільняє платника податку від застосування РРО (у визначених для його системи оподаткування випадках). Оскільки РРО застосовується при розрахункових операціях, які, своєю чергою, є прийманням від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг).

    Наприклад, якщо «єдинник» приймає оплату через інтернет-еквайринг із застосування платіжних карт за допомогою платіжних систем, він зобов’язаний використовувати РРО (роз’яснення податківців тут).

    А от якщо покупець пішов до банку і оплатив через нього на рахунок продавцю (зокрема, і готівкою через касу банку), то такий платіж не проводиться через РРО.

    Враховуючи сказане магазину необхідно відмовитись від коштів готівкою, а приймати платежі виключно на рахунок ФОП З кас банків чи з електронних систем типу приват 24 , айбоксів , інших платіжних сервісів.

    магазин дає клінту реквізити рахунок IBAN, едрпоу , мфо банку , призначення платежу , НАЗВА отримувача і кліент здійснює переказ на рахунок, жодної готівки через магазин.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України