Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 03 сентября 2023, вопрос №91516 310₴

Несплата податку в пенсійний фонд

Являюсь держслужбовцем ( поліцейським)під час оформлення листка непрацездатності, лікар повідомив що не відображається назва управління в пенсійному фонді через те, що податок є несплаченим . Чи це може на щось вплинути?

Ответы юристов (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Романе!

    Для нормальної і об'єктивної відповіді на Ваше питання хотілось би знати хто саме і який податок не сплатив?

    Мова йде про те що управління поліції, де Ви працюєте, не сплатила ЄСВ???

    В будь якому випадку несплата ЄСВ може призвести до двох наслідків: накладання штрафу на Вашого роботодавця та відсутності страхового внеску у пенсійному фонді у зазначений Вами період роботи в поліції.

    Виникне потреба у отриманні додаткових роз'яснень, з радістю готовий їх надати!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Роман Клиент 7 месяцев назад

      Так все вірно, попередньо Департамент патрульної поліції не сплатив податок в пенсійний фонд

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Якщо це так, то періоди, за які в реєстрі відсутні дані про сплату ЄСВ, не враховуються і Ви втрачаєте страховий стаж для призначення пенсії й, відповідно, не враховується заробітна плата за ці періоди.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Який саме податок є несплаченим? Роботодавець не сплачував податки із Вашої заробітної плати? Треба розуміти конкретику, оскільки наслідки можуть бути серйозними.

    З повагою.

    • Роман Клиент 7 месяцев назад

      Так все вірно, попередньо Департамент патрульної поліції не сплатив податок в пенсійний фонд

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Романе!

        За таких умов у роботодавця можуть виникнути певні проблеми.

        У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати ЄСВ до платника застосують фінансові санкції. Посадові особи, винні в порушенні законодавства про ЄСВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно−правову або кримінальну відповідальність.

        Для Вас це може бути проблемою у нарахуванні потім страхового стажу.

        За детальними роз'ясненнями все таки раджу звернутись до працівників Пенсійного фонду.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    За несвоєчасну сплату ЄСВ передбачено накладення штрафу в розмірі 20% не сплачених вчасно сум. У разі донарахування своєчасно не сплаченого платником ЄСВ також застосовуються штрафні санкції. Сума донарахувань дорівнює різниці між встановленим до сплати та реально сплаченим внеском (наприклад, ви повинні були сплатити суму ЄСВ у розмірі 1000 грн, але помилково своєчасно сплатили тільки 800 грн. В цьому випадку розмір донарахувань складатиме 200 грн.). Розмір санкцій становить 20% донарахованої суми за кожний повний або неповний звітний період, але не більше 50% суми донарахованого ЄСВ.

    Як і у випадку несвоєчасної оплати ЄП, підприємцю необхідно сплатити пеню. Її розмір дорівнює 0,1% суми несплати за кожний день прострочення платежу. Наприклад, якщо не сплачено 100 грн. та прострочений період склав 20 днів, то пеня буде дорівнює 2 грн.

    можуть бути проблеми з розрахунком стажу державної служби , що потім вплине на пенсійне ваше забезпечення. Через не повне зарахування роботодавцем сум податків за вас як працівника.

    Тому вам необхідно звернутися до начальника бухгалтерської служби, аби вони корректно скорегували суми сплачених податків за вас та подали звітність до податкової та пфу у скорегованому вигляді, бо також можуть невірно зараховуватися лікарняні листки непрацездатності.

    будуть штрафи на департаменті та проблеми з вашою пенсією , треба термінова повідомити це начальнику фінансової служби та начальнику вашого управління поліції.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Роман Клиент 7 месяцев назад

    Так все вірно, попередньо Департамент патрульної поліції не сплатив податок в пенсійний фонд, ця ситуація відбувається вже на протязі півроку , після чого в бухгалтерії повідомили що начебто в них полетіла база) Але за даний період нічого не змінилося

    • Гончаренко Константин

      це проблема начальника фінансової служби , вони мають розпочати це вирішувати інакше вони створять і вам проблеми з розрахунками стажу і для управління поліції значні штрафи від податкової.

      порушення норм фін звітності це серйозні проблеми для роботодавця , впевнений начальник поліції вашого департаменту це розуміє.

      З повагою,

      Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович
    100%

    Доброго дня. Зверніться зі зверненням до податкової служби України зі зверненням сформувати Вимогу про сплату недоїмки з єдиного внеску.

    Наслідки заборгованості зі сплати страхових внесків

    Роботодавець, який не сплачував єдиний внесок, створив найманому працівникові проблеми з нарахуванням пенсії.

    Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»[5] громадяни мають право на отримання пенсій та соціальних послуг із солідарної системи зокрема за наявності необхідного страхового стажу. Стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Періоди, за які в реєстрі відсутні дані про сплату ЄСВ, не враховуються, наймані працівники – застраховані особи втрачають страховий стаж для призначення пенсії і відповідно не враховується заробітна плата за ці періоди.

    Аналогічно в соціальному страхуванні – якщо в розрахунковому періоді для страхової допомоги відсутні сплачені за особу внески, вона не отримує належної компенсації втраченого заробітку у зв'язку зі страховим випадком. Крім того, якщо роботодавець має заборгованість по сплаті внеску, сплачені ним поточні суми ЄСВ, зараховуються в рахунок погашення боргу у порядку календарної черговості його виникнення.

    Відновлення прав особи на отримання пенсії та виплат у повному обсязі відбудеться після погашення роботодавцем заборгованості з єдиного внеску.

    Звертаємо увагу на можливість та право найманих працівників контролювати свій страховий стаж і сплачений за них єдиний внесок.

    Для того, щоб уникнути даної ситуації при оформленні пенсії у майбутньому, щоб Вам було зараховано повний місяць до загального страхового стажу необхідно при працевлаштуванні погоджуватись на заробітну плату не менше мінімальної встановленої законодавством, з якої в обов’язковому порядку повинен бути сплачений єдиний соціальний внесок в розмірі 22 % від мінімальної заробітної плати..

    Вимога про сплату недоїмки з єдиного внеску, винесена з метою стягнення недоїмки з єдиного внеску у разі його несплати платником у визначені цим Законом строки, надсилається податковим органом у порядку, за формою та у строки, встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику платнику в паперовій та/або електронній формі.Податковий орган надсилає (вручає) вимогу про сплату боргу (недоїмки) платнику єдиного внеску протягом трьох робочих днів з дня її винесення. Вимога про сплату недоїмки з єдиного внеску, винесена за результатами документальної перевірки, надсилається (вручається) платнику в порядку, визначеному ст. 42 Податкового кодексу України. У разі несплати частини суми страхових внесків, що сплачується за рахунок коштів державного бюджету відповідно до Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України", податковий орган у порядку, за формою та у строки, встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, інформує про це платників єдиного внеску. Вимога про сплату боргу (недоїмки) крім загальних реквізитів має містити відомості про розмір боргу, в тому числі суми недоїмки, штрафів та пені, обов’язок погасити борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк.

    Надсилання та вручення вимоги про сплату недоїмки

    Податкові повідомлення - рішення, податкові вимоги або інші документи з питань адміністрування податків, зборів, платежів, податкового контролю, у тому числі з питань проведення перевірок, звірок, адресовані контролюючим органом платнику податків, повинні бути складені у письмовій формі, відповідним чином підписані та у випадках, передбачених законодавством, завірені печаткою такого контролюючого органу і відображатися в електронному кабінеті. Документи вважаються належним чином врученими, якщо вони надіслані за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручені платнику податків (його представнику). У разі якщо пошта не може вручити платнику податків документ у зв’язку з відсутністю за місцезнаходженням посадових осіб платника податків, їхньою відмовою прийняти документ, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, документ вважається врученим платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причини невручення.

    Платники податків, які подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в електронному кабінеті, можуть здійснювати листування з контролюючими органами засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги". Для осіб, які є фінансовими агентами, листування з контролюючим органом в електронній формі є обов’язковим у випадках, визначених цим Кодексом.

    Документ, надісланий контролюючим органом в електронний кабінет, вважається врученим платнику податків, якщо він сформований з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги" та є доступним в електронному кабінеті. Датою вручення платнику податків або фінансовому агенту документа є дата, зазначена у квитанції про доставку у текстовому форматі, що відправляється з електронного кабінету автоматично та свідчить про дату та час доставки документа платнику податків/фінансовому агенту. У разі якщо доставка документа відбулася після 18 години, датою вручення документа платнику податків/фінансовому агенту вважається наступний робочий день. Якщо доставка відбулася у вихідний чи святковий день, датою вручення документа платнику податків/фінансовому агенту вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем. У разі неотримання контролюючим органом квитанції про доставку документа в електронний кабінет протягом двох робочих днів з дня його надіслання такий документ у паперовій формі на третій робочий день з дня відправлення з електронного кабінету надсилається за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків/фінансового агента рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручається платнику податків/фінансовому агенту (його представнику). На вимогу платника податків, який отримав документ в електронній формі, контролюючий орган надає такому платнику податків відповідний документ у паперовій формі протягом трьох робочих днів з дня надходження відповідної вимоги (у паперовій або електронній формі) платника податків.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України