Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Финансовое право, 05 сентября 2023, вопрос №91721

Телефонний тероризм колекторів

Доброго дня. До війни я взяла кредит. Зараз колектор телефонує сусідам, кумам, просто незнайомим людям з однаковим прізвищем і просить передати мені інформацію. Коли я питаю з ким домовлятись, мені таку інформацію не дають. Є тільки його телефон і ім'я, не факт, що справжнє. Що робити?

Ответы юристов (3)

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас! Такі дії невстановленої особи є незаконними! Звідки у даної особи беруться дані про контакти Ваших сусідів, кумів тощо?! - Може мати місце несанкціонований доступ до бази Ваших телефонних дзвінків через оператора мобільного зв"язку, чи якщо простою мовою "представник оператора міг злити інформацію з Вашого мобільного третім особам". Отже, можна говорити про наявність ознак кримінального правопорушення, щонайменше за ст. 182 Кримінального кодексу України (Порушення недоторканості приватного життя).

    Крім того, дії колектора можуть кваліфікуватись за статтею 355 Кримінального кодексу України (Примушування до виконання цивільно-правових зобов"язань).

    Водночас, частину дій колектора можна розглядати як негласні слідчі дії, а повноваження на такі дії згідно із законом мають лише відповідні оперативні підрозділи державних правоохоронних органів (Нацполіція, СБУ, НАБУ, УДО тощо). Отже, може йти мова про склад кримінального правопорушення за статтею 353 Кримінального кодексу України (Самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи).

    Отже, існує багатий арсенал інструментів щодо протидії незаконній діяльності колекторів, більшість з яких як правило колишні працівники правоохоронних органів, які часто забувають що більше не з погонами та не мають права на здійснення слідчо-оперативних чи оперативно-розвідувальних заходів відносно громадян України!!!

    Слід звертатись до поліції та вимагати внесення відомостей за статтями 182, 355 Кримінального кодексу України у поєднанні зі ст. 353 ККУ - Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР), визнання Вас потерепілою особою та початок досудового розслідування, в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України.

    Богун Сергій Павлович

    Це розглядається як "не етична" поведінка в контексті Закону України "Про споживче кредитування". Подавайте скаргу до Національного банку України.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Євгене!

    Якщо є погрози й хамство, згідний з попередньою відповіддю, треба скаржитись до Національного банку України.

    Виникне потреба у персональній консультації, я завжди готовий це зробити!

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України