Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 06 сентября 2023, вопрос №91928

Как подать документы в суд на наследство, если пропустили срок оформления у нотариуса.

Как помочь маме получить пенсию и похоронные за родную сестру,если она пропустила срок оформления денежного наследства у нотариуса. Брат инвалид второй группы, проживает вместе с мамой, найти нотариуса не смог по состоянию здоровья. Мама тоже никуда не выходит, падает. Уезжать со мной наотрез отказались. Что можно сделать в этой ситуации?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ірина!

    Вам треба подавати не на спадщину, а на поновлення строків отримання спадщини. Для того треба мати поважні причини, і схоже, що вони у Вас є..

    Виникне потреба у персональній консультації, я завжди готовий це зробити!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 8 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Добрий вечір. Це питання врегульовано статтею 1272 Цивільного кодексу України, ще-постановами пленуму Верховного суду України тощо.

    Стаття 1272. Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

    1. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу (шість місяців), не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    2. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    {Частина друга статті 1272 із змінами, внесеними згідно із Законами № 2435-VI від 06.07.2010, № 1709-VII від 20.10.2014}

    3. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових правничих послуг з цього чи інших питань. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію, написати тексти правових документів, попрацювати по Ваших відносинах з органами місцевого самоврядування і державної влади, в тому числі судово-правоохоронними органами тощо. Можу написати для Вас текст позовної заяви.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України