Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 11 вересня 2023, питання №92314

Перепрописка военнообязанного во время военного положения.

Как перепрописаться военнообязанному, если:
- ЦНАП требует справку из военкомата о разрешении перепрописки.
- военкомат требует личного присутствия военнообязанного(не возможно) чтобы выдать разрешение на перепрописку.

Имеются в наличии все необходимые нотариально оформленные доверенности на доверенное лицо.

Відповіді юристів (1)

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю! Поцікавтесь наступного разу, в якому столітті застрягли клерки у згадуваному ЦНАПі?! Закон давно вже змінився... Ніякі попередні зняття з військового обліку та дозволи воєнкомів більше не потрібні!!!

    1 грудня 2021 року набрав чинності Закон України від 5 листопада 2021 року № 1871-IX «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» .

    Наразі перед реєстрацією місця проживання не потрібно бігти до військкомату (ТЦК та СП) і зніматись з обліку... Діє ДЕКЛАРАТИВНА МОДЕЛЬ РЕЄСТРАЦІЇ.

    https://guide.diia.gov.ua/view/deklaruvannia-mists...

    https://dmsu.gov.ua/vazhlivo/deklaruvannya-misczya...

    В іншому разі призовники, військовозобов’язані та резервісти при зміні адреси місця проживання або інших персональних даних зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про них відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку. сказано в абз. 1 п.23. Правил.

    А призовники, військовозобов’язані та резервісти, які не актуалізували інформацію про себе в Єдиному держреєстрі, особисто у семиденний строк з дня внесення змін до персональних даних прибувають із паспортом і військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) ТЦКтСП, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки, який організовує та веде військовий облік на території адміністративно-територіальної одиниці, для взяття їх на військовий облік, зняття з військового обліку або внесення змін до їх облікових даних, пояснює абз. 2 п.23. Правил.

    Не може бути підставою для відмови у декларуванні місця проживання за декларацією (заявою), поданою в електронній формі, відсутність в особи окремого номера запису у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Рішення про відмову в декларуванні місця проживання приймається в день звернення особи, законного представника (представника), уповноваженої особи житла, про що орган реєстрації інформує таких осіб із зазначенням підстав для відмови засобами поштового, телефонного або електронного зв’язку, в тому числі засобами Порталу Дія.

    У разі коли особа не може самостійно звернутися до органу реєстрації, реєстрація місця проживання (перебування) може бути здійснена за зверненням законного представника або представника на підставі довіреності, посвідченої в установленому законом порядку (далі - представник) (пункт 23 Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 р. № 265)

    ВІДМОВА У ДЕКЛАРУВАННІ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ ЗА ДОВІРЕНІСТЮ МАЄ БУТИ ПИСЬМОВОЮ І ОСКАРЖУЄТЬСЯ В СУДІ

    Відповідно до пункту 35 Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 р. № 265:

    Для реєстрації місця проживання (перебування) особа або її законний представник (представник), уповноважена особа житла або уповноважена особа спеціалізованої соціальної установи, закладу для бездомних осіб, іншого надавача соціальних послуг з проживанням подає:

    1) заяву за формою згідно з додатками 2, 3 і 8;

    2) паспортний документ особи або довідку про звернення за захистом в Україні (для осіб, які реєструють місце перебування);

    3) свідоцтво про народження (для дітей віком до 14 років), крім іноземців та осіб без громадянства, або документ про реєстрацію народження, виданий компетентним органом іноземної держави і легалізований у встановленому порядку, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України;

    4) довідку про реєстрацію особи громадянином України (у разі здійснення вперше реєстрації місця проживання дитини віком до 14 років, у свідоцтві про народження якої зазначено, що батьки або один із батьків є іноземцем чи особою без громадянства);

    5) документи, що підтверджують:

    право на проживання (перебування) в житлі, зокрема свідоцтво про право власності, ордер, договір оренди (найму, піднайму), договір найму житла у гуртожитку (для студентів), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші підтверджуючі документи. У разі відсутності зазначених документів реєстрація місця проживання (перебування) особи здійснюється за згодою власника (співвласників) житла, наймача та членів його сім’ї, уповноваженої особи житла (зазначені документи та згода не вимагаються під час реєстрації місця проживання (перебування) малолітніх та неповнолітніх дітей за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або законних представників (представників), або одного з них;

    право на перебування або взяття на облік у спеціалізованій соціальній установі, іншого надавача соціальних послуг з проживанням (довідка про прийняття на обслуговування в спеціалізованій соціальній установі, іншого надавача соціальних послуг з проживанням за формою згідно з додатком 4, копія посвідчення про взяття на облік бездомної особи, форма якого затверджується Мінсоцполітики (для осіб, які перебувають на обліку у таких установах або закладах);

    6) відомості або документ, що підтверджує сплату адміністративного збору (не подається у разі здійснення реєстрації місця перебування);

    7) військово-обліковий документ (для громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

    36. У разі подання заяви законним представником (представником) особи, крім зазначених у пункті 35 цього Порядку документів, додатково подаються:

    1) документ, що посвідчує особу законного представника (представника);

    2) документ, що підтверджує повноваження особи як представника, крім випадків, коли заява подається законним представником малолітньої дитини.

    ОТЖЕ, право представництва у процесі декларування та реєстрації місця проживання ПЕРЕДБАЧЕНЕ законодавством, жодних обмежень щодо представництва військовозобов"язаних не передбачено, тому відмова особі, що представляє напідставі довіреності - є незаконною.

    ОТЖЕ, право представництва у процесі декларування та реєстрації місця проживання ПЕРЕДБАЧЕНЕ законодавством, жодних обмежень щодо представництва військовозобов"язаних не передбачено, тому відмова особі, що представляє напідставі довіреності - є незаконною.

    Для того, щоб Ви могли бути представником - Ваш син має у Консульстві України закордоном оформити довіреність, якою уповноважити Вас на представництво його інтересів з питань декларування та реєстрації місця проживання.

    Гарного Вам дня та успіхів у вирішенні питання!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України