Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 12 сентября 2023, вопрос №92416

Как забрать трудовую книжку

Здравствуйте!
Я уволилась 9 марта 2022 года. Трудовая книжка осталась в организации. Я звонила руководителю с просьбой высла ее мне почтой. Но он ответил, что только сами лично приезжайте.
1. Как мне правильно написать заявление, чтоб выслали мне трудовую книжку почтой?
2. И как лучше отправить заявление? Чтоб его зафиксировали в организации?
С УВ. Ольга

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ксенія!

    Звичайно Ви маэте право отримати свою трудову поштою.

    Ст. 47 Кодексу законів про працю України встановлюэ, що власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу.

    Дії роботодавця щодо трудових книжок визначено також Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту України від 29.07.1993 р. № 58 (далі – Інструкція №58).

    Згідно з п. 4.1 Інструкції №58 власник або уповноважений ним орган (далі — роботодавець) зобов’язаний видати працівнику його трудову книжку у день звільнення із внесеним до неї записом про звільнення.

    Якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, то роботодавець у цей день надсилає працівникові поштове повідомлення з вказівкою про необхідність отримання трудової книжки у зв’язку зі звільненням.

    Роботодавець також може запросити від працівника його згоду на пересилання трудової книжки поштою на вказану ним адресу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ольга Клиент 7 месяцев назад

      Дякую за відповідь!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Радий бути корисним!

    Ананченко  Анастасія  Василівна

    Доброго вечора!

    Щодо питання надіслання - надіслати заяву краще цінним листом з описом вкладення (аби мати підтвердження, що саме було надіслано даним листом), з кур'єрською доставкою та повідомленням про вручення.

    Лист такого формату можна надіслати через Укрпошту. Такому відправленню присвоюється спеціальний номер, який можна відслідковувати на офіційному сайті Укрпошта - послуга "Відстеження поштового відправлення".

    Подання заяви саме вищезазначеним способом прирівнюється до особистого подання заяви до організації.

    Також, таким способом подання заяви можна скористатися, якщо заяву відмовляються приймати в організації з різноманітних підстав.

    • Ольга Клиент 7 месяцев назад

      Дякую за відповідь!

    Бутенко Юлія Юріївна

    Доброго дня, Ольга!

    Відповідно до п. 4.1. Інструкції пропорядок ведення трудових книжок працівників (№58 від 29.07.93 року) власник абоуповноваженийниморганзобов'язанийвидати працівнику його трудову книжку в день звільнення з внесеним до неї записом про звільнення.

    ВАЖЛИВО! Зазначена Інструкція також регулює обов’язок роботодавця надіслати працівнику поштове повідомленняізвказівкоюпронеобхідність отримання трудової книжки.– «…п. 4.2. Якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, то власник абоуповноваженийниморганвцейдень надсилає йому поштове повідомленняізвказівкоюпронеобхідністьотримання трудової книжки…».

    ТРУДОВУ КНИЖКУ ВАМ НЕОБОВ’ЯЗКОВО ОТРИМУВАТИ ОСОБИСТО ПРИ ЗУСТРІЧІ. ВАМ ЇЇ МОЖУТЬ НАДІСЛАТИ ПОШТОЮ, ОДНАК, ДЛЯ ЦЬОГО ОБОВ’ЯЗКОВО ПОТРІБНА ВАША ЗАЯВА. ОСКІЛЬКИ, ПЕРЕСИЛАННЯ ТРУДОВОЇ КНИЖКИ ПОШТОЮ З ДОСТАВКОЮНАЗАЗНАЧЕНУ АДРЕСУ ДОПУСКАЄТЬСЯ ТІЛЬКИ ЗА ПИСЬМОВОЮ ЗГОДОЮ ПРАЦІВНИКА.

    У заяві обов’язково вказуєте, коли Ви були звільнені, вказуєте, що трудову книжку досі не було видано роботодавцем і отримувати її особисто при зустрічі Ви не бажаєте. Далі просите надіслати трудову книжку поштою із посиланням на п. 4.2. Інструкції пропорядок ведення трудових книжок працівників (№58 від 29.07.93 року) та обов’язково вказуєте адресу, на яку потрібно надіслати таку трудову книжку.

    Заяву надсилаєте рекомендованим поштовим відправленням із повідомленням про вручення і обов’язково робите опис конверту, який Ви відправляєте. Краще при цьому вказувати повну назву документу, що там знаходиться «Заява про видачу трудової книжки працівнику (дані ПІБ) поштою від (дата)».

    Бажаю Вам успіхів! Якщо потрібна допомога у написанні заяви чи додаткові роз'яснення, натискайте «Звернутися»!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України