Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 15 сентября 2023, вопрос №92614

На момент смерті 30.12.22 діяв закон о 10 місяцях

Доброго дня. Помер тато 30.12.2022 р. На цей момент діяв закон, стосовно 10 місяців для подачі заяви вступу на спадщину. Зараз, як я розумію, знов повернувся термін 6 місяців. Прошу підскажіть, чи прийме нотаріус заяву в такому випадку. Вибачте, що питаю, просто дитина інвалід першої групи і щоб приїхати до нотаріус вже с повним пакетом знань. Бо декілька разів немає змоги виїжджати(дякую, за відповідь. Мирного неба. З повагою

Ответы юристов (3)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Ситуація дещо інша. На початку війни Кабінет Міністрів України прийняв Постанову, в якій встановив строк прийняття спадщини 10 місяців. Але строк прийняття спадщини встановлений Цивільним кодексом, тобто Законом і Кабмін не має повноважень його змінювати. В зв'язку з цим Верховний суд прийняв рішення про неможливість застосування Постанови в цій частині. Це означає, що строк на подання заяви про вступ до спадщини завжди був 6 місяців. Але, якщо Ви були зареєстровані з батьком за однією адресою, то Ви є такою, що прийняла спадщину і на Вас строк не розповсюджується.

    Якщо ні, то Вам у будь-якому випадку потрібно звернутись з заявою до нотаріуса щоб отримати постанова про відмову в зв'язку з пропуском строку подання заяви, що надає Вам право звернутись до суду за встановленням додаткового строку на прийняття спадщини.

    Бутенко Юлія Юріївна

    Доброго дня, Наталія!

    По-перше, при подачі заяви про прийняття спадщини, варто враховувати один важливий нюанс. Чи проживали Ви зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. Якщо Ви зареєстровані за однією адресою і фактично проживали, вважатиметься, що Ви і так прийняли спадщину.

    У ЯКОМУ ВИПАДКУ ВАРТО ПОДАВАТИ ЗАЯВУ ПРО ПРИЙНЯТТЯ СПАДЩИНИ? Відповідно до ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

    Тобто, якщо на момент смерті Вашого батька Ви не проживали із ним окремо, заяву про прийняття спадщини Ви все таки повинні подати.

    Тепер детальніше про строки:

    На момент відкриття спадщини після смерті Вашого батька діяло таке положення:

    «…3. Установити, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини…» (Постанова КМУ від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану»). Однак, наразі цей пункт із Постанови виключено.

    У такому випадку, я б все таки радила Вам подати заяву про прийняття спадщини у 10 місячний строк із відповідним обгрунтуванням того, що строк для прийняття спадщини відраховується із моменту її відкриття. У даному випадку спадщина відкрилася 30.12.2022 року. У той час діяло положення: «…3. Установити, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини…» (Постанова КМУ від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану»). У такому випадку, перебіг строку для прийняття спадщини варто обраховувати із урахуванням положення, яке діяло на той час. А тому, строк для прийняття спадщини Вами як спадкоємцем не пропущено.

    Однак, гарантувати, що нотаріус прийме позитивне рішення щодо цього Вам не можу, оскільки практика щодо цього різниться. Але, у будь-якому випадку, спочатку потрібно отримати будь-яке рішення від нотаріуса. Якщо нотаріус врахує таке обгрунтування щодо строку, тоді все добре. Якщо ні, необхідно буде звертатися до суду у порядку ч. 3 ст. 1272 ЦК України (ЦЕ У ВИПАДКУ, ЯКЩО ВИ ОДИН СПАДКОЄМЕЦЬ) - За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. У цьому випадку, якраз і знадобиться Постанова нотаріуса про відмову у прийнятті заяви спадкоємця.

    А ЯКЩО ДЕКІЛЬКА СПАДКОЄМЦІВ, то можливо Вам підійде положення ч. 2 ст. 1272 ЦК України - За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    Бажаю успіхів! Потрібна детальна консультація або допомога у складанні документів, натискайте «Звернутися».

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Наталя!

    На жаль, Ви пропустили строк вступу у спадщину. Отже наразі Вам потрібно спочатку звернутися до натаріуса та отримати від нього постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, а вже потім звертатися з позовною заявою до суду про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України