Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 15 сентября 2023, вопрос №92630 240₴

Оплата податків зі стоків

Доброго дня! Я розміщую фото і відео на стоках і з їхніх покупок отримую дохід.
1. Чи можна оплачувати податки зі стоків один раз на рік і не реєструвати ФОП? Якщо так, то яка максимальна сума заробітку допускається?
2. Гроші зі стоків приходять на картку Payoneer. Чи можна користуватися фізичною пластиковою карткою або потрібно всі гроші переводити на українську картку?

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анастасія!

    Якщо Ви будете платити податок з доходів від стоків як фізична особа, то обійдеться Вам за податковий період - 1 рік - 18 відсотків податку на всі доходи та 1.5 відсотка військового збору. Тут обмежень немає.

    Якщо ж, наприклад, Ви будет те саме робити як ФОП 3 групи на єдиному податку - 5 відсотків від усіх доходів. Обмеження - 7,8 мільонів грн на рік. Проте можна мати кілька ФОПів.

    Порівняти нескладно.

    Щоправда у статусі ФОП Вам прийдеться отримувати заробіток на валютний рахунок ФОП.

    Вирішувати Вам.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 7 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Добрий день!

    1. Чи можна оплачувати податки зі стоків один раз на рік і не реєструвати ФОП? Якщо так, то яка максимальна сума заробітку допускається?

    Якщо працювати без реєстрації ФОП, то обмежень по заробітку немає, загальний розмір податку становитиме 19,5 % від прибутку.

    2. Гроші зі стоків приходять на картку Payoneer. Чи можна користуватися фізичною пластиковою карткою або потрібно всі гроші переводити на українську картку?

    Можете користуватись фізичною карткою. У разі надходження коштів від 400 тисяч грн за 1 місяць на українську карту у банку можуть виникнути питання щодо законності походження коштів.

    З повагою,

    Ваш юрист

    Євгеній Промський

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрый день!

    Что касается налогообложения

    Если физическое лицо получает доход в виде электронных денег (WebMoney, UkrMoney, RBK Money, MoneXy, "Яндекс.Деньги" и т.д.), объект обложения НДФЛ у физического лица возникает в день зачисления средств на электронный кошелек.Если доход не подлежит налогообложению во время его начисления или выплаты, но не является освобожденным от налогообложения, физическое лицо обязано самостоятельно включить сумму такого дохода в общий годовой налогооблагаемый доход и подать годовую налоговую декларацию об имущественном состоянии и доходах. Оплатить

    НДФЛ – 18%

    ВЗ -1,5%

    Но при использовании электронных денег, незарегистрированных в Украине платежных систем (к которым относятся указанные выше WebMoney и "Яндекс.Деньги"), возникают не только налоги, но и штрафы.

    Вам необходимо подписать договор о оказании услуг подписать сторонами , также составить акт приема - передачи выполненных услуг подписать сторонами , далее в Украине сделать нотариальный перевод на украинский язык и подать договор и акт с переводом в налоговую по месту регистрации для расчета суммы налогов согласно акту и вышеуказанных ставок. после оплаты согласно квитанции эта информация о доходах вносится Вами в декларацию "про майновий стан та доходи фіз особи ", подается она каждый год за который был получен доход. в договоре указать счет и название банка, назначение платежа " вознаграждение/гонорар за предоставление услуг"

    эта процедура относится ко всем доходам, как через электронные системы переводов , так и прямых переводов на карту/счет в Вашем банке.

    АКТ приймання-передачі наданих послуг № ___

    м. Київ«___» ___ 2011 р.

    Сторони договору про надання послуг № ___від «___» ___ 2011 р. (надалі – «Договір») Товариство з Обмеженою Відповідальністю «111» (надалі – «Виконавець») з однієї сторони, та ___ (надалі – «Замовник») з іншої сторони (надалі разом – «Сторони»), склали цей акт приймання-передачі послуг (надалі – «Акт») про наступне:

    1.1. Виконавець передав, а представник Замовника ___ прийняв наступні послуги:

    Вид послуги

    Дата

    Загальна сума,

    грн. без ПДВ

    Інформаційно-консультаційні послуги

    ПДВ, грн:

    0,00 грн.

    Загальна сума без ПДВ, грн:

    1.2. Загальна вартість Послуг складає ___.

    1.3. Підписанням цього Акту Сторони підтверджують факт належного надання послуг Виконавцем відповідно до положень Договору та його Додатків.

    1.4. Замовник не має претензій до Виконавця стосовно наданих послуг, вказаних у п. 1.1. цього Акту.

    1.5. Цей Акт є невід'ємною частиною Договору, складено українською мовою в двох примірниках, що мають однакову юридичну силу, по одному для кожної із Сторін.

    За Замовника:

    Посада ___

    П.І.П. ___

    М.П.

    За Виконавця:

    Фызична особа

    ПІБ

    М.П.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Добрго дня!

    1. Чи можна оплачувати податки зі стоків один раз на рік і не реєструвати ФОП? Якщо так, то яка максимальна сума заробітку допускається?

    Так, можна. Якщо не плануєте оформляти ФОП , Вам необхідно подавати річну податкову декларацію та сплачувати раз на рік податок на доходи фізичних осіб (18 %) та військовий збір (1,5 %). Максимальна сума доходу не передбачена законодавством.

    Згідно статті 164 Податкового кодексу до загального річного оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи від продажу об'єктів майнових і немайнових прав, зокрема інтелектуальної (промислової) власності, та прирівняні до них права, доходи у вигляді сум авторської винагороди, іншої плати за надання права на користування або розпорядження іншим особам нематеріальним активом (творами науки, мистецтва, літератури або іншими нематеріальними активами), об'єкти права інтелектуальної промислової власності та прирівняні до них права (далі - роялті), у тому числі отримані спадкоємцями власника такого нематеріального активу.

    Якщо Ви бажаєте працювати як ФОП, тоді Ви повинні сплачувати такі податки:

    ФОП ІІ групи - ЄСВ становитиме 1474,0грн. на місяць (22% розміру мінімальної заробітної плати), єдиний податок - 1340,0 грн. на місяць (20% мінімальної заробітної плати станом на 01 січня 2023 року);

    ФОП ІІІ групи - ЄСВ становитиме 1474,0грн. на місяць (22% розміру мінімальної заробітної плати), а єдиний податок – відсоткова ставка 5% доходу.

    2. Гроші зі стоків приходять на картку Payoneer. Чи можна користуватися фізичною пластиковою карткою або потрібно всі гроші переводити на українську картку?

    Можна. Тим більше поки що у державних органів немає доступу до міжнародних платіжних систем.

    Якщо ж будете всі кошти переводити на банківську картку, то до Вас можуть виникнути питання щодо законності надходження коштів та Вам можуть заблокувати рахунок для перевірки, зокрема державні органи регулювання звертають увагу на такі нетипові випадки:

    • на картку надходять схожі за розміром суми, які є регулярними. Наприклад, щодня вам надходить по 500, 700 грн або по 10-15 разів одна й та сама сума (можуть виникнути підозри, що людина займається незаконною підприємницькою діяльністю).
    • велика кількість переказів на картку та з неї – понад 30 транзакцій на день.
    • багато контрагентів (людей, які надсилають кошти), наприклад, коли щодня надходить по 100 грн від різних користувачів.
    • операції з сумами понад 400 тис. грн. Банк має право заблокувати гроші до з’ясування їх походження.

    Тому, якщо Ви бажаєте використовувати українську картку, то Вам потрібно здійснювати перекази з карти Payoneer так, щоб не попасти під фінмоніторинг.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України