Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 16 сентября 2023, вопрос №92717 550₴

Чи можу отримати відстрочку, якщо батько інвалід ІІ групи

Добрий день. Чи можу отримати відстрочку, якщо батько інвалід ІІ групи, мати померла, братів та сестер в мене немає.

Ответы юристов (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Андрію!

    Добрий день. Чи можу отримати відстрочку, якщо батько інвалід ІІ групи, мати померла, братів та сестер в мене немає.

    Звичайно, що маєте право на відстрочку від мобілізації, як єдина особа, яка зобов'язана згідно із Законом утримувати особу з інвалідністю.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    За описаних Вами умов Ви є єдиною особою і відповідно цілком виконуєте умову для отримання відстрочку, що передбачена абзацом 11 ч. 1 ст. 23, яку я виділив жирним вище.

    Тому маєте 100 % право на відстрочку. Для цього лише потрібно подати до ТЦК заяву про надання відстрочки та документи, що підтверджують родинні стосунки та інвалідність. Також додайте свідоцтво про смерть матері.

    ! До речі, йти до ТЦК раджу лише у випадку отримання повістки. Якщо таку повістку Ви вже отримали, тоді готуйте документи. Копії документів мають бути нотаріальними.

    Успіхів. З повагою до Вас...

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Відповідно до ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", звільняються від мобілізації які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Згідно останніх змін в Закону дещо утрудненим стало питання щодо доказу відсутності інших осіб, які зобов'язані утримувати інвалідів, але є комплекс документів, які можуть в цьому допомогти.

    Це довідки про склад сім'ї інваліда, акт обстеження житлово-комунальних умов тощо

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Андрію!

    За таких підстав, як Ви навели у своєму питанні, маєте стовідсоткове право на відстрочку.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    Отже, так як, Ваш батько не має інших працездатних осіб, які відповідно до чинного законодавства повинні його утримувати, то ви маєте безумовне право на відстрочку.

    Для того Ви повинні написати до ТЦК та Сп заяву про надання Вам відстрочки відповідно до абзацу 11 статті 23 ЗУ "Про мобілізаціуну підготовку" та мобілізацію. До неї потрібно буде прикласти нотаріально завірені копії наступних документів: паспорти Ваш та батька, РНоКПП Ваш та батька, Ваш військово-обліковий документ, Ваше свідоцтво про народження, свідоцтво про смерть Вашої матері, документ, який підтверджує інвалідність Вашого батька.

    Наразі ТЦК вимагають ще довідку з РАЦСу про відсутність інших повнолітніх дітей. Отже, раджу написати Вашому батьку заяву до РАЦСу з проханням надати інформацію з реєстру актів цивільного стану громадян про відсутність відомостей щодо наявності у нього інших дітей окрім Вас.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Сердюк  Владислава  Андріївна
    Сердюк Владислава Андріївна 7 месяцев назад

    Юрист, г. Харьков, 2 года опыта

    Доброго дня, Андрію!

    Ви маєте право на відстрочку від мобілізації відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Так, відповідо до положень цієї статті право на відстрочку мають особи: які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Проте, ТЦК у Вас можуть вимагати підтвердження (довідку з РАЦСу) того, що Ви є єдиною особою, яка зобов'язана утримувати батька, і що інших дійтей або дружини немає. ПРОТЕ таких довідок РАЦСи не видають!

    Тому можу Вам порадити наступний алгоритм дій:

    1) Вашому батьку від свого імені необхідно оформити нотаріально посвідчену заяву, в якій батько зазначає, що інших дітей він не має, а дружина померла і Ви - єдиний син, який зобов'язаний його утримувати.

    2) Ваш батько повинен звернутися із заявою до РАЦСу про надання відомостей про відсутність відомостей в Реєстрі актів цивільного стану про народження інших дітей (окрім Вас). (така заява буде розглядатись протягом 1 місяця приблизно)

    На все добре!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України