Задайте вопрос юристу

839 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 19 сентября 2023, вопрос №92920

Аліменти та відмова від них

Доброго дня. Розлучились з дружиною 5 років тому. У виконавчому листі вказано 1/4 доходу на дитину. Через рік після розлучення дружина забрала виконавчий лист і відмовилась від аліментів через затримки перерахунку виконавчою. Домовились що я просто буду скидати їй на карту з призначенням "аліменти". Весь цей час платив по 5 тис. але на роботі в мене офіційна з/п була 6 тис. Зараз я маю можливість піти на іншу роботу з офіційною з/п 60 тис. Якщо через пару років дружина вирішить поновити аліменти, то у мене буде борг?? Адже у мене будуть квитанції лише про 5 тис, а по ідеї 1/4 від 60 це 15. ( всі цифри образні, щоб зрозуміти суть)

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Боргу не буде, бо Ви сплачувати регулярно алміенти і в якості доказу можете надати виписку з банківського рахунку..

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Грунт Юлія Володимирівна
    Грунт Юлія Володимирівна 8 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 13 лет опыта

    Відповідно до ст. 180 Сімейного кодексу України (далі - СК) батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

    При цьому з аналізу СК вбачається, що регулювання сімейних відносин, в тому числі щодо утримання батьками своїх дітей, в першу чергу, вирішується ними за домовленістю, в тому числі шляхом укладення нотаріально посвідченого договору, в якому визначаються строки сплати таких аліментів та їх розмір.

    У разі недосягнення згоди між батьками щодо аліментів, спір підлягає вирішенню в судовому порядку.

    При визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; 3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

    Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

    Як вбачається з тексту вашого питання, вами спір було вирішено саме шляхом звернення до суду, яким ухвалено рішення про стягнення з вас аліментів ¼ заробітку (доходу).

    При цьому рішення суду може бути виконане як добровільно, так і в примусовому порядку, шляхом звернення до органів виконавчої служби.

    Як вбачається з тексту вашого звернення, обов’язок щодо утримання вашої дитини вами виконується, а отже, й виконується рішення суду.

    При цьому заборгованість виникає у разі невиконання або неналежного виконання свого зобов’язання.

    Разом з тим, звертаю вашу увагу на те, що відповідно до ст. 192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

    Отже, не виключено, ваша дружина згодом може звернутися до суду з позовом про збільшення розміру аліментів.

    Тут потрібно розуміти, що, за загальним правилом, така можливість у неї буде до досягнення вашою дитиною 18 років.

    Сподіваюся, що змогла вам допомогти та відповісти на ваше питання.

    З повагою, юрист Юлія Грунт.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України