Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 21 сентября 2023, вопрос №93154 240₴

Виписати з квартири

Вітаю. Така ситуація. Купую квартиру, жінка
-продавець має виписати з неї чоловіка(не співвласника, бо квартира була поділена на двох, жінка має право власності на половину квартири і дарчу на іншу половину), але не знає чи випишуть бо йому 52 , він військовозобов'язаний і знаходиться в Португалії. Ріелтор каже що це не проблема, оскільки після підписання договору купівлі-продажу, я як той хто придбав дану квартиру зможу виписати його без проблем. Чи так це? Чи можливо є якісь підводні камені? Дякую за відповідь)

Ответы юристов (14)

    Корнійчук Євген Іванович
    41.7%

    Доброго дня, жодних проблем не бачу. Так дійсно у разі отримання договору куплі продажу, власник може звернутися до ЦНАП і виписати будь кого о крім співвласника.

    Також у даномувипадку, власнику теж ні чого не заважає це зробити перед укладанням договору.

    • Дмитро Клиент 7 месяцев назад

      Тобто чи особо військовозобов'язана ролі ніякої не відіграє, і те що вона не в Україні також?

      • Корнійчук Євген Іванович

        Так це ролі не грає.

      • Корнійчук Євген Іванович

        Що він військовозабов'язаний, він не може самостійно знятися з місця реєстрації через додаток дія. Тому це повинен зробити власник нерухомості. Це може бути, як і новий, так і старий власник.

        • Дмитро Клиент 7 месяцев назад
          1. А чи не може він там умовно через якийсь час, колись приїхати і сказати що його виселили а він не знав цього. І намагатися якось оскаржити ці дії?
          • Корнійчук Євген Іванович

            Ні це не можливо. Власник на свій розсуд користується своїм майном. Чоловік ні яким чином не зможе назад прописатися без вашого дозволу.

    Корнійчук Євген Іванович

    Це передбачено у п. 61 Порядку зняття з реєстрації місця проживання (перебування), ухваленим Кабміном 7 лютого 2022 року.

    Щоб виписати людину, власник житла повинен подати до відповідного органу реєстрації письмову заяву «щодо повнолітньої особи, місце проживання (знаходження) якої зареєстроване у цьому житлі», - зазначають у Безоплатній правовій допомозі.

    До заяви треба додати слід додати:

    • документ, що засвідчує особу;
    • документ, що підтверджує право власності на житло, в якому задекларовано або зареєстровано місце проживання особи, що знімається.
    За послугу щодо зняття з задекларованого/зареєстрованого місця проживання заявник сплачує адміністративний збір у розмірі 1,5 відсотка прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року (у 2023 році адміністративний збір складає 40,26 грн).

    У разі зняття із зареєстрованого місця проживання (перебування) за заявою власника житла більше однієї особи до органу реєстрації подаються заява та документ або відомості, що підтверджують сплату адміністративного збору, окремо щодо кожної особи.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Після оформлення права власності Ви як власник ідете до ЦНАПу і знімаєте осіб з реєстраціі у вашій квартирі.

    Беріть з собою паспорт і договір нотаріальний про придбання і все вийде.

    Право власності є непорушним ст. 321 ЦК України.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно п.2 ч.1 ст. 18. ЗУ «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні»

    Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється

    • за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності.

    Отже, жінка-продавець може звернутися до ЦНАП та зняти з місця реєстрації свого чоловіка. Для цього їй потрібно подати Заяву , паспорт та документи, що підтверджують право власності на квартиру.

    Ті ж самі дії можете зробити і Ви після того, як купите квартиру.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитре!

    Власник квартири має повне право виписати іншу людину, яка проживає в його квартирі, без згоди останньої.

    Отже є два варіанти: або власниця квартири сама випише людину, звернувшись для цього до ЦНАПу з відповідною заявою, або Ви, як новий власник зможете зробити тіж самі дії.

    Не бачу у Вашому випадку жодних причин для хвилювання.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    20.8%

    Вітаю Вас, пане Дмитре!

    Відповідно до пункту 50 Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 року № 265, Зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється на підставі:

    1) заяви про зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування), поданої особою або її законним представником (представником) за формою згідно з додатком 5;

    2) рішення суду, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житло або права користування житлом, про виселення, про зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) особи, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою (у такому випадку адміністративний збір не сплачується);

    3) свідоцтва про смерть або відомостей про державну реєстрацію смерті з Державного реєстру актів цивільного стану. У таких випадках датою зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання особи є дата видачі свідоцтва про смерть або дата здійснення актового запису про смерть особи;

    4) повідомлення територіального органу або підрозділу ДМС із зазначенням відповідних реквізитів паспортного документа померлої особи або документа про смерть, виданого компетентним органом іноземної держави, легалізованого в установленому порядку;

    5) заяви власника житла про зняття особи із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) за формою згідно з додатком 6.

    Пункт 61 Порядку передбачає, що У разі звернення до органу реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг) разом із заявою власника житла про зняття особи (осіб) із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) власник житла подає:

    1) документ, що посвідчує особу (у разі особистого звернення);

    2) документ, що підтверджує право власності на житло, в якому задекларовано/зареєстровано місце проживання (перебування) особи (осіб), що знімається.

    У разі зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) за заявою власника житла більше однієї особи до органу реєстрації подаються заява та документ або відомості, що підтверджують сплату адміністративного збору, окремо щодо кожної особи.

    Документ на підставі якого здійснюється в ЦНАПі зняття з реєстрації - ЗАЯВА власника житла про зняття особи із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування), що є додатком № 6 до Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування).

    ОТЖЕ, власник житла за новим законодавством має усі повноваження щодо зняття з реєстрації місця проживання без необхідності звернення до суду.

    З повагою!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Дмитро!

    Ріелтор каже що це не проблема, оскільки після підписання договору купівлі-продажу, я як той хто придбав дану квартиру зможу виписати його без проблем. Чи так це? Чи можливо є якісь підводні камені? Дякую за відповідь)

    Це дійсно так, і жодні підводні камені тут відсутні. Це може зробити ще теперішня власниця, просто відвідавши ЦНАП та подавши відповідну заяву. Або після оформлення договору та переоформлення квартири на себе зможете зробити Ви.

    Навіть якщо розглянути варіант, що ЦНАП відмовить у знятті його з реєстрації, Ви матимете можливість зробити це через суд.

    Тому приводів для хвилювань немає від слова зовсім.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Гриньков Євгеній Віталійович
    16.7%
    Гриньков Євгеній Віталійович 7 месяцев назад

    Адвокат, г. Могилев-Подольский, 8 лет опыта

    Доброго дня! Дійсно, відповідно до п.п. 5 п. 50 Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 року № 265, у вас є можливість у зверненні до ЦНАПу із заявою про зняття з реєстрації чоловіка.

    Разом з тим, п. 57 Порядку визначено, що разом із заявою про зняття з реєстрації необхідно подати паспорт свій, документ на право власності на житло і військово-обліковий документ чоловіка, якого ви хочете зняти.

    Тому можу сказати, що з ймовірністю в 99% в ЦНАП вам усно відмовляти. В разі, якщо подасте письмову заяву, зареєструєте, і будете вимагати письмову відмову, Вам нададуть письмову відмову.

    Тому, якщо під "підводним каменем" Ви мали на увазі, що вам доведеться звертатись до суду, то так, дійсно. Доведеться.

    Можете переговорити з власницею, щоб вона цим питанням зайнялась і після виписки придбати житло.

    Або ж купуйте житло. Я в свою чергу можу надати вам юридичні послуги щодо судового супроводу справи.

    Крикун Сергій  Павлович
    20.8%
    Крикун Сергій Павлович 7 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПОРЯДОК декларування та реєстрації місця проживання (перебування)" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/265-2022-%D0%B...):

    "57. У разі звернення до органу реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг) разом із заявою про зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) особа подає:

    1) паспортний документ (у разі особистого звернення);

    2) свідоцтво про народження (у разі зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання дітей віком до 14 років);

    3) документ або відомості, що підтверджують сплату адміністративного збору;

    4) військово-обліковий документ (для громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку);

    5) рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання, прийняте відповідним територіальним органом ДМС, або рішення про оформлення документів для залишення на постійне проживання за кордоном, прийняте відповідною закордонною дипломатичною установою України, у разі зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання особи у зв’язку з оформленням їй документів для виїзду за кордон на постійне проживання/залишення на постійне проживання за кордоном...

    61. У разі звернення до органу реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг) разом із заявою власника житла про зняття особи (осіб) із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) власник житла подає:

    1) документ, що посвідчує особу (у разі особистого звернення);

    2) документ, що підтверджує право власності на житло, в якому задекларовано/зареєстровано місце проживання (перебування) особи (осіб), що знімається...".

    ---

    Доброго дня, пане Дмитре! Пункт 57 Порядку, яким передбачено поданння військово-облікового документа, стосується особи, яка сама знімається з реєстрпації місця проживання. В той же час, пункт 61 стосується випадків знятття особи з реєстрацієї за заявою власника житла, при цьому обов'язку подання власником військового-облікового документа особи, яку він знімає з реєстрації, не передбачено. Тому зняти з реєстрації чоловіка може як продавчиня (як власниця кваритри), так покупець (Ви) після офомлення права власності на квартиру.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України