Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 23 сентября 2023, вопрос №93251 250₴

Відзив на позов про стягнення заборгованості

Добрий день.

Є позика між фіз особами.

Я -- відповідач.

Було винесене заочне рішення, його скасували й повернули в підготовче провадження. В найближчі дні потрібно написати відзив на позов.

Є заперечення та зауваження до підходу й математики нарахування пені та відсотків. Також неправдиво вказано, коли частково повертались кошти та в яких сумах.

Всі матеріали справи надам.

Буду чекати пропозиції на співпрацю, дякую.

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    22%

    Доброго дня, Владиславе!

    У разі потреби без проблем Вам його підготую.

    Давати ж якісь конкретні рекомендації з приводу Вашого відзиву без знання суті справи та без ознайомлення із самім позовов було б з мого боку, як мінімум, легковажно.

    Загально і коротко Ви повинні знати про відзив на позов у цивільній справі от що:

    Відповідно до вимог ст. 178 ЦПК України у відзиві відповідач викладає заперечення проти позову.

    Відзив підписується відповідачем або його представником.

    Відзив повинен містити:

    1) найменування (ім’я) позивача і номер справи;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові для фізичних осіб) відповідача, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв’язку, офіційну електронну адресу та адресу електронної пошти, за наявності;

    3) у разі повного або часткового визнання позовних вимог - вимоги, які визнаються відповідачем;

    4) обставини, які визнаються відповідачем, а також правову оцінку обставин, надану позивачем, з якою відповідач погоджується;

    5) заперечення (за наявності) щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову, з якими відповідач не погоджується, із посиланням на відповідні докази та норми права;

    6) перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву, та зазначення документів і доказів, які не можуть бути подані разом із відзивом, із зазначенням причин їх неподання;

    7) заперечення (за наявності) щодо заявленого позивачем розміру судових витрат, які позивач поніс та очікує понести до закінчення розгляду справи по суті;

    8) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які відповідач поніс і які очікує понести в зв’язку із розглядом справи.

    Нормами вказаної статті також передбачено обов’язок відповідача одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду надіслати (надати) іншим учасникам справи копію відзиву та доданих до нього документів.

    До відзиву додаються:

    1) докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем;

    2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

    Крім того, до відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача.

    Відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п’ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

    У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    22%

    Вітаю Вас, Владислав!

    Відзив має важливе значення в сучасному судовому процесі, який був значно формалізований з 2018 року, але голий відзив без відповідної доказової бази - нажаль часто нічого не дасть. Звісно якщо у позивача теж немає проблем з доказами і його аргументи в позовній заяві розбиваються посиланнями на норми законодавства та відповідну практику Верховного Суду щодо застосування законодавства у відповідних правовідносинах.

    Щоб справа вирішилась максимально на Вашу користь - подумайте якими доказами Ви можете довести свою правоту, а отже і спростувати неправдиві посилання позивача на дати виплат сум. Ви також маєте право зробити і подати суду свій розрахунок по боргу...

    І врашті-решт визначіться, чи взмозі Ви повернути безспірну частину сумми боргу по суду... Якщо ні, то крім подання відзивів і зменшення сумми боргу вже слід думати як вийти з ситуації перспективи взаємовідносин з виконавчою службою - швидко позбутися майна на яке можна накласти арешт, зняти готівку з рахунків, які будуть заблоковані... Підготуватись до процедури банкрутства фізичної особи.

    Банкрутство фізичних осіб (не підприємців) стало можливим з 21 жовтня 2019 року. Саме з цієї дати вступив у дію Кодекс України з процедур банкрутства (інколи називають закон про банкрутство фізичних осіб від 18.10.2018 № 2597, скорочено – Кодекс про банкрутство, або КБ). Книга четверта КБ якраз присвячена питанню фізосіб, у т.ч. й фізосіб-підприємців (ч. 1 ст. 113 КБ).

    Є й інші поки що робочі варіанти піти від тягаря сплати боргу, але публічно дарувати їх колегам, які потім капіталізують цю схему в "промислових масштабах", а то й "конвеєрним застосуванням" спричинять заходи держави до закриття дірок у системі роботи виконавчої служби - не буду.

    Гарного Вам дня!

    Гончаренко Константин
    22%
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Відзив – простішими словами, це те саме заперечення на позовну заяву, що було і раніше, проте даний документ слід подати до початку підготовчого провадження. Також даний письмовий документ, подається відповідачем особисто чи його представником за довіреністю.

    Відзив повинен містити:

    1. Найменування суду до якого подається документ.

    2. Повне найменування відповідача, позивача, а також обов’язково номер справи.

    3. Якщо відповідач, підтримує частково вимоги чи обставини, в такому разі слід зазначити, які саме вимоги чи обставини визнаються.

    4. Заперечення, щодо вказаних вимог, які зазначені у позовній заяві позивача, підтверджені відповідними доказами.

    5. Додаткові матеріалами, що подаються разом з відзивом, які відіграють важливу роль для розгляду справи по суті чи найменування доказів, які по тим чи іншим причинах не можуть бути подані, з обов’язковим викладом обставин, по яких причинах не подано відповідний доказ.

    6. Попередній (орієнтовний) розрахунок судових витрат, які відповідач поніс чи очікує понести при розгляді справи.

    7. Відзив з додатками, що подається до суду, одночасно подається в тій самій формі та з тими самими додатками усім сторонам судового процесу.

    Документи, що є невід’ємною частиною відзиву:

    1. Докази, що підтверджують факт того, що документи було надіслано учасникам справи.

    2. Документи, які вказують обставини, на чому ґрунтується заперечення, якщо такі докази не подані позивачем.

    Строк подання відзиву:

    Відзив, подається відповідачем чи його представником за довіреністю у строк, який встановлюється судом і вказаний у ухвалі про відкриття провадження. Даний строк, не може бути менший п’ятнадцяти днів з дня вручення ухвали відповідачу про відкриття провадження. Судом надається такий строк, який дасть змогу відповідачу як слід підготувати відзив із всіма необхідними доказами, а також іншим учасникам судового процесу дати відповідь на відзив – не пізніше першого підготовчого засідання.

    Що стосується доказів, які подаються з відзивом:

    Тут слід керуватися тими самими вимогами, що наведені у Главі 5 ЦПК України, адже саме на підставі доказів, суд може дійти правильно, законного висновку у вирішенні справи. Щодо детального розгляду теми доказів та їх подання, ви можете ознайомитись на нашому сайті.

    Враховуючи зміни, які відбулися 15.12.2017 року у ЦПК України, слід дійти висновку, що відзив та його подання, є досить актуальна та важлива тема. При написанні цього документа, слід враховувати всі вимоги, адже при найменшій помилці, ваш відзив можуть не прийняти до розгляду. В результаті чого, справу можуть розглядати за матеріалами справи, які наявні для суду, і таким чином, ваші пояснення чи заперечення щодо питання яке розглядається, не будуть враховані.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    22%

    Доброго вечора, Владислав.

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    Цивільний процесуальний коде... | від 18.03.2004 № 1618-IV (rada.gov.ua)

    Стаття 178. Відзив

    1. У відзиві відповідач викладає заперечення проти позову.

    2. Відзив підписується відповідачем або його представником.

    3. Відзив повинен містити:

    1) найменування (ім’я) позивача і номер справи;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові для фізичних осіб) відповідача, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв’язку, офіційну електронну адресу та адресу електронної пошти, за наявності;

    3) у разі повного або часткового визнання позовних вимог - вимоги, які визнаються відповідачем;

    4) обставини, які визнаються відповідачем, а також правову оцінку обставин, надану позивачем, з якою відповідач погоджується;

    5) заперечення (за наявності) щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову, з якими відповідач не погоджується, із посиланням на відповідні докази та норми права;

    6) перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву, та зазначення документів і доказів, які не можуть бути подані разом із відзивом, із зазначенням причин їх неподання;

    7) заперечення (за наявності) щодо заявленого позивачем розміру судових витрат, які позивач поніс та очікує понести до закінчення розгляду справи по суті;

    8) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які відповідач поніс і які очікує понести в зв’язку із розглядом справи.

    4. Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

    5. До відзиву додаються:

    1) докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем;

    2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

    6. До відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача.

    7. Відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п’ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

    8. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

    Токмач Галина Николаевна
    12%

    Вітаю!

    Відповідно до частини першої статті 178 ЦПК України після одержання копій ухвали про відкриття провадження у справі і позовної заяви відповідач має право подати суду письмовий відзив на позов, в якому викласти свою позицію щодо заперечення проти позовних вимог із зазначенням доказів, що підтверджують його незгоду з позовними вимогами. Відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

    У випадках, коли відповідач не отримує вчасно ухвалу про відкриття провадження по різним причинам, або, отримавши її та не маючи правових знань - не має змоги написати відзив і починаючи пошук правової допомоги втрачає час на написання відзиву, що встановлений судом, можна спробувати поновити пропущений строк шляхом подання клопотання із проханням продовжити встановлений судом строк для подання відзиву та із зазначенням причин неможливості його подання у встановлені строки.

    У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

    Відзив повинен містити:

    1) найменування (ім’я) позивача і номер справи;2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові для фізичних осіб) відповідача, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв’язку, офіційну електронну адресу та адресу електронної пошти, за наявності;3) у разі повного або часткового визнання позовних вимог - вимоги, які визнаються відповідачем;4) обставини, які визнаються відповідачем, а також правову оцінку обставин, надану позивачем, з якою відповідач погоджується;5) заперечення (за наявності) щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову, з якими відповідач не погоджується, із посиланням на відповідні докази та норми права;6) перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву, та зазначення документів і доказів, які не можуть бути подані разом із відзивом, із зазначенням причин їх неподання;7) заперечення (за наявності) щодо заявленого позивачем розміру судових витрат, які позивач поніс та очікує понести до закінчення розгляду справи по суті;8) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які відповідач поніс і які очікує понести в зв’язку із розглядом справи.

    До відзиву додаються:

    • докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем;
    • документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи;

    Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

    Успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України