Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Международное частное право, 28 сентября 2023, вопрос №93747 550₴

Стати на консульський облік з подвійним громадянством

Доброго дня,
Скажіть будь ласка, чи можливо стати на консульський облік у США з американським паспортом? Так, я знаю що Україна не визнає подвійного громадянства. Але на практиці, як і тисячі моїх співвітчизників, я маю два паспорти. 15 років я прожив у Сполучених Штатах, а декілька років до повномасштабного вторгнення жив в Україні і США приблизно 50/50. Саме на час вторгнення я був не в Україні, і ось вже півтори роки як не повертвся, бо знаю що це може стати моїм останнім перетинанням кордону на невизначений час. Виїзд на ПМЖ у США ніколи не оформляв, так само як і не реєстрував своє американське громадянство ні в яких українських установах, і на консульський облік не ставав.
Але зараз, наскільки я розумію, саме консульський облік і оформлення ПМЖ може дозволити мені вільний в’їзд і виїзд з України як «особі чоловічої статі віком від 18 до 60 років, яка постійно проживає за кордоном». Читав відповіді юристів на схоже питання тут (№ 90857), але там питала людина з грін-картою. Чи все працює так само для людини з двома паспортами?

Ответы юристов (7)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Так, Все діє так само.

    Державній міграційній службі та іншим органам - не відомо про Ваше громадянство США.

    Але звертатися до посольства потрібно з дійсним українським закордонним паспортом.

    Ви зможете виїхати з України коли у Вас в закордонному паспорті буде штамп «постійне проживання США" та відмітка "Прийнятий на постійний консульський облік" ( ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України») АБО Ви матимете інші підстави для виїзду з України згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України

    З алгортмом отримання штампу «постійне проживання США" ознайомтесь за посиланнямhttps://usa.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/zalishen...

    З порядком зарахування на постійний консульський ознайомтесь за посиланням https://usa.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/konsulsk...

    АЛЕ, є один дуже неприємний момент.

    Після отримання рішення про залишення на ПМП заявник протягом шести місяців має отримати документ, який підтверджує його зняття з місця реєстрації в Україні:

    • для особи, яка має паспорт громадянина України у формі книжечки - штамп зняття з реєстрації місця проживання;
    • для особи, яка має паспорт громадянина України у формі ID-картки - довідка про зняття з реєстрації місця проживання, виданою відповідним органом реєстрації;
    • для особи, яка обліковувалася як зареєстрована в Україні, але не оформлювала паспорт громадянина України - довідка про зняття з реєстрації місця проживання, видана органом реєстрації;
    • для особи, яка не обліковувалася як зареєстрована в Україні та не оформлювала паспорт громадянина України - довідка органу реєстрації за місцем реєстрації законних представників або одного з них, який є громадянином України, за умови, що інший є іноземцем або особою без громадянства. У разі якщо обидва законні представники є громадянами України, така довідка оформлюється за місцем останньої реєстрації місця проживання на території України кожного з них.

    Для зняття з реєстрації місця проживання та отримання відповідних довідок заявник звертається до органу реєстрації в Україні особисто або через представника за довіреністю, посвідченою в установленому законом порядку.

    У випадку, якщо на момент отримання рішення про залишення на ПМП заявник вже був знятий з місця реєстрації в Україні, необхідно буде отримати довідку, що підтверджує зняття з місця реєстрації після прийняття Посольством рішення про залишення на постійне проживання.

    Тому, якщо Ви не зняті з місця реєстрації в Україні - оформити ПМЖ не вдасться, адже згідно ВИМОГ щодо реєстрації (зняття з реєстрації) місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів Ви повинні будете знятися з військового обліку в ТЦК. А це зробити можливо лише особисто, а у під час дії військового стану керівники ТЦК неохоче це роблять та досить часто діють неправомірно.

    Якщо Ви зняті з місця реєстрації в Україні, то після того як посольство прийме рішення про надання Вам дозволу на залишення на постійне проживання за кордоном - Вам потрібно буде отримати "свіжу" довідку про підтвердження зняття Вас з місця реєстрації в Україні.

    Якщо Ваш внутрішній паспорт громадянина України не дійсний, знятись з місця реєстрації та/або отримати довідку про зняття з місця реєстрації в Україні без особистої присутності не є можливим.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    • Сергій Клиент 7 месяцев назад

      Владислав, дуже дякую за детальну відповідь. Прочитайте будь ласка, чи правильно я зрозумів порядок своїх дій, тут в тексті додаткові уточнюючі питання:

      1) Звернутися до консульства в США. В моєму випадку найближче у Сан-Франциско. Український закордонний паспорт в мене дійсний, тут порядок. Внутрішній також дійсний (книжечка), але залишився в Києві. Чи буде це проблемою? Є якісні фото першої сторінки і сторінки зі штампом реєстрації (зареєстрований у власній квартирі в Києві). Так само з довідкою про ІПН.

      2) Від консульства я отримаю рішення про надання дозволу на залишення особи на постійне проживання за кордоном (я так розумію, це займає до двох місяців)

      3) Їду в Київ. Звертаюсь в свій ТЦК щоб знятись з військового обліку. Так, наразі я стою на обліку в ТЦК за місцем реєстрації, і маю військовий квиток як випускник військової кафедри вищого навчального закладу. Саме тут, як я розумію з ваших слів, і буде саме цікаве, адже «керівники ТЦК неохоче це роблять та досить часто діють неправомірно». Чи можете ви, як адвокат, допомогти мені із зняттям з обліку? На випадок якщо це має значення: мені 47 років, ніяких інших підстав підстав, окрім проживання за кордоном, для зняття з обліку не маю.

      4) Якщо вдасться попередній пункт, то зняття з місця реєстрації має пройти легко. Отримую відповідний штамп у внутрішньому паспорті.

      5) Виїзжаю з України. Тут знов цікаво, адже в моєму закордонному паспорті на цей момент ще не буде штампу «постійне проживання США", а буде лише штамп «Прийнятий на постійний консульський облік» та, окремо, рішення про надання дозволу на залишення особи на постійне проживання за кордоном. Чи випустять мене з цими документами?

      • Дерій Владислав Олегович
        100%

        1) Достатньо копії.

        2) Все вірно

        3) Відповідно до частини 4 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" дозволяти чи забороняти змінювати місце проживання в воєнний час є виключною компетенцією керівника ТЦК.

        При цьому законодавство не визначає які підстави для відмови або для задоволення вимоги про надання дозволу на зміну місця проживання та зняття з обліку, тому це на розсуд керівника ТЦК

        Таким чином, відмовити в зміні місця проживання та знятті з обліку керівник може, але повинен відмову обґрунтувати так як згідно з частиною другою статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Згідно з позицією Верховного суду посадова особаповинна обґрунтувати своє рішення.

        Отже, на час поточної ситуації в країні, Ви можете зіштовхнутися з перевищенням повноважень уповноважених осіб, починаючи з отримання необґрунтованої відмови на Ваше звернення про зняття з військового обліку для виїзду за кордон, закінчуючи призовом на підставі мобілізаційних заходів.

        Якщо у Вас є підстави для відстрочки згідно ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» - у Вас більше шансів для зняття з військового обліку.

        В протилежному випадку представники ТЦК будуть затягувати з рішенням про надання дозволу на зміну місця проживання, не приймати заяву з документами ДО проходження ВЛК, а потім підсовувати повістку на відправку.

        Тому звернувшись до ТЦК в перший раз Ви повинні вимагати зареєструвати заяву про зняття з військового обліку у зв’язку з виїздом на постійне місце проживання за кордон. Для цього необхідно подавати заяву в 2-х екземлярах. На другому екземлярі військомат має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів.

        Скаргу на дії РТЦК Ви можете подати до обласного ТЦК.

        Більш дієвим способом оскаржити відмову ТЦК та зобов’язати його зняти Вас з військового обліку в звернення із позовною заявою до суду.

        Так як виїзд на ПМП не є підставою для відстрочки, а Ви являєтесь військовозобов'язаним та ще й офіцером запасу, дуже велика ймовірність, що Вам відразу вручать повістку на проходження ВЛК та потім у разі визнання Вас придатним до військової служби - мобілізаційне розпорядження.

        Я, як юрист, можу надати Вам юридичний супровід, але майте на увазі - якщо у Вас немає підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” - похід до ТЦК може закінчитися отриманням повістки та відмовою у знятті з місця реєстрації.

        4) Все вірно

        5) Не випустять. Тому я і написав у своїй відповіді, що якщо Ви не зняті з місця реєстрації в Україні - перебуваючи за кордоном Вам не вдасться оформити ПМП в США. Адже якщо Ви особисто будете зніматися з військового обліку в ТЦК - Ви прибуде в Україну, але виїхати не зможете , адже поки у Вас не буде штампу - підстави для виїзду не буде.

        В такому разі процедуру оформлення ПМП потрібно проходити в Україні - шляхом подачі заяви та документів до територіальних органів державної міграційної служби - З процедурою можете ознайомитись за посиланням https://dmsu.gov.ua/poslugi/dokumenti-dlya-vijzdu-... Але стояти на постійному консульському обліку обов'язково. Розгляд заяви здійснюється у срок до трьох місяців з дня її подання, але знову ж таки за цей час існує великий ризики мати неприємні ситуації з ТЦК.

      • Дерій Владислав Олегович

        Щоб мати змогу виїхати з України Вам необхідно мати штамп ПМП США та відмітку про перебуванні на постійному консульському обліку.

        Перебуваючи за кордоном - відмітку про перебування на постійному консульському обліку - Ви не отримаєте без штампу ПМП США. Штамп ПМП США - не отримаєте без зняття з місця реєстрації.

        Тому Вам потрібно:

        1. Прибути до України та при сприятливому збігу оставин через державну міграційну службу отримати штамп ПМП США https://dmsu.gov.ua/poslugi/dokumenti-dlya-vijzdu-...
        2. Отримати відмітку про взяття Вас на постійний консульський облік - шляхом надсилання поштою необхідних документів до посольства США https://usa.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/konsulsk... У випадку надсилання документів поштою мають бути вкладений оригінал дійсного паспортного документа, а також проплачений зворотній конверт для надсилання паспорта та відповідної довідки за результатами зарахування на постійний консульський облік.

        Весь цей час Ви перебуватимете в Україні. Тому існують ризики, які зазначені в попередній відповіді.

        Ще одним варіантом повернення в Україну є в'їзд та виїзд з України по закордонному паспорту США.

        Перетинути кордон за неукраїнським паспортом як іноземець цілком реально, головне - не повідомляти прикордонників про наявність у Вас паспорта громадянина України та за умови, що Ви не оформляли біометричні документи.

        Відстежити наявність другого паспорта митний контроль теоретично зможе лише шляхом подання запиту до Державної міграційної служби щодо отримання відомостей з Державного демографічного реєстру. Проте, вони будть проводити пошук лише за ПІБ. Якщо при виїзді з України Ви не оформляли біометричні документи - ІD картку або біометричний закордонний паспорт (адже в такому разі буде відцифрований образ обличчя та відбитки пальців рук), то імовірність, того що у Вас виявлять громадянство України досить низька.

        Ніяких адміністративних штрафів або кримінальної відповідальності за використання другого паспорту на території України не передбачено.

        Але, у разі виявлення подвійного громадянства, одне з яких – України, то така особа у відносинах із Україною вважається громадянином України. В такому випадку право на виїзд за межі України Ви матимете як громадянин України згідно Правил перетину державного кордону.

        В такому разі підставою для виїзду за кордон є відповідно оформлення постійного проживання в США, що має свої нюанси.

        Офіційно припинити громадянство України можливо лише після проходження відповідної процедури та видання Указу Президента України про втрату такими особами громадянства України (процес займає до 8 місяців).

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Якщо у Вас буде паспорт зі штампом ДМС про ПМЖ в іншій країні, Ви зможете без проблем знятися з військового обліку та виїхати.

    Якщо відмовлять, то таку відмову можна оскаржити.

    Законодавством передбачена можливість оскарження рішення ТЦКСП:

    , скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі також викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99

    Якщо будете в'їзджати в Україні робіть це за паспортом іноземця.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Одразу хочу зазаначити, що стати на консульській облік у США Ви зможете лише за наявності в Вас дійсного закордонного паспорту громадянина України.

    Відповідно до останніх роз'яснень ДПСУ від 02.02.2023 року:

    "Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

    для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України".

    Отже, для безперешкодного виїзду з України Ви повинні мати у Вашому паспорті штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітку (штамп) про взяття на постійний облік у консульстві України в США. Також Ваше перебування на постійному консульському обліку може бути підтверджено довідкою відповідного змісту, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України.

    Щодо взяття на постійний консульський облік:

    "Подати документи для зарахування на Постійний консульський облік можуть лише особи, які у встановленому порядку в органах Державної міграційної служби України або консульських установах України за кордоном отримали дозвіл на виїзд на постійне проживання за кордоном, про що проставлений відповідний штамп у закордонному паспорті".

    Відповідно до цього спочатку Вам треба оформити ПМП. Для того Ви повинні особисто звернутися до Консульства та подати документи з переліком яких можете ознайомитись за наступним посиланням https://usa.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/zalishen...

    Після того, як Ви подасте усі необхідні документи, вони будуть надіслані через Департамент консульської служби МЗС України для розгляду компетентними органами України (Служба безпеки України, та, у разі потреби підтвердження факту оформлення паспорта громадянина України - до Державної міграційної служби).

    Після отримання відповідних погоджень, Посольством приймається відповідне рішення про надання дозволу на залишення особи на постійне проживання за кордоном.

    З моменту прийняття рішення, заявник має протягом шести місяців надати Посольству документ, що підтверджує його зняття з реєстрації в Україні.

    У Вашому випадку підставою для надання послуги зі зняття з реєстрації в Україні є:

    рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання, прийняте відповідним територіальним органом Державної міграцій служби України, або рішення про оформлення документів для залишення на постійне проживання за кордоном, прийняте відповідною закордонною дипломатичною установою України, у разі зняття із зареєстрованого місця проживання особи у зв’язку з оформленням їй документів для виїзду за кордон на постійне проживання/залишення на постійне проживання за кордоном;

    Проте для того, щоб знятися з місця реєстрації Ви повинні будете знятися з військового обліку у військкоматі.

    Для зняття з військового обліку військовозобов'язаному потрібно особисто з'явитися до районного військового комісаріату і подати письмову заяву, в якій зазначається причина зняття з військового обліку та точна адреса нового місця проживання, та у разі потреби подати відповідні документи.

    Зняття та виключення з військового обліку військовозобов’язаних у районних (міських) військових комісаріатах здійснюється за їх особистої присутності. При цьому зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Коли Ви приїдете на Україну, Вам буде потрібно звернутися до ДМСУ із заявою про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання. Після отримання цього дозволу Ви можете йти до ТЦК та зніматися з обліку. Якщо Вас без проблем знімуть з військового обліку, то Ви зможете направити документи для взяття Вас на постійний консульський облік поштою. Коли Вам повернуть Ваш паспорт з відповідною відміткою, будете мати право на перетин кордону.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас, пане Сергій! Для вільного в"їзду, а головне виїзду з Украни - необхідно мати не тільки консульський облік, а й відмітку у паспорті громадянина України про виїзд за межі України на ПМП (постійне місце проживання). Цьому передує подання документів до Державної міграційної служби - отримання дозволу на еміграцію від ДМС - зняття з зареєстрованого місця проживання та з військового обліку.

    Якщо у Вас всього цього не було - то консульський облік Вам не допоможе. Вірніше Вам постійний консульський облік (ПКО) ніхто не зробе, адже ПКО - це реєстрація інформації про місце проживання за межами України громадянина України, які постійно проживають за кордоном (оформили в установленому законодавством порядку документи для виїзду за кордон на постійне проживання або документи для залишення на постійне проживання за кордоном).

    Якщо у Вас в паспорті громадянина України відсутній штамп про виїзд на ПМП, то Ваш варіант - спробувати оформити документи для залишення на постійне проживання за кордоном. Такі документи оформлюються в консульстві без необхідності повернення в Україну.

    https://san-francisco.mfa.gov.ua/consular_services...

    На підставі запису на прийом до Генерального консульства України в Сан-Франциско громадянин України подає особисто наступні документи:

    1. Дійсний паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт)

    2. Заповнена та підписана Заява та Заява-ознайомлення

    3. Одна кольорова фотокартка (друкована фотокартка розміром 3.5 х 4.5 см з чітким зображенням обличчя на білому фоні, обличчя має займати 80% фото)

    4. Копія паспорта громадянина України (внутрішній паспорт)

    5. Копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (за наявності)

    6. Документ, що підтверджує постійне проживання в США (посвідка на постійне проживання - "green card")

    7. Документ, що підтверджує адресу проживання в США (ID, driver's license, інше);

    8. Квитанція про сплату консульського збору у розмірі 200 дол. США.

    Якщо у Вас уже громадянство США, то в Консульстві Вам скоріш за все - так само відмовлять...

    Тому варіанти:

    • або намагатися в Україні оформити через Міграційну службу... Але враховуйте, що у разі повернення в Україну по паспорту громадянина України - з України Ви як громадянин США не зможете виїхати ніколи-ніколи-ніколи...
    • або користуватися паспортом громадянина США для виїзду за кордон при в"їзді в Україну... Якщо Ви не оформлювали біометричні документи в Україні, то через систему "Аркан" (дякуємо прикордонникам, що не назвали систему "Холоп", "Раб" або "Кріпак", хоча ще все попереду) Ваші дані не будуть співставлені з данними громадянина України під час біометричного контролю. Наразі дуже багато представників діаспори, волонтерів, журналістів та ін. громадян США приїздить в Україні, в т.ч. як волонтери. Тож якщо не ідентифікувати себе як громадян України, то проблем з виїздом бути не повинно.

    Крім того, наскільки я пам"ятаю, США не входе в перелік країн, щодо яких здійснюється обов"язковий біометричний контроль.

    Біометричний контроль – система фіксації всіх біометричних даних особи (включно із відбитками пальців та цифровою фотографією) у пунктах пропуску через державний кордон нашої країни.

    Фіксація біометричних даних на кордоні — це процедура перевірки біометричних даних іноземців та осіб без громадянства, що здійснюється Державною прикордонною службою України в пунктах пропуску через державний кордон України. Це одна із підсистем відомчої автоматизованої системи прикордонного контролю з метою забезпечення національної безпеки України. 30 серпня 2017 року видано Указ Президента України № 256 "Про рішення Ради національної безпеки та оборони України від 10 липня 2017 року «Про посилення контролю за в'їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержання ними правил перебування на території України» де вказано, що з 1 січня 2018 року у пунктах пропуску через кордон (пунктах контролю, КПВВ з ТОТ АРК) здійснюється фіксація біометричних даних іноземців та осіб без громадянства під час прикордонного контролю.

    Фіксація біометричних матеріалів здійснюється з метою посилення контролю за в'їздом та виїздом іноземців, додержання ними правил перебування на території України та з метою посилення національної безпеки.

    Обов'язкову фіксацію біометричних даних застосовують у відповідності до визначеного Міністерством закордонних справ України переліку 70 країн, які віднесено до категорії ризику, це: Алжирська Народна Демократична Республіка, Республіка Ангола, Ісламська Республіка Афганістан, Народна Республіка Бангладеш, Республіка Бенін, Республіка Ботсвана, Буркіна-Фасо, Республіка Бурунді, Соціалістична Республіка В’єтнам, Габонська Республіка, Ісламська Республіка Гамбія, Кооперативна Республіка Гайана, Республіка Гана, Гвінейська Республіка, Республіка Гвінея-Бісау, Республіка Екваторіальна Гвінея, Незалежна Держава Папуа-Нова Гвінея, Республіка Джибуті, Держава Еритрея, Федеративна Демократична Республіка Ефіопія, Арабська Республіка Єгипет, Єменська Республіка, Республіка Замбія, Республіка Зімбабве, Республіка Ірак, Ісламська Республіка Іран, Хашимітське Королівство Йорданія, Республіка Кабо-Верде, Республіка Камерун, Республіка Кенія, Киргизька Республіка, Союз Коморських Островів, Республіка Конго, Демократична Республіка Конго, Корейська Народно-Демократична Республіка, Республіка Кот-д’Івуар, Королівство Лесото, Республіка Ліберія, Ліванська Республіка, Держава Лівія, Ісламська Республіка Мавританія, Республіка Мадагаскар, Республіка Малаві, Республіка Малі, Королівство Марокко, Республіка Мозамбік, Республіка Намібія, Республіка Нігер, Федеративна Республіка Нігерія, Ісламська Республіка Пакистан, Палестина, Російська Федерація, Республіка Південний Судан, Республіка Руанда, Демократична Республіка Сан-Томе і Принсіпі, Королівство Свазіленд, Республіка Сенегал, Сирійська Арабська Республіка, Федеративна Республіка Сомалі, Республіка Судан, Республіка Сьєрра-Леоне, Республіка Таджикистан, Об’єднана Республіка Танзанія, Тоголезька Республіка, Королівство Тонга, Туніська Республіка, Республіка Уганда, Центральноафриканська Республіка, Республіка Чад, Демократична Соціалістична Республіка Шрі-Ланка.

    Щодо решти іноземців фіксація біометричних даних у пунктах пропуску через державний кордон здійснюється за результатами аналізу та оцінки ризиків.

    Особа, що підпадає під список семидесяти країн категорії ризику може перетнути державний кордон України трьома способами:

    • подати попереднє повідомлення про те, що вона збирається в Україну;
    • безпосередня фіксація даних на кордоні, біометричного паспорта або біометричних даних;
    • фіксація людини в місці, де вона планує перебувати.

    Фіксація біометричних даних іноземців та осіб без громадянства здійснюється під час їхнього в’їзду в Україну та проходження прикордонного контролю в пунктах пропуску/контролю через державний кордон, контрольних пунктах в’їзду-виїзду уповноваженими службовими особами підрозділів охорони державного кордону, які виконують обов’язки у прикордонному наряді «Перевірка документів» та проводять стандартну перевірку документів (відповідно до Інструкції з організації і здійснення перевірки документів громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які перетинають державний кордон, затвердженої наказом Адміністрації Держприкордонслужби від 05.06.2012 № 407, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27.06.2012 за № 1083/21395).

    У разі відмови іноземцем (особою без громадянства) від сканування відбитків пальців з такими особами проводиться контроль другої лінії, за результатами якого приймається рішення щодо пропуску (не пропуску) через державний кордон.

    При повторному перетині кордону особою здійснюватиметься процес її ідентифікації. Відповідно, інспектор переглядає чи здавала людина свої біометричні дані. У разі неспівпадіння даних таку особу буде направлено на додатковий контроль для з'ясування обставин.

    Відповідно до пунктів 4, 5 статті 16 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» визначено категорії іноземців та осіб без громадянства, які звільняються від фіксації біометричних даних. Це насамперед глави держав і урядів зарубіжних країн, члени парламентських та урядових делегацій, особи, які не досягли 18-річного віку, круїзні туристи, члени екіпажів транспортних засобів, дипломатичний персонал, посадові особи міжнародних організацій та інші особи, перелік яких є вичерпним.

    МОЖЛИВО Вам слід змінити прізвище в США на більш американізоване... хоча, процедура зміни прізвища в США не настільки легка як в Україні і потребує Судового наказу.

    В будь-якому разі - як Ви розумієте світ створював цифровий концтабір не для того, щоб ми такі розумні жанглюючи різними паспортами їздили через кордони, уявляючи себе Джейсонами Борнами чи Джеймсами Бондами. Часи голлівудських варіантів давно закінчились нажаль.

    І у разі Вашого співставлення з громадянином України по системі "Аркан", високі ризики, що Вас "заарканять" воєнкоми у мобілізаційний ресурс.

    Тож думайте і вирішуйте. Чи так обов"язково Вам необхідно ці роки знаходитись в Україні? Воєнкомам на вулиці звісно Ви можете пред"явити паспорт США та зіграти погане знання української мови з техаським акцентом, але на кордоні при спробі виїзду Ви вже прикордонникам нічого не покажете... Бо у них не буде даних про Ваш в"їзд в Україну як громадянина США, власне як і в Вашому паспорті такої відмітки не буде.

    Гарного Вам дня та успішного вирішення ситуації!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України