Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 01 октября 2023, вопрос №93940 450₴

Обленерго винне кошти померлому дідусю. Що потрібно зробити, щоб кошти були виплачені спадкоємцеві?

Обленерго винне кошти померлому дідусю. Що потрібно зробити, щоб кошти були виплачені спадкоємцеві? Що є підставою для отримання цих коштів? Які документи підтверджують це право?

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Вячеславе!

    Для початку, спадкоємцям потрібно вступити у спадщину і отримати відповідні свідоцтва у нотаріуса. Після цього вже можливо звертатись до обленерго щодо сплати заборгованих коштів. Очевидно, що робив би це через адвокатський запит, а потім подачу письмової претензії.

    Уточніть більш детально, які саме кошти обленерго винен померлій людині? Про яку суму йде мова?

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вячеславе!

    Як тільки Ви отримаєте свідоцтво про спадщину від нотаріуса, успадкуєте нерухомість, яка належала Вашому дідусю, та переоформите її на себе, Ви автоматично станете правонаступником усіх коштів, які заборгувала померлому Обленерго.

    Для того, аби отримати ці кошти, Вам треба буде написати відповідну заяву до Обленерго, доклавши до неї докази успадкування дідусевої нерухомості.

    Якщо Обленерго проігнорує Вашу заяву або відмовить Вам у поверненні боргу, Ви маєте право надіслати до цього підприємства претензію, а пізніше звернутись до суду.

    Закон визначає претензійний порядок стягнення боргу наступним чином:

    Перед зверненням до суду кредитор повинен спробувати врегулювати спір з боржником шляхом направлення претензії. Претензія має містити відомості про сторони, вимоги кредитора, підстави вимог та строки для добровільного виконання. Якщо боржник не відповідає на претензію або відмовляється виконати зобов'язання, кредитор може звернутися до суду.

    Позовна заява є основним документом у судовому процесі стягнення боргу. Вона має містити відомості про сторони, підстави вимог, розмір боргу, докази, на які спирається кредитор, та вимоги до боржника. Позовна заява подається до суду за місцем реєстрації боржника або за місцем вчинення правопорушення.

    Під час судового розгляду сторони представляють свої аргументи та докази. Кредитор повинен довести наявність боргу, його розмір та те, що боржник не виконав свої зобов'язання добровільно. Боржник, у свою чергу, може наводити докази, які свідчать про відсутність боргу, його зменшення або про виконання зобов'язань.

    Після розгляду справи суд виносить рішення, яке може задовольнити вимоги кредитора повністю, частково або відхилити їх. Рішення суду є обов'язковим для виконання сторонами. Якщо боржник не погоджується з рішенням суду, він може подати апеляцію до вищого суду.У разі невиконання боржником рішення суду кредитор має право звернутися до виконавчої служби з метою примусового стягнення боргу. Для цього кредитор подає до виконавчої служби заяву про відкриття виконавчого провадження, копію судового рішення та інші необхідні документи.

    Виконавчий процес може включати забезпечення виконання рішення, арешт майна боржника, його реалізацію та перерахування коштів на рахунок кредитора. Процес може тривати від кількох тижнів до кількох місяців або навіть років, залежно від конкретних обставин.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Вступаєте у спадщину. Отримуєте свідоцтво у нотаріуса. І як спадкоємець подаєте заяву до комунальних підприємств про виплату належних померлому коштів.

    Письмово чи поштою на ім я директора.

    Через 15-ть днів вам мають письмово повідомити про прийняте рішення.

    Для этого письмо с заявлением необходимо отправлять через УКРПОЧТУ одним из двух видов отправки

    - заказное письмо с уведомлением о вручении

    -ценное письмо с описью с уведомлением о вручении.

    Заказное письмо с уведомлением о вручении стоит 35 грн. Вы получаете на руки сначала квитанцию, по номеру которой можно отследить на сайте трекинга Укрпочты прохождение Вашего письма. Ссыска на сайт https://track.ukrposhta.ua/tracking_UA.html

    Когда письмо дойдет до получателя и он его получит, он распишется на уведомлении о вручении и это уведомление вернется на Ваш адрес, указанный Вами на письме.

    В случае с отправкой ценным письмом с описью (стоимость около 50 грн) у Вас остается доказательство вкладывания в конверт именно данного заявления.

    Не является обязательным отправка ценного письма с описью, но отправка с уведомлением о вручении ОБЯЗАТЕЛЬНА.

    В дальнейшем квитанция об отправки и распечатка трекинга Укрпочты будет доказательством Вашей отправки.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Протягом 6 місяців після смерті дідуся Вам необхідно звернутися до нотаріуса та подати заяву про прийняття спадщини.

    Зазвичай, для прийняття спадщини та подальшого її оформлення необхідно мати та надати нотаріусу наступні документи (враховуючи майно, яким володів померлий):

    • свідоцтво про смерть;
    • документи, що підтверджують родинні стосунки;
    • документи, що підтверджують право власності на майно померлого (наприклад, свідоцтво про право власності, договір дарування та інше);
    • державні акти на земельні ділянки;
    • ощадні книжки чи договори з банківськими установами;
    • сертифікати цінних паперів;
    • свідоцтва про реєстрацію авто- і мототранспортних засобів;
    • паспорт спадкоємця (того, хто успадковує);
    • ідентифікаційний код спадкоємця;
    • за наявності — заповіт, який у подальшому залишається у справах нотаріуса.

    Після 6 місяців з моменту відкриття спадщини Вам необхідно звернутися до того ж самого нотаріуса та подати заяву про видачу свідоцтва про спадщину.

    До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦКУ).

    Після отримання свідоцтва про право на спадщину, можна звернутися до обленерго (додаткові документи, які може попросити обленерго: паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про смерть дідуся та свідоцтво про право на спадщину) і лише тоді отримати кошти та право розпорядження ними.

    Але, так як дії обленерго непередбачувані, то цілком можливо, що потрібно буде звертатись до суду для відстоювання Ваших інтересів.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Турчин Ярослав Александрович
    100%

    Вітаю Вас, В"ячеслав!

    До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ч. 1 ст. 1218 Цивільного кодексу України)

    До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ч. 1 ст. 1218 Цивільного кодексу України)

    За сформованою практикою та чинним законодавством про оформлення спадщини - свідоцтво про право на спадщину видається нотаріусом окремо по кожному відокремленому майну, що підлягає формалізації або може бути формалізоване... Будинок, квартира, земля без будівель, авто, банківський вклад, боргові розписки та право вимоги тощо. Хоча адекватним була б практика видачі загального Свідоцтва про право на спадщину спадкодавця саме щодо УСІХ ПРАВ та ОБОВ"ЯЗКІВ із перерахуванням за можливості усього віднайденого майна, яке підтверджує склад спадкоємців і їх долі у всьому спадковому майні... а вже потім видавати свідоцтва чи додатки до нього, по кожному майну для зручності їх подальшого оформлення і відчуження. Але до цього мабуть законодавець ще довго не дійде.

    Тому маємо шо маємо... Наразі порядок спадкування прав, особливо неформалізованих документально, або таких, що не визнаються недобросовісними боржниками після смерті кредитора - трохи "недороблений" в Україні.

    Виходи з цього всього два:

    • нотаріальний (підтвердження нотаріусом права на спадкове майно свідоцтвом про право на спадщину)
    • судовий (встановлення і визнання право на спадщину судом у судовому рішенні).

    Для отримання свідоцтва на належні спадкодавцю (дідусю) гроші (право вимоги) слід під час оформлення спадщини повідомити про це нотаріусу, який має здійснити нотаріальний запит до боржника... і боржник має надати письмову відповідь на запит чи дійсно є такі зобов"язання, їх природу, чи визнають вони взагалі ці зобов"язання перед спадкодавцем. Чим більш точно повідомите інформацію нотаріусу про правову природу боргу - тим більш точно він складе відповідний запит.

    Якщо Обленерго не визнає свого зобов"язання перед Вашим дідусем, то Ви як спадкоємець маєте право вирішити це питання в судовому порядку шляхом подання позову до суду та залучення у якості третьої особи - нотаріуса, який оформляв спадщину.

    Відповідно до частини третьої статті 1296 Цивільного кодексу України, відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

    Згідно з частиною другою статті 1297 ЦК України, якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається на ім'я кожного з них, із зазначенням імені та частки у спадщині інших спадкоємців.

    ОТЖЕ, будь-яке із свідоцтв про право на спадщину (видане щодо іншого майна) - є належним документом, який в суді підтверджує права спадкоємця та структуру спадкоємців відповідного спадкодавця.

    В ідеалі непогано, якби у дідуся було рішення суду, за яким йому обленерго винне гроші. Тоді нотаріус має право послатися у свідоцтві на відповідне судове рішення, як підтверджуючий право документ.

    Перед зверненням до суду отримайте у нотаріуса інформацію про те, що Ви є спадкоємцем та про склад спадкоємців Вашого дідуся, які мають право на спадщину з розподілом відповідних долей за законом чи за заповітом, щоб уникнути відмови суду як неналежному позивачу.

    Гарного Вам дня та успіхів у стягненні боргу з обленерго!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 7 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПРАВИЛА роздрібного ринку електричної енергії" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0312874-18):

    "3.1.1. Постачання (продаж) електричної енергії споживачу здійснюється за договором про постачання електричної енергії споживачу обраним споживачем електропостачальником,..."

    "2.1.19. За укладеними договорами електропостачальника про надання послуг з розподілу (передачі) оператор системи формує особові рахунки, на яких обліковує стан розрахунків за послуги з передачі (розподілу) електричної енергії,..

    3.2.14. Договір про постачання електричної енергії споживачу є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору, та вважається укладеним з дати відкриття особового рахунка за об'єктом споживача або внесення змін до такого особового рахунка, про що споживач інформується у передбаченому договором порядку...

    4.15... Кошти, які надходять за такими платіжними документами, обліковуються на особовому рахунку споживача в рахунок оплати платіжних документів, сформованих системою електропостачальника...

    4.23. У разі зміни тарифу надлишок (переплата) оплаченої, але не спожитої електричної енергії зараховується споживачу на його особовий рахунок як авансовий платіж за новими тарифами в наступному розрахунковому періоді...".

    ---

    Доброго дня, пане Вячеславе! Якщо мова йде про зоборгованість "Обленерго" з оплати дідусем вартості електроенергії, вважаю за належне та необхідне спадкоємцям, іншим членам сім'ї діддуся звернутись до постачальника електроенергії про переооформлення договору постачання електронергії та особового рахунку, в наслідок чого сума боргу буде, має бути зарахована новому споживачу на його особовий рахунок в рахунок наступних плажетів за використання електроенергії.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України