Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 04 октября 2023, вопрос №94165 250₴

Виписка людини з квартири після отримання права власності

Планую купити квартиру і зіштовхнувся з нюансом, що власник який продає квартиру має з неї виписатися а для цього треба піти до ТЦК. Власник робити цього не хоче і порекомендував мені що після того як я, покупець, після угоди купівлі-продажі отримаю право власності на квартиру зможу самостійно через ЦНАП виписати колишнього власника (продавця). Чи цей спосіб виписки людини через ЦНАП є безпечним для мене як покупця/нового власника і з якими підводними каменями в теорії я можу зіштовхнутися?

Ответы юристов (9)

    Чернуцкий Вадим Петрович
    Чернуцкий Вадим Петрович 6 месяцев назад

    Адвокат, г. Одесса, 15 лет опыта

    Добрий день. Це відповідає дійсності. Ви зможете після укладення договору купівлі-продажу безперешкодно зняти з реєстрації проживання колишнього власника, адже з передачею права власності на квартиру, власник втрачає на неї будь-які права (якщо у договору купівлі-продажу не написано про інше)

    Раджу у договорі прописати, що власник зобов'язується виписатися самостійно протягом двох тижнів. Це остаточно виключить будь-які можливі претензії від колишнього власника чи членів його сім'ї. Це не перешкодить Вам виписати (зняти його з реєстрації) та не спричинить для колишнього власника будь-яких проблем.

    З повагою, Чорнуцький В.П.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Як отримаєте документи про право власності на квартиру - Ви без проблем знімете з місця реєстрації колишнього власника через ЦНАП.

    Згідно п.2 ч.1 ст. 18. ЗУ «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні»

    Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється:

    за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності. У разі подання власником житла заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така дитина підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками або іншими законними представниками чи одним із них.

    Для зняття з місця реєстрації Вам потрібно буде надати до ЦНАП:

    1. Заяву

    2. Ваш паспорт

    3. Докумет про право власності (договір куплі-продажу, виписку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно).

    Колишній власник не хоче сам виписуватися, адже скоріш за все він військовозобов'язаний. А в умовах воєнного стану щоб знятися з місця реєстрації йому потрібно буде знятися з військового обліку ТЦК, що досить складно в теперішніх реаліях.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    100%
    Гончаренко Константин 6 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    https://diia.gov.ua/services/znyattya-iz-zareyestrovanogo-miscya-prozhivannya

    https://guide.diia.gov.ua/view/deklaruvannia-mistsia-prozhyvannia-osoby

    внесені зміни у Закон України "Про надання публічних послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання" зокрема у статті 18. Зміни набули чинності 21 січня 2023 року. І наразі одна людина має право зняти з реєстрації іншу без суду. На сьогодні Ви можете це зробити звернувшись з відповідною заявою до ЦНАП.

    Для цього потрібно:

    • документ, що посвідчує особу (у разі особистого звернення);
    • документ, що підтверджує право власності на житло, в якому задекларовано/зареєстровано місце проживання (перебування) особи (осіб), що знімається (пункт 61 Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 лютого 2022 року № 265 "Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад")

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 6 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» . Цей нормативно-правовий акт набув чинності 1 грудня 2021 року, але фактична його реалізація була неможлива до затвердження підзаконних актів Кабінетом Міністрів України. Тому, 7 лютого 2022 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 265 «Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад» (далі – Порядок) , якою було затверджено Порядок декларування та реєстрації місця проживання (перебування), а також деякі інші акти, необхідні для реалізації вказаного закону.

    Підстави та перелік необхідних документів для надання послуги.

    Відповідно до п. 61 Порядку зняття з реєстрації місця проживання (перебування) здійснюється за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано в житлі, що належить власнику на підставі права власності, до якої додається:

    • документ, що посвідчує особу;
    • документ, що підтверджує право власності на житло, в якому задекларовано чи зареєстровано місце проживання особи, що знімається.

    Куди звернутися.

    Зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) особи здійснюється органом реєстрації, на території територіальної громади, на яку поширюються повноваження відповідної ради.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валерій!

    Складного в цьому нічого немає.

    Ви дійсно можете без будь якого ризику для себе спочатку укласти договір купівлю-продажу нерухомості, а переоформивши її на себе, виписати з цієї нерухомості колишнього власника.

    Таке право Вам надає Закон України «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні». Зокрема у пункті 2 частини 1 статті 18 згаданого закону чітко зазначено:

    "Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється:

    за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності. У разі подання власником житла заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така дитина підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками або іншими законними представниками чи одним із них".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Вець Орися (Аріна) Ігорівна

    Це відповідає дійсності. Після реєстрації права власності на квартиру ви зможете самостійно виписати колишнього власника.

    Механізм наступний.На підставі п. 61 Порядку зняття з реєстрації місця проживання (перебування), ухваленим Кабміном 7 лютого 2022 року,власник будинку має звернутися до найближчого ЦНАПУ і подати:

    1) заяву щодо повнолітньої особи, місце проживання (знаходження) якої зареєстроване у цьому житлі про зняття з реєстрації. (бланк вам мають надати у цнапі)

    2) копію документу, що посвідчує особу власника. (паспорт)

    3)документ, що підтверджує право власності на житло, в якому задекларовано або зареєстровано місце проживання особи, що знімається.

    4) документ, що підтверджує сплату адміністративного збору у розмірі 40,26 грн. (реквізити дадуть у цнапі)

    І все.Колишнього власника виписують.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Чи цей спосіб виписки людини через ЦНАП є безпечним для мене як покупця/нового власника і з якими підводними каменями в теорії я можу зіштовхнутися?

    Все максимально прозоро та чисто для Вас. Після переоформлення на себе права власності на квартиру, Ви дійсно можете "виписати" колишнього власника простим походом до ЦНАП. Для цього Вам потрібно буде мати лише договір купівлі-продажу та виписку з Єдиного реєстру речових прав на нерухоме майно. Тому нічого страшного, а для продавця це дійсно більш безпечно.

    Успіхів. Всього доброго!

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас, пане Олег! Так, за чинним законом та останнім затвердженим Урядом Порядком реєстрації місця проживання від 2022 року - це є цілком реальним та законним кроком і більше не треба звертатися до суду для цього.

    Відповідно до пункту 50 Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 року № 265, Зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється на підставі:

    1) заяви про зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування), поданої особою або її законним представником (представником) за формою згідно з додатком 5;

    2) рішення суду, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житло або права користування житлом, про виселення, про зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) особи, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою (у такому випадку адміністративний збір не сплачується);

    3) свідоцтва про смерть або відомостей про державну реєстрацію смерті з Державного реєстру актів цивільного стану. У таких випадках датою зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання особи є дата видачі свідоцтва про смерть або дата здійснення актового запису про смерть особи;

    4) повідомлення територіального органу або підрозділу ДМС із зазначенням відповідних реквізитів паспортного документа померлої особи або документа про смерть, виданого компетентним органом іноземної держави, легалізованого в установленому порядку;

    5) заяви власника житла про зняття особи із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) за формою згідно з додатком 6.

    Пункт 61 Порядку передбачає, що У разі звернення до органу реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг) разом із заявою власника житла про зняття особи (осіб) із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) власник житла подає:

    1) документ, що посвідчує особу (у разі особистого звернення);

    2) документ, що підтверджує право власності на житло, в якому задекларовано/зареєстровано місце проживання (перебування) особи (осіб), що знімається.

    У разі зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) за заявою власника житла більше однієї особи до органу реєстрації подаються заява та документ або відомості, що підтверджують сплату адміністративного збору, окремо щодо кожної особи.

    Документ на підставі якого здійснюється в ЦНАПі зняття з реєстрації - ЗАЯВА власника житла про зняття особи із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування), що є додатком № 6 до Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування).

    ОТЖЕ, власник житла за новим законодавством має усі повноваження щодо зняття з реєстрації місця проживання без необхідності звернення до суду.

    Гарного Вам дня!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Остропольський Василь Леонідович

    Доброго!Так, дійсно Ви будете мати право, як власник майна виписати будь-яку особу (крім неповнолітніх) зі своєї квартири. Підводних камнів я не бачу у Вашій ситуації. Для виписки Вам з договором купівлі-продажу та своїм паспортом треба буде тільки звернутись до ЦНАПу, і його випишуть без проблем.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України