Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 05 октября 2023, вопрос №94262

Чи можна процювати як фіз ліцо с зарубіжними клієнтими пропонуючи свої послуги?

Я хочу закрити свій ФОП та просто процювати як фіз ліцо пропонуючи свої послуги, або пропонувати свої it послуги за кордоном як фізична особа, всередині країни як ФОП. ФОП мені скільки крові в затримці виплат та що не доходили грощі по Shift попив, що згоден навіть 20% зі свого доходу платити, бо с фізичним рахунком ніколи не було таких проблем, та я втратив скільки грошей через це, що 20% зі свого доходу, це дуже гарні умови! (*пенсія мені не потрібна)

Я весь на емоціях, вибачте, питання таке, - як я розумію якщо я буду працювати з закорданніми клієнтами як фізична особа то мені треба буде платити десь 20% я правильно це розумію? Підкажіть будь ласка. І чи можна так працювати в рамках нашого закону?

Ответы юристов (6)

    Богданов Микита
    Богданов Микита 7 месяцев назад

    Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

    Доброго дня. Ви можете використовувати свій ФОП для отримання доходів від резидентів України. Або користуватись ФОП для наданні послуг нерезидентам. Оплату ви можете приймати на ваш рахунок IBAN (без SWIFT) або на гаманець. Та сплачувати податок з таких доходів. (5 % якщо у вас спрощена система оподаткування). Забороняється підприємницька діяльність без реєстрації ФОП.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Якщо Ви не можете надавати послуги у статусі ФОП (хоча це звучить дуже дивно, оскільки всі айтішники, яких я знав і знаю, працюють за такою схемою), укладайте індівідуальні угоди з клієнтами у статусі ФО і спокійно платіть свої 19,5% податків державі Україна.

    Хоча, як ФОП 3 групи на єдиному податку, ви б платили ього 5%! Я не зовсім розумію, що там у Вас за проблема з транзаціями. Для того у ФОПа є рахунок IBAN.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Volodymyr Minchenko Клиент 7 месяцев назад

      Сама велика проблема с виплатами на рахунок ФОП з Норвегії. У мене рахунки ФОП у 2х банках(приватбанк та монобанк). Різні валюти. Пробували мабуть усе що можна. Відправляли оплати з різних банків цієї країни, дещо приходило, дещо затримувалось на декілька місяців, що казали в банку неможливо, дещо зовсім не приходило. За рік такого у мене вже опускаються руки с рахунками ФОП та нашими банками.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Треба знати весь ланцюжок. Я зіткався з подібними випадками затримання грошей певними банками до двох тижнів і більше. Тупо хтось на тому заробляє! Це точно не проблема ФОП і його рахунків. Це проблема країни, де Ви живете. ))

    Volodymyr Minchenko Клиент 7 месяцев назад

    Дякую за відповідь, тоді таке питання. Чи можна без договору, просто робити с закордонними работодавцями (компаніями на фізичними особами) та платити 19,5% податків державі Україна?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Не бачу проблеми в тому: раз на рік подаєте декларацію і платите згадані Вами відсотки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України