Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 09 октября 2023, вопрос №94545 400₴

Выплата алиментов на ребенка на счёт другого человека с согласия выгодонабывателя и ответчика?

Есть решение суда (виконваче провадження) о назначении алиментов на ребенка 4х лет. Я обратилась к работодателю ответчика с заявлением подписанным электронной подписью чтобы привести решение суда в действие. Это был согласовано с ответчиком. Тоесть алименты начали выплачиваться добровольно БЕЗ обращения в исполнительную службу.
Проблема заключается в том, что я нахожусь в Германии в статусе временной защиты по параграфу 24. Как только я заявила тут о получении алиментов их тут же высчитали из пособия, но не только из помощи на ребенка, в и из моих соц.выплат с помощью которых и жили с начала войны. Сумма алиментов превышает сумму которую ребенок получал от Германии (максимум возможных в Украине) и было бы понятно если бы убрали полностью с пособия ребенка. Но ее алименты тут посчитали и моим доходом и вынуждают меня сейчас жить на эти деньги. Все аргументы о том что это деньги ребенка и могут тратиться только на ее потребности и в ее интересах бессильны.Закон в Германии противоречит закону Украины и мне непонятно что делать. Это не устраивает ни меня ни отца ребенка и мы вместе думаем что возможно сделать в этой ситуации.
Вопрос мой следующий: могу ли я просить фирму ответчика делать выплату алиментов (с правильным указанием назначения платежа разумеется) на расчетный счёт другого человека? Бабушки к примеру. Что бы сохранить средства для ребенка, а не вынужденно тратить на себя.
Может ли работодатель оплачивать алименты двумя платежами на разные счета? 40/60% например на счёт матери и на другой счёт и в обоих платежах указывать назначение "в счёт оплаты алименты на ребенка ХХХХХХ". Есть ли какие-то механизмы получения алиментов НЕ на счёт матери?

Ответы юристов (6)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    13.8%

    Доброго дня.

    Так як виплата проводиться на добровільних підставах, то і спосіб їх сплати може бути встановлений за домовленістю сторін, тобто перерахунок грошових коштів може бути зроблений на ті рахунки, які Ви зазначити в заяві.

    Але можуть бути питання з боку урядових органів Німеччини, так як Ви уже задекларували отримання аліментів

    Гончаренко Константин
    17.5%
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Відповідно до чинного законодавства батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Зокрема Сімейний кодекс виділяє два способи виконання батьками обов’язку утримувати дитину:

    визначається за домовленістю між ними (тобто, батьки в усному порядку домовляються про те, що один з них буде виплачувати аліменти на дитину. При цьому сума також може узгоджуватись між батьками. Крім того, сторони можуть укласти договір і завірити його у нотаріуса для гарантій виконання умов);

    за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким вона проживає.

    Разом з тим, виконавчий документ про стягнення періодичних платежів може бути самостійно надісланий стягувачем безпосередньо підприємству, установі, організації, фізичній особі-підприємцю, фізичній особі, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи.

    В такому випадку буде здійснюватися щомісячне відрахування аліментів безпосередньо на рахунок стягувача без виконавчого провадження.

    В той же час, також визначено порядок стягнення аліментів у разі пред’явлення виконавчого документу до органу державної виконавчої служби для виконання. Так, встановлено, що виконавець стягує з боржника аліменти у розмірі, визначеному виконавчим документом, але не менше мінімального гарантованого розміру, передбаченого Сімейним кодексом України. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

    У разі стягнення аліментів як частки заробітку (доходу) боржника на підприємстві, в установі, організації, фізичної особи, фізичної особи-підприємця відрахування здійснюються з фактичного заробітку (доходу) на підставі постанови виконавця.

    В свою чергу Сімейний кодекс України визначає, що заборгованість за аліментами платника, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою-підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

    В Законі України «Про виконавче провадження» чітко прописано, що грошові суми, стягнуті з боржника (у тому числі одержані від реалізації його майна), зараховуються на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби.

    Слід зауважити, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України за рішеннями про стягнення аліментів підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи-підприємці, які здійснюють відрахування з заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника, перераховують стягнуті кошти на визначений у заяві або зверненні стягувача рахунок, а у разі відсутності реквізитів рахунка стягувача – на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця.

    А далі приватний чи державний виконавець зараховує кошти отримувачу на вказаний рахунок.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    17.5%

    Доброго дня, Аліна!

    Вопрос мой следующий: могу ли я просить фирму ответчика делать выплату алиментов (с правильным указанием назначения платежа разумеется) на расчетный счёт другого человека? Бабушки к примеру. Что бы сохранить средства для ребенка, а не вынужденно тратить на себя.

    Стаття 27 Конвенції ООН про права дитини, а також ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства» гарантує дітям право на гідний (належний) рівень життя. Пряма відповідальність за створення належних умов, в рівній мірі лежить на батьках, оскільки згідно норм сімейного законодавства батько і мати мають рівні права та обов’язки по відношенню до дітей.

    Аліменти є власністю дитини.

    Батьки розпоряджаються аліментами виключно в інтересах дитини. Дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами.

    Одним із способів захисту інтересів дитини є його фінансове утримання після розлучення. Аліментні зобов’язання виникають з моменту народження дітей – до їх повноліття (18 років або до 23 років, у окремих випадках: непрацездатні та/або навчання). Сімейним кодексом передбачена можливість зменшення та збільшення розміру аліментів.

    Документами, на підставі яких здійснюється відрахування зі заробітної плати, можуть бути:

    • наказ (розпорядження) роботодавця (у разі покриття заборгованості працівника підприємству, на якому він працює);
    • будь-які виконавчі документи — наприклад, виконавчі листи, що видаються судами, ухвали та постанови судів у цивільних, господарських, адміністративних та кримінальних справах, виконавчі написи нотаріусів;
    • письмове доручення працівника роботодавцю на перерахування частини свого заробітку на користь суб’єкта підприємницької діяльності, що продав працівникові товар у кредит.

    У випадку з аліментами застосовуються два останні варіанти. Тобто або аліменти стягуються примусово (на підставі рішення суду та виконавчого листа, надісланого роботодавцю або наданого йому зацікавленою стороною – отримувачем аліментів), або працівник сам просить відрахувати аліменти у визначеному ним самостійно розмірі на користь певної особи.

    В обох випадках у документах зазначається кому, в якому розмірі і за якими платіжними реквізитами (чи адресою) сплачуватимуться аліменти.

    Добровільну сплату аліментів проводять на підставі заяви одного із батьків про відрахування аліментів на дитину з його зарплати, пенсії, стипендії (ч. 1 ст. 187 СКУ). Розмірі та строк стягнення аліментів вказують у заяві, яку дозволено відкликати будь-коли. Подає її батько (мати) за місцем роботи, навчання, органу ПФУ, які проводять виплати, із яких відраховуватимуть аліменти.

    Добровільною також уважають сплату аліментів у випадках, коли:

    • загальна сума, яка підлягає відрахуванню на підставі заяви та виконавчих документів, перевищує половину зарплати, пенсії, стипендії;
    • вже стягуються аліменти на іншу дитину.

    У таких випадках один із подружжя може подати заяву про відрахування аліментів у більшому (додатковому) розмірі.

    Також батьки можуть укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати (ч. 1 ст. 189 СКУ). Такий договір укладають у письмовій формі і нотаріально посвідчують. Якщо ж одним із батьків не виконає свій обов'язок за договором, аліменти з нього можуть стягнути на підставі виконавчого напису нотаріуса. Тоді їх сплата перейде в примусовий характер.

    ОТЖЕ

    За логікою закону документ про стягнення аліментів (щоб це не було - виконавчий лист чи просто заява стягувача), де зазначаються реквізити банківського рахунку, на який слід перераховувати кошти; прізвище, ім’я, по батькові стягувача, реквізити документа, що посвідчує його особу, можуть бути самостійно надісланий стягувачем безпосередньо підприємству, установі, організації, фізичній особі - підприємцю, фізичній особі, які виплачують платнику аліментів відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи. У випадку зміни місця роботи платника аліментів, такий документ повертається стягувачеві.

    Це значить, що Ви, як такий стягувач, у разі зміни своїх банківських реквизитів маєте право у будь який момент за домовленостю з роботодавцем платника аліментів оновити такий документ і знову надіслати його на місце роботи останнього.

    Может ли работодатель оплачивать алименты двумя платежами на разные счета? 40/60% например на счёт матери и на другой счёт и в обоих платежах указывать назначение "в счёт оплаты алименты на ребенка ХХХ". Есть ли какие-то механизмы получения алиментов НЕ на счёт матери?

    Хоча звучить трошки складно на сприйняття, але знову ж таки, подібний спосіб стягування можливий у випадку добровільної сплати аліментів їх платником, але лише за умови попередньої домовленності з роботодавцем такого платника аліментів. По великому рахунку в подібній ситуації стягувач має право самостійно вирішувати як, коли і де саме отримувати аліменти. Головником чинником тут є не спосіб отримання, а цільове використання цих коштів суто за призначенням, тобто на утримання дитини, на користь якої ці аліменти власне і стягуються!

    Звичайно, якщо б аліменти стягувались через державного виконавця, все це було б складніше.

    З повагою, Адвокат Айвазян!

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    Добрый день, Алина!

    Исполнительный лист по делу выдавался? Контроль выплаты алиментов осуществляется исполнительной службой?!

    Если исполнительный лист не выдавался - Вы можете решить вопрос по согласованию сторон, если выдавался - есть возможность решить вопрос через суд.

    Статья 434 Гражданского процессуального кодекса Украины предусматривает право сторон на мировое соглашение в процессе исполнения судебного решения.

    Мирова угода, укладена між сторонами, або заява про відмову стягувача від примусового виконання в процесі виконання рішення подається в письмовій формі державному або приватному виконавцеві, який не пізніше триденного строку передає її для затвердження до суду, який видав виконавчий документ.

    Питання затвердження мирової угоди у процесі виконання рішення, задоволення заяви про відмову стягувача від примусового виконання рішення вирішується судом протягом десяти днів з дня надходження до суду відповідної заяви, про що постановляється ухвала.

    Суд має право відмовити у затвердженні мирової угоди у процесі виконання рішення з підстав, визначених статтею 207 цього Кодексу, а у задоволенні заяви про відмову від примусового виконання рішення - з підстав, визначених статтею 206 цього Кодексу.

    ВЫ в любое время можете заключить нотариально удостоверенное соглашение о порядке воспитания ребёнка, которым предусмотреть форму и порядок оплаты алиментов, в т.ч. указать счёт для оплаты третьего лица (если это устраивает Вас). Такой договор и любые иные договора и заявления - можно удостоверить в Консульстве Украины по месту Вашего нахождения.

    В то же время получение средств третьим лицом (бабушки, дедушки и т..д.) - может быть трактовано властями Украины - как дополнительное благо такого лица, облагаемое налогом на прибыль физического лица (ПДФО и военным сбором).

    То есть, выплата алиментов не подлежит обложению налогами только в Вашу пользу, как лица, указанного в решении суда.

    Также любые средства на счетах могут быть заблокированы финмониторингом до предоставления доказательств их правовой природы и происхождения.

    Как вариант, можно рассмотреть возможность перечисления денег "на карточку самого ребенка".

    Віртуальну дитячу картку monobank можна оформити в мобільному додатку.

    У Приват24 такої можливості немає (картка відкривається тільки у відділенні), але є можливість відкриття одним з батьків дистанційно через Приват24 депозиту "Джуніор".

    https://finance.ua/ua/cards/bitva-detskikh-kart-mo...

    Если Вы являетесь клиентом ПриватБанка, Вы может дистанционно через Приват24 открыть депозитный счёт "Джуниор" в интересах самого ребёнка и алименты можно перечислять на него.

    Вклад «Джуніор» ви відкриваєте своє ім’я з умовою, що з певної дати в майбутньому всі права за вкладом автоматично перейдуть до дитини. Відкрити вклад можна на користь дитини з моменту народження і до досягнення нею 16 років.

    Для того, щоб відкрити такий вклад, дитина вже має бути клієнтом ПриватБанку або батьки можуть надати дані дитини безпосередньо перед відкриттям вкладу.

    Вклад можна відкрити у відділенні (присутність дитини до 14 років не обов’язкова) або через Приват24.

    Для пошуку даних дитини під час оформлення вкладу, крім П. І. Б. дитини вам потрібно буде знати дату народження дитини і дані одного з цих документів: номер і серія свідоцтва про народження або ж реєстраційний номер облікової картки платника податків (ІПН).

    У разі, якщо ви відкриваєте вклад на користь не своєї дитини, під час оформлення знадобиться отримання згоди одного з батьків на оформлення цього вкладу. Лякатися не треба, процедура дуже проста. У своєму Приват24 або з допомогою SMS-пароля один із батьків підтверджує свою згоду на вклад на користь своєї дитини. Звісно, в такому випадку краще обговорити свої дії заздалегідь.

    Відкрити вклад на користь не своєї дитини поки що можна тільки у відділенні банку. Батьки дитини можуть відкривати ці вклади і у відділенні банку, і через свій Приват24.

    Повний контроль заощаджень

    Ви повністю керуєте вкладом і можете здійснювати будь-які операції, зокрема, якщо треба, достроково закрити вклад до моменту передання права власності дитині.

    Передання прав на вклад

    Права на депозит автоматично переходять до дитини в зазначену в договорі дату. Починаючи з цієї дати дитина може самостійно закрити депозит і отримати суму вкладу разом із сумою процентів або ж продовжити накопичувати на цьому рахунку без обмеження строку розміщення вкладу.

    Коли ви можете закрити вклад

    До передання прав на депозит дитині ви можете закрити вклад у будь-який момент.

    Закрити вклад після закінчення строку ви можете протягом 5 календарних днів із дати закінчення чергового строку вкладу. Це може бути перший строк або будь-який наступний у разі продовження вкладу.Дату закінчення поточного строку вкладу завжди можна подивитися в Приват24. Відкриваємо список своїх вкладів і нижче графічного індикатора строку вкладу бачимо дати початку й закінчення вкладу «включно до ХХХ».Додатково на екрані буде зазначено період, протягом якого можна забрати вклад «за строком». Зелена плашка «Період отримання» або детальна інформація за вкладом – рядок «Період отримання».

    Закрити вклад достроково. Ця можливість і умови її використання окремо прописані в заяві на приєднання за вашим вкладом. Щоб закрити вклад, потрібно подати заявку за цим вкладом та вибрати картку у валюті депозиту для зарахування коштів. Водночас, якщо ви закриєте вклад до закінчення чергового строку (12 місяців), то проценти саме за цей неповний строк буде перераховано за ставкою «До запитання».

    ИТОГО, если Вашего бывшего мужа, оплачивающего алименты и его работодателя устраивает оплата алиментов на счёт третьего лица... Это может иметь место. Правда с рисками, описанными мною для такого третьего лица. Если Ваш муж опасается претензий от Вас в будущем по непризнанию выплат алиментами и последующие проблемы по линии исполнительной службы, Вы можете формализовать свои договорённости путём договора или подачи заявления об отказе от принудительного взыскания по решению суда. Оптимальным вариантом, как по мне, является открытие карты ребенка или депозитного счёта "Джуниор", что даст Вам основание утверждать, что алименты зачисляются в доход и распоряжение ребенка. Хотя технически счёт будет открыт Вами, распоряжаться им будете в т.ч. и Вы, а доступ к депозиту ребенок сможет получить только после 18 лет.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин

    Корнійчук Євген Іванович
    15%

    Доброго дня, так ви маєте на це право, уклавши договір про сплату аліментів. У договорі вкажіть номер банківського рахунку куди бажаєте переводити або отримувати кошти. Зразок договору додається.

    Сімейним кодексом України передбачено, що батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини. Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується (стаття 189 СК України).

    Увага! Укладення цього правочину є правом, а не обов’язком батьків.Договірні відносини батьків щодо сплати аліментів

    Сімейним кодексом України передбачено такі договірні відносини щодо сплати аліментів:

    1. шлюбний договір (ст. 93 СК України);
    2. договір про сплату аліментів на дитину (ст. 189 СК України).

    Різниця між вказаними договорами може стосуватися не їх змісту, а конкретних умов, за яких договори укладаються. Так, якщо договір укладає подружжя, яке за спільною заявою хоче розірвати свій шлюб, то сторони керуються частиною другою статті 109 СК України.Якщо мова йде про батьків дитини, які ніколи не перебували у шлюбі, або навпаки, перебувають у шлюбі і не бажають його розривати, то ці особи при укладені договору звертаються до ст. 189 СКУ.Нарешті, подружжя або особи, які реєструють шлюб, можуть включити положення про сплату аліментів у свій шлюбний договір ст. 93 СКУ.

    Форма договору про сплату аліментів на дитину

    У відповідності до ч.2 ст. 109 СК України договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

    Батьки мають право визначити не лише розмір, а й строки сплати відповідних періодичних платежів.

    Токмач Галина Николаевна
    16.3%

    Вітаю!

    Вопрос мой следующий: могу ли я просить фирму ответчика делать выплату алиментов (с правильным указанием назначения платежа разумеется) на расчетный счёт другого человека? - так, можете. Відповідно до ч.2 ст.179 Сімейного кодексу України той із батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Також потрібно оформити на цю особу довіреність на отримання аліментів (можна в консульстві - https://germany.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/nota...).

    Успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України