Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 10 октября 2023, вопрос №94569

Регистрация ФОП для дропшиппинга без интернет - магазина

Здравствуйте, я хочу продавать товары по системе дропшиппинга в телеграмм канале и инстаграмме, нужно ли мне регистрироваться как ФОП или нет? И если я не буду регистрироваться, какое наказание будет для меня?

Ответы юристов (2)

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня! Так як ви будете займатися підприємницькою діяльністю, то вам необхідно реєструвати ФОП. Єдине виключення як на мене: якщо ваші обіги дійсно невеликі і ви поки що намагаєтесь визначитися з напрямком господарської діяльності, то можете спробувати тимчасово попрацювати без реєстрації ФОП, але в будь якому випадку, згідно діючого законодавства України, діє аксіома: займаєтесь підприємницькою діяльністю=повинні мати статус суб'єкта господарьскої діяльності.

    До фізичної особи, яка здійснювала підприємницьку діяльність без державної реєстрації, як фізична особа – підприємець, за порушення встановленого порядку взяття на облік (реєстрації) у контролюючих органах застосовується штраф у розмірі 340 гривень (п. 117.1 ст. 117 Податкового кодексу України).

    Разом з цим, якщо фізична особа здійснювала підприємницьку діяльність без державної реєстрації, як фізична особа – підприємець та не подавала податкову звітність за періоди здійснення такої діяльності, то за неподання податкової звітності до неї застосовується штраф в розмірі 340 грн, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання (п. 120.1 ст. 120 Податкового кодексу України).

    Крім того, якщо за результатами перевірки контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов’язання за відповідні звітні періоди, то застосовується штраф в розмірі 25% суми визначеного податкового зобов’язання, незалежно від того, сплачувала така особа податок чи ні (п. 123.1 ст. 123 Податкового кодексу України).

    Водночас, провадження господарської діяльності, зокрема, без державної реєстрації як суб’єкта господарювання, - тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої (ст. 164 КУпАП).

    Неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 164 прим. 1 КУпАП).

    І це я не кажу ще про так званий фінансовий моніторинг, який здійснюють банківські установи та небанківські фінансові установи.

    Тому висновок наступний: реєструвати ФОП потрібно, але поки доходи не більше +- 30-40 тис в місяць є сенс тимчасово не реєструвати ФОП (хоча це і не законно).

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тетяна!

    Уникати реєстрації підприємницької діяльності Вам не варто.

    Пропоную просту та зручну роботу по дропшипінгу: реєструєте ФОП 3 групи на єдиному податку та працюєте по комісіонному договору оферти.

    Це дає дві переваги:

    1. Відсутність угод з клієнтами на продаж товару.

    2. Мінімізація податків "нижче плінтуса".

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України