Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 11 октября 2023, вопрос №94639 250₴

Академічна відпустка ВУЗ

Мій син поступив на бюджет в медінститут Одеси на 1 курс . В теперішній час він знаходиться за кордоном. за станом Здоровья він знят з військового обліку за рішенням ВЛК. Зараз нема можливості навчатись в ВУЗ. Ми звернулись в деканат з проханням надати академічну відпустку на рік поки син знаходиться за кордоном та займається лікуванням . Нам відповіли що не надають академ . Відпустки на 1 курсі та ще й на бюджеті. Зараз ж зміни по наданню відпусток у воєнний стан в державі . Скажіть будь ласка нам незаконно відмовляють ? Дякую

Ответы юристов (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.4%

    Доброго дня, Вячеславе!

    Вас намагаються ввести в оману. Академвідпустка за станом здоров'я не передбачає таких обмежень!

    Наказ МОН, що визначає порядок оформлення академічних відпусток, регулює лише питання їх надання за станом здоров’я. Проте насправді підстав значно більше. Вони врегульовані в окремих статтях декількох законів та постанов КМУ.

    ТУТ ВСЕ, ЩО ВАМ ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ЦЕЙ ІНСТИТУТ, В ТОМУ ЧИСЛІ І ВІДПОВІДЬ НА ВАШЕ ПИТАННЯ:

    Які є види академічних відпусток?

    Академвідпустки прийнято класифікувати залежно від підстав надання. Це може бути:

    за станом здоров’я;

    пов’язані з участю у програмах академічної мобільності;

    у зв’язку з призовом на строкову військову службу;

    за сімейними обставинами.

    За наявності інших вагомих причин студент також може отримати дозвіл на академвідпустку, оскільки їхній перелік не є вичерпним.

    На який строк можна взяти академічну відпустку?

    Термін академвідпустки залежить від підстав її оформлення. Відповідно до Положення максимально можливий строк за станом здоров’я, сімейними обставинами чи навчанням за кордоном - один рік, за необхідності його можна подовжити до двох. Проте на практиці академвідпустка на один семестр надається вкрай рідко. Натомість, наприклад, якщо хвороба не дозволяє студенту відвідувати університет протягом семестру, йому пропонують скористатися правом на повторне навчання.

    Значно довшою може бути відпустка, пов’язана з народженням та доглядом за дитиною. Вона надається в порядку, передбаченому статтею 179 Кодексу законів про працю. За загальним правилом академвідпустка для догляду за дитиною може надаватися терміном до трьох років. Але у випадку, якщо необхідний домашній догляд, то її можна продовжити до досягнення дитиною шестирічного віку. Проте конкретні строки визначає лікар за місцем реєстрації дитини, ґрунтуючись на захворюванні, його перебігу, ефективності протирецидивних та реабілітаційних заходів.

    Як оформити академічну відпустку?

    Усі відпустки оформлюються відповідним наказом декана факультету, у якому зазначаються підстави надання відпустки та її термін. Проте, залежно від підстав, різняться документи, які потрібно подати, та складність адміністративних процедур, які потрібно пройти.

    Академічна відпустка за медичними показниками

    Якщо здоров’я не дозволяє студенту продовжити навчання, то для оформлення академвідпустки потрібно звернутися до лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) студентської поліклініки, а якщо вона відсутня - до головного лікаря установи, що провадить медичне обслуговування студентів. Вони повинні оформити довідку про необхідність надання академвідпустки, яка разом з заявою подається до деканату.

    Академічна відпустка за сімейними обставинами

    Таку відпустку можна оформити у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею віку 3-х років. А якщо дитина хворіє та потребує домашнього догляду, - можна оформити до досягнення дитиною 6-річного віку.

    Академвідпустка у зв’язку з вагітністю та пологами оформлюється на підставі заяви студентки та довідки з медичного закладу. Щодо конкретних строків обмежень немає, потрібно орієнтуватись на терміни закінчення семестрів. Проте студентці можуть відмовити в академвідпустці на ранніх місяцях вагітності, якщо на цьому не наполягає лікар. Ми б радили орієнтуватися на сьомий місяць, бо саме з такого строку надають відпустку працівникам, які працюють за контрактом, відповідно до КзПП.

    Академвідпустка у зв’язку з доглядом за дитиною до досягнення нею віку 3-х років оформлюється на підставі заяви та свідоцтва про народження дитини.

    Щоб оформити академвідпустку для догляду за дитиною, яка хворіє та потребує домашнього догляду, до досягнення нею 6-річного віку, потрібно подати заяву, свідоцтво про народження дитини та довідку про потребу дитини (дитини-інваліда) у домашньому догляді, із зазначенням тривалості такого догляду. Довідка виписується лікуючим лікарем та завіряється підписами завідуючого відділенням та голови ЛКК відповідного закладу охорони здоров'я. Це може бути дитяча поліклініка, центр первинної медико-санітарної допомоги, будинок дитини, заклад, що надає амбулаторно-поліклінічну допомогу і має у своєму складі дитяче відділення.

    Важливо також пам’ятати, що академвідпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3 чи 6 років може оформити як мати-студентка, так і батько-студент. Це можна зробити на весь період догляду або ж вони можуть чергуватися в будь-якому порядку.

    Надання академвідпустки у зв’язку із необхідністю догляду за членами сім'ї здійснюється на підставі заяви студента та висновку ЛКК про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування. У висновку обов'язково має бути зазначений термін, протягом якого особа потребує постійного стороннього догляду. Оскільки догляд пов’язаний з отриманням цільових соціальних виплат, то висновок ЛКК потрібно щорічно поновлювати. Відповідно, й академвідпустка надається на один рік з правом продовження. Її максимальна тривалість у таких випадках законом не обмежується. Але на практиці у випадку занадто довгої тривалості академвідпустки студенту зазвичай пропонують перевестися на заочну форму навчання.

    Оформлення академічної відпустки для здійснення права на академічну мобільність

    Пройшовши конкурс, студент отримує право взяти участь в програмі академічної мобільності та оформити академвідпустку. Для цього потрібно подати заяву до деканату та пересвідчитися, що вже виданий наказ ректора про направлення студента за відповідної програмою.

    Академічна відпустка у зв’язку з призовом на строкову військову службу

    Призвати студента на строкову військову службу можуть лише за його власним бажанням або ж якщо він вступив до ВНЗ повторно. Ч. 10 ст 17 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» передбачено, що відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти надається один раз за період навчання. Тому відрахованого студента можуть призвати на військову службу, навіть якщо він розпочав навчання повторно. У такому випадку потрібно оформити академвідпустку. Для цього необхідно подати до деканату заяву та копію повістки.

    Оформлення академічної відпустки з інших підстав

    Студенту не забороняється оформити академвідпустку з будь-яких інших підстав. Проте рішення прийматиметься на розсуд адміністрації ВНЗ. До уваги в таких випадках беруться як обґрунтованість причин, так і успішність студента.

    Найчастіше академвідпустка береться за таких умов: для навчання за кордоном поза межами програм академічної мобільності (наприклад, вивчення мови), якщо студент-контрактник перебуває в скрутному фінансовому становищі, у випадках настання стихійних лих чи гуманітарних катастроф (повінь, землетрус, війна тощо).

    Чи можуть відмовити в оформленні академічної відпустки?

    Так. У її оформленні можуть відмовити, якщо причини будуть визнані недостатньо обґрунтованими. Це може статися як за рішенням ректора (студент оформлює академвідпустку з інших, непередбачених законом причин), так і за рішенням лікаря. Наприклад, висновком ЛКК хвороба не визнається такою, що дає право на академвідпустку, або член сім’ї, за яким потрібно доглядати, не отримав про це відповідну довідку.

    У таких випадках Положенням передбачена можливість отримання студентом права на повторне навчання. Підставою для надання такого права є невиконання ним до початку екзаменаційної сесії навчального плану поточного семестру з поважних причин, підтверджених відповідними документами (через тривалі захворювання, пов'язані, зокрема, з епідеміями, часті захворювання (понад один місяць за семестр), службові відрядження, складні сімейні обставини, зокрема, необхідність догляду за членами сім'ї тощо).

    Питання про надання права на повторне навчання вирішується ректором ВНЗ до початку відповідного семестру й оформлюється наказом. Повторне навчання здійснюється з початку семестру, навчальний план якого студент не виконав. Йому можуть бути перезараховані дисципліни, з яких за результатами підсумкового контролю він мав оцінки не нижче «добре» або «зараховано». Перезарахування здійснюється на підставі заяви за згодою декана факультету. За весь період навчання студент може скористатися правом на проходження повторного навчання не більше двох разів. Проте слід пам’ятати, що студенти першого курсу такого права не мають.

    Як поновитися на навчання після закінчення академічної відпустки?

    Щоб вийти з академвідпустки, потрібно подати до деканату заяву на поновлення, а в окремих випадках - разом з супровідними документами. Її написання є обов’язковим, адже на підставі заяви буде видано наказ про поновлення студента.

    Якщо ви перебували в академвідпустці за станом здоров’я, то супровідним документом має бути висновок ЛКК. Отримати його необхідно за два тижні до початку семестру, звернувшись до ЛКК. Студентам, які перебували в академвідпустці у зв'язку з проходженням строкової військової служби, для допуску до навчання потрібен документ про закінчення строкової військової служби. В інших випадках достатньо лише заяви.

    Чи зберігається за студентом бюджетне місце?

    Так. Студенту гарантується збереження бюджетної форми навчання та виплата стипендії після поновлення у ВНЗ.

    Чи можна вийти з академічної відпустки достроково?

    Так. Для цього необхідно подати на ім'я ректора заяву із зазначенням причини достроково припинення відпустки. Якщо вона була надана у зв’язку зі станом здоров’я, то доведеться пройти ще раз ЛКК, щоб отримати дозвіл.

    Чи можуть відрахувати з ВНЗ, якщо не поновити навчання після академічної відпустки?

    Так. Студента обов’язково повинні відрахувати в такому випадку. Якщо не написати заяву та не поновитися, то вважатиметься, що студент не приступив до занять. Отже, ректор буде змушений видати наказ про відрахування.

    Чи можна оформити академічну відпустку на першому курсі?

    Законодавством передбачено єдине обмеження: академвідпустку не можна оформити на першому курсі, якщо підставою є участь у програмах академічної мобільності. Це значить, що в усіх інших випадках на будь-якому курсі та частині семестру, у тому числі і в кінці та під час сесії, можна оформити академвідпустку. Проте в останньому випадку потрібно, щоб обставини, які дають право на неї, виникли до сесії.

    Якщо ж студент до оформлення академвідпустки вже отримав незадовільні оцінки, то йому швидше за все відмовлять.

    Чи можна оформити академічну відпустку два чи більше разів?

    У Положенні про академічні відпустки та повторне навчання у вищих закладах освіти лише вказано, що за весь період навчання студент може скористатися правом на отримання академвідпустки, як правило, один раз. Тобто ніяких обмежень насправді не існує. За наявності відповідного документально засвідченого обґрунтування, студенту може бути надано право на повторне отримання академвідпустки протягом терміну навчання.

    Чи можна оформити академічну відпустку студенту-заочнику?

    Так. Ті, хто навчається на заочній формі, можуть оформити академвідпустку. Оформлення відбувається в загальному порядку.

    Чи може студент бути мобілізований під час академічної відпустки?

    Ні. Відповідно до п.11 ст.17 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу», студент, який перебуває в академвідпустці, не втрачає в цей час права на надану відстрочку від призову на строкову військову службу.

    Це ж стосується і мобілізації. Відповідно до статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», право на відстрочку від мобілізації втрачається в разі відрахування студента. Оскільки академвідпустка, згідно статті 46 ЗУ «Про вищу освіту», є перериванням навчання, а не відрахуванням, то студент може бути мобілізований лише за власним бажанням. Окрім того, під мобілізацію підпадають лише ті, хто має військову спеціальність. Це студенти, які раніше служили в армії, завершили військову кафедру або яким спеціальність була присвоєна по досягненню 27 років при видачі військового квитка.

    Ось також останній наказ МОН з цього приводу:

    Наказ МОН 05.04.2023 № 394 затвердив ПОЛОЖЕННЯ про переривання навчання здобувачами професійної (професійної-технічної) освіти та надання їм академічної відпустки в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливий період)

    1. Це Положення визначає механізм переривання навчання здобувачами професійної (професійно-технічної) освіти та надання їм академічної відпустки та діє в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливий період).

    2. Дія цього Положення поширюється на заклади професійної (професійно-технічної) освіти незалежно від форм власності та підпорядкування, крім закладів професійної (професійно-технічної) освіти зі специфічними умовами навчання.

    3. У цьому Положенні терміни вживаються в таких значеннях:

    академічна відпустка - перерва у навчанні у зв’язку з обставинами, що унеможливлюють виконання здобувачами професійної (професійно-технічної) освіти робочих навчальних планів і програм з передбачених цим Положенням підстав.

    Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України «Про освіту», «Про професійну (професійно-технічну) освіту» та інших нормативно-правових актах у сфері освіти і науки.

    4. Здобувачам професійної (професійно-технічної) освіти надається академічна відпустка у зв’язку з:

    сімейними обставинами;

    перебуванням за кордоном;

    перебуванням на територіях, де ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповані.

    Академвідпустка надається на підставі власної заяви (його батьків та/або законних представників) (далі - заява).

    Заява подається особисто, електронними засобами зв’язку чи у будь-який інший спосіб.

    5. Здобувачі професійної (професійно-технічної) освіти, яким надано академічну відпустку, не відраховуються із закладу професійної (професійно-технічної) освіти.

    6. Надання академічної відпустки оформлюється відповідним наказом керівника закладу професійної (професійно-технічної) освіти із зазначенням підстави надання академічної відпустки та її строків.

    7. Здобувачі професійної (професійно-технічної) освіти мають право на отримання академічної відпустки один раз за весь період навчання.

    8. Поновлення на навчання здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти, у яких завершився термін академічної відпустки, або які виявили бажання достроково завершити академічну відпустку, здійснюється відповідно до наказу керівника закладу професійної (професійно-технічної) освіти на підставі власної заяви (його батьків та/або законних представників).

    Заява подається не пізніше 14 календарних днів до завершення строку академічної відпустки.

    9. Поновлення на навчання здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти здійснюється в межах ліцензованого обсягу. Перевищення ліцензованого обсягу можливе за погодженням із місцевими органами управління освітою та дозволом Міністерства освіти і науки України.

    10. Заклад професійної (професійно-технічної) освіти створює комісію для визначення результатів попереднього навчання здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти.

    11. Здобувачі професійної (професійно-технічної) освіти, які не подали в установлений строк заяву про поновлення на навчання або продовження строку академічної відпустки, відраховуються із закладу професійної (професійно-технічної) освіти.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрей Владимирович
    14.4%

    Вітаю!

    В університеті надаються академічні відпустки (далі АВ):
    • у зв’язку з військовою службою (на підставі відповідних документів, що підтверджують цей факт)
    • по вагітності та пологах, відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею віку 3-х років, а у разі, коли дитина хворіє та потребує домашнього догляду, - до досягнення дитиною 6-річного віку (на підставі відповідних документів)
    • у зв’язку з участю в програмах академічної мобільності, якщо інше не передбачено міжнародними актами чи договорами між закладами вищої освіти та організаціями-партнерами (на підставі відповідних документів)
    • за станом здоров’я (на підставі відповідних документів – довідка про хворобу протягом місяця і більше, рішення лікарсько-консультативної комісії щодо необхідності надання АВ)
    • за сімейними обставинами (залежно від обставин, які викладені в заяві студента надаються підтвердні документи, а за їх відсутності в заяві обгрунтовуються причини неможливості їх надання)

    ВАС ВВОДЯТЬ В ОМАНУ.

    АЛЕ, ДЛЯ НАДАННЯ АКАДЕМІЧНОЇ ВІДПУСТКИ, СТУДЕНУ ПОТРІБНО НАПИСАТИ ЗАЯВУ ДО ЯКОЇ ДОДАТИ РІШЕННЯ ЛКК ПРО НЕОБХІДНІСТЬ АКАДЕМІЧНОЇ ВІДПУСТКИ ЗА СТАНОМ ЗДОРОВ'Я АБО РІШЕННЯ МОЗ ПРО НЕОБХІДНІСТЬ ЛІКУВАННЯ ЗА КОРДОНОМ.

    Дерій Владислав Олегович
    14.4%

    Доброго дня!

    Відмовляють незаконно!!!

    Працівники ВНЗ спираються на Наказ Міністерства Освіти України № 191 від від 06.06.96 "Про затвердження Положення про академічні відпустки та повторне навчання у вищих закладах освіти" - ЯКИЙ ВТРАТИВ ЧИННІСТЬ!!!

    На даний час ніяких обмежень в отриманні академічної студентам першого курсу - НЕМАЄ.

    Згідно частини 2 статті 46 ЗУ "Про вищу освіту" - Здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку. Навчання чи стажування в освітніх і наукових установах (у тому числі іноземних держав) може бути підставою для перерви у навчанні, якщо інше не передбачено міжнародними актами чи договорами між закладами вищої освіти.

    Для отримання відпустки - студенту необхідно написати заяву на ім'я ректора, де вказати підстави для отримання відпустки та додати підтверджуючі документи ( в залежності від обставин це можуть бути - медичний висновок, довідка про проходження навчання чи стажування в освітніх і наукових установах іноземних держав, довідка про наявність захворювання у близького родича і висновок про необхідність догляду за ним та інші)

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    14.4%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Закон України «Про вищу освіту» розширює сферу застосування академічної відпустки: вона надається за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами. Окрім того, студент має право на перерву в навчанні у зв’язку із навчанням чи стажуванням в іншому ВНЗ (у тому числі іноземних держав), але за умови, що інше не передбачено міжнародним договором між двома навчальними закладами (право на академічну мобільність).

    Перелік підстав не є виключним, тож ректор (директор) на власний розсуд може надати відпустку і на інших підставах.

    Як часто студент може брати академічну відпустку?

    Зазвичай студент має право на академічну відпустку лише один раз за період навчання. Строк академічної відпустки визначається керівником ВНЗ у межах до одного року, але при необхідності може бути подовжений ще на один рік.

    Чим відрізняється академічна відпустка від повторного навчання?

    Потрібно розрізняти академічну відпустку та повторне навчання. Реалізація права на відпустку надає студенту можливість призупинити навчання для вирішення ситуації, що знижує його працездатність, після чого студент продовжує навчання без повторного проходження відповідного семестру. Повторне навчання завжди вимагає від студента пройти семестр ще раз і зазвичай надається тим, кому не може бути надана академічна відпустка. Студенти першого курсу права на повторне навчання не мають.

    регулюється порядок надання відпусток наступним чином:

    Порядок надання академічних відпусток визначається положеннями, які затверджують органи Міністерства освіти і науки (МОН). Зазвичай кожен ВНЗ має своє положення. Оформлюється відпустка наказом ректора (директора) ВНЗ на підставі відповідних документів. Перелік документів визначається ВНЗ, але існують базові вимоги. Завжди необхідна заява студента на ім’я ректора (директора) про надання академічної відпустки із зазначенням підстави.

    Як оформити академічну відпустку за станом здоров’я?

    Для відпустки у зв’язку зі станом здоров’я необхідний висновок лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) студентської поліклініки, а у разі її відсутності – головного лікаря лікувально-профілактичної установи (ЛПУ), яка провадить медичне обслуговування студентів.

    Якщо стан хворого і його віддаленість від лікувально-профілактичної установи, яка провадить медичне обслуговування студентів, не дають йому можливості туди звернутися, він може звернутися по лікарську допомогу до територіальної ЛПУ і після закінчення лікування отримати виписку з історії хвороби для подання її до ЛКК студентської поліклініки.

    У виняткових випадках, коли стан хворого і його віддаленість від лікувально-профілактичної установи не дають можливості лікарям, які провадять медичне обслуговування студентів, провести обстеження, керівництво вищого закладу (за згодою ЛПУ, яка обслуговує студентів) приймає рішення про надання академічної відпустки на підставі висновку ЛКК лікувально-профілактичної установи, де лікується студент.

    Студенти, які не скаржилися на стан здоров’я до початку екзаменаційної сесії, й отримали під час іспитів незадовільні оцінки, вважаються невстигаючими.

    Як оформити академічну відпустку по догляду за дитиною?

    Відпустки по вагітності та пологах, відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею віку 3-х років, а у разі, коли дитина хворіє та потребує домашнього догляду, – до досягнення дитиною 6-річного віку, надаються відповідно до Кодексу законів про працю України (КЗпП). Так, стаття 179 КЗпП говорить, що на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів – 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів.

    Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і становить 126 календарних днів (140 календарних днів – у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів), надається жінкам повністю незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів. За бажанням жінки, їй надається відпустка для догляду за дитиною (до досягнення нею трирічного віку) з виплатою допомоги за ці періоди відповідно до чинного законодавства.

    Також підприємства, установи й організації за рахунок власних коштів можуть надавати жінкам частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати більшої тривалості для догляду за дитиною. Якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку. Також важливим є те, що відпустка для догляду за дитиною може бути використана повністю або частинами також батьком дитини чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною. У деяких випадках необхідно надати копію свідоцтва про народження дитини.

    Як оформити академічну відпустку по догляду за членом сім’ї?

    Відпустка по догляду за членами родини надається за наявності документів, що підтверджують факт необхідності догляду. Зазвичай це відповідні медичні довідки, але у деяких випадках можне знадобитися документ, що підтверджує родинні відносини.

    Як оформити академічну відпустку у зв’язку з реалізацією права на академічну мобільність?

    Надання академічної відпустки у зв’язку з участю у програмах академічної мобільності підтверджується документом про направлення студента до іншого ВНЗ, що зазвичай оформлюється наказом ректора (директора) ВНЗ, у якому студент навчається постійно.

    Що необхідно надати для оформлення відпустки за призовом на військову службу?

    Відпустка у зв’язку із призовом на строкову військову службу здійснюється на підставі повістки з військкомату та заяви студента.

    Чи передбачені фінансові витрати на оформлення академічної відпустки?

    Будь-які довідки у ВНЗ, закладу охорони здоров’я чи іншому державному органі повинні видаватися безкоштовно. Вимагання грошей за надання довідок є незаконним.

    Як діяти після завершення відпустки?

    Після академічної відпустки студент допускається до занять наказом ректора (директора) за наявності документів, що свідчать про усунення умов, що унеможливлювали повноцінне виконання навчального плану (медичний висновок, документ про закінчення військової служби). У випадках догляду за дитиною або членом сім’ї необхідна лише заява студента. Як правило, вона надається до початку навчального семестру.

    Які труднощі виникають під час оформлення академічної відпустки?

    Зазвичай труднощів не виникає: за наявності законної підстави та необхідного пакету документів керівництво надає відпустку. Проблематичним може бути момент подолання бюрократичних процедур. Пам’ятайте, що працівники секретаріату зобов’язані прийняти у вас заяву та пакет документів, що підтверджує її, за умови, що зібрані всі необхідні довідки. Вимагайте розписку про отримання документів.

    Крім того, існує можливість вимагання грошей (або «обов’язкових благодійних внесків») за надання академічної відпустки. Як уже було сказано, за наявності передбачених законом підстав, відмовити ректор (директор) не може. Інструментами впливу у такому випадку може стати маніпуляція з відкладанням розгляду заяви або погрози незадовільного складання іспитів після відпустки. У першому випадку студент мусить знати, що за 20 статтею закону «Про звернення громадян» заяви розглядаються протягом 30 днів із дня надходження заяви, а ті, що не потребують додаткового вивчення – невідкладно, але не більше 15 днів. У другому випадку студент може звернутися до територіального відділу Міністерства освіти і науки. За будь-якого порушення своїх прав студент повинен звернутися до правоохоронних органів.

    Що робити, якщо у наданні відпустки відмовили?

    Усі питання стосовно академічних відпусток залишаються на розгляд керівництва навчальної установи. Рішення ректора (директора) про надання чи відмову у наданні академічної відпустки є остаточним. Оскаржити його можливо у судовому порядку через суди загальної юрисдикції. У заяві необхідно вказати на порушення права на навчання та надати всі обставини, що свідчать на вашу користь.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    14.4%

    Вітаю Вас, пане Вячеслав!

    ВІдповідно до пункту 20 частини першої статті 62 Закону України "Про вищу освіту" (в чинній редакції), особи, які навчаються у закладах вищої освіти, мають право на: академічну відпустку або перерву в навчанні із збереженням окремих прав здобувача вищої освіти, а також на поновлення навчання у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

    Згідно з частиною п"ятою статті 46 Закону України "Про вищу освіту", порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, а також порядок надання їм академічної відпустки визначаються положенням, затвердженим центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки. Поновлення та переведення здобувачів вищої освіти здійснюється з урахуванням вимог до вступників на відповідні освітні програми.

    Порядок надання академічних відпусток раніше регулювався Положенням про академічні відпустки, затвердженим спільним наказом Міністерства освіти України та Міністерства охорони здоров"я України № 191/153 від 06.06.1996.

    Даний наказ втратив чинність на підставі спільного наказу МОН України та МОЗ України від 13.02.2018 р. № 145/250.

    НАЖАЛЬ, непрофесійне керівництво департаменту вищої освіти МОН в особі 100 років незмінного пана начальника департаменту вищої освіти МОН пана Шарова, не виконало покладені на Міністерство освіти і науки функції і покладений законом обов"язок та своєчасно не затвердило новий Порядок надання академічних відпусток.

    При цьому, старий Порядок втратив чинність з 03.04.2018 р. і не може бути застосований.

    Наразі питання регулюється внутрішніми локальними актами закладів вищої освіти.

    Проект нового Порядку надання академічних відпусток був розроблений та оприлюднений для обговорення (вчергове) у квітні 2023 року, але наразі Міністерством освіти і науки України не затверджений і не пройшов державну реєстрацію в Міністерстві юстиції України.

    Позаяк, бездіяльність органу виконавчої влади не має позбавляти особу, що навчається її прав, гарантованих законом. До аналогічних висновків часто приходив Верховний Суд у правовідносинах в яких закон передбачає певне право особи, а держава в особі органів виконавчої влади - не виконала свій позитивний обов"язок щодо підзаконного нормативного врегулювання питання.

    Ні старий Порядок, ні проект нового Порядку не містить жодних зауважень щодо першого року навчання.

    Але непогано було б вивчити Порядок, затверджений ректором конкретного закладу вищої освіти.

    В будь-якому разі, Ви маєте право звернутися із мотивованою заявою й доказами неможливості навчання та отримати письмову відповідь на неї, відповідно до Закону України "Про звернення громадян".

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Крикун Сергій  Павлович
    14.4%

    Наказ МОН " Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров’я України від 06 червня 1996 року № 191/153 " (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0291-18#Text):

    " 1. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров’я України від 06 червня 1996 року № 191/153 «Про затвердження Положення про академічні відпустки та повторне навчання у вищих закладах освіти », зареєстрований в Міністерстві юстиції України 24 червня 1996 року за № 325/1350. ".

    "ПОЛОЖЕННЯ про переривання навчання здобувачами професійної (професійної-технічної) освіти та надання їм академічної відпустки в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливий період)" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0865-23#Text):

    "4. Здобувачам професійної (професійно-технічної) освіти надається академічна відпустка у зв’язку з:

    сімейними обставинами;

    перебуванням за кордоном;

    перебуванням на територіях, де ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповані.

    Академвідпустка надається на підставі власної заяви (його батьків та/або законних представників) (далі - заява).

    Заява подається особисто, електронними засобами зв’язку чи у будь-який інший спосіб.

    5. Здобувачі професійної (професійно-технічної) освіти, яким надано академічну відпустку, не відраховуються із закладу професійної (професійно-технічної) освіти.

    6. Надання академічної відпустки оформлюється відповідним наказом керівника закладу професійної (професійно-технічної) освіти із зазначенням підстави надання академічної відпустки та її строків.

    7. Здобувачі професійної (професійно-технічної) освіти мають право на отримання академічної відпустки один раз за весь період навчання...".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 8. Аналогія

    1. Якщо цивільні відносини не врегульовані цим Кодексом, іншими актами цивільного законодавства або договором, вони регулюються тими правовими нормами цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, що регулюють подібні за змістом цивільні відносини ( аналогія закону)...".

    Закон України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#n747):

    " Стаття 46. Відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення здобувачів вищої освіти...

    2. Здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку. ...

    5. Порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, а також порядок надання їм академічної відпустки визначаються положенням, затвердженим центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки. ..

    Стаття 62. Права осіб, які навчаються у закладах вищої освіти

    1. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти, мають право на:...

    20) академічну відпустку або перерву в навчанні із збереженням окремих прав здобувача вищої освіти, а також на поновлення навчання у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки; ...

    Стаття 77. Державний контроль у сфері вищої освіти

    1. Державний нагляд (контроль) за дотриманням закладами вищої освіти незалежно від форми власності та підпорядкування законодавства у сфері освіти і науки та стандартів освітньої діяльності здійснює центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері освіти шляхом здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю навчальних закладів...".

    "ПОЛОЖЕННЯ про Міністерство освіти і науки України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/630-2014-%D0%B...):

    "1...МОН є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сферах освіти і науки,...

    4. МОН відповідно до покладених на нього завдань:...

    88) здійснює розгляд звернень громадян з питань, пов’язаних з діяльністю МОН, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери його управління;..."

    ---

    Доброго дня, пане Вячеславе! По-перше, у зв'язку із втратою чинності "Положення про академічні відпустки та повторне навчання у вищих закладах освіти " відповідно до ст.8 ЦК по аналогії закону до застосування підлягає "ПОЛОЖЕННЯ про переривання навчання здобувачами професійної (професійної-технічної) освіти та надання їм академічної відпустки в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливий період) ". По-друге, відповідно до п.4 цього Положення право на академічну відпустку виникає у зв'язку, зокрема, з перебуванням за кордоном. Оскаржити відмову у наданні академічної відпустки Ви маєте право до МОН або його місцевого (Одеси) органу виконавчої влади у сфері освіти і науки.

    Корнійчук Євген Іванович
    13.6%

    Доброго дня. Відмова у наданні академічної відпустки не є законною. ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА АКАДЕМІЧНУ ВІДПУСТКУ,

    Для цього вам потрібно написати заяву до деканату про надання академічної відпустки. А не звертатися в усіній формі. У такому випадку скоріш за все ваше питання буде вирішино. До заяви додадати медичні документи, які підтверджують лікування за кордоном.

    ст.46 ЗУ "Про вищу освіту" передбачено:

    2. Здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку. Навчання чи стажування в освітніх і наукових установах (у тому числі іноземних держав) може бути підставою для перерви у навчанні, якщо інше не передбачено міжнародними актами чи договорами між закладами вищої освіти.

    Здобувачам вищої освіти, які реалізують право на академічну мобільність, протягом навчання, стажування чи здійснення наукової діяльності в іншому закладі вищої освіти (науковій установі) на території України чи поза її межами гарантується збереження місця навчання та виплата стипендії відповідно до положення про порядок реалізації права на академічну мобільність. Такі особи не відраховуються із складу здобувачів вищої освіти.

    У разі відмови, вимагайте письмову відповідь з законим обгрунтування такої відмови. Після чого ви змодете оскаржити дане рішенні у судовому порядку.

    У разі винекнення проблем, можу вам допомогти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України