Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 15 октября 2023, вопрос №94859

Вихід з громадянства

Вітаю!
Підкажіть як відмовитись від українського громадянства, маючи громадянство Туреччини? Чи можу я відмовившись від українського громадянства проживати в Україні?

Ответы юристов (2)

    Богун Сергій Павлович

    Вихід з громадянства України (репатріація) допускається за таких обставин:

    Особа набула громадянства іншої держави або отримала документ, виданий уповноваженими органами іншої держави, про те , що громадянин України набуде її громадянства, якщо вийде з громадянства України. Громадянин України, який постійно проживає на території України або за кордоном, може вийти з громадянства України за його клопотанням.

    Загальний строк розгляду клопотання про вихід з громадянства України не повинен перевищувати 1 рік.

    Зазначені строки не враховують термін, необхідний для надсилання матеріалів дипломатичною або командирською поштою.

    Датою припинення громадянства України є дата видання відповідного Указу Президента України. Після отримання повідомлення про припинення громадянства України закордонна дипломатична установа у тижневий строк повідомляє заявника про прийняте рішення Президента України, вилучає проїзні документи громадянина України та видає довідку про припинення громадянства України.

    Строк виконання рішень Президента України з питань громадянства не повинен перевищувати 1 місяця. У разі неотримання особою, громадянство якої було припинено, відповідної довідки та неповернення до установи проїзних документів громадянина України протягом визначеного терміну, закордонна дипломатична установа вживає заходів щодо визнання паспортного документа недійсним.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тимуре!

    Вихід з громадянства України – це процедура добровільного волевиявлення громадянина, спрямована на втрату політико-юридичної зв’язки з країною.

    Вихід з громадянства України (репатріація) допускається за таких обставин:

    Особа набула громадянства іншої держави або отримала документ, виданий уповноваженими органами іншої держави, про те , що громадянин України набуде її громадянства, якщо вийде з громадянства України. Громадянин України, який постійно проживає на території України або за кордоном, може вийти з громадянства України за його клопотанням. Крім того, за клопотанням одного з батьків разом із батьками з громадянства може вийти і дитина. Якщо дитина усиновлена, то за клопотанням одного з усиновителів дитини може вийти з громадянства України.

    Дитина, усиновлена іноземцями або особами без громадянства, може вийти з громадянства України за клопотанням одного з усиновителів.

    Вихід дітей віком від 14 до 18 років з громадянства України може відбуватися лише за їхньою згодою (стаття 16 Закону України «Про громадянство України»).

    Якщо українське громадянство було набуте дитиною за народженням, але один з його батьків – іноземець або апатрид, неповнолітній може вийти з громадянства незалежно від його місця проживання та місця проживання батьків.

    Що стосується пенсіонерів, то для них які-небудь особливості законом не встановлені. Якщо вони дієздатні та проживають за кордоном, відмова від українського паспорта здійснюється у загальному порядку.

    !Вихід із громадянства України не допускається, якщо особі, яка клопоче про вихід з громадянства України, в Україні повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення або стосовно якої в Україні є обвинувальний вирок суду, що набрав законної сили і підлягає виконанню.

    Як громадянин Туреччини Ви зможете проживати на території України маючи на те законні підстави - посвідку на постійне місце проживання або ж посвідку на тимчасове місце проживання.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України