Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 15 октября 2023, вопрос №94861

Вихід з громадянства

В мене є паспорт іншої країни, на основі якого планую відмовитись від громадянства України.

1) У законодавстві написано про те що особа повинна мати постійне місце проживання за кордоном, чи це означає що вона не може проживати в України?

2) Якщо я проживаю в Україні мені можуть відмовити у виході з громадянства?

Ответы юристов (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тимуре!

    Вихід з громадянства України (репатріація) допускається за таких обставин:

    Особа набула громадянства іншої держави або отримала документ, виданий уповноваженими органами іншої держави, про те , що громадянин України набуде її громадянства, якщо вийде з громадянства України. Громадянин України, який постійно проживає на території України або за кордоном, може вийти з громадянства України за його клопотанням. Крім того, за клопотанням одного з батьків разом із батьками з громадянства може вийти і дитина. Якщо дитина усиновлена, то за клопотанням одного з усиновителів дитини може вийти з громадянства України.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Тимур Клиент 6 месяцев назад

    Якщо я проживаю в Україні мені можуть відмовити у виході з громадянства?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Відмова у виході з громадянства України.

      Відмова в задоволені клопотання громадянинові України про втрату ним українського громадянства може бути пов'язанна з невиконанням формальних умов.

      Вихід з громадянства буде заборонений у разі:

      • проживання на території України та відсутності постійного місця проживання за кордоном;
      • відсутність іноземного паспорта або гарантій його набуття;
      • притягнення до кримінальної відповідальності або перебування у статусі підозрюваного у кримінальній справі.

      У Вас же є іноземний паспорт?

    Тимур Клиент 6 месяцев назад

    Так, є іноземний паспорт. Тому цікавлюсь чи обов'язкове дотримання усіх цих вимог, чи наявності іноземного паспортну достатньо? Дякую за відповідь

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ні, дані умови розділені. Наявність усіх не обов'язкова.

    Тимур Клиент 6 месяцев назад

    Дякую, Юрій! Гарного дня!

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу! Вам також!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо у Вас не оформлене постійне місце проживання за кордоном - Ви не зможете вийти із громадянства України.

    Згідно пункту 78 Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень.

    Для виходу з громадянства України громадянин України, який відповідно до чинного законодавства України є таким, що постійно проживає за кордоном (частина перша статті 18 Закону), подає такі документи:

    а) заяву про вихід з громадянства України (в двох примірниках);

    б) дві фотокартки (розміром 35 x 45 мм);

    в) копію паспорта громадянина України для виїзду за кордон з відміткою про виїзд на постійне проживання за кордон або копію паспорта громадянина колишнього СРСР зразка 1974 року з відміткою про виписку з території України. У разі якщо у заявника відсутній один із документів, що зазначені у цьому підпункті, або інший з документів, перелічених у статті 5 Закону, на підтвердження факту перебування у громадянстві України та факту постійного проживання за кордоном подаються відповідні довідки, що видані територіальним органом Державної міграційної служби України або дипломатичним представництвом чи консульською установою України;

    {Підпункт "в" пункту 78 із змінами, внесеними згідно з Указом Президента № 56/2019 від 06.03.2019}

    г) один із таких документів:

    - документ, який свідчить, що заявник набув громадянства іншої держави (держав);

    - документ, виданий уповноваженим органом іншої держави про те, що громадянин України набуде громадянства іншої держави, якщо вийде з громадянства України.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Тимур Клиент 6 месяцев назад

    Дякую за відповідь! Як оформити постійне місце проживання за кордоном? яким має бути цей документ в Туреччині? (В мене там проживає батько)

    • Дерій Владислав Олегович

      Якщо Ви знаходитесь за кордоном, то щоб оформити постійне місце проживання - потрібно звернутися в консульство України в Туреччині.

      Якщо в Україні - до державної міграційної служби.

      Головною умовою є зняття з місця реєстрації в Україні. А в умовах воєнного часу Вас можуть зняти з місця реєстрації лише після зняття з військового обліку в ТЦК


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України